Mikä kesä? Menikö jo?

Hei vaan. Kesä sitten tuli, oli ja meni. Hieman yllättyneenä täytyy todeta, että viimeisen kirjoitukseni jälkeen jäätiin sille tielle ja koko kesä meni enemmän ja vähemmän piha-askareiden parissa. Toki lomailemassa ja rentoutumassakin käytiin, mutta hieman vähemmän aikaa jäi näille Valohullun hommille.

Kun älykodissa kaikki toimii, niin ei ole ylimääräistä tarvetta hötkyillä muutosten tai älykodin parannuskeinojen kanssa. Kesän aikana jouduin kuitenkin puuttumaan Xiaomi-sensoreiden toimintaan useammankin kerran. Kesän aikana oikeastaan oma kelkkani on kääntynyt siihen suuntaan, että tästä taloudesta hankkiudutaan osittain Xiaomin sensoreiden käytöstä pois.

Zigbee-toistimien (eli Ikean Trådfrit) takana olevat Xiaomit eivät pysy riittävän hereillä, jotta niiden toimintaan voisi täysin luottaa. Kerran kahdessa viikossa repeaterin virrat pitää katkoa, jotta Xiaomi-laitteiden viestit alkaisivat kulkemaan repeaterin kautta jälleen Smartthings-hubille. Varsinainen ongelmakohta sijaitsee kodinhoitohuoneessa, jossa on Xiaomin liiketunnistin, ovikello, ovi- ja ikkuna -sensori, sekä lämpötilamittari. Näiden sensoreiden signaali ei riitä sellaisenaan ST-hubille, vaan kaikki liikenne kulkee Ikean Trådfrin kautta. Näiden nukkuvien sensoreiden toiminta on omien nyt hankittujen kokemusteni mukaan melko epävakaata toistimien kautta. Minulla on myös ST-hubiin suoraan paritettuja Xiaomin sensoreita ja näiden kanssa ei ole mitään ongelmia.

Yhteenvetona siis. Xiaomi-sensorit ovat halpoja, mutta myös toimivia mikäli niitä käytetään ST-hubin zigbee-verkon etäisyydellä. Toistimien kautta käytettynä ovat epävakaita eivätkä pysy verkossa kovinkaan luotettavasti.

Aikaisemmin duunaamani ovikello-projekti joutui lopulta tämän myllerryksen kohteeksi. Etuoven ovikello vaihtui Xiaomi-buttonista Telldusin Z-wave -buttoniin.

Tämä nappi toimii loistavasti ja luotettavasti ST-hubin kanssa, kun taas takaovella olevaa Xiaomin ovikelloa kävin viimeksi tämä aamuna elvyttämässä verkkoon takaisin. Täytyy siis hankkia tuollainen toinen Telldus myös takaovelle, niin saa epäluotettavat Xiaomit kokoonpanosta hiljalleen pois.

Samalla vaihdoin kodin ja ulkorakennusten oviin Z-wave ovi- ja ikkunasensorit. Amazonista löytyy tällainen Kaipulekin 6kpl sensoripaketti hintaan 105e + toimitusmaksu.

Toimii rautaisesti!! Raportoi täysin oikein auki/kiinni -tapahtumat, eivät ole kertaakaan tippuneet verkosta, eivätkä syö pattereita juuri lainkaan. Kiinnitys voidaan tehdä siististi ja järkevästi, sekä hinta on ehdottoman kohdallaan jos vertaa yleisesti z-wave -sensoreiden hintoihin. Suosittelen!!

Paketin sisältöä yhden sensorin osalta.. syö pari AA-paristoa toimiakseen!

Nyt kun kohti syksyä tässä mennään, niin minulla olisikin mielessä muutamia mielenkiintoisia asioita, joista tulen kirjoittelemaan. Kesän aikana hankin siirrettävän ilmastointilaitteen pienen makuuhuoneen viilennystä varten, ja tämän ohjaus toimii Smartthingsin ja Harmonyn kautta automatisoidusti lämpötilaan/läsnäoloon/kellonaikaan perustuen. Hi-Tech Hi-tech!! 🙂

Lisäksi EchoSpeaksista on tulossa varsin monipuolinen päivitys Smartthingsiä ja Alexaa käyttävien käyttäjien iloksi. Olen betatestaajana ja vaikkei mitään ole virallisesti julkaistukaan, näyttää todella hyvältä. Tästä lisää myöhemmin.

Eilen innostuin tilaamaan myös Proshopista hieman Hue-valoja. Nämä lähinnä päivitysmielessä Ikean lamppuja korvaamaan. Ikeassa ei siis mitään vikaa ole, mutta kaipaan värillisiin valoihin hieman lisää lumenia, sekä täydellisestä Hue-applikaation yhteensopivuutta …unohtamatta power behavior-toimintaa. Tästä päivitysprojektista myöhemmin lisää. En blogissani mitään mainosta, enkä keneltäkään rahaa artikkeleista saa, mutta täytyy silti mainita: Proshopissa vielä tämän päivän SmartHome-päivä. Eli Huen tuotteita + älykotituotteita hyvillä alennuksilla!!

Palaillaan!

Scroll to Top