Z-wave -hälyttimet Smartthingsiin

Hälyttimen käyttötarkoitus

Tähän mennessä olen käyttänyt Smartthingsissä vain yhtä z-wave -hälytintä, joka on sijoitettu suurin piirtein keskelle semi-sokkeloista asuntoamme. Ajatus olisi, että tarvittavat hälytykset ja piippaukset kuuluisivat joka puolelle taloa. Hälytintä käytetään näet murtohälyttimenä, palohälyttimenä, vesivuotohälyttimenä, sekä ovien ja muiden auki/kiinni -sensorien auki jäämisen muistuttimena. Olen mm. hyvin tarkka astianpesukoneen hanan auki jäämisen suhteen. Mikäli hana on ollut yhtä soittoisesti 3h auki, hälytin antaa lyhyen merkkipiippauksen ja webcore-piston lähettää tekstiviestit omaan ja vaimon puhelimeen. Asunnon ovien suhteen noudatetaan periaatetta, jossa hälyttimen piippaus kertoo, jos jokin asunnon ovista on jäänyt yli 2min ajaksi auki. Lapsiperheissä hyvin todennäköinen skenaario on, että eteisessä käydään jotain ”toimittamassa” pihaleikkien yhteydessä ja sitten vastauksen saatuaan ovi jää raolleen tai joskus jopa auki. Noh, ikä opettaa näitä pieniä palleroita vielä tavoille, mutta sitä ennen käytetään hieman tekniikkaa apuna.

Nykyisen hälyttimen sijainti keskellä asuntoa on tilanteeseen nähden varmasti parhain, mutta todellisuudessa hälyttimen luja ääni ei kuitenkaan kuulu enää kovin lujaa asunnon ulko-ovelle tai takaovelle asti. Ääni tuppaa katoamaan asunnon nurkkiin ja vaimentuu jonkin verran edetessään oville asti. Yksi hälyttimen tärkeimmistä tehtävistä on kuitenkin häätää kutsumattomat vieraat tiehensä, joten tarve oli hankkia kaksi hälytintä installaatioon lisää.

Hälytinmallin etsiminen

Etsiskelin Smartthings-communitysta hyviä käyttökokemuksia z-wave -hälyttimistä, ja muutaman vaihtoehdon väliltä päädyin sitten Aeotecin GEN5 -hälyttimiin. Nykyinen hälytin on Zipato Multisound Siren, joka sekin on toki toiminnaltaan ihan passeli. Zipatossa on hienosti rakennettu community-lähtöinen DTH (Device Type Handler), mutta itse hälytin ei hienosta DTH:sta riippumatta kykene kovinkaan monipuolisiin toimintoihin. Aeotecin hälyttimissä pitäisi olla mm. mahdollisuus lisätä omia hälytysääniä, määritellä monipuolisesti piippaus-syklejä ja pituuksia, sekä lisäksi hälyttimessä on Zipatosta puuttuva epilepsia-taattu strobo-valo. Niin ja meinasinko unohtaa, laitteessa on myös akku sähkökatkoja varten. Tuossa ne tärkeimmät ja jopa painavat syyt miksi Aeoteciin juuri päädyin. Tilasin näitä jo perinteikkääseen tapaan Nahkahousujen Amazonista hintaan 53,10€/kpl (sis. toimitusmaksu kotiovelle).. Eikä aikaakaan, kun UPS oli toimittanut paketin postilaatikkoon ja käyttöönotto voitiin aloittaa.

Aeotec GEN5 z-wave -hälyttimet

Hieman hämmennystä heti alkuun herätti se, että tuotteet olivat erilaisissa tuotepakkauksissa. Paketteja varovasti avatessa pystyin kuitenkin nopeasti toteamaan, että huoli on turha. Paketeissa oli tismalleen samanlaiset tuotteet, vaikkakin manuaalit olivat kansilehdeltään myös erinäköiset.

