Philips Hue A21, 1600 Lumenin lamppu

Meillä oli sähkökatko ja jouduin ikäväkseni toteamaan, että Ikean lampuista neljä eivät enää palautuneet käyttökuntoon. Olen tähän ongelmaan törmännyt sähkökatkon yhteydessä aiemminkin, mutta olen saanut lamput takaisin toimintakuntoon. Tällä kertaa Ikean lamput jäivät palamaan päälle ja niiden tila muuttui pysyvästi Hue-sillassa ”unreachable:ksi”. Aiemmin lampun palauttaminen toimintakuntoon vaati n. 5 minuutin virtojen katkaisun katkaisimesta käsin, mutta nyt jotakin sellaista kävi, ettei palautus olisi onnistunut kuin resetoinnilla ja uudelleen parittamisella. Tämä oli loistava sysäys siihen, että näiden neljän Ikean 1000lumenin ulkovalon tilalle hankittaisiin Philips Hue -lamppuja. Aiemmin Philips Huen tuotevalikoimaan ei ole kuulunut yli 1000lumenin ylittävää lamppua, joten Philipsin tovi sitten julkaisema 1600lumenin (lumen [lm] = valotehon määrä) lamppu olisi täydellinen valinta pihan valaisemiseen. Siispä verkkohousut jalkaan, ja ostoksille minnekäs muualle kuin verkkoon.

Näitä lamppuja löytyy muutamankin isomman kodinkoneketjun internet-hyllystä. Kivijalkamyymälöissä näitä ei vielä jostain syystä paljoakaan ole, mutta verkon kautta tilattuna lamput löytävät ovelle muutamassa päivässä. Hintakaan ei ole kovin paha. Yksi lamppu maksaa n. 25€, mikä sinällään luvattua 25 000 käyttötuntia kohden ei ole mielestäni juuri mitään. Tällä kertaa kauppiaaksi valikoitu Gigantti, kun hinta oli kohtuullinen ja pikatoimitus luvattiin klubilaiselle normaalitoimituksen hintaan.

Pakettisi on noudettavissa..

Ja vihdoin se päivä koitti, kun tekstiviesti ilmoitti paketin olevan noudettavissa valitusta mh:n toimipisteestä. Pikatoimitus tosin on hieman jännä käsite, koska normaalitoimitus tulee tismalleen samassa ajassa perille. Olen tämän jo muutamaan kertaan nyt klubiedun käyttäjänä todennut. On siis aivan sama, että valitsenko toimitustavaksi postin tai matkahuollon normaalitoimituksen tai pikatoimituksen. Paketti matkustaa aina yhtä monta päivää ennen kuin se on noudettavissa.

No mutta paketti oli noudettavissa ja sitä lähdettiin hakemaan. Hylly se ja se, ajokortti tuossa, paketti kainaloon ja kotiin. Pakettia kotona avatessa koin kuitenkin pienimuotoisen pettymyksen, sillä neljän lampun sijaan pakettiin oli sujautettu vain kaksi lamppua. Tonnin seteli -tyyppisen mielikuvaharjoituksen jälkeen otin puhelimen käteen ja soitin Gigantin asiakaspalveluun valittaen, että kun ”maksoin neljästä lampusta ja paketista löytyi vain kaksi lamppua..”. Asiakaspalvelija oli ymmärtäväinen ja lupasi selvittää tapahtumaketjun. Parin tunnin päästä sainkin tekstiviestin, jossa kerrottiin, että puuttuvat 2kpl lamppuja lähetetään pikatoimituksena (tattadadaaaa…) minulle. Eipä siinä mitään, maltan sen muutaman päivän odotella ja asentelen nämä kaksi lamppua seuraavaksi paikoilleen.

Isoa ja kirkkaampaa..

Mitä eri foorumeilta olen asiasta käynyt lukaisemassa, on lamppua kyllä kehuttu, eikä mistään muusta syystä kuin sen kirkkaudesta. Tämä 15,5W led-lamppu vastaa 100W hehkulamppua. Jokainen meistä on kiertänyt elämässään todennäköisesti muutaman hehkulampun valaisimeen kiinni ja osa muistanee, että 60W lamppu on jo melko kirkas. Tähän päälle kun lisätään vielä se 40W, niin lopputulos on melkoisen ”valaiseva”. 🙂

Lamppu on fyysiseltä kooltaan normaalia Philips Hue lamppuja isompi, siitä kertoo mallinmerkintä A21 (Eurooppalaisen mittausjärjestelmän mukaisesti siis A67). Merkintä 67 kertoo, että lampun halkaisija on 67mm. Pituutta tälle kaverille jää 131mm. Jos näitä hankkii, niin kannattaa hieman etukäteen tarkastaa, että A21-lamppu varmasti mahtuu paikalleen. Lampunkanta näissä on perinteinen E27. Kyseessä on lämmintä valkoista valoa tuottava lamppu värilämpötilan ollessa 2700K. Lamput sopivat hyvin sellaiseen tilaan, missä värilämpötilaa tai värejä ei ole tarvetta säätää. Yksi tällainen paikka voisi olla nimenomaan ulkovalaistus käytävien ja oviaukkojen luona.

