Philips Hue Outdoor Lightstrip -asennus

Tilasin Black Fridayn tuoksinnassa itselleni pari kappaletta Philips Hue tuoteperheen ulkokäyttöön tarkoitettua led-nauhaa. Tilaamani paketit saapuivat jo tovi sitten ja vaikka kuinka ajattelin, että asennuksella ei ole kiire… niin innostuin (TAAS) asentelemaan.. 🙂 Hieman ihmetytti, että miksi helkutissa led-nauhapaketit painaa niin paljon.. kyseessähän on vain led-nauha, tosin ulkokäyttöön tarkoitettu..

Pari ulkonauhaa, ja pari kytkintäkin tarttui BF:stä mukaan..

Ensivaikutelma

Kun avasin ensimmäisen paketin, niin yllätyin kuinka paksusta led-nauhasta outdoor-tuotteissa onkaan kyse. Tässä on oikeasti 5m verran todella paksua tavaraa ja syntyi heti vaikutelma, että nauha kestää todennäköisesti hyvin ulkokäytössä. Paksuus ja jämäkkyys selittää hyvin tuotepaketin painon. Näitä ei voi mitenkään verrata sisäkäyttöön tarkoitettuihin Hue-lightstrippeihin. Jos sisäkäytön ledstripit ovat ohukaisia, niin tässä ovat paksukaiset.

Paketista löytyy lightstrip, muuntaja johtoineen, ruuvi- ja kiinnikepussi, sekä ohjekirjanen. En malta pysyä pöksyissäni, joten johdot ylimalkaisesti kiinni ja muuntaja seinään… WAUUUU!!! Valo on kirkas ja nauhaa voi taivutella helposti pyöreisiin muotoihin. Alla olevassa kuvassa en ole nauhoja mitenkään spesiaalimmin muotoillut, kunhan avasin nauhan ympärillä olevat lenkit ja nauha levähti näyttävästi pöydälle. Tämä on silkkaa hulluutta, valohulluutta.

Kun nyt toisenkin nauhan menin jo paketista poistamaan, niin laitetaan sekin tulille. Wooouuuu..nämähän voisi jättää jo tällaisenaan esille.

Tutkitaanpa tarkemmin..

Kun vihdoin ryhdistäydyin, oli aika tutkiskella valoja hieman tarkemmin. Kuten sanoin, tuotteesta syntyy laadukas vaikutelma. Nauha ja muut tarvikkeet ovat nätisti pakattuina laatikkoon ja kaikki vaikuttaa käyttöönoton kannalta simppeliltä. Led-nauha ja muuntaja kiinnitetään toisiinsa alla olevassa kuvassa näkyvillä liittimillä. Liitin on kaksinapainen ja vastapuolet liittyvät toisiinsa vain yhdessä asennossa. Lisäapuna liittimien ulkokuoreen on painettu nuolet, joiden pitää kohdata toisensa.

Kun liitin on työnnetty kunnolla pohjaan, pyöritetään mutteri käsivoimin niin kiinni kuin mahdollista. Toki apuna voi työkalujakin käyttää, mutta muovin kanssa pärjää usein ihan näppivoimin. Kun mutteri on loppuun asti kiristetty, katoaa kierteet kokonaisuudessaan näkyvistä. Ja sanomattakin on selvää, että kiinnitys kannattaa tehdä kunnolla ettei vesi pääse pureutumaan liittimen sisälle heti ensimmäisen sateen myötä.

Nauhan kiinnittäminen tehdään kuvassa näkyvillä valkoisilla kiinnikkeillä. Kiinnikkeitä on pussissa…jonkin verran. En ehtinyt innostuksissani määrää laskemaan, mutta ohjeistuksen mukaisesti kiinnikkeiden asennusväli on hyvä olla n. 15cm ja tämän mukaan kiinnikkeitä 5m nauhalla pussissa olisi silloin lähemmäs 40kpl. Kiinnike kiinnitetään asennuskohteeseen mukana tulevilla pienillä ruuveilla. Ruuvi kiinnikkeen reiän läpi ja siinäpä se.

Mukana tulleissa ohjeissa kiinnike näyttää olevan aina asennettu sivuttain, mutta kiinnikkeen voi asentaa myös pystyyn. Asennuksessa led-nauha työnnetään kiinnikkeen sakaroiden sisään ja kiinnikkeen päässä olevat väkäset painautuvat led-nauhassa olevaan rakoon pitäen nauhan paikallaan.

Kun led-nauhoja tarkemmin tutkin huomasin, että led-nauhan päässä on n. 5-10cm pituinen ”mykkä” alue. Ehdin jo ajattelemaan, että kyseessä lienee vika ja nauhat saavat lähteä palautukseen, mutta pieni googlettelu huojensi mieltäni. Loppuosassa ei kuulu olla valoa, eli kuuluu tuotteen ominaispiirteisiin.

Mykkä osio oli molemmissa nauhoissa tismalleen saman pituinen, joten pakko se on uskoa. Myöhemmin sitten ohjekirjaa selatessani ymmärsin vihdoin mitä se yksi kummallinen kuva sivulla 2 tarkoittaa…

Ylimmän kuvan ruksitettu alue on ohjeidenkin mukaan valotonta aluetta..

Let there be light

Kun alun hämmästely oli hoidettu, oli aika parittaa nauhat Hueen. Tämä osio toimii usein melko mallikkaasti ja helposti.

