Yale Doorman – Älylukon asennus

Kävin heti uuden vuoden juhlinnan jälkeen hankkimassa itselleni Yale Doorman -älylukon. Hakusessa oli harmaa Yalen Doorman, sillä valkoinen ei sopisi mielestäni kovin hyvin puunväriseen ulko-oveen. Gigantissa Yale Doorman V2N (harmaa) maksoi 339€ ja varastosaldokin näytti sopivasti plussaa, joten talla pohjaan ja ostoksille. Liikkeessä pyysin myyjää vielä varmuuden vuoksi avaamaan laatikon, jotta pystyisin tarkastamaan mikä lukkorunkotyyppi paketin sisällä on.

Lukkorungon tyyppinumero löytyykin lukkorungon rintalevystä heti kielen alta. Lisäksi mikäli lukkorunko on uusi BL907, mainintaan tästä myös ohjekirjan etusivuilla.

Ohjekirjan sivulla 3. kuva uudesta BL907-lukkorungosta (Lähdekuva: yale.fi)

Rahat kouraan, paketti kainaloon, talla pohjaan ja kohti uutta jännittävää asennusta. Kuinkahan helppoa se asennus aidosti on, sillä ohjevideoissa kaikki näyttää superhelpolta ja muutenkin mukavalta. Useimmiten tällaiset asennukset osoittautuvat helvetiksi maan päällä.

Asentajan on muuten syytä varmistaa, että Doorman mahtuu varmasti oveen. Tämä tapahtuu mittaamalla karan ja oven reunan välisen etäisyyden. Mikäli etäisyys on alle 35mm, tarvitaan asennuksessa karasiirrin (n. 40€), joka siirtää sisäpuolen yksikköä muutaman millin kauemmas karmista.

Vanhan lukon purku

Niin hauskalta kuin se kuulostaakaan, asennus aloitetaan purkamisella. Purkaminen aloitetaan sisäpuolen vääntönupin (torx)ruuvien avaamisella. Ulkopuolella ei ruuveja tietenkään ole, ettei pitkäkyntiset pääsisi liian helpolla sisään. Kun nämä kaksi ruuvia irrotetaan, lähtee oven ulkopuolella oleva avainpesän hela samalla irti. Seuraavaksi voidaan irrottaa oven kahvat, joka tapahtuu avaamalla oven sisäpuolella olevat kaksi ruuvia. Ulkopuolen kahvasta kannattaa pitää kiinni, ettei osat pääse leviämään pitkin poikin.

Kun vääntönuppi, avainpesän hela, sekä molemmat kahvat on irrotettu, pitäisi jäljellä olla pari ammottavaa reikää oven molemmin puolin. Poista alemmasta kolosta musta ja numeroitu muovinen levy (palautinjousi), mikäli sellainen siellä on.

Ennen lukkorungon poistoa, tulee ensiksi kuitenkin avainpesä irrottaa. Avainpesän irrotus tapahtuu avaamalla oven sisäpuolella olevat kaksi ruuvia. Avainpesää irrottaessa on syytä huomioida, että mahdolliset liitinkappaleet ja jatkolevyt lähtevät sillä hetkellä kälppimään kun ruuvit poistetaan. Kädet (omat tai kaverin) taas molemmille puolille ovea, niin toimivan lukon osat eivät joudu hukkaan.

Vihdoinkin lukkorungon kimppuun. Lukkorunko on kahdella ruuvilla ylhäältä ja alhaalta kiinni. Kun ruuvit on poistettu, lähtee lukkorunko vetämällä ovesta pois. Lukkorunko saattaa olla tiukan tuntuisesti oven sisällä, mutta pitäisi lähteä aina kuitenkin väkivalloitta pois.

Kun vanha Abloyn 4190 -lukkorunko on uuden Abloyn BL907:n vieressä on helppo todeta, että lukkorunkojen fyysiset koot ovat samanlaiset. Uudessa lukkorungossa ei ole vanhasta rungosta löytyvää valintanappia. Lisäksi myös nk. ”kiila” on uudessa lukossa salvan yläpuolella toisin kuin vanhassa se on alapuolella. Muuten kaikki näyttää uudessa tietenkin paremmalta ja kiiltävältä. Seuraavaksi päästäänkin asentamaan uutta lukkoa.

Abloy 4190-lukkorunko ysäriltä ja Abloy BL907 nykypäivältä

Asennushommia

Nyt kun ovessa ammottaa kaksi läpireikää ja tammikuun tiukat ”paukkupakkaset” (-3c) työntyvät avoimesta ovesta sisään, ei auta muuta kuin tarttua tuumasta toimeen. Ohjekirjan otin tällä kertaa eteeni ja päätin orjallisesti sitä myös seurata. Tsekkasin toki jo aiemmin, että paketista löytyi kaikki mikä pitkin. Paketin sisältö on:

Lähdekuva: yale.fi

Olen lisäksi etukäteen varmistanut kaiken sen mitattavan, mikä ohjeiden mukaan pitääkin. Omassa asennuksessani lukkorunko menee suoraan vanhan lukkorungon paikalle, eikä rintalevyyn, vastaraudan etäisyyteen, karan pituuteen tai lukkorungon kätisyyteen ole tarvetta tehdä muutoksia.