Här vi oppnäs den här paketti..

..kuten suomenruotsalaiset varmasti (?) sanoisivat. Eli pakettia auki ja katsomaan miltä se lamppu nyt sitten näyttää. Paketti jo itsessään kertoo, että sisällä on normaalilamppua kookkaampi ilmestys. Muutoin paketti on perus Philips Hue -tavaraa, edessä speksit ja oikeassa yläkulmassa indikaatio Bluetooth-käyttömahdollisuudesta.

Siinä se nyt lepää. Eipä tuossa sinällään mitään eroa muista lampuista ole, kuin hieman kookkaampi olemus.

Otin verrokiksi viereen Philips Hue White -lampun. Tämä on pyöreäpäinen kaveri, mutta sisällöltään samanlainen ”white” lamppu, jonka värilämpötilaa ei voi säätää. Uudet White-lamput ovat muotoilultaan Huen tylppäpäisen värilampun kaltaisia.

Valotehon vertailua

Nyt jos olisin ammattibloggaaja, niin tietäisin miten kahta eri lamppua kuuluisi kameralla kuvata, jotta voisin osoittaa huiman eron valotehossa. Mutta kun olen tällainen harrastelijatason säätäjä, niin kuvat eivät juuri pääse oikeuksiinsa. Oheisessa kuvapareissa vasemmalla 806lumenin Philips Hue White -lamppu, ja oikealla 1600lumenin lamppu. Valotehon ero on oikeasti melkoinen, uskokaa pois. Jos vielä hehkulamppuvertauskuvaa käytetään, niin 806lumenin lamppu vastaa siis n. 60W hehkulamppua. Ylemmässä kuvassa ehkäpä tuo pöytään heijastuvan kirkkaan valon alue kuvastaa parhaiten valotehon välistä eroa. Alemmassa kuvassa lamppu on niin kirkas, että alla olevassa kylmälaukussa näkyy selkeä valaisimen heijastelevyn raja. Myös lattiatason valon määrä on 1600lumenilla hyvin nähtävissä, varsinkin kun vertaa 806lumeniin. Pahoittelut epäsiististä varastosta ..tai siis kaikkien varastothan näyttää aina samalta eikö vain?!

Puuttuvat lamput kotiutuivat

Toimituksessa kesti muutaman päivän ja sain loputkin lamput hoteisiini. Nyt neljä tehokasta lamppua on asennettuna etuoven, takaoven, autotallin ja autokatoksen oville. Talon yleisilme hämärässä muuttuikin nyt melkoisesti, sillä kulkuväylät uivat nyt kirkkaassa ja näyttävässä valossa. Samalla laskeskelin, että kahden Hue-sillan lampuista enää 9 on Ikean lamppuja ja loput ovat Philipsin omaa tavaraa. Ikean värilliset lamput ovat olleet loistavia ja kestävät hyvin sähkökatkot sekoilematta. Ehkäpä nämä Ikean 1000lumenin lamput kestäisivät myös, mikäli lamput olisivat päivitettyinä viimeisimpään firmwareen. Ikean lamppujen päivitys tarkoittaisi parittamista Ikean sillan kanssa. Tuossa olisi liikaa säätämistä kun lamput pitäisi poistaa Huesta siksi ajaksi pois. Jos ja kun aika näistä lopuista Ikean lampuista jättää, taidan siirtyä puhtaasti Philips-lamppujen ympäristöön sillä siihen tämä eittämättä on jo nyt johtamassa.

Summa summarum. Jos tarvetta supertehokkaille Philips Hue -ulkovaloille, niin tässä on oiva vaihtoehto. Kohtuuhintaan kirkasta valoa muutamassa päivässä kotiin toimitettuna. Se mitä seuraavaksi jäädään odottamaan, on 1600lumenin Hue-värivaloja. Voisiko tällaisia olla jossakin vaiheessa jopa tulossa..

Scroll to Top