Xioami Mi Robot -robotti-imuri

Nykypäivän siivousta

Xiaomi on kiinalainen elektroniikkavalmistaja, joka toi oman versionsa robotti-imurista ensimmäistä kertaa markkinoille vuonna 2016. Malli oli nimeltään Xiaomi Mi Robot Vacuum, jonka tosin oli valmistanut yhtiö nimeltä Roborock, mutta julkaisu tapahtui Xiaomin nimissä. Poikkeuksellista markkinoiden muuhun tarjontaan verrattuna oli se, että robotti-imurin ominaisuudet olivat hintaansa nähden todella hyvät.

Mi robot telakan, puhdistustyökalun ja virtajohdon kanssa (Lähde: xiaomitoday.com)

Mi Robotissa on yhteensä 12 sensoria, sisältäen mm. gyroskoopin, kiihtyvyyssensorin, ultraäänisensorin, LDS-sensorin, sekä tippumisen estävät sensorit. Litium-akun kapasiteetti on 5200mAh, joka käytännössä tarkoittaa n. 200m2 siivouskapasiteettia. Siivouksen jälkeen imuri palaa nätisti takaisin telakkaan latautumaan. Robotti-imuria voidaan hallita mobiiliapplikaation kautta, sekä se voidaan siivoamaan ajastetusti viikkokalenterin mukaan. Eikös tämä jos mikä ole sitä nykyaikaa?

Kun robotti tuli taloon

Olen aikaisemmin käyttänyt Roomban, Iclebon ja Neaton robotteja. Ennen Mi Robotin hankintaa olin todella tyytyväinen Neaton toimintaan, mutta akkuongelmien myötä lähdin tutkimaan mitä muuta markkinoilla olisi tarjolla. Mi Robotin löysin Gearbest-verkkokaupan kautta, ja hämmästelin voiko näin kohtuuhintainen imuri oikeasti toimia. Kun vihdoin paketti saapui kotiin ja ensimmäinen imurointi tehty, olin ällikällä lyöty. Mi Robot on heittämällä paras robotti-imuri, jota olen ikinä käyttänyt.

Robotti on mukavan tehokas (1800Pa) ja erityisesti sivuharja on ainakin meidän kotona välttämätön juttu. Seinälistojen viereen ajautuu läjäpäin leivänmuruja yms., jonka Mi Robot kyllä ongelmitta imuroi sisuksiinsa. Ajastukset toimivat yksinkertaisesti ja oikein. Imureille aikoinaan perinteinen flipperöinti loistaa poissaolollaan ja mapattuaan ympäristönsä imuri etenee määrätietoisesti siivousalueelta toiselle. Kartasta pystyy myös tarvittaessa osoittamaan alueen, jonka haluaa robotin siivoavan (nk. zoned clean up). Huonekaluja Mi Robot ei imuroidessaan juurikaan kolhi. Joskus joustavalla etupuskurilla tehdään tsekkaus, onko esim. tuolinjalka oikeasti vielä paikallaan kuten se karttaan oli piirretty.

Ainoa muutos mitä kotona robotti-imurin käytön myötä olen joutunut tekemään, on pitkien mattohapsujen lyhentäminen, sekä lattialle kuulumattomien tavaroiden ylös poimiminen ennen seuraavaa siivousta. Vaikka Mi Robot onkin tehokas, se ei aivan kykene imuroimaan likavaatteita säiliöönsä. Eikä säiliöön edes paita mahtuisikaan. Omassa käytössä säiliö täyttyy noin kahden imurointikerran jälkeen ja meillä siivouspinta-alaa on n. 80m2. Mikäli säiliötä ei oma-aloitteisesti ymmärrä tyhjentää, ilmoittaa robotti siitä puhumalla, sekä lähettämällä viestin mobiiliapplikaation kautta. Säiliö on helppo tyhjentää ja samalla on suotavaa kopsutella säiliön suodatin pölystä auki. Kerran parissa viikossa robotin siivousharja kannattaa irrottaa ja putsata akseliin tarttuneet hiukset ja langanpätkän pois. Huoltotoimet onnistuvat helposti robotin mukana tulevalle työkalulla.

Missä tilanteissa robotti-imurista on meille iloa:

  • Kolme kertaa viikossa 80m2 lattiapinnan imuroinnissa
  • Sukulaiset kylään ”shit”, imuri päälle, minä siivoan vessat -tilanteissa
  • Ruuanlaittosession jälkipyykin siistimisessä
  • Erityisesti oman ajan säästämisessä!!

Isoveli moppaa!

Mi Robotista julkaistiin vuonna 2018 uusi versio, joka kantaa nimeä Roborock S5. Parantuneen imutehon (2000Pa), pienentyneen meluntuoton, korkeamman kynnysnousukyvyn lisäksi kyseinen robotti hanskaa myös moppauksen. Kyllä vain, luit oikein! Kuulostaa kummalliselta ja ehkäpä myös hieman pelottavalta, että itsekseen kodissa kulkevaan laitteeseen laitetaan vettä sisään. Luettujen käyttökokemusten perusteella ominaisuus on kuitenkin toimiva ja luotettava, vaikkakin moni omistaja ei moppausominaisuutta alun innostuksen jälkeen käytäkään.

Isoveli Roborock S5 kaikessa komeudessaan (Lähde wccftech.com)

Mikäli olet hankkimassa robotti-imuria, suosittelen perehtymään Xiaomin robotti-tuotteisiin. Ensimmäisen generaation Mi Robotin saa ulkomailta ostettua melko sopivaan hintaan (vuonna 2019) 229€. Mikäli tarvetta on moppaukselle tai aiemmin mainituille muille uudistuksille, niin uudempi sukupolvi on varmasti oiva valinta. Uudempi Roborock S5 maksaa ulkomailla päälle (vuonna 2019) 400€, mutta jos sillä lisärahalla säästää esim. kynnysten madallus -projektin kustannukset, niin Go for it!

Scroll to Top