Älykoti ja lapset

Tällä kertaa ajattelin kirjoitella hieman sellaista asiasta, kuin älykoti ja lapset. Pienten lasten vanhempana ja älykotivirittelyä tovin harrastaneena on älykodista löytynyt selkeitä hyötyjä lapsiperheen arkea helpottamaan. Tärkeimpänä asiana on tietenkin lasten ja ympäristön turvallisuus, mutta lisäksi myös ne pienet yleistä arkea ja arjen tekemistä helpottavat seikat. Yritän seuraavaksi listata (satunnaisessa järjestyksessä) asioita, joita älykodin ja siihen liittyvän tekniikan avulla on meillä toteutettu. Mukana myös viiltävää analyysiä vanhemmuudesta ja lapsien toiminnasta.

Lasten paikantaminen

Olen ollut muutaman kerran kunnolla huolissani, kun en tiedä missä lapseni on. Okei, edellinen lause kuulostaa jo itsessään huolestuttavalta, mutta antakaas kun avaan hieman asiaa. Meillä pienet ala-aste -ikäiset lapset kulkevat bussilla kouluun. Bussi kulkee pysäkin ohi tiettyyn aikaan aamusta ja ajaa koululle jättäen lapset koulun pihaan. Talvi kun saapuu aina tietenkin yllättäen, niin saattaa ilmetä tilanteita, joissa muutaman kilometrin bussimatkaan voi kulua aikaa todella paljon. Sama pätee myös kotimatkaan koulusta kotiin.

Jos lapsen pitäisi tulla kotiin klo 13.15, eikä lasta näy kotona vielä 13.30 on melko todennäköistä, että bussi on jumissa, ojassa tai unohtanut reittinsä. Nykyaikana on toki puhelimet kaikille, niin myös meidän pienillä lapsilla. Tavoitettavuus on tämän päivän juttuja. Soittamalla lapselle saa sitten selville, että bussi on myöhässä eikä ole lähtenyt vielä edes koulun pihalta liikenteeseen. Soittamisen lisäksi kylkeen voidaan rakennella pientä automaatiota tiedon jakamista helpottamaan. Siitä seuraavaksi lisää.

Paikantamisen apurit

Kun puhelin on lapsella repussa aina mukana, on puhelimen sijainti mahdollista selvittää. Tämä vaatii sen, että a) reppu on lapsen mukana b) puhelin on repussa c) puhelimessa on virtaa d) puhelimessa on jokin verkkosignaali käytettävissä ja yhteys muodostettu.

Google Maps ”Location share”

Puhelimen lokaation selvittämiseen on olemassa useita erilaisia tapoja. Itse aloittelin paikantamisen käyttämällä Google Mapsin ”location share” ominaisuutta. Tämä vaatii paikallistettavan laitteen käyttäjälle Google-tilin, jonka asetuksista määritellään (esim. Android-laitteilla) kenelle muille Google-tilien käyttäjille oma lokaatio halutaan jakaa. Henkilö kenelle ”location share” tieto on jaettu voi avata millä tahansa päätelaitteella Google Mapsin (esim. selain tietokoneella tai Google Maps -sovellus Androidilla) ja katsoa kartalta missä seurattava kohde sijaitsee.

Kohde kartalla, mutta päivitysväli hidas..

Google Maps ajaa ihan mukavasti asiansa ja näyttää pienen seikkailijan sijainnin, kunhan kaikki aiemmin mainitsemani edellytykset toteutuvat. Se mistä Google Mapsissa en pidä, on sijaintitiedon päivityksen hitaus. Jos seurattava kohde lähtee esim. bussin kyydillä liikkumaan, päivittyy sijaintieto karttaan n. 4min – 10min välein. Tuo on omasta mielestäni liian hidasta ja haluankin lähes reaaliaikaisesti tietää milloin lapseni lähti koulusta tai saapui kotipysäkille.