Nauhat kykenevät toistamaan paletin kaikkia värejä mallikkaasti aivan kuten uusimman generaation Hue-lamput yleensäkin. Kovin kauaa ei myöskään tarvinnut odotella, että silta löysi uusimmat päivitykset tuoreille lampuille. Päivitys vei kokonaisuudessaan 15 minuttia. Nyt pitäisi kaiken olla valmista fyysistä asennusta varten.

Upeat värit

Ei pieni pakkanen pure..

..mutta vähän kuitenkin. Homma olisi ollut todella helppo ja mukava hoitaa ilman pientä pakkasta, melkoista viimaa, sekä jäätä itse asennuskohteessa. Kun kävin asennuspaikkaa läpi huomasin hyvin nopeasti, että led-nauhan asentaminen kaiteen alle keskelle ei tule onnistumaan kaiteen pystytolppien takia. Tästä syystä piti valita, että kummalle puolelle kaidetta valonauha tullaan asentamaan. Vaihtoehtoina oli kaiteen alle ulkoreunaan tai kaiteen alle sisäreunaan. Päädyin sisäreunaan siitä syystä, että halusin valon valaisevan kaiteen lisäksi myös sillan ja terassin kansilautaa. Ulkoreunassa valo olisi heijastanut enemmän terassin ja sillan ulkopuoliselle alueelle. Lisäksi valonauha ei ole suoraan katsottuna kuitenkaan niin kirkas, etteikö sitä voisi asentaa sellaiselle paikalle josta sen voi suoraan nähdä.

Valonauha on 5m mittainen. Toisen nauhan oli tarkoitus tulla sillan kaiteeseen kiinni ja toisen sillan vieressä olevan terassin kaiteeseen. Sillan kaide on kokonaispituudeltaan 580cm, joten asetin valonauhan kaiteen keskelle jättäen 40cm sillan kaiteen päistä pois. Tuohon kohtaan nauha nyt sitten tulisi mutta kaiteen alle. Toisen nauhan sijoitin samalla periaatteelle mahdollisimman keskelle terassin kaidetta.

Homma aloitettiin jään sulattamisella kaiteen reunasta. Kuumailmapuhallin hyppysiin ja 630c täydellä puhalluksella kohteeseen. Kymmenen metrin matkan sulattamiseen tuhraantui 15 minuuttia aikaa, mutta sain samalla hanskatkin lämmitettyä ja sormissa pysyi tunto.

Kiinnikkeiden asentaminen onnistui akkuporakonetta apuna käyttäen. Hieman pehmeän oloisia tuntui ruuvit olevan. Jos kanta sattui kierähtämään kerran tai pari kertaa yli, kannasta lähti heti tavaraa melkoisesti pois. Maltti on siis valttia, mutta ei tätä käsin jaksaisi tehdä.

Oleellista on kiinnittää kiinnikkeet samaan tasoon niin pysty, vaaka- kuin syvyyssuunnassakin. Valonauhassa mutkat näkyvät todella selkeästi. Alla olevassa kuvassa osa nauhasta roikkuu parissa kohtaa alempana, joten nämä kannattaa korjata heti asennusvaiheessa eikä jälkikäteen (kuten itse jouduin tekemään).

Ohjekin antaa ymmärtää, että muuntaja ja liittimet kannattaa asentaa mielellään suoralta sateelta suojaan. Kyllä IP44-suojattu tuote pitäisi vesisadetta kestää, mutta jos asennus mahdollistaa suojan tekniikan päälle, niin se kannattaa siten toteuttaa. Alla olevissa kuvissa näkyvä pienempi musta laatikko on asennettu kaiteen alle mukana tulleilla ruuveilla kiinni. Myös liitin jää kaiteen alle jemmaan ja johdot kiinnitetään kaapelikiinnikkeillä nätisti kiinni. Lähempänä pistorasiaa oleva isompi musta laatikko (muuntaja) kiinnitetään myös ruuveilla kiinni ja omassa asennuksessani molempien nauhojen muuntajat jäävät katettuun tilaan sateelta ja lumelta suojaan.

Lopputulos

Olen lopputulokseen tyytyväinen. Olin melko pitkään näiden valonauhojen hankintaa pohtinut ja kun nyt vihdoin sellaiset sain asennettua, en voi olla muuta kuin todella tyytyväinen.

Terassista ja sillasta tuli ensinnäkin hyvin valaistut, mutta lisäksi valonauhat tuottavat sopivan modernin fiiliksen ulkovalaistukseen. Jos väreiksi valitaan vielä jotain spesiaalimpaa sävyä, niin lopputulos on aivan käsittämättömän hienon näköinen.

Asennuksessa kannattaa tosiaan muistaa valonauhan asentaminen täysin suoraan niin pysty-, vaaka-, kuin syvyyssuunnassakin. Jos asennuskohteen alusta on sellainen, että ylimääräisiä mutkia ei pysty välttämään, niin kyseisen mutkan viereisetkin klipsit kannattaa jätää tarvittaessa hieman eri tasoon loiventaakseen niiden muutamien nk. ”pomppujen” eroja. Työkalujen osalta hommaan riittää parhaimmillaan ruuvari, mutta akkuvälineet usein helpottavat työtä. Voin ehdottomasti suositella näitä Huen ulkovalaistukseen tarkoitettuja ledstripeja. Nauhaa pystyy melko nätisti taivuttelemaan asennuskohteen tarpeen mukaan, joten näille löytyisi kotipihasta useita muitakin käyttötarpeita. Hinta on melko suolainen, joten joudunko odottelemaan 2020 Black Fridayta… huoh…

Scroll to Top