Yale Linus – Älylukon asennus

Viime vuoden puolella (2020) kuultiin Yalen tulevaisuuden suunnitelmista, joihin kuului mm. uuden älylukkomallin lanseeraaminen. Tämä älylukko on nimeltään Yale Linus, ja se on nyt vihdoinkin jokaisen tytön ja pojan saatavilla. Tässä artikkelissa asennetaan kodin oveen Yale Linus -älylukko.

Älykäs nupinväännin..

Kuten raflaavasti otsikkoon kirjoitin, kyseessä on älykäs nupinväännin. Nupinvääntimeksi tätä voi ja pitääkin kutsua siitä syystä, että Linus kääntää oven sisäpuolella olevaa vääntönuppia. Älykkääksi nupinväännin muuttuu silloin, kun vääntöliike saadaan tehtyä mm. etänä tai oven lukituksen tilaa päästään tarkastelemaan koskematta fyysisesti oveen. Yale Linus tekee kaiken tämän ja hieman enemmänkin.

Osa lukijoista oletettavasti omaa kokemusta Yale V2N -mallista, tai vähintäänkin tietää mikä sen toimintaperiaate on. Asentelin aiemmin omaan ulko-oveeni kyseisen mallin ja installaation voi käydä palauttelemassa mieleensä tämän linkin takaa. V2N-mallissa oven lukkorunko siis korvataan V2N-paketin mukana tulevalla erillisellä lukkorungolla, ja tämän lisäksi oven ulkopuolelle tehdään näkyviä muutoksia. Hieman ruuvaamista ja säätämistä tuo tietenkin tarkoittaa, mutta ei lopulta ole kuitenkaan mitään hirveän työlästä touhua.

Yale Linus -malli eroaa Yale V2N-mallista siten, että asennus tehdään ensinnäkin koskematta oven ulkopuolisiin osiin, eikä oven sisällä olevaa lukkorunkoakaan tarvitse vaihtaa. Linuksen moottori operoi oven sisäpuolella olevaa vääntönuppiadapteria ja tämä on tietenkin loistava vaihtoehto mm. talonyhtiöille, joissa oletuksena kielletään oven ulkopintojen ilmeen muuttaminen.

Vääntönuppia operoiva älylukko on ajatuksena nerokas, mutta mitään ideapalkintoa tästä ei voida Yalelle ikävä kyllä myöntää. Markkinoilla on tällä hetkellä nippu eri kilpailijoita, joiden älylukkoratkaisu perustuu tismalleen samaan toimintalogiikkaan. Itse vertailen Yale Linusta erityisesti Pindoraan siitä syystä, että olen itse asentanut useammankin Pindoran ja käyttänyt lukkoa aktiivisesti erilaisissa ovissa. Pindoran asennuksesta ja käyttökokemuksista voikin käydä lukemassa mm. tästä artikkelistani.

Eli mikäli on tarve nk. helpolle jälkiasennettavalle älylukolle, niin Yale ilmoittautui juuri kilpailuun Linus-julkaisunsa myötä mukaan. Ohjehinnaksi Linukselle kerrotaan 295€, joka osuu sinällään tämän älylukkosegmentin hintaluokkaan, mutta on kuitenkin ehkä muutaman kympin kilpailijoitansa kalliimpi. Hinnastahan ei kuitenkaan kannata ihan vielä kitistä, sillä ensiksi pitää saada käyttökokemuksia alle. Lähdetäänpä siis availemaan pakkausta.

Laadukkaan tuntuinen tuote

Pöydällä lepää kolme kappaletta tuotepaketteja, joista isoin sisältää Linus-älylukon. Toisessa paketissa on älylukon lisävarusteista näppäimistö, ja kolmannessa wifi-silta älylukon kotiverkkoon yhdistämistä varten. Nyt keskitytään isoimman paketin sisältöön.

Älylukko on pakattu napakasta pahvikoteloonsa, ja vierestä löytyy ohje/koodilappunen. Paketti on yllättävä painava, joka usein kertoo siitä, että pakkauksen sisällä on muutakin kuin muovia, paperia ja ilmaa. Kotelon alta löytyy myös lukkoon kuuluvat tarvikkeet.

