Lihavalo – Meet the Meat Light

Lomalla kun tulee usein visitoitua mielenkiintoisissa kohteissa, niin käväistiin yhtenä päivänä Billnäsissa. Paikkana Billnäs on todella kaunis, mutta valohulluna erityisesti kiinnostaa vanhaa tavaraa myyvät liikkeet, joita Billnäsissakin on muutamia. Yksi tällainen nk. ”antiikkiliike” Billnäsissa on Fargoshop. Omistaja on mukavan oloinen ukkeli, joka ei omien sanojensa mukaan kerää mitään, mutta tavaraa on vain päätynyt helvetisti käsiin 🙂 Tilat ovat melko messevät ja tavaraa löytyy laidasta laitaan. Oma kultainen 80-lukukin oli hyvin edustettuna, vaikkei varmaan ihan antiikkikategoriaan vielä pääse…eihän?!

Vanhoissa liikkeissä tulee ihasteltua tavaraa laidasta laitaan, mutta kun oma intohimo on siellä valaisinpuolella, niin aika kuluu yleensä sen kategorian tuotteiden tutkimiseen ja hiplaamiseen. Liikkeessä oli mm. vanha hammaslääkärin jalkalamppu, joka olisi täydellinen aihoa olohuoneen jalkalampuksi älyvalolla höystettynä. Käytännössä vain oma mielikuvitus on rajana, kun tuotteita katselee. Tavaran ei tarvitse olla alun perin edes valaisin, vaan lähestulkoon mihin tahansa mielenkiintoiseen tavaraan voi tuunata sopivan lamppukannan ja lopputulos voi olla vähintäänkin mielenkiintoinen. Tällä kertaa kuitenkin takakonttiin ei survottu hammaslääkärin lamppua, vaan tärkeä komponentti nk. lihavaloa varten. No mikä helvetti on lihavalo…. Antakaas kun avaan hieman..

Olen lihan, älyvalaistuksen ja älykotitekniikan ystävä. Mitäpä muuta näitä yhdistelemällä voi keittiön seinään saada aikaiseksi kuin säätietoja kertovan älyvaloja sisältävän broilerin…no ei nyt sentään. 🙂 Todellisuudessa liikkeestä kainaloon tarttui kyltti, joka seinälle kiinnitettynä kertoo valaistuksen voimalla milloin isäntä tekee keittiössä liharuokaa perheelle tai vieraille. Saattaa kuulostaa huonolta läpältä, mutta tällaisesta olen tosiaan jo pidemmän aikaa haaveillut.

Nyt sitten ihan ”for your information”, tai nuorisomaisesti lyhennettynä FYI.. tuosta kyltistä. Kyltti on ymmärtääkseni jostakin 60-luvun kieppeiltä ja siihen aikaan näitä kylttejä komeili tiettyjen kauppojen lihatiskien seinillä. Edelleenkin painotan, että jos oikein olen ymmärtänyt, tällainen kyltti piti ansaita eikä näitä tosiaankaan jokaisessa lihamyymälässä ollut. Kyltti kertoi, että myymälästä sai laadukasta ja tuoretta lihaa. Tämä ei tietenkään itsestäänselvyys aina ole ollut.. kun tuntuu ettei se välttämättä nykyäänkään ole. Kyltti on metallinen ja kokoa löytyy n. 60cm x 60cm. Eli nyt kun meikäläinen työstää liharuokaa keittiön puolella, sytytän Hue-katkaisinta pohjassa pitämällä kyltin alle valon ja sitten jokainen näkee, että nyt on jumalauta perkele tosi kyseessä 🙂 Ei tarvitse edes kysäistä mitä kokki tekee pääruuaksi. Meidän keittiömme on lisäksi melko korkea tila ja siitä syystä kyltti pääsikin paraatipaikalle keittiön sisääntuloaukon yläpuolelle muutaman metrin korkeuteen.

Olen ehtinyt jo paria eri väriä kokeilemaan ja sininenkin näyttää ihan nätiltä. Hue Essentials -sovelluksella on myös nättejä värinvaihtopaletteja, jolloin kyltin saa hehkumaan pronssin ja punaisen eri sävyillä loopissa. Sopii tuollaiseen metalliseen kylttiin ja luo jopa vaikutelman, että nyt se kokki tekee avotulella ruokaa. Lihavaloksi tätä kutsutaan tietenkin käyttötarkoituksen takia, mutta löytyypä Hue-applikaatiostakin kyseinen lamppu nimettynä ”Meat Light”. Melko härskin kuuloinen lamppu kieltämättä 😀

Joku asiantunteva voinee heittää paremman infopläjäyksen kyseisestä kyltistä. Arvoistaisin jos jollakin faktaperäistä tietämystä asiasta on. Tällä kertaa ei muuta, näihin kuviin näihin tunnelmiin.

Scroll to Top