Kodissamme häärää tällä hetkellä kaksi siivousalan ammattilaista. Toinen on Xiaomi Mi Robot, josta olen täällä jo aiemmin hieman kertonut. Toinen on tuoreempi Roborock S5 gen2, joka kotiutui joulukuun alussa meille. Asuntomme on pohjapiirustukseltaan hieman monimutkainen, joten asunto on jaettu siivousrobottien kesken puoliksi. Tässä artikkelissa käsittelen Roborock S5 gen2 -robotti-imuria, sekä vertailen uutta generaatiota ensimmäiseen. Aloitetaan kuitenkin robotti-imuri -historiastani.

Robotti-imurien evoluutio
Ensimmäiseksi siivousrobotiksi vuonna 2010 hommasin Iclebo Plus A:n. Iclebo oli niitä perinteisiä alkupään robotteja, joissa nykylaitteisiin verrattuna imuteho oli huono, äänenvoimakkuus pelottava, työn jälki välttävä ja akunkesto semi-ok. Iclebo kuitenkin hoiti tehtävänsä suhteellisen hyvin, kun ei tietoa paremmastakaan ollut. Robotti uurasti kolme kertaa viikossa tunnin kerrallaan, kunnes sen akunkesto oli vähentynyt 40% ja laite sai lähteä kiertoon. Tilalle vuonna 2011 saapui Roomban joku 500-sarjan malli. Laite oli hieman tykimpi versio verrattuna Icleboon. Muistelen kuitenkin, että Iclebon ja Roomban omistaminen oli siinä mielessä työlästä, että imureita piti huolella putsata joka kerta pölysäiliön tyhjennyksen ohella. Jos siivousoperaatio itse robotille jäi suorittamatta, laite ei kyennyt selviämään imuroinnista koska pöly valtasi moottorin.
Vuonna 2012 hankin Neato XV-15 -robotin. Tämä oli ensimmäinen kosketus robotti-imuriin, joka tuntui jo hieman oivaltavan asioita. Aiemmat omistamani robotit olivat hyörineet päättömästi lattialla törmäten seinään ja sitten seuraavaan seinään. Neato skannasi ympäristön ja lähti suorittamaan siivousta järjestelmällisesti skannatun kartan mukaan. En kuitenkaan muista, että Neatossa olisi vielä ollut mobiiliapplikaatiota käytettävissä. Vuonna 2014 hommasin uudemman Neato XV-21 -mallin. Erona edeltävään oli lähinnä parempi teho. Neatosta jäi hyvä kokemus, mutta kehitys kehittyy ja lopulta vuonna 2017 kun Neato veteli viimeisiään, päätin siirtyä Xiaomiin. Tuolloin malliksi valikoitui se ainoa mahdollinen Xiaomin malli, eli Mi robot (gen1).
Melko pitkä matka on tähän päivään tultu, että nurkissa häärää kaksi robotti-imuria, jotka suvereenisti hoitavat päivätyönsä. Edelleenkin siivoussykli on sama kuin aiemmin, eli kolme kertaa viikossa aamuisin imuroidaan. Kymmenen vuotta Iclebosta tähän päivään on ajallisestikin toki paljon, mutta laitteiden tekninen kehitys hämmästyttää vielä enemmän. Suurin ero näkyy aidosti siivoustuloksessa, mutta lisäksi laitteiden hiljaisuus ja jonkin sortin älyllisyys on onneksemme jo nykypäivää.
Roborock S5 gen2 vs Mi Robot gen1
Kun molemmista roboteista minulla on nyt käyttökokemuksia, niin pystyn luettelemaan konkreettisia eroja näiden laitteiden välillä. Yksinkertaisuudessaan gen2-robotti on tehokkaampi, hiljaisempi ja älykkäämpi, ja tämä selittynee puhtaasti laitteiden kehittymisellä suhteessa valmistusvuoteen. Imureita voisi verrata älypuhelin- tai vaikkapa sähköautotekniikkaan. Joka vuosi tekniikka kehittyy ja uusia ominaisuuksia tulee käyttöön. Saattaa myös olla niin, että esim. vanhassa puhelimessa ja uudessa puhelimessa tekniikka on samaa, mutta ohjelmistot uudessa puhelimessa mahdollistavat uusien ominaisuuksien käyttöönoton. Jos uusi ohjelmisto ei ole tarjolla vanhalle laitteelle, jää vanha laite auttamatta uuden jalkoihin. Tämä on tietenkin ärsyttävää vanhan laitteen omistajalle, mutta kuuluu nykypäivään ja myyntilukujen kasvattamiseen.
Navigointi
Vanhan ja uuden laitteen suunnistustaidot perustuvat kumpikin LDS-tekniikkaan, eli laserpohjaiseen navigointiin. Jos robotti-imurin kulkua tallentaisi IR-kameralla, voisi nähdä robotin LDS-tornin sisällä vilkkuvan valon ja viivat, jotka piirtyvät seinäpintoihin. LDS:n avulla imuri kartoittaa ympäristönsä ja kykenee piirtämään pohjakartan siivottavasta alueesta. Molemmat robotit tarjoavat kartan käyttäjän hyppysiin Mi Home -applikaation kautta. Uudessa Roborockissa navigointitapaa on selkeästi kehitetty, sillä samaa aluetta siivotessaan vanhempi robotti teki hieman ylimääräistä ja turhaa työtä verrattuna uuteen malliin. Navigointi uudemmassa on jokseenkin hienostuneempaa ja älyllisemmän oloista, vaikka se on jo Mi Robotissakin kohdillaan.

