Käytän Smartthingsissa ovien ja ikkunoiden, vesivuotojen, sekä lämpötilan ja kosteuden mittaamiseen Xiaomi Aqara-sarjan sensoreita. Sensorit ovat zigbee-verkossa toimivia pääsääntöisesti Xiaomin omaan hubiin liitettäväksi tarkoitettuja sensoreita, mutta niitä voidaan käyttää myös Smartthings-hubiin yhdistettynä. Sensorien ehdoton etu on niiden poskettoman halpa hinta. Yksi sensori Kiinasta tilattuna Suomeen maksaa alle 10€. Toki tilausta tehdessä näitä tulee tilattua aina useampia kerralla ja siksi oleellista on jakaa toimitukset alle 22€ tullirajan alittaviin eriin. Pari päivää sitten tein tilauksen kahdelle Xiaomi Aqara -buttonille, sekä kolmelle open/close -sensorille. Molemmat tulevat omissa toimituksissaan ja molempien pakettien hinta oli juuri sopivasti alle tullausrajan. Xiaomi-sensoreita voi ostaa erityisesti Gearbeastista tai Alibabasta. Kummastakin olen saanut tuotteet aina sovitusti perille. Ainoa asia mikä kannattaa huomioida on, että toimitus kestää useita viikkoja. Yleensä noin kolme viikkoa.
Parittamisen erikoisuus
Xiaomin zigbee -sensorit voivat olla Smartthingsin kanssa hieman oikukkaita parittaa ja käyttää. Tämän huomaa erikoisesta parittamis-menetelmästä, joka poikkeaa muiden laitteiden normaali käytännöstä. Paritettaessa Xiaomi sensoreita Smartthingiin Smartthings-applikaatiossa käynnistetään uuden laitteen (”Thing”) haku. Tämän jälkeen Xiaomi sensorin pientä painiketta pidetään pohjassa niin kauan, kunnes sininen valo sensorissa alkaa vilkkumaan. Kun valo vilkkuu, otetaan sormi tai kynän kärki pois napilta. Alun vilkkumista seuraa parin sekunnin tauko, jonka jälkeen sininen valo vilahtaa lyhyesti. Nyt käyttäjän pitää noin 5 sekunnin välein painaa lyhyesti sensorin painiketta aina siihen asti, kunnes sensori vastaa vilauttamalla valoa kolme kertaa lyhyesti. Mikäli tätä kolmen vilauksen sarjaa ei tule, pitää painiketta painaa uskollisesti niin kauan, kunnes tulosta syntyy.
Itse toimin siten, että paritan sensoria maksimissaan minuutin ajan. Mikäli sensori ei tuossa ajassa yhdisty ST-hubiin, peruutan applikaatiossa haun ja aloitan prosessin uudelleen. Joissakin tapauksissa sensori saattaa löytyä heti, useimmiten sensoria joudutaan hakemaan ehkä minuutin ajan, ja onneksi vain harvoin sensorin haku vaatii useamman hakuprosessin käynnistämisen. Sensorin parittamisessa merkittävää on, että nappia painetaan sopivan tasaisin syklein (ei liian hitaasti tai liian nopeasti) ja yritetään saada hubin ja sensorin välinen kommunikointi tapahtumaan juuri sopivaan aikaan, jolloin laitteen liittäminen voi onnistua.
Käyttötapoja ja -kohteita on monenlaisia
Kun sensorit on saatu paritettua Smartthingsiin, voidaan niitä ryhtyä määrittelemään eri käyttötarkoituksiin. Sensorien käyttötapoja- ja kohteita on lukuisia. Käytännössä open/close-sensorin voi kiinnittää mihin tahansa kohteeseen, jossa kappaleiden liikkeen myötä magneetit erotetaan toisistaan. Tämä generoi ”open” tiedon sensorissa Smartthingsille ja sitten onkin taivas rajana mitä jatkotoimenpiteitä haluaa tehdä. Itse käytän open/close-sensoreita mm. ikkunoissa, ovissa, 3d-tulostimessa, jääkaapissa ja vesihanoissa. Ohessa sensori kiinnitettynä astianpesukoneen hanaan, jonka avulla raportoidaan, mikäli hana on jäänyt yhtäjaksoisesti kolmeksi tunniksi auki.
