Valokatkaisin probleemia

Nyt kun koti alkaa olla pitkälti älyvalaistua, täytyy hiljalleen pohtia miten valokatkaisimien kanssa pitäisi toimia. Meillä eletään nk. välivaiheessa katkaisimien suhteen. Haluaisin fyysiset valokatkaisimet edelleen helposti saataville, mutta valo-ohjaus tapahtuisi arkikäytössä Hue-kytkimiä käyttäen.

Tuossapa se suurin ongelma. Vanhat valokatkaisimet kököttävät uusien älykatkaisimien vieressä. Asennuksen pystyy useimmiten tekemään melko nätisti rinnalle, mutta käyttösyistä vanha valokatkaisin pitää joko fyysisesti jumittaa ”on” asentoon, tai teipata päälle. Yksineläjälle tämä tuskin olisi varsinainen ongelma, mutta perheen muut käyttäjät eivät aina muista määrättyä valopolitiikkaa ja siitä syystä fyysiselle valokatkaisimelle tehdään kummallisia asioita 🙂

3D-tulostin asioissa olen selaillut Thingversen sisältöä. Thingversestä on löytynyt parikin muottia, joilla voisi euro-tyyppisiä (ELKO) kytkimiä piilottaa kannen alle ja installoida Hue-kytkimen päälle. Mikäli tulisi tarve kytkeä valoa fyysisesti päälle/pois, niin kansi pois ja katkaisinta painamaan. Näitä olen melkein jo tulostanut, mutta edelleenkin epäröin että sopiiko kyseiset muotit juuri meikäläisen käyttöön. Lisäksi valmiit mallit ovat melkoisen massiivisia rakennelmia, kun muotti piilottaa vanhan katkaisimen alleen. Mitä enemmän asiaa olen tutkinut, olen joutunut toteamaan, että homma ei sellaisenaan tulisi käytössäni toimimanan. Haku siis jatkuu. Mielessä on toki käynyt oman 3d-mallin suunnittelu ja tulostaminen, mutta tuo vaatii hieman aikaa (ja olutta).

Tänään viriteltiin tällaiset (katso kuvat) molempien lasten huoneisiin. Mielestäni ihan nätti asennus, mutta olisihan tuo karmin reuna hienomman näköinen, jos siinä olisi vain yksi älyvalokytkin. Hue-kytkimien tausta ”kotelo” on tehty samasta johtokotelosta mikä karmin vieressä menee. Jos katkaisinta katsoo eri puolilta, kytkimen alusta näyttää yhdeltä kokonaiselta kotelolta ilman rakoja tai saumoja. Tuo vaati hieman näpertelyä, mutta lopputulos on onnistunut.

Ensimmäinen kytkin -> valmis
Musta johto menee pöytälampulle, sekin johto johdatettiin johtokouruun joutuisasti..

Miten te muut olette kytkinkuviot hoitaneet? Vinkkejä, kommentteja..?

Scroll to Top