Black Friday / Cyber Monday -hankintoja, sekä muita kuulumisia

Vuoden suurin kulutusjuhla oli jälleen täällä, tai näin ainakin BF/CM:ta mediassa mainostettiin. En tiedä onko kovin normaalia, mutta itse katselin jo paria viikkoa aikaisemmin mahdollisia ennakkotarjouksia internetistä sekä pohdin, että mitä hankintalistassa voisikaan olla.

Kovimmat tarjoukset tulivat toki vasta ”mustalla viikolla”, mutta Amazon julkaisi omia tarjouksiaan jo hieman aikaisemminkin. Kovimmat odotukset itsellä kohdistui Saksan Amazoniin, koska olen sieltä löytänyt yleensäkin hyviä tarjouksia valaistukseen ja älykotiin liittyen.

Saksan Amazon osoittautui kuitenkin totaaliseksi pannukakuksi. Tuotteet olivat mm. Huen osalta ylihinnoiteltuja tarjoushintoja, eikä valikoimissa ollut kovinkaan laadukkaita z-wave -laitteita. Brittien Amazonissa oli pykälän enemmän yritystä. Hue-tuotteita oli tarjolla hieman enemmänkin, mutta hinnat eivät pärjänneet suomalaisille tutuille kivijalka/verkkomyymälöille. Omalta myymälälistalta kilpailukykyisimmät tarjoushinnat tuotti Proshop. Typerimmän tunteen ostajan näkökulmasta tuotti Gigantti, joka varautui verkon ostoryntäykseen luomalla saitilleen odotteluaulan. Illan tarjousten julkaisu kun koitti, jonotusaika oli sitten rapiat 60min. Hämmästyttävää kyllä, Verkkokauppa.com:n ja muiden verkkokauppojen saitit kestivät massan rynnimisen virtuaalisille hyllypaikoille melko hyvin. Jotain pientä yskimistä saattoi ajoittain tosin esiintyä. Gigantin ratkaisu oli melko erikoinen ja ylläpito voisikin siellä pohtia, että josko kasvattaisivat internet-kapasiteettia hetkellisesti aulan sijaan. Kiinapuljut kuten Gearbest ja Aliexpress olivat toki tsekkaamisen arvoisia myös.

Mitäs sitä tulikaan hankittua

Philips Hue Outdoor LightStrip 5m – 2-Pack (Proshop.fi)

Hankintalistallani on jo pidemmän aikaa ollut Hue Outdoor Lightstrip. Proshopista löytyi BF-tarjouksena 2 x 5m Outdoor Lightstrippiä hintaan 199€. Kappalehinta jää juuri alle 100€, joten tuohon tartuin. Tarve oli tosin vain yhdelle valonauhalle, mutta tuplatarjous sai hankkimaan kaksi kappaletta. Käyttökohdekin on jo tiedossa. Molemmat valonauhat tulevat talomme toisen terassin ja siihen liitetyn sillan kaiteeseen. Veikkaan, että toteutuksesta tulee hienon näköinen, kun ketju on yhteensä 10m pitkä. Kiinnitystapaa täytyy vielä miettiä tarkemmin. Suunnitelmissa on, että nauhan voisi kiinnittää kaiteen alapuolelle osoittamaan alaspäin, mutta mietitään tätä vielä..

Hankintahinta yhteensä: 199€

Philips Hue White E27 Wireless Dimming Kit – BT (Proshop.fi)

Kun hyviä tarjouksia Huen normaaleista valkoisista lampuista kytkimien kera löytyy, niin yleensä ostan pois. Olen todennut, että Hue-kytkimille löytyy aina käyttökohteita eivätkä jää ikinä hyllyyn roikkumaan. Paketissa kun mukana tulee vielä Huen valkoinen lamppu, niin näillä korvaan hiljalleen Ikean vastaavia valkoisia Trådfri-lamppuja. Korvaamisen pointtina on mahdollistaa saumaton toiminta Huen kanssa (ml. power behavior). Pelkästä kytkimestä saa yleensä maksaa n. 20€, mutta nyt lampullisen kytkimen hinta oli 16€/kpl. Näitä lähti tilaukseen 2 kpl.