Life 360

Life360 -applikaatio (Android) on perusajatukseltaan hyvin saman kaltainen kuin Google Maps. Life360:ssä jokaisen käyttäjän, riippumatta jakaako omaa sijaintiaan vai ei, tulee luoda Life360-käyttäjätili. Kun käyttäjätili on luotu ja ohjelma asennettu päätelaitteelle voidaan valita, että jaetaanko oma sijainti muille vai ei. Vanhempien ei esimerkiksi ole pakko jakaa omaa sijaintiaan jos tarve on seurata vain jälkikasvun liikkeitä. Life360-pääkäyttäjä määrittelee henkilöt, ketkä kuuluvat samaan perheympyrään, eli nk. Family Circleen. Pääkäyttäjä kutsuu henkilöt lopulta tähän yhteiseen Circleen. Circlen sisällä määritetään seurattavat paikat, eli nk. Placet. Placet ovat karttaan merkattuja ympyrän muotoisia ja halutun kokoisia fyysisiä alueita. Kun joku jäsenistä siirtyy tämän maantieteellisesti määritellyn alueen sisälle tai poistuu sieltä, voidaan muille jäsenille lähettää push-viesti ”person left / person arrived”. Life360-ilmaistilillä saa käyttöönsä kaksi kappaletta Placeja, toisen on oltava ”Koti” ja toisen sitten jokin muu vapaavalintainen nimettävä lokaatio. Ilmaisversiolla saa itse asiassa luoda niin monta Placea kuin haluaa, mutta Life360-applikaation notifikaatiot tulevat vain kahdesta ensimmäisestä käytössä olevasta. Maksullisella versiolla jokaisesta määritellystä Placesta saadaan tarvittaessa notifikaatiot Circlen jäsenille.

Googlen karttapohja Life360-sovelluksessa
Placet

Life360 ja SmartThings

Meillä on luotu Family Circle, johon kuuluu perheemme jokainen jäsen. Life360-applikaatiosta lasten liikkeet näkee reaaliaikaisesti silloin kun lapsi liikkuu/matkustaa. Kun lokaatio pysyy pidemmän aikaa paikallaan, päivitysväli harvenee akunsäästöllisistä syistä johtuen. Kun liikettä havaitaan, Life360 trackkaa puhelimen/lapsen liikkumista niin kauan kuin liikettä on havaittavissa. Life360-tili on tämän lisäksi yhdistetty SmartThingsiin ST-communityn jäsenen luomaa Life360-smartapia käyttäen. Kun Life360:ssä tapahtuu esim. lokaatiomuutoksia, voidaan tällä generoida SmartThingsin puolella haluttuja toimenpiteitä. Meillä SmartThings tekee seuraavia asioita Life360-tietojen pohjalta (WebCoREa käyttäen):

  • Lapsi lähti kodista (Life360 place = Koti changes away)
    • notifikaatio vanhempien puhelimeen ”henkilö lähti kotoa”
    • Google Home Assistant tiedote, ”person left home”
  • Lapsi saapui kouluun (Life360 place = Koulu changes present)
    • notifikaatio vanhempien puhelimeen ”henkilö saapui kouluun”
    • Google Home Assistant tiedote, ”person arrived school”
  • Lapsi lähti koulusta (Life360 place = Koulu changes away)
    • notifikaatio vanhempien puhelimeen ”henkilö lähti koulusta”
    • Google Home Assistant tiedote, ”person left school”
  • Lapsi saapui kotiin (Life360 place = Koti changes present)
    • notifikaatio vanhempien puhelimeen ”henkilö saapui kotiin”
    • Google Home Assistant tiedote, ”person arrived home”

Siispä joka arkiaamu vanhemmille generoidaan kahden lapsen osalta notifikaatiot heti kun lapset siirtyvät määritellyn alueen ulkopuolelle/bussin lähdetty pysäkiltä. Koulun alueelle saavuttuaan vanhemmille generoidaan uudet viestit. Iltapäivän osalta toimitaan samalla tavalla, mutta käänteisessä järjestyksessä.

Smartthingsin Life360-sovelluksessa tulee määritellä ”Koti” lokaatio

Vaikkakin käytössä on Life360:n ilmaisversio, on mahdollista generoida rajattomasta määrästä paikkoja notifikaatioita käyttäen SmartThingsin Life360-smartappia. Voisin siis määritellä esim. isovanhempien kodit uusiin Life360-placeihin, joista voisin sitten haluamallani tavalla informoida kun lapset saapuvat isovanhemmille tai lähtevät sieltä. Tämä on ihan loistava juttu ja mieleeni juolahtaa heti muutamia hauskoja käyttöskenaarioita. Miten olisi esim. kesälomareissun eri matkakohteiden lisääminen Life360-placeiksi. Kun saavumme Turkuun, voisi lapsille putkahtaa puhelimeen WebCoREn kasaama viesti ”Hei kakarat. Saavuitte nyt Turkuun ja kello on 13.40. Lämpötila ulkona on 22c. Hotellivaraus on tehty Sokos Hoteliin.”

