Uusien Hue-lamppujen parittaminen Hue-siltaan

Hue-promotion set

Löysin kaupan hyllyltä nk. Hue-promootiosetin. Paketti sisältää Hue-sillan ja kolme E27-kantaista värillistä lamppua yhteishintaan 99€. Paketti on kohtuuhintainen, sillä yleensä Hue-silta kahden lampun kera maksaa sen 90€ tai vaihtoehtoisesti yksi värillinen E27-lamppu 49€/kpl (vuonna 2019).

Philips Hue promotion set

Huom. ”Richer colors”

Ostohetkellä kannattaa muuten varmuuden vuoksi vielä tarkastaa, että paketin kyljessä on gen3-merkintä, eli ”Richer colors” -logo. Joskus kaupan alennuslaareista on löytynyt gen2-tuotepaketteja, jotka eivät mm. värillisten lamppujen osalta kykene toistamaan sinisen ja vihreän sävyjä kovinkaan hyvin. Tämä heikkous korjaantui gen3-lampuissa ja siitä syystä tuo ”Richer colors” -logo on paketissa.

”Richer colors”

Ja millainen käyttötarve olikaan?

Näiden lamppujen kanssa käy aika usein niin, että varsinaista akuuttia tarvetta ei ole, mutta käyttötarkoitus kuitenkin aina löytyy paketin oston jälkeen. Tälläkään kertaa poikkeusta tuon suhteen ei ollut. Kotiin tultuani mietin, että onko asunnossa vielä joku potentiaalinen paikka mihin valoautomatiikkaa ja erityisesti värillistä valoa voisi viedä. Tällä kertaa lamput tulisivat päätymään ruokailutilan yleisvaloiksi.

Ruokailutilassa on tällä hetkellä kuusi lamppua, joista kolme on ruokapöydän yllä olevia Huen white lamp -lamppuja ja loput kolme ruokailutilan ympärillä olevia Ikean värillisiä Trådfri-lamppuja. Ruokapöydän valaisu on käytännöllisyyteen vedoten rauhoitettu väreiltä. Ruokapöydän äärellä mm. syödään tai tehdään töitä, joten värejä emme ruokapöydän päälle halua. Tilanne on kuitenkin toinen ruokailutilan reunoilla olevien lamppujen osalta. Kaksi lampuista ovat ruokailutilan katossa ja yksi erillisessä vitriinissä. Näitä lamppuja käytetään osana kodin yleisvalaistusta. Yleisvalaistuksella tarkoitan sitä, että tilan valon käytön ei tarvitse perustua siihen onko tilassa parhaillaan joku henkilö, vaan tietyt kodin valot sytytetään paikalla olosta riippumatta yleisvalaisemaan asuntoa.

Ikean Trådfri-lamput ovat toimineet yleisvalaistuksen osana kohtuullisen hyvin. Ainoat miinukset tulevat Hue-scenen ymmärtämättömyydestä ja Power-on behaviorin puutteesta. Tämän asennuksen myötä nämä kaksi ongelmaa taklataan koko ruokailutilan osalta kuntoon. Joten ei muuta kuin tuumasta toimeen.

Avataanpa pakkaus..

Huen tuotteet ovat hyvin pakattuja. Lamput ovat kovamuovikotelossa sillan kanssa, ja kotelon alta löytyy sillan virtalähde, RJ45-kaapeli, sekä ohjekirjat. Tässä installaatiossa uusi silta saa jäädä pakettiin, sillä kodin älyvalojärjestelmää hoitaa jo vuonna 2017 hankittu Hue-silta.

Hue-paketti korkattuna, alhaalla silta ja ylhäällä kolme lamppua
Sillan liittimet, vain kiinteä RJ45-verkkoyhteys on mahdollinen

Toiseen liittimeen liitetään virtalähde (5V DC 1A) ja toiseen RJ45-kaapeli. Ja luontaisesti, jotta Huen voi saada hallintaan, pitää RJ45-kaapelin toinen pää kiinnittää kodin sisäverkkoa yleensäkin hanskaavaan reitittimeen. Wifi-sovitinta Hue:ssa ei ole, eikä Huen Zigbee tuosta samalla taajuudella toimivasta verkosta välttämättä tykkäisikään. Itse asiassa tiedän, että ei tykkää. Lupaan myöhemmässä vaiheessa kirjoitella kodin langattomien verkkojen taajuusalueista ja kanavista hieman asiaa, mutta nyt palataan takaisin agendalle.