close open
Sensorin toimista voidaan sitten hyvin kattavasti rakentaa sääntöjä esim. hälyttimen pieneen piippaukseen, tai tekstiviestin lähettämiseen halutuille henkilöille. Meillä em. toimenpiteiden lisäksi, mikäli hana on auki ja asukkaiden läsnäolosensorit eivät ole ”paikalla”, lähtee tekstiviesti-ilmoitus saatesanoilla: ”Kukaan ei ole kotona, astianpesukoneen hana on jäänyt auki”. Voi olla, että tuossa tekee mieli tehdä u-käännös ja ajella kotiin sulkemaan se v**** hana…
Epästandardi zigbee, pahin heikkous
Xiaomien heittämällä heikoin ominaisuus on käytetyn zigbee-protokollan standardittomuus (vai epästandardius) … öö.. ymmärrätte varmaan mitä kuitenkin sanalla hain takaa? Oikeastaan kaikki Xiaomin valmistamat zigbee -sensorit eivät toimi kaikkien hyvien käytäntöjen mukaan, kuten zigbee-protokollaa on suunniteltu käytettävän. Xiaomin sensorit ovat nk. unisia sensoreita. Poiketen tovereistaan Xiaomin sensorit eivät ilmoittele kovin aktiivisesti olemassa olostaan hubin suuntaan. Zigbee-laitteiden normaali raportointiaika parent-laitteen (esim. zigbee hub tai repeater) suuntaan on yleensä jotakin 5 sekunnin ja kahden minuutin väliltä. Xiaomin sensoreissa tämä on noin tunnin luokkaa ja Smartthings-lokin mukaan useimmiten jopa heittämällä yli. Raportoinnin tarkoitus on kertoa hubille, että ”täällä ollaan ja olen kunnossa”.
Itse ongelma syntyy siitä, että parent-laitteilla (hubit tai zigbee repeaterit joihin zigbee-sensori yhdistyy) on nk. End Device Aging -määritys. Mikäli parent-laitteeseen yhdistynyt sensori ei kuittaa parent-laitteelle sovitussa ajassa olemassa olostaan, parent-laite vastuullisena vanhempana huolestuu ja pyytää sensoria poistumaan ja uudelleen liittymään zigbee-verkkoon. Xiaomi-sensori toimii tässä tilanteessa poikkeuksellisesti niin, että pitkän hiljaiselon jälkeen se poistuu Parent-laitteen pyynnöstä zigbee-verkosta, mutta ei enää yhdistykään verkkoon uudelleen, koska takaisin liittymisen aikaikkuna on sulkeutunut. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa Xiaomi-sensori panikoidessaan jostain syystä resetoituu, eikä kykene enää kommunikoimaan samassa zigbee-verkossa olevan hubin ja muiden laitteiden kanssa.
Tilanteen pystyy korjaamaan siten, että käynnistää Smartthings-applikaatiosta uuden ”Thing” -haun, ja parittaa laitteen uudelleen Hubiin. Itse laite ei katoa missään kohtaa Smartthingsin laitelistalta, vaan herää ikään kuin henkiin täysin samassa aiemmin määritetyssä nimessään, ja sidottuna samoihin aiemmin luotuihin sääntöihin yms. mitä sensoriin liittyen käyttäjä on ehtinyt määrittelemään. Ongelma on siis lähinnä ärsyttävä ja osittain työllistäväkin, kun se tapahtuu.
Vuoden verran olen asian kanssa paininut ja nykyisessä vakaassa Smartthingsin zigbee-meshissani ongelmia esiintyy ehkäpä kerran parissa kuukaudessa. Suurin ongelmanaiheuttaja on useimmiten sähkökatko, joka katkoo hubilta tai repeaterilta sähköt pois sellaiseksi ajaksi, josta Xiaomi ei kykene enää itse palautumaan. Lyhyissä sähkökatkoissa, nk. pienissä räpsyissä ongelmia harvemmin esiintyy. Joskus lyhyt sähkökatko on saattanut aiheuttaa sensorin hetkellisen blackoutin, joka siis korjaantuu yleensä itsekseen n. tunnin sisällä. Korjaantumista voi nopeuttaa painamalla sensorin painiketta lyhyesti yhden kerran. Tällä tavoin sensori lähettää hubille heti hereilläoloviestin ja yhteys todetaan taas toimivaksi hubin ja sensorin välillä.
