Portaikon valaistus Hue-lightstrip +:lla

Tavoitteena turvallinen portaikko kulkea

Olen jo pidemmän aikaa pohtinut pienimuotoisia parannuksia asunnon melko jyrkän sisäportaikon valaisemiseksi. Aiemmin portaikon valaistusta on hoidettu yhdellä portaikon alapäässä lattialla olevalla Hue led candle -lampulla. Lamppu on hoitanut tehtävänsä tähän asti ihan mallikkaasti, mutta olen nähnyt niin upeita kuvia ihmisten portaikkovalaistuksista Hue lightstrippiä käyttäen, että tätä lähdettiin tavoittelemaan.

Portaikon valaistusta käytetään yleisvalaistuksen lisäksi myös liiketunnistimen ohjaamana. Rappusten yläpuolella on Xiaomin Smartthingsiin paritettu liiketunnistin, joka sytyttää portaikon valot kun liikettä havaitaan. Olen lisäksi määritellyt portaikkovalon kirkkauden sillä perustella, kuinka paljon kello on. Yöllä silmien kannalta on huomattavasti mukavampaa jos valot syttyvät esim. 50% teholla verrattuna muun ajan 100% kirkkauteen. Ja sanomattakin on selvää, että pimeässä portaikossa kulkeminen on todella vaarallista touhua.

Pohdintaa ja zoomailua

Oleellista portaikkovalaistuksen kanssa on se, että valo ei saa sokaista portaikossa kulkevaa. Lightstripin ledit ovat todella kirkkaat ja silmiin suoraan loistaessaan ne kyllä häikäisevät todella pahasti. Valot on siis syytä asentaa portaikon jompaan kumpaan sivuun ja mikäli mahdollista, niin jonkin katteen tai listan alle.

Hyvä vinkki on napata ligthstrip toiseen käteen ja maalarinteippi toiseen. Maalarinteipin kaistaleilla lightstripin saa sopivan hetkellisesti pysymään seinässä kiinni ja samalla voi itse kävellä rappusia ylös ja alas eri katsantokulmaa vaihdellen. Kun oikea valon sijainti portaikossa kulkemisen kannalta on oletettavasti löytynyt, kannattaa vielä käppäillä huoneesta eri kulkusuuntiin ja varmistaa, ettei kirkkaat valot osu ohikulkijaakaan silmiin.

Seuraavaksi kannattaa miettiä, ellei jo aikaisemminkin, että mistä sähköpistorasiasta saa sähköt valoille. Tämä kannattaa ehdottomasti kyllä miettiä heti ensi kättelyssä kuntoon, ettei asennus kariudu niinkin typerään asiaan kuin pistorasian puuttumiseen.

Teipit pois ja kiinnitys seinään

Huen lightstrip + on pätkitty 10cm mittaisiin teippiosiin. Itse teippi on lightstripissä siis koko matkalla, mutta teipin suojapaperit ovat mukavan pienissä osissa, joka helpottaa kiinnittämistä. Suojapaperit lähtivät helposti irti itse teipistä, joten perinteiseltä ärsyttävältä pikkunäpräämiseltä säästyi mukavasti.

Lightstripin teippipuoli

Mallasin lightstripin portaikon kiinnitysalueelle siten, että virtajohto kääntyy lightstripin alapäästä portaikon alle ja sieltä pistorasiaan. Lightstripin virtajohto on 2,5m pitkä ja led-valon muuntajasta matkaa pistorasiaan oli vain n. 1m. Lopun osan virtajohdosta piilotin listan taakse, jotta asennus olisi siisti myös portaikon takaa katsottuna.

Vielä muuntajan kiinnitys tarralla seinään ja käyttö voi alkaa

Lopputulos

Tulipa toteutettua kerrassaan näyttävä portaikkovalaistus lightstrippiä käyttäen. Lisäksi yöllä rappusista kulkiessani jokainen porras oli portaikon koko matkalta valaistu, toisin kuin aiemmassa ratkaisussa. Tosin valojen kirkkaudeksi määritelty 50% oli hiukan liikaa. Kirkkaustasoa täytyy laskea jonnekin 20-30% paikkeille, niin valot eivät häiritse kulkijaa kirkkaudellaan. Asennus oli sopivan kevyt keikka muutenkin toteuttaa, joten suosittelen kaikille kenellä samantyyppinen toteutus mielessä.

Testiajot..
Nättiä valkoista valoa..
Portaikon ”bileväritys”.. yöksi voisi tosin ottaa maltillisemman värityksen.. 🙂
Scroll to Top