Life360:stä voin suositella jo standalone-ratkaisuna käyttöön, mutta erityisesti Life360 ja SmartThings -kombo toimii täydellisesti useamman Placen käytön mahdollistaen. Suosittelen.

Akku aina koko yön latauksessa

Kun lapsia paikannetaan, kuluttaa sekin omalta osaltaan akkua. Puhelimessa on ainakin yksi trackkaava sovellus ja verkkoyhteydet jatkuvasti aktiivisena. Nykypuhelimilla (ainakin suurimmalla osalla niistä) tämä ei ole akunkulutuksen kannalta ongelma, sillä meidän perheessä jokainen latailee puhelintaan koko yön. Päivä kulutetaan, ja yö ladataan taas seuraavan päivän käyttötarpeita varten.

Jos akku sattuu kuitenkin lipsahtamaan vähiin, olen tehnyt WebCoReen Pistonin, joka muistuttaa tarvittaessa kumman lapsen puhelimen akku on käymässä vähiin. Notifikaatiot tulevat meille vanhemmille, jotta osataan vinkata lasta laittamaan puhelin jo päivällä lataukseen jos tarve on.

Akun varaustilanne on mahdollista nähdä myös Google Mapsin tai Life 360 -clientin kautta. Life360-applikaatiossa voi asetuksista määritellä muistutuksen päälle, mikäli akku on loppumassa. Pistoneita ei ole siis pakko käyttää, mutta itse innokkaana WebCoRE-käyttäjänä näin teen 🙂

Infonäytön kalenterit ja countdown-laskurit

Koulunkäyntiin liittyvät tiedotteet ovat suurelta osin siirtyneet verkkoon. Joillekin Wilma-palvelu saattaa olla tuttu. Wilma toimii koulun ja vanhempien välisenä tiedonjaon portaalina. Jos lapsilla on tiedossa kokeita, tai vaikkapa uintikertoja uimahallilla, ilmoitetaan nämä yleensä Wilman kautta. Olen ottanut tavakseni merkata lasten koulujutut Googlen perhekalenteriin, jolloin kouluun liittyvät tapahtumat ja askareet ovat aina kuluvan viikon osalta koko perheelle Dakboardissa näkyvissä. Kysymykset kuten ”monelta mulla alkaa huomenna koulu”, iskä milon mulla on liikkaa”, ”millon me mennään koulun kaa uimaan”, ”millon iskä on joulujuhla”, ”onks mulla torstaina matikan koe”, voidaan lapsen toimesta tsekata kalenterista. Tämä on vähentänyt kyselyitä kohtuullisen paljon, vaikkei kysyminen ikinä väärin olekaan. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että meillä lapset ovat huomattavasti paremmin kartalla siitä, mitä seuraavalla viikolla on tapahtumassa ja mihin asioihin pitää etukäteen valmistautua.

Nyt erityisesti joulun alla olen lisännyt Dakboardiin myös countdown-laskurin. Laskuri kertoo, että kuinka monta päivää on jouluaattoon eli vuoden lähes odotetuimpaan hetkeen. Joka aamu ilon hetkiä tuottaa se, kun laskuri näyttää ”enää”:

Jouluaaton jälkeen taidan laittaa seuraavan laskurin pointtaamaan lasten synttäreihin. Ovat jouluaaton ohella tietenkin vuoden kohokohtia. 🙂