Mikäli zigbee-sensoreiden etäisyys ST-hubista on äärirajoilla, kannattaa tosiaan harkita zigbee-repeatereiden käyttöä. Repeater on siis toistin, joka toimii zigbee-meshissa hubin virallisena jatkona. Repeaterin pitää olla verkkovirtaan kytkettävä laite. Mikään patterikäyttöinen zigbee-laite ei voi siis laajentaa zigbee-verkkoa. Vain toistin kykenee tekemään tämän.
Xiaomin sensoreiden osalta toistimen suuntaan asetetaan tiettyjä vaatimuksia edeltävään ongelmatapaukseen liittyen. Toistimien viestittelysykli olisi syytä olla Xiaomin viestittelysyklin kaltainen. Xiaomi-sensorien toistimina todistettavasti toimii mm. Ikean Trådfri -lamput, Ikean zigbee-pistorasiat, sekä tietokoneiden usb-porttiin kytkettävä xbee-radiomoduuli. Ikean lamput pitää parittaa suoraan ST-hubin kanssa, eli jos installaatiosta löytyy Hue-silta Ikean lamppuineen, niin Hueen kytketyt lamput eivät luontaisesti ST:n zigbee-meshia kykene kasvattamaan. Ikean tuotteet ovat lisäksi melkoisen sopuhintaisia, joten näillä välineillä omasta zigbee-verkosta voi rakentaa laajan ja käyttökelpoisen.
Rahalle vastinetta
Huolimatta parituksen kummallisuudesta ja teknisistä haasteista, sensorit ovat täysin eri hintaluokkaa kuin yhdetkään vastaavat zigbee- tai z-wave -sensorit. Olen tullut siihen lopputulokseen, että mikäli en asian kanssa pystyisi elämään, niin hankkisin jonkun muun valmistajan suoraan ST-tuettuja sensoreita. Tässä kohtaa kuitenkin ongelmat suhteessa hankintahintaan ovat vakuuttaneet minut siitä, että näillä sensoreilla tulee erinomaisesti toimeen. (EDIT. 30.8.2019, lue artikkeli täysin loppuun) Sensoripaketissa tulee sensorin lisäksi muutamia varatarroja kiinnitystä varten. Tarrat ovat kieltämättä hyvää tavaraa, sillä kestävät kylmissä ja kosteissa tiloissakin kiinnityspaikassa tiukasti kiinni.
Patterin kesto on ulkotiloissa olevissa sensoreissa hieman kovempaa. Juuri tarkastin kokonaistilanteen ja vuoden ulkona olleessa sensorissa on 96% patteria jäljellä. Sisällä olevissa näyttäisi olevan keskiarvoltaan 99%. Patterin kulumiseen vaikuttaa lämpötilan lisäksi toki myös sijainti zigbee-meshissa, sekä tapahtumamäärien suuruus. Etuoven sensori raportoi huomattavasti useammin tilanteesta hubille, kuin ulkovaraston oven sensori, jossa rampataan huomattavasti etuovea vähemmän.
Sensorit ovat myös laadukkaan näköisiä ja tuntuisia. Esimerkiksi ovi- ja ikkunasensorin avaaminen onnistuu yhdellä kädellä, ja patterinvaihdon pääsee tarvittaessa tekemään ilman koko sensorin irrotusta seinästä. Kansi napsahtaa paikalleen tiukasti, eikä useistakaan avauksista huolimatta mitään löystymistä ole havaittavissa. Sama pätee vesivuotosensoriin, sekä lämpötila- ja kosteussensoreihin. Kerrassaan miellyttäviä pienikokoisia valkoisia laitteita, joita on mukava sijoitella sinne tänne. Lopuksi vielä pari kuvaa sensoreista.
EDIT: 30.8.2019. Pidemmän käyttökokemuksen kautta totean, että osa Xiaomin sensoreista toimii epäluotettavasti Smartthingsissä. Voin suositella Xiaomin sensoreita vain sellaisiin paikkoihin, joissa sensori pariutuu suoraan Smartthings hubin kanssa. Mikäli välissä on pidempi matka tai liikennettä kuljettaa zigbee-repeater, eivät sensorit yleensä pysy verkossa vaan tippuvat aika ajoin pois. Palautuminen vaatii käyttäjältä manuaalisia toimia.

