Keittiön välitilan valaistus

Parin viikon flunssailun aikana ehtii pohtia ja suunnitella kaikenlaista. Monta ja monenmoista ideaa valaistuksen suhteen tulikin ja tässä yksi niistä.

Modernin epämodernia

Keittiömme on suhtkoht moderni (omasta mielestäni), vaikkakin 90-luvulla toteutettu. Modernin vivahteen tilalle antaa sen hulppea korkeus, sekä sisäikkunaseinä, josta näkee ruokailutilaan. Keittiön kaapitkin ovat tavallaan taas muodikkaat (tämäkin omasta mielestäni) omassa harmaudessaan. Pidemmän aikaa pahaa on kuitenkin tehnyt välitilan valaistus, joka on todella 80-9o -lukumainen. Isot loisteputken sisältävät laatikkomaiset valot, jotka olivat ennen valkoisia, nykyään keltaisia. Olenkin dumpannut keittiöön yleisvaloja, jotta välitilan vanhoja valoja ei tarvitsisi käyttää. Tämä on kuitenkin osoittautunut todellisuudessa mahdottomuudeksi. Salaattia pilkkoessa voi mukaan päätyä nakin palasia, ennen kuin ymmärtää että pimeässä työskennellessä mukaan lähti pari krutonkikuution kokoista sormen palaa. Tuumasta toimeen.

Flunssassa on muuten yhtä helppoa tehdä verkkokauppatilauksia kuin terveenäkin. Aivastus ja niisto, ja pian jo ovikello soi UPS-miehen toimittaessa pakettia mr. Amazonilta. Välitilaa on keittiössä useampia metrejä, joten laskeskelin että kolme kappaletta lightstrippejä pitäisi riittää. Aika kun sattui olemaan hieman kortilla, niin päätin tässä vaiheessa toteuttaa vain yhden valon asentamisen. Mikäli tämä asennus onnistuisi, niin seuraavat asennukset voisi sitten suorittaa loppuviikosta.

Nykytilanne

Aloitin hieman spesiaalimmasta osasta keittiötä. Vesipisteen välitila kaipaa valoa, mutta kohdetta tuijoteltuani aloin mietiskelemään, että olisiko mahdollista saada valoa myös välitilan yllä olevalle tasolle.

Asiaa puntaroituani päätin, että kuljetan lightstripin ylätasolta jollakin tavalla välitilan puolelle. Valmista läpivientiä ei löytynyt, joten tasoon piti sellainen työstää. Työkaluiksi kelpasi pora, puukko ja pistosaha. Mistään massiivisesta läpiviennistä tässä ei kuitenkaan puhuta, sillä Huen lightstrip on 1,5cm leveä ja aukko kannattaa toki jättää väljäksi lämpenemis- ja taivutussyistä.

Läpivienti ja sitten vienti läpi..

Mikään ei mennyt rikki, eikä haavojakaan tullut. Levyssä oli nyt läpivienti ja nauhan pujotus onnistui ongelmitta ylhäältä välitilalle.

Lightstripin jakoa ylä- ja alapuolen osalta piti hieman miettiä. Oleellisempaa oli tietenkin saada välitila valaistua mutta en halunnut, että ylätasosta vain puolet olisi valaistua. Lightstripin mitta ja tasojen leveyden osuivat lopulta kuitenkin melko täydellisesti 50% jaolla, joten tästä ei varsinaista ongelmaa syntynytkään. Seuraavaksi piti pohtia, että kuinka syvälle tason pintaan nauha kiinnitetään? Tällä on itse asiassa isokin merkitys siihen, minkälainen lopputulos tulee olemaan. Liian syvälle asennettuna valo painottuu välitilan seinään, eikä työtasoille jää välttämättä sopivasti valoa. Liian edessä taas valonauha voi näkyä ohikulkijan silmään ja se ei ole ikinä kovin järkevän näköistä. Kompromissina valonauha jäi nk. ”tussin mitan verran” seinästä ulos päin, eli n. 15cm. Valon mallailua kannattaa aina harrastaa, jotta voi nähdä miten valo asettautuu kohteeseen asennussijainnista riippuen.

Hieman jännitti, että kuinka paljon taittoa valonauha kestää. No nyt voi omasta kokemuksesta sanoa, että yllättävän paljon tuntuu kestävän. Yllä olevassa kuvassa näkyy suhteellisen jyrkkä taittoa ylä- ja alatason välillä. Kyllä se tuohon nätisi ja väkivalloitta asettui, ja lisäksi tarrojen liimakin tarttui rasvasta puhdistettuun pintaan tiukanoloisesti.

Jäljelle jäi enää virtajohtojen siistiminen, sekä tavaroiden nostaminen takaisin paikoilleen.

Lopputulos

Olen lopputulokseen kyllä tyytyväinen. Molemmilla tasoilla on nyt valoa, ja kirkkauden puolesta välitilan valaistus on todella hyvä. Hienoja värejä en vielä tasoille Huella ”maalaillut”, mutta otan sellaisia kuvia sitten kun koko keittiö on muutoksen osalta valmis. Tämän kyseisen kohteen osalta loppuhommiakin vielä jäi. Vanha loisteputkivalaisin täytyy poistaa ja tilalle asentaa sopivan kokoinen kulmapistorasia, mutta mennään uusi edellä ja sitten vasta vanhan purku.

Scroll to Top