Siivousrobotti, lasta osallistava laite

Kun blondi…eikun siivousrobotti tuli taloon (viittaus vanhaan televisiosarjaan, jos joku ei tiedä mihin viittasin), piti kodissa tehdä pienimuotoisia muutoksia mattojen ja kynnysten suhteen. Nämä olivat nk. fyysisiä muutoksia joilla mahdollistettiin robotin kulkeminen kodin tiloissa. Fyysiset muutokset eivät yksistään riitä varsinkaan taloudessa, jossa asustelee myös lapsia. Xiaomi-siivousrobotti toimii siten, että se skannaa laserilla siivottavan tilan seinät ja kiinteät kohteet, ja tämän jälkeen ryhtyy siivoamaan kartoitettua aluetta. Nyt jos mietitte lasten huoneita, niin käytännössä seinät ovat ainoa asia joka pysyy huoneessa 24h paikallaan. Joka kerta kun siivousrobotti saapuu huoneeseen, tuoli on toisella puolella huonetta tai keskellä huonetta on kasa vilttejä joiden alla asuu tällä kertaa vaikkapa Transformerit. Huomenna Barbiet..jne..

Jo ensimmäiset päivät osoittivat, että siivousrobotti ei yksinkertaisesti pysty syömään 6kg legoja tai pissaavan nuken pottaa. Siispä luotiin säännöt.

  • siivousrobotti siivoaa joka viikko ma, ke, pe klo 08.00 – 09.00 välisenä aikana
  • oma huone siivotaan edellisenä iltana kuntoon
    • lattialta irtotavarat pois omiin laatikkoihinsa
    • vaatteita ei jää lattialle
    • aamulla sänky peitetään, ettei päiväpeite pyöri lattioilla

Tästä on tullut talon politiikka ja lapset ovat tähän sitoutuneet. ”Robo tulee huomenna, mun pitää nyt siivota..”.

Toinen vaihtoehto olisi tietenkin se, että lapset siivoavat omasta huoneestaan tavarat harvemmin paikoilleen, mutta sitten saavat/joutuvat osallistumaan varsi-imurin käyttöön. Imuroinnista toki tykkäävät, mutta arvostavat kyllä huoneen siisteyttä nykyisin yli kaiken. Eikä missään nimessä ole väärin, että päivällä huone nk. räjähtää (kuten usein tapahtuu), mutta jälkien siivoaminen viimeistään edeltävänä iltana ennen robotti-imurin työpäivää on toiminut meillä yhteisesti sovittuna pelisääntönä moitteettomasti. Lisähuomiona, että myös me vanhemmat toimimme muiden tilojen osalta samoin.

Valaistus

Älyvalaistus on jotakin sellaista, mistä olisi nykyään todella vaikea luopua. Jo ajatuskin siitä, että auringon laskettua pitäisi kotona kliksutella valoja ulos tai sisälle päälle tuntuu kaukaiselta. Lasten huoneisiin valot syttyvät siis hämärän tullessa riippumatta, onko lapsi huoneessa vai ei. Tiedän, että tämä ei ole energiatehokas tapa toimia, mutta huomattavasti energiatehokkaampaa nykyisellä led-tekniikalla, kuin vanhoilla hehkulampuilla. Lisäksi meillä on joskus tilanteita, jossa omaan huoneeseen on pelottavaa mennä kun siellä ei ole valoja päällä. Käveleminen huoneen katkaisimelle asti saattaa siksi olla hieman liian pelottavaa, joten meillä on valaistus myös lasten huoneissa aina pimeän aikaan päällä (lukuun ottamatta yötä).

Yöstä puheenollen. Lasten huoneiden valot himmenevät nukkumaanmenoajan tienoilla klo 20.30. Huoneeseen jää himmeä taustavalo, joka sitten luo lapselle turvaa ja mahdollistaa makoisat yöunet. Valot sammuvat kokonaan klo 22.30. Mikäli joku yökyöpeli hakee vielä unta, voidaan valot sytyttää manuaalisesti uudestaan päälle. Toinen valoautomaatio sitten sammuttaa valot pois joka yö klo 00.00. Valoautomaatio ja sen ajastaminen on aina käyttötapauskohtaista, joten se mikä meillä toimii, ei välttämättä muilla toimikaan.

Keskiyöllä klo 00.00 – 05.00 välillä liiketunnistimet ovat myös valppaana. Mikäli pieni seikkailija yrittää harhailla yöllä vessaan tai vanhempien viereen nukkumaan, syttyy asunnosta muutamat yövalot himmeästi päälle. Valon turvin on sitten turvallisempi kävellä, eikä silmät koe kovia valojen ollessa riittävän himmeällä.