Kätisyys on muuten yleisesti ihan hyvä asia ymmärtää, jos ovi- tai lukko-operaatioita joutuu jatkossakin harrastamaan. On hyvä tietää, että kätisyyttä katsotaan aina siltä puolelta ovea, mihin ovi vetämällä avautuu. Ulko-ovi harvemmin aukeaa sisään päin, joten oven edessä seistessä kätisyys on helppo päätellä. Ohessa havainnekuva siitä, mitä oven oikea- ja vasenkätisyys tarkoittaa:

Lähdekuva: abloy.fi

Uuden lukkorungon kiinnitys oveen on melko simppeli tehtävä. Lukkorunko työnnetään oven sisään ja kiinnitetään kahdella ruuvilla. Ennen kuin lukkorunko kuitenkin työnnetään pohjaan asti, tulee lukkorungon kaapeli työntää oven ylemmästä reiästä oven sisäpuolelle. En näe tässä kovinkaan suurta riskiä kaapelin telomiselle, mutta nätistihän se kannattaa kuitenkin työntää. Lukkorungon kiinnitykseen käytetään kahta omassa pussissaan olevaa ruuvia.

Tämän jälkeen määritellään kahvojen (ohjeissa painikkeet) suunnat, eli nk. kätisyys sekä sisä-, että ulkopuolen yksiköihin. Ohjekirjassa on ihan järjelliset kuvalliset selostukset siitä mitä on tarve tehdä. Kahva osoittaa yksiköstä riippumatta aina oven saranoihin päin, joten ei muuta kuin ruuvia kiinni. Kahvojen kiinnityksen jälkeen vuorossa on tukilevyn kiinnitys, jolla määritellään kahvan liikkuminen ja palautuminen alkuasentoon. Painikkeiden ruuveista ei voi erehtyä, mutta tukilevyn kiinnitykseen käytettävä ruuvi voi hetken mietityttää. Tukilevyruuveja on olemassa kuitenkin pussissa vain yksi kappale, joten oikea löytyy varmasti.

Ennen yksiköiden kiinnitystä on tärkeää, että kätisyyden kytkin (left / right) valitaan asennuksen mukaan piirilevyn kytkimestä. Lisäksi valittavissa on joko easy tai advanced -tila. Ohjeissa ja eri keskustelupalstoillakin suositellaan valitsemaan advanced-tila heti käyttöön, sillä easy-tilassa kaikkia mahdollisia älylukon ominaisuuksia ei ole mahdollista saada käyttöön. Valitaan advanced, niin ei tarvitse myöhemmin availla koteloa tehdäkseen muutoksia.

Nyt asennuksessa ollaan siinä pisteessä, että yksiköt olisi mahdollista kiinnittää oveen. Ulkoyksikkö kannattaa koekäyttää ovessa kiinni, jotta on mahdollista nähdä mahdollinen asennusreiän kanitus. Omassa ovessani ylempi lukon reikä oli yläosasta pari milliä liian ahdas, joten jouduin puukolla vuolemaan pienen kerroksen reiästä pois ennen kuin ulkoyksikkö sujahti ongelmitta paikoilleen. Ulkoyksikön valkoinen kaapeli tulee varovasti työntää samasta reiästä oven sisäpuolelle kuin mistä aiemmin asennettu musta kaapelikin kulkee.

Ulkoyksikön voi teipata väliaikaisesti maalarinteipillä oveen kiinni, jotta kaapeleita ei tarvitse ottaa reiästä pois ja kädet saa vapaaksi. Ilman ulkoisia teippejä ulkoyksikkö ei pysy paikallaan. Yalen ulkoyksikön sisäpinnasta löytyy jo valmiiksi pieni kaksipuoleinen tarra, mutta tarra ei kyllä kosketa oven asennuspintaa siten, että ulkoyksikkö pysyisi aidosti paikallaan. Nyt kun ulkoyksikkö pysyy jollakin teippiviritelmällä paikallaan, on hyvä aika pohtia, että minkä pituiset ruuvit asennukseen pitääkään pätkäistä.

Ulkoyksikkö jää maalarinteipin voimin odottelemaan, että ruuvit saadaan pätkittyä. Kaapelit nätisti jo sisäpuolella.

Yalen ruuvipussissa tulee 4 kappaletta kiinnitykseen tarkoitettuja pidempiä ruuveja. Ruuveista löytyy sahauskohdat kulloistakin käyttötarvetta varten. Ruuvin pituus kannattaa tsekata siten, että laittaa ruuvin oven reunaa vasten ja katsoo mistä kohtaa sahattuna ruuvi yltää oven läpi olematta kuitenkaan liiat pitkä. Sahauskohdat ovat ne sileämmät osat ruuvissa kierteiden välissä. Ruuvit voi vetää voimapihdeillä näppärästi poikki, tai ei-niin-näppärästi rautasahaa käyttäen. Minä kun olen mies isolla M:llä, niin hain laiskuuttani kulmahiomakoneen autotallista ja poikkaisin ruuvit sitä käyttäen. Kuuluipa ääntä ja lensi kipinöitäkin..miehisyysmittarini on taas hetkellisesti ladattu täyteen.

