Ikea Trådfri -lamput

Mikä ihmeen Trådfri?

Ikea Trådfri on älyvalaistusjärjestelmä, jonka Ikea julkaisi vuonna 2017. Ikean älyvalaistusjärjestelmän toimintatapa on hyvin samantapainen kuin Philips Huella. Ikean lamput ja valokatkaisimet paritetaan Ikean siltaan ja tämän jälkeen valojen ohjaus tapahtuu valokatkaisimia ja Ikean mobiiliapplikaatiota käyttäen. Alussa Ikean tuotevalikoima oli melko suppea. Värillisiä Trådfri-lamppujakin ilmestyi vasta viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla saataville Suomen Ikea-kauppoihin. Ikean Trådfri on kuitenkin mukavan kohtuuhintainen ja nykyisin jopa melko monipuolinen järjestelmä kodin mukavuutta parantamaan. Vuoden 2019 alussa Ikean Trådfri -tuotevalikoimaan kuuluu lamppujen ja valokatkaisimien lisäksi erilaisia led-valopaneeleja ja -ovia, langattomia pistorasioita, älyrullaverhoja, sekä liiketunnistimia.

Ikea Gateway/Silta

Trådfri-lamput

Trådfri-lamppuja on kaupasta saatavilla kolmea erilaista mallia. On nk. normaalia valkoista lamppua, värilämpötilasäädöllistä lamppua, sekä värillistä lamppua. Lamput ovat kannoilla E14, E27 ja GU10. Jokaiselle luulisi jotain siis löytyvän.

Ikean värillinen lamppu. Huesta poiketen lamppu on pyöreäpäinen.

Trådfri ja Hue

Trådfri-lamppuja voi parittaa Hue-siltaan ja ne toimivat pääsääntöisesti hyvin. Huen lamppuja voi myös parittaa Trådfrin siltaan, mutta ymmärrykseni mukaan toiminta on epävarmaa ja vajavaista. Itse en Trådfri-siltaa ole käyttänyt kuin ostamieni Ikean lamppujen firmware-päivityksiin, mutta näin olen käyttäjäkokemuksia lukenut. Olen parittanut Hue-siltaan Trådfrin normaalin, värilämpötilasäädöllisen, sekä värillisen lampun. Kaikki Trådfri-lamput ovat Huen kannalta melko mutkattomia käyttää, mutta lamput pariutuvat joskus hieman vaihtelevalla menestyksellä Hue-sillan kanssa. Kirjoittelen tästä paritusprosessista ja sen käänteistä myöhemmin lisää. Käytettäessä Ikean värillisiä lamppuja Hue-sillan kanssa, on käyttäjän lisäksi huomioitava, että Ikean lamput eivät ymmärrä Huen valmiita väriteemoja. Ikean lamppujen värejä voi kyllä säätää, mutta valmiista teemoista ei löydy esim. Savanna Sunsetia tai Arctic Auroraa.

Toinen selkeä heikkous on Power on behavior -ominaisuuden puuttuminen. Kun sähkökatko koittaa ja odottelun jälkeen sähköt vihdoin palaavat, voi Huen lamput määrittää palautumaan viimeiseen tilaan missä ennen virtakatkoakin oltiin. Ikean lamput kun eivät ominaisuutta tue, niin virtakatkon jälkeen Ikean lamput jäävät tyytyväisenä palamaan ennen kuin käyttäjä käy sammuttamassa lamput. Tässä olisi Ikean Trådfri -kehittäjille tehtävä hoidettavaksi.

Muutoin pidän Ikean Trådfri -tuotteista erityisesti kohtuuhintaisuuden takia. Lisäksi on mukava nähdä, että Trådfri ei ole ainoastaan älyvalaistusjärjestelmä, vaan Trådfri laajenee hiljalleen myös muihin kodin laitteisiin ja toimintoihin.

Tsekkaa: www.ikea.fi-trådfri
Scroll to Top