Televisio- ja pleikkaritouhut

Silloin kun vanhemmat ovat töissä, tulee näiden pienten tyyppien pärjätä hetken aikaa kotona keskenään tai jopa yksin. Meillä on tietyt säännöt tällaisten tapausten varalle.

Murtohälytysjärjestelmä kytkeytyy automaattisesti pois päältä kun lasten puhelimet saapuvat kodin lähelle (mobile presence). Tämän jälkeen ovea auki ja sisälle. Perusrutiineihin kuuluu läksyjen teko ja ruokailu. Jos joku tulee soittamaan ovikelloa, niin keittiön sekä eteisen infonäyttöjen kameraruudut kertovat kuka ovella on. Jos tuntematonta porukkaa, niin ovelle ei mennä lainkaan. Jos kyseessä tuttuja, niin homma ok.

Kun sitten ruokaillaan, niin siinäkin sietää toimia oikein. Pari kertaa on jääkaapin ovi jäänyt auki, josta sitten Google Minit ilmoittavat 90sekunnin aukiolon jälkeen, että ovi olisi syytä sulkea. Kun pakolliset työt on tehty, on huvittelun aika. Meillä lapset yleensä joko leikkivät, lukevat tai pelaavat puhelimillaan, mutta televisio ja pleikkari ovat myös kovassa suosiossa. Olohuoneessa käytetään Logitechin Harmony Companion -settiä. Homma toimii useimmiten todella mallikkaasti, mutta ajoittain esiintyy haasteita ymmärtää mitä nappia pitää milloinkin painaa. Kun tällainen ongelma ilmenee ja olen töissä, lapsi sitten soittaa ja raportoi kun vahvistimesta ei esim. kuulu ääntä tai jotain muuta sekoilua on tapahtunut. Voin omalla puhelimella sitten nollata tilanteen Harmonyn appia käyttämällä; laitteet ensiksi kiinni ja sitten sopiva aktiviteetti Harmony-appista käyntiin. Voin kysyä lapselta puhelimessa apuja jos ruudussa näkyy jotakin valintoja vaativia ikkunoita. Lapsi kertoo mitä näkyy ja minä etänä sitten laitan vehkeet katselukuntoon tarvittaessa. Näitä kertoja ei ole montaa ollut, mutta muutamia kuitenkin. Muutoin yleiskaukkari on kyllä verraton apuväline, jonka käytön lapset ovat oppineet jostain syystä helpommin kuin vaimoni..

Loppusanat

Kyllä älykodin tekniikasta on hyvinkin paljon hyötyä arjessa. Tästä olen lähes suu vaahdossa eri artikkeleissa muistutellutkin. Miksei tätä fantastista tekniikkaa sitten hyödyntäisi myös lapsiperheen askareissa. Erityisesti lasten paikantaminen ja sen hyödyntäminen eri notifikaatiotavoilla on ollut todella mieltä rauhoittava ominaisuus. Eikä paikantaminen itsessään vaadi suuria investointeja tai edes nk. älykotitekniikkaa, vaan Life360 on helppo käyttöönottaa sellaisenaan jos jotakuta kiinnostaa. Käytännössä tarvitaan siis vain mobiililaitteet ja that’s it. Kaikki muu em. omassa toteutuksessani on vain extraa. Ei välttämätöntä, mutta nykyaikaista, käytännöllistä ja kivaa.

Olen myös huomannut älykotiharrastuksen myötä, että perheen arjen toiminnasta ja perheen keskusteluistakin voi välillä poimia ihan aitoja ”käyttäjälähtöisiä” tarpeita, joita vaikkapa lapset kokisivat arkea hyödyttävinä asioina. Tästä olenkin todella innoissani. Tai miksei vaikkapa hauskuuden ja leikin nimissä toteuttaisi lasten kanssa pikkuautoille radan, jossa auton osuttua hypyn jälkeen oikeaan kohteeseen tapahtuu ”räjähdys” (open close sensorin magneetit osuvat yhteen) ja huoneen Hue-valot välkkyvät hetken punaisena räjähdyksen merkiksi. ”Wauuuuu iskä…wau….”

Meillä isoillakin lapsilla mielikuvitus on vain rajana.. 🙂

Scroll to Top