Kun lukon ottaa ensimmäistä kertaa käsiinsä, on heti ihmeteltävä tuotteen painoa. Linus painaa 623g, joten mistään kevyestä muovisesta rimpulasta ei voida puhua. Tuotteen pinta on mustaksi värjättyä alumiinia ja mielestäni älylukoksi tämä on näyttävän ja nykyaikaisen näköinen. Toisena värivaihtoehtona on hopea. Alla olevassa kuvassa on ruuvinvääntimen vaihtokärki hieman korostamassa sitä, että minkä kokoisesta lukkolaitteesta on kyse. Lukon pituus on 150mm, leveys 58mm ja korkeus 52mm.

Kuten sanoin, paketin mukana tulee nippu kiinnitystarvikkeita, jotka listataan myös Yale-applikaation manuaalissa. Se mikä Yalen kiinnityksestä tekee vääntönuppia operoivien älylukkojen osalta poikkeavan, on asennuslevyn käyttö ja erityisesti se, miten älylukko lopulta kiinnitetään asennuslevyyn. Tässä kohtaa voidaan todeta, että todennäköisessä tuotesuunnittelussa on ollut useampikin ammattilainen asiaa pohtimassa.

Alla olevassa manuaalin kuvassa näkyy tuotepaketin sisältöä. Pakettiin kuuluu tietenkin älylukko paristokansineen, sekä asennuslevy. Erikokoiset mustat adapterit ovat lukon keskelle kiinnitettäviä vääntötappeja, joita Linus sitten kääntää. Alhaalla kuvassa näkyvän pyöreän metallisen osan, eli siirrinrattaan tarkoitus on yhteensovittaa Linus olemassa olevaan lukkorunkoon. Siirrinratas kiinnitetään kahdella ruuvilla lukkorunkoon kiinni.

Metallinen suorakulmion muotoinen läpyskä kuvassa taas on magneettisensori, joka kertoo älylukolle, milloin ovi on kiinni ja milloin ei. Kaksi pitkää pulttia ovat taustalevyn kiinnittämistä varten. Kuten pulteista näkee, kyseessä ovat katkottavat versiot, joiden pituus riippuu täysin asennuskohteen mitoista.

Lähdetäänkö kohta jo asentelemaan..?

No ei ihan vielä.. ennen asennustyön aloittamista käänsin vielä lukon ympäri näyttääkseni insinöörien taidonnäytteen kiinnitysmekanismista. Lukon sivuilta aukeaa kaksi siivekettä, jotka auki ollessaan vapauttavat lukon asennuslevystä. Siivekkeiden ollessa kiinni, lukko kiinnittyy taustalevyyn kuin sormet pikaliimaan. Tämä vaikuttaa ehdottoman lupaavalta tiukkaa kiinnitystä ajatellen.

Kuvassa olevan Linuksen oikealla puolella olevaan rakoon asetetaan sopivan kokoinen adapteri, joka työntää raon keskellä olevaan mustaa osaa jousiavusteisesti taaksepäin. Jousen tarkoitus on pitää adapteri jatkuvasti riittävällä kireydellä lukon tappia vasten. Kotelon sisällä on moottori, joka pyöräyttää avausmekanismia kalibroinnissa sovittujen raja-arvojen sisällä avatakseen oven.

Asennustyö

Asennuksen kohteeksi valitsin asunnon ovista sen, johon olen muitakin älylukkoja aiemmin asentanut. Olen näin ollen tietoinen siitä, että oven lukkorunko toimii moitteettomasti ja hyvät lähtökohdat testaukselle on täten olemassa. Oven lukkorunko on malliltaan Abloy 4190.

Ennen kuin ostohousuja vetää jalkaan, on syytä perehtyä tuotteen asennusvaatimuksiin. Katsokaapa seuraavat kaksi kuvaa mittoineen.

Eli oven ulkoreunan ja vääntönupin keskikohdan etäisyys tulee olla vähintään 29mm. Mikäli etäisyys on pienempi, on todennäköistä, että 52mm korkea Linus kolahtaa ovea avatessa/suljettaessa ovenkarmiin kiinni. Tuo toinen vaatimus on mielestäni suomalaisissa ovissa ehkäpä jopa hieman harvinainen, mutta kannattaa toki huomioida, jos tuollaisia ovia kodista löytyy. Vääntönupin ja ovessa olevan ikkunan etäisyys pitää olla suurempi kuin 45mm. Mikäli nämä molemmat vaatimukset toteutuvat, niin esteitä asennukselle ei ole. Omassa asennuskohteessani kaikki kohdallaan, joten ruuvimeisseliä käteen.

