Hue-katkaisimen käyttö smartthingsissa

Eräänä päivän pohdiskelin, että kuinka typerää onkaan kylvää asunto täyteen valokatkaisimia, joilla ei voi tehdä mitään muuta kuin hallita valoja. Kun älykodin ”somistus” etenee älyvaloista älylaitteisiin, niin somistaja huomaa yleensä hyvinkin nopeasti, että huoneet ovat täynnä myös muutakin hallittavaa kuin pelkästään valoja. Käytettävyyttä ajatellen olisi siksi tosi mukavaa, jos whatever-älylaitteita kykenisi hallitsemaan yhdestä ja samasta huoneen Hue-katkaisimesta, kun se kerran seinässä kiinni on. Kun asiaa hieman tutkiskelin ja jälleen kerran heittäydyin Internetin syvimpiin syövereihin, niin löysin positiivisia kertomuksia siitä, kuinka tämä olisi pienellä kikkailulla tehtävissä. Ilokseni voin myös kertoa, että tämä tosiaankin on tehtävissä, eikä vaadi kuin pahimmillaan 15€ ylimääräistä rahoitusta asian taklaamiseksi. Lähtövaatimuksena on toki se, että installaatiosta löytyy Hue-silta, ST-hubi, sekä Hue-valokatkaisimia.

Haamulampun luonti

Jutun jujuna on se, että Hue-siltaan paritetaan uusi lamppu, jota ei kuitenkaan tulla aidosti käyttämään. Tämä tarkoittaa sitä, että voit käydä esim. naapurista kysymässä ”päivää, löytyykö Teiltä Philipsin tai esim. Ikean älylamppua sopivalla kannalla ihan hetkeksi lainaan?”. Jos naapurista ei löydy, eikä kaverillakaan satu olemaan pieneksi hetkeksi lainalamppua, niin sitten kannattaa suunnata vaikkapa Ikeaan ja sijoittaa 15€ uuteen Trådfri-lamppuun. Tai vaihtoehtoisesti hakea ihan tuoretta Hue-lamppua kouraan.

Kun lamppu hyppysissä, paritetaan se Hue-siltaan normaalin kaavamaisella tavalla. Nimesin itse lampun ”Bulb Phantom Blinds”, sillä käyttötarkoitus minulla tulee liittymään asunnon jokaisen huoneen sälekaihtimien hallintaan. Voit itse nimetä lampun sillä tavalla, kuten parhaaksesi näet. Kun lamppu on käyttökunnossa, voidaan se poistaa installaatiosta kaapin perälle, tai sitten palauttaa lainaajalle (tai vaikkapa myydä pois).

Hue-katkaisimen säätäminen

Kun haamulamppu on luotu ja sitä koristaa ”unreachable” leima applikaatiossa, siirrytään tekemään haluttuun Hue-katkaisimeen muutoksia. Hue-katkaisimen hallintaan voi käyttää omaa vapaavalintaista applikaatiota. Itse käytän Hue-katkaisimien määrittämiseen Hue Essentials -applikaatiota, joka on huomattavasti monipuolisempi verrattuna Huen omaan applikaatioon. Avataan switch-näkymästä ”Switch Living Room” auki ja määritetään kirkkauden säädön + ja – painikkeisiin uudet asetukset.

Eli, olohuoneen valokatkaisin edelleenkin sytyttää ja sammuttaa olohuoneen valot ylimmästä ja alimmasta napista. Tässä katkaisimessa harvoin, jos edes koskaan käytetään kirkkauden säädön asetuksia. Tästä syytä määrittelin kirkkaudensäädön painikkeet siten, että ”lisää kirkkautta” painike sytyttää haamulampun päälle ja ”vähennä kirkkautta” painike sammuttaa haamulampun pois päältä. Nappeihin voisi käytännössä määritellä jatkokäyttöä varten ehkäpä tehokkaamman ”set level” asetuksen, jossa haamulampulle määritellään eksakti prosentuaalinen kirkkaus jokaisella halutulle napille. Hue Essentials mahdollistaa 28 eri painikemahdollisuutta yhdelle Hue-katkaisimelle. Jos esim. ylintä nappia pitää pohjassa, niin tälle voidaan määritellä haamulampun leveliksi 12%. Kun painike päästetään ylös, voidaan haamulampun leveliksi määritellä 13%. Kun Hue-kytkimen alinta nappia painetaan kolme kertaa peräkkäin, voidaan leveliksi määritellä 14% jne. Mikään pakko ei ole siis luopua Hue-katkaisimen kirkkauden säädön painikkeista, vaan katkaisimesta voidaan käyttää esim. tietyn napin HOLD-ominaisuuksia.

Kun katkaisin-määritykset tehty, avataan SmartThings-applikaatio ja päivitetään haamulamppu käytettäväksi webCoREssa. Nyt voidaan siirtyä tähän rakkaaseen sääntömoottoriin tekemään uutta pistonia.

webCoRE-piston Hue-katkaisimille

Siinä se nyt lepää. Piston, joka mahdollistaa Hue-katkaisimen käytön SmartThingsiin liitettyjen laitteiden kanssa. Voit kopioida pohjan käyttämällä pistonissa näkyvää koodia. Alhaalla vielä ei-anonyymiversiona, jotta hieman selkeyttäisi mitä piston tekee.

Kun haamulamppu kytkeytyy päälle, avataan olohuoneen sälekaihtimet. Kun haamulamppu kytkeytyy pois päältä, suljetaan sälekaihtimet. Eli Hue-katkaisimeen ohjelmoidut määritykset ohjaavat pistonin avulla SmartThingsiin kytkettyjen sälekaihtimien toimintaa. Oleellista on huomioida, että kummankin IF-lauseen ”Task Cancellation Policy” -asetuksiin määritellään ”Never Cancel Tasks” (N). Pistoneilla kun on tapana olla lähettämättä komentoja eteenpäin, mikäli oletetaan, että komennolla ei olisi vaikutusta hallittavaan laitteeseen. Tästä syystä halutaan, että jokainen katkaisimen painallus lähettää aina no-matter-what komennon eteenpäin.

Mikäli katkaisimeen olisi määritelty kirkkauteen liittyviä prosentteja, olisi pistonissa ”IF haamulampun level on 14%, THEN avaa sälekaihtimet”. Tai IF haamulampun level on 13%, THEN sulje sälekaihtimet”. Jokainen eksakti prosenttilukema vastaisi jotakin tapahtumaa halutuissa SmartThings-laitteissa. Tästä syytä yksikin haamulamppu riittää käytännössä sataan (level 1-99 ja lisäksi vielä on / off) eri SmartThings-laitteiden käskyttämiseen.

Minulla on jokaisessa huoneessa Hue-katkaisimet, joten voin lisätä kaikkien huoneiden sälekaihtimien käskytykset kyseisten Hue-katkaisimien taakse ja käyttäen vain yhtä haamulamppua asian taklaamiseksi. Kätevää, eikö vain?

Scroll to Top