Tässä vaiheessa asennusta ehdin nappaamaan kuvan, jossa vierekkäin Philips Hue- ja Ikea Trådfri -lamput. Muotoilu näissä lampuissa on hieman erilainen. Philipsin lamput ovat erikoisen tasapäisiä, kun taas Ikean lamput ovat normaalin pyöreäpäisiä.

Lättähattu ja Pallopää

Parittaminen

Seuraavaksi lamppu käteen ja paritushommiin (Hue pairing). Hue-lamppujen parittaminen Hue-sillan kanssa on toiminut minulla useimmiten ongelmitta. Mukaan mahtuu kuitenkin muutamia tapauksia, joissa parittamista varten on Hue-applikaatiolle kerrottava paritettavan lampun sarjanumero. Sarjanumeron lisääminen avittaa siltaa hakuprosessissa ja lamppu useimmiten löytyy muutaman sekunnin kuluttua aloituksesta. Normaali tapauksessa uuden lampun lisääminen on kuitenkin hyvin yksinkertainen prosessi. Lamppu kiinnitetään valaisimeen ja valaisin kytketään päälle.

Saattaa ehkä kuulostaa tyhmältä, mutta lampussa tosiaan pitää palaa valo ennen kuin paritusta aletaan tekemään. Ja syy miksi tämän sanon johtuu siitä, että älyvaloissa käyttöperiaate on erilainen kuin normaalivaloissa. Älyvaloissa lampulle tuleva virta on aina päällä, esim. fyysinen asunnon seinäkatkaisin on aina päällä. Lamppu voidaan sammuttaa langattomasti jolloin lamppu sammuu, mutta virtasyötön lampulle pitää olla edelleen päällä. Älyvaloissa ei valaisimen fyysistä virtaa voi siis katkaista, mikäli haluaa hallita älyvalojaan langattomasti.

Kun lampussa todistettavasti palaa valo, niin seuraavaksi avataan Hue-applikaatio puhelimesta.

Valitse oikean alakulman ”Settings”
Valitse seuraavaksi ”Light setup”
Valitse näytön ylälaidasta ”Add light”
Napauta vihreää ”Search” painiketta
Ja haku alkoi ”Searching for lights”

Joissakin ohjeissa lampun paritus kehotetaan suorittamaan lähellä Hue-siltaa, mutta itse olen onnistunut yhdistämään lampun siltaan kaikissa kotini huoneissa välimatkasta riippumatta. Oleellista toki on, että sillalla on ensinnäkin aito mahdollisuus ZLA-verkkoa joka nurkkaan välittää. Zigbee-verkon kantavuus on seinien materiaaleista ja muista esteistä riippuen n. 10-20m.

Mikäli paritusongelmia, lisää lampun 6-merkkinen sarjanumero hakukenttään ja klikkaa ”ok”, sitten ”search”

Lampun löytäminen normaalihaulla saattaa kestää planeettojen sijainnista ja kuun asennosta riippuen jotakin 1-4 minuutin väliltä. Niin kauan kuin hakua suoritetaan, Lights-valikon applikaation alareunassa lukee ”Searching for lights”. Applikaatiossa aloitettu haku ei pääty ennen kuin silta kuittaa uuden lampun löytyneen, tai vaihtoehtoisesti ettei uusia lamppuja löydetty. Hakuvalikosta voi siis poistua Huen muihin valikoihin hakuprosessin ajaksi, jos tällainen tarve tulee, eikä se sotke jo kertaalleen aloitettua sillan hakuprosessia.

Lampun löytyminen ja muut asetukset

Kun uusi lamppu on löytynyt, ilmestyy applikaation alareunaan ilmoitus ”1 new light found”. Löydetyt lamput ovat aina lamppulistan yläpäässä ja ne oletusnimetään tylsästi Hue-tuotenimen mukaisesti (esim. Hue color lamp 1).