Nyt vielä lisähuomiona, että tässä kohtaa kaikki tarvittava asennusohjeistus tulee Yale-applikaation kautta, joka puhelimeen asennetaan. Tästä syystä asenna ensiksi applikaatio, luo itsellesi Yale-tili, sitten skannaa asennettavan tuotteen viivakoodi Yale-applikaatiossa, ja tämän jälkeen asennusohjeistus tulee askel kerrallaan puhelimen näyttöön näkyviin. Aluksi applikaatio haluaa kuitenkin varmistaa, että onhan tuote yhteensopiva asennuskohteen kanssa. Vastausten perusteella applikaatio päättelee, että millaisesta lukosta on kyse, ja tarjoaa tämän perusteella tarkan ohjeistuksen asennuksen läpiviemiseksi.

Suomalaista pienen pientä ihmistä hämmästyttää mm. kysymys ”Do you have a European shaped cylinder”. Onneksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Eli harvoin jos koskaan suomalaisissa kotitalouksissa löytyy European shaped -lukkoa, vaikka me osa Eurooppaa toki ollaankin. Tuohon kuuluu useimmiten vastata ”Ei”. Knoppitietona myös se, että meillä ei kovinkaan usein myöskään ole nk. Skandinaavista lukkoa, vaikka olemme myös osa Skandinaviaa. Oheinen kuva kiteyttää asian melko hyvin..meille oikea lukkovalinta on ”Finnish Lock”.

Lähdekuva: https://support.yalehome.com/

Omassa installaatiossani vastasin lähes kaikkiin applikaation kysymyksiin tummennetun värin mukaisesti (vastauspatterissa on aina tummennettu ja ei-tummennettu vastausvaihtoehto), joka on ilmeisesti se yleisin vaihtoehto mitä Yale olettaa vastaajalta kuulevansa. Ainoa missä vastasin eriävästi, oli ”Deadbolt” (suomeksi ”Telki”) -kysymys. Abloy 4190 -lukkorungossa on telki, eli salvan lisäksi se erillinen kieli, joka tulee lukkorungosta ulos, kun ovi lukitaan.

Mikäli muuten satut vastaamaan tässä kohtaa virheellisesti, että telkiä ei ole, niin seuraavaksi applikaatio kysyykin hieman hämmentävästi, että onko käyttämäsi Abloy malli mm. 4190. Jos tuohon vastaat rehellisesti, että ”on”, niin sitten ongelmia ilmenee viimeistään kalibrointivaiheessa, jossa lukkoa on vaikea ellei mahdoton saada toimimaan oikein. Omassa 4190-lukkorungossa on kyllä telki ja nyt en kyllä osaa sano, että onko markkinoilla sitten olemassa samaa lukkorunkoa ilman telkiä. Joku viisaampi asiaan vihkiytynyt voisi minua valistaa..

Ohessa muutama kuvankaappaus Yalen esittämistä kysymyksistä.

Kun kysymys- ja vastauskimara suoritettu, ei muuta kuin ohjeistuksen mukaisesti asentamaan siirrinratas oven sisäpuolen vääntönupin taakse. Kiinnitys tapahtuu samoilla ruuveilla, millä aiemmatkin osat ovat lukon sisällä kiinni olleet. Mikäli asennettavan oven kahva osoittaa vasemmalle sisäpuolelta katsottaessa, tulee siirrinrattaasta ulos työntyvän tapin sijaita siirrinrattaan vasemmalla puolella. Siirrinratas oli oletuksena oikeakätiseen asennukseen, joten nopea suunnan vaihdos toteutettiin avaamalla siirrinrattaan kaksi pientä ruuvia, kääntämällä keskiosa toisin päin, kiinnittämällä pienet ruuvit takaisin ja nyt siirrinratas voitiinkin kiinnittää lukkorunkoon.