Hetkonen.. miksi… onko samat tuotteet..? Ja olivathan ne..
Kuka ohjeita edes lukee.. ja varsinkaan silloin, jos ne ovat erilaiset saman tuotteen kohdalla? 🙂

Aeotecin hälyttimet ovat kooltaan melko kompakteja, eivätkä juurikaan eroa perinteisistä mökin hyttyskarkottimista. Näitä ei ole tosiaankaan vaikea piilottaa huoneen nurkkaan ja piilottaminen tosiaan kannattaa, ettei herra murtovaras kisko hälytintä tositilanteessa seinästä irti. Laitteet ovat muutoin nätin valkoisia, huomaamattomia ja painoltaan kevyitä. Laitteen päällä on nappi parittamista varten, ja etupinnassa ristikko, josta todella luja 105db:n hälytysääni kuuluu. Ritilän lisäksi laitteen etupinnassa on kolme led valoa, joita käytetään hälytyksissä strobona 210 lumenen teholla. Testeissä siis aurinkolasit silmille ja korvatulpat korviin!

Nätti muotoilu, kevyt ja kompakti laite muutenkin.
Tuotteen tarra kertoo, että kyseessä Siren Gen5 Z-wave Plus -tekniikalla.

Käyttöönottoa helposti ja mukavasti

Asennukset Smartthingsissä ovat useimmiten kyllä helppoja ja yksinkertaisia. Joitakin poikkeuksia voi olla, kuten Xiaomin sensoreiden mystinen parituskuvio, mutta nämä Aeotecit sujahtivat Smartthingsiin nopeasti ja nätisti.

Kun hälytin oli pistorasiassa kiinni, avattiin Smartthings-applikaatiosta uuden ”Thing”:n lisäys. Hälyttimen päällä olevaa nappia painetaan lyheysti yhden kerran, jonka jälkeen hälyttimen led-valot alkavat vilkkumaan. Piakkoin ST löysi uudet hälyttimet, jonka jälkeen ne nimettiin applikaatiossa halutulla tavalla ja lopuksi asetukset tallennettiin.

Kiinnitettynä pistorasiaan, ja nyt Smartthings-applikaatio auki.
Piakkoin ST:n laitelistalla oli kaksi uutta hälytintä, Entrance ja Dining Room

Koska Aeotecin hälytin on nk. Smartthingsin tukema laite, löytyy sille Smartthingsin -laitekannasta suoraan aito Device Handler. Originaalin handlerin ongelmana vain on se, että sen avulla hälytintä kyllä kykenee käyttämään, mutta ainoastaan hälyttimenä. Minulla oli tarve käyttää hälytintä myös lyhyiden merkkipiippausten antamiseen. En siis halunnut, että kun etuovi on 2min auki, niin hälytin alkaa aidosti hälyttämään kuin viimeistä päivää. Tähän oli onneksi olemassa valmis ratkaisu, eli community-pohjaisen DTH:n käyttäminen. Kyseinen DTH löytyy tarvittaessa täältä, jos sitä joku tarvitsee.

Uuden Handlerin käyttöönoton jälkeen pystyikin heti todentamaan muutoksen onnistuneen, sillä applikaatiossa hälyttimen alle ilmestyi uusia valintamahdollisuuksia ja asetuksia. On tuo ST-community tekijöineen kyllä huippupaikka!

Reippaasti uusia ohjelmoitavia Beep-slotteja!

Lopuksi testaukset

Lopuksi määrittelin Smartthingsiin halutut säännöt hälyttimen käyttämiseen ja testasin hälyttimien toimintaa. Vesivuotohälytyksessä kaikki hälyttimet alkoivat huutamaan heti sensorin kastuttua ja led-valot tuottivat strobo-shown. Oven jättäminen kahdeksi minuutiksi auki tuotti nätit sievät piippausäänet hälyttimestä ja ledin nopean välähdyksen. Tämähän toimii loistavasti!

En voi muuta kuin suositella kyseistä hälytinmallia, varsinkin Smartthings-hubin kanssa. Tein vielä jälkikäteen muitakin sääntöjä, joissa hälyttimen eri piippaus-ääniä käytetään ja kaikki tuntuu toimivan moitteettomasti. Hienoa!

Scroll to Top