Hankintahinta yhteensä: 32€

Google Home Mini – Charcoal (Nordic) (Proshop.fi)

No sitten mukaan tarttui yksi kappale Google Home Mini -pömpeleitä. Näitä on kodissa jo pari kappaletta käytössä ja tarkoitus olisi autotallin puolelle tämä yksi sijoittaa. Toimii yksinkertaisesti kaiuttimena musiikin kuunteluun, mutta myös Google Relay Assistantin tiedotteisiin (Lapsi lähtenyt koulusta, joku on etuovella, jääkaapin ovi on ollut auki 2min, sauna on nyt valmis jne.) Samat tiedotteet tulevat toki notifikaatioina puhelimiin, mutta eipä tarvitse puhelinta aina tsekkailla kun ääni kuuluu kaiuttimista. Hintakin oli maltillinen 33,33€. Ei mikään massiivinen alennus, mutta istui sopivasti budjettiin.

Hankintahinta yhteensä: 33,33€

Xiaomi Roborock S50 -siivousrobotti (Aliexpress.com)

Kodin ahkera työläinen Robock S50 (gen1) on uurastanut säännöllisesti kahden vuoden ajan keskimäärin 3h viikossa. Robotti on tehnyt jo mittavan uran ja saa nyt ylennyksen. Gen1 robotti siirtyy siivoamaan kotimme toista puolikasta samalla palkalla, mutta lyhemmällä työajalla. Kikyn vastaisesti uskon, että lyhentämällä työpäivää tekijästä saadaan mitattua enemmän ulos. 🙂 Kotimme toiselle isommalle puolelle päätin hankkia uuden Roborock S50 (gen2) siivousrobotin. Tätä on kehuttu kovasti ja huomioiden jo ykkösgeneraation loistokkuuden, on todennäköisesti hyvä hankinta. Näitä on ympäri vuoden mahdollista saada kohtuulliseen hintaan hankittua, ja varsinkin ulkomailta. Tällä kertaa halvimman hinnan tarjosi Aliexpress, 278,12€ toimitusmaksuineen Euroopan varastosta (ei tullausta). Gen2-robotissa on myös moppausmahdollisuus (juu absurdia laittaa vettä itsekseen puuhastelevaan laitteeseen), mutta eniten odotan 1-2cm parempaa nousukykyä matoille ja kynnyksille gen1:seen verrattuna.

Hankintahinta yhteensä: 278,12€

McCulloch ROB S600 -robottiruohonleikkuri (Proshop.fi)

Viime kesänä ulkona nurmikkoa leikatessa tuli mieleen, että mitäs jos tämän homman pystyisi hoitamaan joku muu. Pihalla on käytännössä kaksi nurmialuetta, 350m2 ja 150m2. Skannasin omat ja naapuruston lapsukaiset läpi ja totesin, ei näistä vielä tähän hommaan ole palkkakorvausta vastaan. Se mitä ihminen ei pysty tai jaksa tehdä, hoitaa tietenkin robotti. Tämän hankinta ei ollutkaan kovin yksinkertainen homma, koska oma tietämyksen robottiruohonleikkureista oli melko hataraa. Tiiviin parin vuorokauden ajan, kun ehdin lueskelemaan arvosteluja ja artikkeleita niittokoneisiin (Google kääntäjässä Saksa-Suomi käännös robottiruohonleikkurille = niittokone) liittyen, tein ostopäätöksen ja tilasin McCullochin. Tarjolla oli monia muitakin valmistajia malleineen, mutta tässä kohtaa valinta osui laitteeseen, jonka nimenomaan pitäisi kyetä työskentelemään meidän pihan olosuhteissa. Olosuhteilla tarkoitan pinta-alaa, kulkuväyliä, pihan esteitä, sekä pihan nousuja. Lisäksi vaakakupin toisella puolella oli tietenkin hankintahinta. Pääsääntöisesti kuvio menee näin: On Husse joka maksaa paljon ja ovat kehuttuja pelejä. Sitten on Hussen tehtailla osittain tehtyjä halvempia merkkejä, jotka maksavat vähemmän mutta toimivat hyvin. Sitten on vielä se loppuosa, joka ei liity Husseen mitenkään, maksavat laidasta laitaan ja osa näistä on täyttä paskaa. Nyt sitten odottelen a) robottiruohonleikkuria ja b) hiihtokelejä 😀

Hankintahinta: 599€

Kirjoittelen näistä sitten lisää, kun paketit rantautuvat Suomeen, Postiin, ja lopulta kotiin. Nyt ketjussa ei pitäisi olla yhtäkään lakossa olevaa tahoa, eihän?