Kun ruuvit ovat oikean mittaiset, voidaan ulkopuolen yksikkö kiinnittää ruuveilla sisäpuolen asennuslevyyn. Tämä on asennuksessa ehkä se kaikkein kriittisin vaihe siitä syystä johtuen, että ylemmät kaksi ruuvia kulkevat käytännössä samassa reiässä kaapeleiden kanssa. Homma onnistuu turvallisesti kuitenkin siten, että kiertää aluksi alimmat kaksi ruuvia prikkoineen löysästi kiinni. Tämän jälkeen taskulampun avulla valaisee asennuslevyn sisäpuolta kaapelien läpimenoreiästä. Tällä tavoin saa näkyvyyttä juuri sen verran aikaiseksi, että pystyy luottavaisesti ruuvaamaan ylemmät ruuvit kiinni katkaisematta kuitenkaan kaapeleita. Ylempien ruuvien prikkojen kuuluu mennä päällekkäin, tila on sen verran kapeahko tai vaihtoehtoisesti pakkauksen prikat sen verran isot. 🙂

Ulkoyksikkö ja sisäyksikön asennuslevy on nyt kiinni, ja tämän jälkeen voidaan siirtyä siisteihin sisähommiin. Käytännössä asennuksesta on jäljellä enää sisäyksikön kiinnittäminen niin kaapeleiden, kuin itse sisäyksikön osalta. Yalen sisäyksikön piirilevyssä on kaksi liitintä, joihin kaapelit tulee kiinnittää. Kaapeleiden kiinnitys vaatii pientä sorminäppäryyttä, eikä vaadi todellakaan voimaa. Liittimet voi kytkeä kiinni vain tietyssä asennossa, joten virheellisen kytkennän mahdollisuus on olematon. Seuraava näppäryystehtävä onkin kaapeleiden pujottaminen asennuslevyssä näkyvien hakasten alle. Kyseiset hakaset ovat todella teräväreunaiset, eikä kaapeleiden työntäminen hakasten alle tunnu kovinkaan mukavalta.

Kun kaapelit ovat paikallaan, käännetään sisäyksikkö asennuslevyä vasten pystyyn ja ryhdytään ruuvaamaan sisäyksikköä kiinni. Tässä kohtaa kannattaa vielä varmistaa, että kaapelit asettuvat nätisti kotelon alle eivätkä jää puristuksiin.

Lopuksi laitetaan patterit mustan kotelon alle (4 x AA) ja kotelo ruuvilla kiinni. Laite herää henkiin valojen ja äänen voimin. Näin ollen voidaan todeta, että asennus on onnistuneesti päättynyt. Jäljelle jää toki master-koodin, sekä käyttäjäkoodien ja tagien lisääminen. Asetusvalikko täytyy käydä toki ajatuksella läpi, että tietää mitä tekee.

Loppusanat

Asennus oli kyllä juurikin niin helppoa, kuin ohjevideoissakin annettiin ymmärtää. Käytännössä eniten tarkkuutta ja aikaa vievä osuus liittyy ruuveihin, niiden poikkaisuun ja niiden kiinni ruuvaamiseen kaapeleita rikkomatta. Jos oikein käyttäjäystävälliseen ja täysin valmiiseen pakettiin pyrittäisiin, niin ruuvejakin voisi laittaa eri mittaisina neljän kappaleen setteinä mukaan. Ohjeet olivat selkeät ja jokainen vaihe oli hienosti selostettu. Yalen asennus ei todellakaan vaadi lukkosepän pätevyyttä, vaan väittäisin, että tämän pystyy tekemään lähestulkoon kuka vain (okei no pienellä varauksella). Toki oma asennukseni oli lähtökohtaisesti jo helpoimmasta päästä, kun mitään spesiaalimpia muokkauksia oveen tai karmiin ei ollut tarvetta tehdä.

Käyttökokemuksista en vielä voi oikein kirjoitella, kun sellaisia minulla ei ole, mutta tuotteesta tulee päällisin puolin laadukas vaikutelma. Painikkeet tuntuvat jämäköiltä, eikä kumpikaan yksiköistä heilu tai pidä ovessa ylimääräistä ääntä. Toistaiseksi olen vakuuttunut.

Kirjoittelen jossakin vaiheessa käyttökokemuksista kun sellaisia haalin. Erityisen innokkaana odotan, että miten Yale palvelee lapsia ja millaisia kommentteja sieltä suunnasta käytön myötä syntyy.

Tsekkaa myös muut Yale-aiheiset artikkelini, kuten:

Scroll to Top