Philips Hue – Dynamic Scenes tulossa!

Mikäli olet viime aikoina avannut Hue-applikaation ja käynyt tarkastamassa firmis-päivityksiä, olet todennäköisesti saanut ison nipun lamppuja päivitettäväksi. Uusi versio 1.88.1 on tarjolla kaikille Huen valkoisille- ja värilampuille. Päivitys on itse asiassa sen verran tuore, että sitä ei edes listata vielä Huen virallisissa ”Release notesissa”.

Kun päivitys tuli näinkin laajalle lamppuskaalalle, niin on selvää, että päivityksen täytyy olla merkittävä. Kyseessä tosiaankin on isohko päivitys, sillä 1.88.1 tulee lähiviikkoina mahdollistamaan ”Dynamic Scenes” ominaisuuden käyttöönottamisen ja tämä tulee mm. vähentämään sillan resurssien käyttöä merkittävästi.

Mikä Dynamic Scenes?

Dynamic Scenes -ominaisuus tulee mahdollistamaan mm. samassa tilassa olevien lamppujen värimaailman sovittamisen yhteen käyttäjän silmää miellyttävään teemaan. Yhdessä tilassa jokainen lamppu voi toistaa haluttua teemaan sopivaa väriä, ja tässähän ei mitään ihmeellistä ole tähänkään päivään mennessä Huen kanssa ollut.

Päivitys kuitenkin mahdollistaa värimuutokset valitun scenen sisällä. Jos valitset esimerksi scenen joka sisältää sinisiä, violetteja ja punaisia värejä, niin tilassa olevat lamput vaihtavat hiljalleen väriä käytetyn scenen sisällä. Nyt joku saattanee kysyä, että ”mitä ihmeellistä tuossa nyt sitten on, kun sen voi tehdä jo nyt”?

Kyllä voi tehdä jo nyt, mutta tätä varten joudutaan käyttämään mm. joko Hue Labsia tai Hue Essentials -applikaatiota. Käyttämällä esim. Hue Labsia, siirretään kaikki väriohjauksen resursointi Hue-sillalle, joka ei tunnetusti kovan kuorman laite ole. Tällä hetkellä jokainen yksittäinen lampun värimuutos generoi sillalta viestin zigbee-verkkoon ja jos kuvitellaan tilannetta, missä esim. Hue Labsista käyttöönotetusta teemassa 6 valoa vaihtaa jatkuvasti väriä halutun paletin sisällä, on verkossa tällöin melkoisesti kuormaa ja sillalla tekemistä.

Uuden ”Dynamic Scenes” -ominaisuuden käyttöönottaminen siirtää kaiken resusointivastuun jatkossa sillalta yksittäisille lampuille, eli värimuutokset tapahtuvat yksittäisessä lampussa itsenäisesti, jolloin zigbee-verkon kuormitus laskee ja sillan resurssinkäyttö vapautuu. Scenet tallennetaan yksittäiseen lamppuun ja ne aloitetaan/lopetetaan täysin lampun toimesta sillasta riippumattomana.

Jos joskus olet käyttänyt tilassa A Hue-sillan resursoimana väriä vaihtavaa teemaa ja samalla huomannut, että saman sillan takana oleva Hue Switch ei sytytä tilan B valoja vaikka kuinka nappia painaisi -> sillan resurssit ylikäytössä. Tästä päästään muutoksen myötä eroon.

Tarjolla kaikille Hue-lampuille

Käytännössä kaikki ne lamput, joille päivitys 1.88.1 ilmestyy, ovat syksyn aikana käytettävissä uusien ominaisuuksien osalta. Tämä tosin sisältää myös valkoisten (värittömien) lamppujen päivittämisen uuteen versioon, jonka tarkoitus on kuitenkin lähinnä tehostaa zigbee-verkon käyttöä isomman muutoksen myötä.

Selkeää kuitenkin on, että päivityksellä tähdätään nimenomaan Hue-värivaloihin ja erityisesti syksyllä julkaistaviin Gradient-tuotteisiin, joista tässä artikkelissa aiemmin jo kirjoittelinkin.

Taas on jotakin kivaa, mitä voi innolla odottaa!! 🙂

Scroll to Top