Koko BF/CM maksoi minulle: 1141,45€. Helvetisti rahaa, mutta en suostu potemaan pahaa mieltä 🙂 Perustelin hankintoja itselleni tuttuun tapaan, ”sä elät vain kerran”, ”sä tarviit näitä”… jne.

Mitä muuta älykotirintamalla?

No mitäpä tässä. Hieman kiirettä on taas pitänyt ja se asettaa harrastamiselle aina harmillisia rajoitteita. Älykodissa kuitenkin kaikki hyvin. Xiaomi-sensoreita on tippunut viikkojen saatossa tasaisesti käytöstä pois ja tämä on ollut ihan tietoinen tavoite. Korvaavat sensorit ovat sitten z-wave sensoreita, joiden toimintaan voi luottaa (toisin kuin Xiaomit).

Fibaro motion sensor

Saunaan hankin Fibaron liiketunnistimen joka kykenee raportoimaan myös lämpötilatietoja. Kyseessä tämä silmän näköinen ”tyyppi”.

Hei älä strittaa mun öögaan..

Sensorin kylkiäisenä käytän Smartthings Appin (huom. NEW APP) automaatiota, jossa tietyn lämpötilan ylittyessä lähetetään notifikaatio ”sauna on valmis”. Notifikaatio menee puhelimiin ja ”äänellinen” tiedote toistetaan sitten Google Homen kaiuttimista. Tiedote tukeutuu Webcoreen, koska App ei kykene ilman Webcorea lähettelemään. Ehkäpä tämä on tulevaisuudessa natiivisti mahdollista nyt varsinkin, kun Samsungin Developer Conferenssissa (2019) asia (Rules API) erikseen esille nostettiin.

Samsung specifically called out webCoRE as an example of a third-party app that can use the Rules API by creating a proof of concept for a revised webCoRE. The Rules API will also run locally on SmartThings hubs in the future. Current SmartThings automations rely on the cloud unless you use a very specific combination of devices and SmartApps. While we’d prefer to see Samsung commit to a date for Rules API local execution, it’s good news that SmartThings sees the value in moving automations out of the cloud on a larger scale. 

LÄHDE: https://www.thedigitalmediazone.com

Smartthings (NEW) applikaatio

Kuten tuossa jo mainitsin ”NEW APP”:n, olen siis siirtynyt Smartthings Classic Appista Smartthingsin uuteen applikaatioon Android-puhelimissa. Uusi applikaatio on heikossa maineessa maailmalla, mutta suurin osa kommenteista on fuulaa ja turhaa pelottelua. Kaikki paritetut laitteet toimivat normaalisti, kaikki Smartappit toimivat normaalisti, ja kaikki Device Handlerit (jopa muokatut) toimivat normaalisti. Käyttöliittymä on erilainen ja lähestymistapa automaatioissa ja SHM:ssa (SmartThings Home Monitor) on erilainen, mutta 98% kaikki sama on saavutettavissa uudella appilla mikä vanhallakin tehtiin.

Lasten puhelimista tiputin muutoksen yhteydessä Smartthingsin kokonaan pois käytöstä. Ainoa tarve lasten osalta on seurata missä riiviöt milloin kulkevat. Kun puhelimissa on Life360-applikaatiot, niin näiden tiedot valuvat Smartthingsiin kootusti ja sitä kautta voidaan tietoja pureskella mm. Webcore-pistoneissa. Samalla siirsin oman ja vaimoni presence-sensorit Life360-appin puolelle Smartthingsin sijaan, vaikkakin meillä molemmilla SmartThings-applikaatiot puhelimissa pyörii. Lokaatiotiedot tulevat kuitenkin nyt puhtaasti Life360:n puolelta ja tämä on ollut hyvä muutos. Lokaatiopäivitykset tapahtuvat käytännössä reaaliajassa ilman suuria viiveitä. Viiveet ovat tyypillisiä ainakin Smartthings Classic appin mobilepresence -sensoreiden käyttäjille.

Eipä tässä oikeastaan muuta ihmeellistä tällä rintamalla ole tapahtunut. Kun kaikki toimii hienosti, niin jatkuva härvääminen ja vekslaaminenkin tuppaa vähentymään. Aiemmin ison osan harrastusajasta vei asioiden korjaaminen, mutta nyt tuntuu siltä, että älykoti on vihdoin sellaisessa reilassaan, että kaikki toimii. Ei auta muuta kuin nautiskella ja odotella paketteja. (niin ja joulupakettejakin..joulu lähestyy..) 🙂

Scroll to Top