Terassivalo ikean kattovalaisimesta

Kauan sitten, eli ehkäpä noin 10 vuotta sitten edelliseen asuntoon tuli ostettua kattovalaisimia. Muistaakseni nilkka suorana ajettiin Ikeaan ja kolmeen huoneeseen ostettiin kolme polypropeenimuovista tehtyä valaisinta. Jos ei ihan heti leikkaa, että millaisista muovivalaisimista on kyse, niin mm. Ikean Knappa-valaisin toimikoon mallina.

Lähde: Ikea.fi

Muovi mm. kuvan valaisimessa on taitettavaa, eli valaisin kasataan muotoonsa liittämällä ja taivuttamalla muovipalaset toisiinsa kiinni. Valaisimen muovi kestää myös vettä ja olenkin pessyt pinttyneitä pölyjä painepesurilla pois. Valaisimesta tulee taas kuin uusi miedon pesuaine- ja painepesurikäsittelyn jäljiltä. Nyt kun vuodet vierivät ja asuntoakin on kertaalleen vaihdettu, niin varaston uumenista löytyi yksi ylimääräiseksi jäänyt Ikean muovinen valaisin. Malli ei ole Knappa enkä sitä enää Ikean sivuilta löytänyt, joten nimeän sen tämän tarinan ”sisältöarvon lisäämiseksi” hassusti Ikea Käpphäst:ksi. Tässä kohtaa haluan mainita, että en missään nimessä…. en todellakaan käyttänyt juuri 15minuuttia elämästäni aikaa siihen, että yrittäisin etsiä jotakin hassua ruotsinkielistä nimeä valaisimelle googlesta… tai että löytäisin pari omasta mielestäni hassua nimeä… mutta sitten paljastuisikin, että kyseiset tuotteet ovat aidosti myynnissä Ikeassa. 😀 Näin ei varmasti käynyt.. ei..

Takaisin asiaan. Aloin siis pohdiskelemaan, että josko valaisimesta saisi kehiteltyä uima-altaan terassille nättiä lattiavalaisinta. Valaisinta, joka valaisisi nimenomaan terassitason pintaa esim. ulkokalusteiden vieressä. Pienen pohdinnan jälkeen oli jo hieman ajatuksia kasassa ja ryhdyinkin hommiin.

Varastossa oli sopivasti yksi IP54-suojattu roikkavalaisin, joka saisi luvan toimia valonlähteenä. Alle napattiin betonilaatta ihan vain näön vuoksi, mutta myös tuulisen sään varalta, ettei valaisin lähde lentoon. Betonilaattaan porattiin pari reikää, ja roikkalamppu ruuvattiin pantoja käyttäen betonilaattaan kiinni. Lopuksi Ikean valaisin yksinkertaisesti nostettiin roikkalampun päälle.

Roikkalampun sisälle päätyi yksi Ikean Trådfri-älylamppu, kun löytyi kaapista ylimääräisenä. Ehkäpä jatkojalostuksena tilalle voisi vaihtaa Philips Huen värillisen lampun erityisesti nyt, kun Hue Lilytkin värejä altaalle valaisevat.

Ohessa lopputulos. Mitä hämärämmäksi illat päivä päivältä (siis ilta illalta) menevät, sitä upeamman näköiseksi tuo muuttuu.

Älkää hyvät ihmiset dumpatko näitä nykyajan kertakäyttökulttuurin tuotteita suotta roskiin jos vaikuttavat turhilta. Uusiokäyttäkää/jatkokäyttäkää sisätilan tavaraa rohkeasti vaikkapa juuri ulkotiloissa. Kun sää tekee joka tapauksessa jossakin kohtaa kyseisen valaisimen muoville tehtävänsä, on se vihdoin valmis kunnialliseen kierrätykseen.

Scroll to Top