Hue ja ajanlaskun alku
Philips Hue -älyvalaistusjärjestelmä julkaistiin vuonna 2012. Huen perusajatuksena oli mahdollistaa tapa kodin valaistuksen hallintaan langattomasti. Vuonna 2015 Huelle julkaistiin gen2-päivitys ja vuosi myöhemmin 2016 gen3-päivitys. Näiden gen2- ja gen3 -päivitysten myötä Hue-järjestelmän voidaan sanoa vakiinnuttaneen paikkansa älyvalaistuksen kuluttajapuolen ykkösnimenä ja tilanne näyttäisi olevan tälläkin hetkellä sama. Kilpailu on toki kovaa, sillä myös muut yritykset ovat ryhtyneet kehittämään älyvalaistusjärjestelmiään. Philipsin ohella ratkaisuja tarjoaa myös Ikea, Sylvania, Lifx ja nippu muita tahoja. Hue-järjestelmää on kehitetty viime vuosinakin, mutta mitään poikkeuksellisen mullistavaa ei varsinaisesti vuoden 2016 jälkeen tällä rintamalla ole tapahtunut. Kehitystyön tuloksena kuitenkin jotain pientä kivaa kuluttajillekin asti välillä näkyy. Näistä viimeisimpänä mainittakoon mm. power-on behaviorin määrittämisen virtakatkotilanteissa.

Millä minä aloitin?
Ensimmäisen Huen aloituspaketin hankin vuonna 2017. Paketti sisälsi tälläkin hetkellä käytössäni olevan gen2-sillan, sekä kolme E27-kantaista värillistä lamppua. Nykyisessä installaatiossa kaikki Hue-lamput ovat uusinta gen3:sta. Pyrin käyttämään järjestelmässä pääsääntöisesti Hue-lamppuja, mutta kustannussyistä olen hankkinut myös muutamia Ikea Trådfri -älyvaloja mukaan. Ikean Trådfri-lamput toimivat Hue-järjestelmässä hieman rajallisesti verrattuna Huen omiin lamppuihin, mutta ovat reippaasti halvemmat kuin Huen vastaavat.
Miten Philips Hue sitten toimii?
Huen toiminta perustuu langattomaan Zigbee light link -standardiin. Zigbee light link (ZLL) ei ole kuitenkaan sama asia kuin kotiautomaatiossa käytettävä Zigbee Home Automation (ZHA). Tämä tarkoittaa sitä, että jos haluaisi esimerkiksi Hue-valojen laajentavan kodissa valmiiksi olevan Zigbee (ZHA) -verkon kantoaluetta, niin Hue ei tähän valitettavasti pysty osallistumaan. Huen järjestelmä omine siltoineen on täysin oma ZLA-verkkonsa, jossa jokainen lampuista välittää viestejä seuraaville samassa light link -verkossa oleville lampuille. Vuonna 2018 Huelle tuli tosin tuki myös Zigbee 3.0 -versiolle, joka nämäkin epäkohdat uusien lampputuotteiden myötä aikanaan tulee korjaamaan.
Philips Hue:ssa valojen toimintaa ohjataan nk. Hue-sillan kautta. Silta toimii liikenteenvälittäjänä kaikille valaistuksen ohjaukseen liittyville komennoille. Siltaan paritetaan halutut lamput, valokatkaisimet ja esim. liiketunnistimet. Ennen paritusta johonkin kodin mobiilipäätelaitteeseen tulee asentaa Huen oma applikaatio. Applikaation avulla hoidetaan parittaminen, mutta applikaation käyttö on muutenkin välttämätöntä, jos älyvalaistusjärjestelmästä haluaa kaiken irti. Käyttäjä voi määritellä lamput haluttuihin ryhmiin/huoneisiin ja ohjata näiden käynnistymistä tietyn valokatkaisimen takaa tai ajastetusti. Lisäksi Hue-applikaatiossa voi määritellä käyttäjän lokaation mukaan toimivan valoautomatiikan. Esimerkiksi kun henkilöt (henkilöiden gps-varusteiset puhelimet) siirtyvät ennalta määritetystä kodin gps-lokaation alueestaan ”ulos”, niin kodin sisävalot sammuvat.

Myös Wake up ja Go to sleep -ominaisuuksia on mahdollista määritellä. Go to sleep -toiminnon tarkoituksena on himmentää valoja hiljalleen nukkumaan mentäessä, kunnes lopulta valot sammuvat kokonaan. Wake up -toimintoa voi käyttää vaikkapa työaamuisin, jolloin valot sitten hieman ennen herätystä alkavat kirkastumaan, kunnes virallinen ”herätyshetki” koittaa. Se, että onko aamut sitten yhtään sen parempia… en oikein osaa arvioida. Olen itse tosin huomannut, että hyvin nukutun yön jälkeen saatan herätä valoihin hiljalleen jo ennen herätyskellon pirinää. Nuo aamut ovat jotenkin mukavia.

Millä pääsee alkuun?
Järjelliset Huen aloituspaketit maksavat 120€ (vuonna 2019) ylöspäin. Välillä löytyy parempiakin tarjouksia suomalaisista kaupoista, mutta erityisesti Saksan Amazonista. Aloituspaketiksi suosittelisin sellaista, mikä sisältää sillan lisäksi kolme kappaletta sopivan kannan (esim. E27) värillisiä lamppuja, sekä mielellään sen yhden valokatkaisimen. Tuollaisella paketilla pääsee jo hyvin kärryille, että miten järjestelmä toimii ja mihin kaikkeen sitä voikaan käyttää. Ja jos asiasta innostuu, kuten itsellekin kävi, niin pian huomaa omistavansa yli 30 älyvaloa ja siihen liittyviä lisälaitteita. Harrastaminen ei siinä mielessä ole kovinkaan halpaa, sillä Huen lamput ovat todella arvokkaita suhteessa siihen mikä lamppujen periaatteellinen funktio on. Kuka tahansa pärjää yhä edelleenkin tavallisilla markettien lampuilla ja säästää pitkän sentin, kun ei hairahdu älyvaloja harrastamaan.
Kalliista hinnasta huolimatta suosittelen kuitenkin Philips Hueen tutustumista. Mikäli älyvalaistus ei lopulta innosta, niin ostaja kohtuuhintaisille valoille löytyy satavarmasti Torin palstalta.
Käyttötarpeet ja -tilanteet
Hue-älyvalaistusta käytän mm. seuraavissa asioissa:
- Haluttujen sisävalojen sytyttäminen/sammuttaminen auringonlaskun/nousun mukaan
- Ulkovalojen sytyttäminen/sammuttaminen auringonlaskun/nousun mukaan
- Wake-up – ja Go to sleep -toiminnoissa
- Tilojen yövalaistuksessa synkassa liiketunnistimien kanssa
- Television elokuva/musiikki/peli-hetkiin synkattuna huoneen Hue-valojen kanssa
- Eteisvalon sytyttäminen kun etuovi aukeaa
- Vesivuoto, palohälytys tai murtohälytys -tilanteissa valojen sytyttäminen tai vilkuttaminen halutulla värillä
- Huoneiden värittäminen halutun tunnelman mukaan

Ajatustasolla on olemassa vähintään yhtä pitkä lista asioita, joita voisi valojen avulla toteuttaa. Käyttömahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat ja jos Hue-silta pystyy keskustelemaan jonkin automaatiota tukevan järjestelmän/järjestelmien kanssa, voidaan valoja käyttää kaikkien herätteiden yhteydessä.
Tsekkaa: www.meethue.com