Näpäytä seuraavaksi uuden lampun perässä olevaa huutomerkkiä, jotta pääset nimeämään lampun juuri Sinulle sopivalla tavalla. Lupaan myöhemmin kirjoitella lamppujen ja huoneiden nimeämisperiaatteista tarkemmin, joka on älykotikäytössä puheohjauksen kannalta erityisen tärkeää. Tämän kirjoituksen pikaohjeena kuitenkin suosittelen heti alusta asti nimeämään jokaisen lampun mahdollisimman yksilöivästi siten, että lampun nimestä voi suoraan tunnistaa mistä älykodin valaisimesta on kyse. Hue-asennuksissa käytän itse eri järjestelmien yhteensopivuussyistä vain englanninkielisiä nimiä. Uuden lampun nimeksi tässä asennuksessa valikoitui ”Bulb Glass Shelf”. Muista nimeämisen jälkeen klikata testikentästä ”enter” merkkiä, ennen kuin menet applikaatiossa nuolesta takaisin päin. Muutoin nimimuutos ei tallennu.

Nimeä lamppu ja paina ”enter”, sitten nuolesta takaisin

Jotta valoja voitaisiin applikaation kautta hallita, tulee jokainen lamppu lisätä haluttuun huoneeseen. ”Room setup” -valikossa voit luoda joko täysin uuden huoneen johon lamppu lisätään tai käyttää olemassa olevia jo aiemmin luotuja huoneita. Itselläni huonetilat ovat jo valmiina, joten jäljelle jää uuden/uusien lamppujen lisääminen haluttuun huoneeseen ja nykyisten värillisten Trådfri-lamppujen jatkokäytön pohtiminen.

Dining Room Glass Shelf -huoneeseen muutoksia..
Lisätään uudet lamput huoneeseen ja lopuksi yläreunasta ”check”

Lamppujen päivittäminen

Uusien valojen lisäämisen jälkeen paketeissa jonkin aikaa levänneiden lamppujen firmware joudutaan usein päivittämään. Hue osaa automaattisesti ilmoittaa applikaation kautta, mikäli lampuille on olemassa uusia päivityksiä. Päivityshaun voi käynnistää myös manuaalisesti ”Software update” -valikon kautta. Käydäänpä päivittämässä lamput vielä lopuksi, jotta saadaan Huen uunituore Power-on behavior -ominaisuus käyttöön.

Valitse ”Software update”
Päivitysten haku kaikkien lamppujen osalta käynnistyy..
Kahdelle lampulle löytyi heti päivitystarpeita..

Päivitys etenee alusta loppuun automaattisesti. Hue-sovelluksen voi sulkea ja päivitys jatkuu sillan ja lamppujen toimesta itsenäisesti. Mikäli haluat tietää missä kohtaa päivitysprosessia ollaan, avaa ”Software update” -valikko uudelleen ja lamppujen kohdalla kerrotaan status-tiedot.

Uusi päivitettävä lamppu löydetty, ja yksi lamppu on valmiina päivitettäväksi

Lamppujen päivitys voi kestää tunteja. Tiedonsiirtonopeus ei sillan ja lamppujen kesken ole mikään päätä huimaava, mutta toisaalta firmware-kootkaan eivät ole kovin messeviä. Siltikin päivitysprosessi on melko hidas, joten on hyvä ajatus siirtyä arjen muihin askareisiin tällä välin. Muutaman tunnin päästä voi sitten katsoa miltä kuvio näyttää. Tuolloinkaan ei vielä kannata huolestua, jos jokin lampuista on edelleen vaiheessa. Usein sanotaankin, että hiljaa hyvä tulee.

Valmista!

Siinäpä se Hue-lamppujen paritusprosessi kokonaisuudessaan, lisähöystettynä lamppujen päivityksellä. Tavallaan suoraviivaista toimintaa alusta loppuun. Kaiken valmistuttua, on aika nauttia aikaansaannoksesta ja kokeilla lamppujen toimintaa.

Älylamppu Ikean Fado valaisimessa
Scroll to Top