Sitten asennuslevy napakasti kiinni. Kiinnitsyruuveja on kaksi ja ruuvireikiä levyn alareunassa yhteensä neljä. Symmetrialla ei tässä kohtaa ole mitään merkitystä, joten toinen ruuveista kiinnitetään oikean puolen uloimpaan reikään ja vasemmalla puolella toisiksi uloimpaan reikään. Voi olla vaikea ymmärtää, mutta alhaalla ensimmäisessä kuvassa näkyy hyvin, että mihin ruuvit on vasenkätisessä asennuksessa kiinnitetty. Mikäli ruuvit ovat liian pitkät, joudutaan niitä katkomaan joko pihdeillä tai rälläkällä. Kun levy on kiinni, voidaan valita lukolle sopivan pituinen adapteri. Oikea pituus selviää oikeastaan vain kokeilemalla kaikki kolme adapteri-vaihtoehtoa läpi. 🙂

Lopuksi lukko levyn päälle, ja siivekkeet taitetaan sisään. Siinä se nyt on! Tässä kohtaa kannattaa vääntönupista kokeilla, että salpa liikkuu sulavasti ulos/sisään ja muutenkin hieman tutkailla, että kaikki toimii. Tämän jälkeen kannattaa vielä siirtyä oven ulkopuolelle ja varmistaa, että asunnon avaimellakin pääsee edelleen sisään.

Fyysisen asennuksen lopuksi Yale Linus -älylukon patterinapojen välissä oleva muovi poistetaan. Nyt Linus saa virtaa ja on valmiina applikaatioasennusta ja kalibrointia varten. Ennen tätä asennetaan kuitenkin Yale Doorsense -ovimagneetti karmiin. Magneettiläpyskä ohjeistetaan asentamaan Yale Linus -logon tasolle lukon viereen. Tehdään niin!

Nyt applikaation ohjeita seuraamalla älylukon asennus viimeistellään. Lopuksi Linus halutaan päivittää, mikäli laitteelle vain on tarjolla uudempaa firmware-versiota. Tässä kohtaa (tai missään muussakaan kohtaa asennusta) ei kannata haksahtaa kytkemään Bluetoothia puhelimesta pois päältä. Linus tukeutuu Bluetooth-yhteyteen mobiililaitteen ja lukon välillä. Mikäli laitteelle on mm. tarjolla päivitys, se ladataan Internetistä puhelimen kautta Bluetoothilla lukolle. Jostain syystä Yale-applikaatio kysyy asennuksen aikana, sekä päivityksen tiimellyksessä, että ”haluatko kytketä Bluetoothin pois päältä?”. Mikäli tämä kysymys esitetään, niin anna Bluetoothin olla päällä, jotta yhteys lukkoon ei sillä hetkellä katkea.

Asennuksen viimeistelemiseksi lukko tulee kalibroida. Kalibroinnin tarkoituksena on kertoa Yale Linukselle, että missä kohtaa vääntönupin liikeradan ääripäät menevät ja milloin ovi on mm. auki ja kiinni. Mikäli seuraat tarkasti Yale-applikaation ohjeita, niin onnistut kalibroinnissa varmasti.

Onnistuneen kalibroinnin päätteeksi ovesi pitäisi avautua ensimmäisen kerran automaattisesti. Mikäli näin tapahtui, olet ansainnut mitalin, tai ainakin taputuksen olalle. Valohullu voi täältä virtuaalisesti taputtaa, jos ei ketään muuta lähistöltä löydy. 🙂

Loppusanat

Yale Linus on nyt asennettu ja jos kesähelle ei olisi ollut päällä, niin ei tässä edes hiki olisi tullut. Lukon, ja olkoon yleensäkin minkä tahansa tuotteen osalta tärkeää on, että ohjeistus on kohdillaan ja asennusonnistumisia tulee. Asennusprosessissa ei ollut oikeastaan yhtään epäselvää osuutta, mikä mahdollisti lukon asentamisen melkoisen ripeästi. Koko prosessiin kului aikaa hieman alle 60min ja tähän sisältyi työkalujen hakeminen autotallista, sekä oluen avaaminen ja nauttiminen. Ovi näyttää edelleen tismalleen samalta ulos päin kuin ennen asennustakin. Ovi toimii tismalleen samalla tavalla kuin aiemmin, mutta nyt tämän kylkiäisiksi ovi on mahdollista avata ilman fyysistä avainta. Voi pojat, tämä se on nykyaikaa.

Seuraavassa artikkelissa tulen kirjoittelemaan hieman käyttökokemuksia. Voin kuitenkin sen verran jo nyt tuntemuksiani paljastaa, että älykkäiden nupinvääntimien joukkoon on mielestäni syntynyt ylivoimainen uusi ykkönen.

Tsekkaa myös muut Yale-aiheiset artikkelini, kuten:

Scroll to Top