Uudessa versiossa tykkään siitä, että voin tallentaa skannatun pohjakartan applikaatiolla ja määritellä sinne esim. virtuaalisia seiniä. Virtuaalisilla seinillä voidaan estää laitteen kulkeminen tiettyihin ei-toivottuihin tiloihin. Vanhalla laitteella virtuaalisten seinien sijaan käytetään magneettiteippiä rajaamiseen. Kumpikin roboteista tukee zoned cleanupia, eli roboteille voi määrittää karttaan spesifin alueen, minkä robotti lähtee nappia painamalla siivoamaan. Zoned cleanupissa laite kulkee imumoottorin ollessa kiinni kohteeseen ja käynnistää moottorin vasta perille päästyään. Kun alue on siivottu, moottori sammuu ja laite matkaa takaisin telakkaan latautumaan.
Nousukyky
Yksi ehdoton uuden robotin valttikortti on sen nousukyky verrattuna aiempaan malliin. Mi robot kykenee nousemaan maksimissaan 1,5cm kynnysten ja maton reunojen päälle. Jo sentin nousu aiheuttaa tosin robotille haasteita, joka näkyy sitten satunnaisina yhden paikan hinkkaamisina ennen kuin kohteen päälle päästään. Uudessa Roborockissa nousukyky on 2cm ja tuo ilmoitettu nousu pitää paikkansa. Parempi nousukyky on saavutettu niinkin yksinkertaisella asialla, kuin renkaiden nk. ”jousituksen” suunnan vaihtamisella. Edellisessä mallissa korokkeille nouseminen on ollut haastavaa, koska renkaat joustavat kulkusuuntaan nähden väärältä puolelta. On hienoa huomata, että joku fiksu on ymmärtänyt pienellä rakenteellisella muutoksella parantaa robotin nousukykyä.
Fyysinen koko
Kun mikään huonekalu ei tunnu jalkojen osalta olevan standardimittainen, niin osa robotti-imurin onnellisista omistajista saattaa huomata, ettei robotti mahdu siivoamaan esim. sohvan alustaa. Uudessa robotissa fyysiset mitat ovat edeltäjäänsä jopa hieman suuremmat. Oleellisin mitta huonekalujen alle pääsemiseksi on tietenkin korkeus. Vanha malli on 9,6cm korkea, kun taas uusi malli on 9,65cm korkea. Ero ei ole kovin iso, mutta toivottavasti tuo puolen sentin kasvu ei tuota kenellekään ylimääräistä päänvaivaa. Omassa taloudessa robotit pujahtavat kaikkien huonekalujen alle nätisti. Tosin olohuoneen sohvaan vaihdoin vasta tovi sitten Habon säädettävät metallijalat, jotta se talon pölyisinkin paikka olisi jatkossa siisti.
Jos laitteen painolla on jotain merkitystä, niin vanha robotti painaa 3,8kg, kun taas uusi 3,5kg. Vierekkäin ollessaan robotit ovat samankokoisia ja äkkiseltään katsottuna paljon eroa ei ole. Uuden robotin pohjassa, heti kääntyvän eturenkaan molemmin puolin on nähtävillä latauspinnat. Vanhassa robotissa latauspinta sijaitsee suoraan laitteen takana, jolloin laitteen pitää telakoituessaan painaa itsensä telakkaa vasten. Uudelle riittää, että latauspinnat osuvat telakan pohjalevyssä oleviin pintoihin ja telakoituminen on näin pykälän hienostuneempaa.

Siivouskapasiteetti
Molemmat laitteet ovat hyvinkin kykeneväisiä siivoushommiin, mutta uudessa mallissa imutehoa on kasvatettu 200Pa:lla (Pascal). Vanha robotti imuroi 1800Pa:n voimin, kun taas uudessa tehoa on 2000Pa. Akun kapasiteetti on pysynyt samana uudessa mallissa kuin vanhassakin, eli 5200mAh. Käyttöaikaan vaikuttaa mm. pohjakartta ja lattiamateriaali. Molemmilla laitteilla voi huristella keskiarvoltaan n. pari tuntia putkeen, kunnes laite lähtee telakkaan lataantumaan. Vanhassa laitteessa akkukapasiteetti on tosin hieman huvennut, mutta laite suoriutuu käyttöhistoriaansa nähden edelleenkin todella mallikkaasti. Vanha laite onkin päässyt eläketyyppiseen putkeen ja siivoaakin nykyisin vain n. 30m2 aluetta. Tähän kuluu aikaa n. 40min. Uusi laite siivoa uuden työntekijän innolla 50m2 aluetta, johon kuluu aikaa n. 60min.
Kun robottien pölysäiliöitä katsoo ja vertailee vierekkäin, tulee helposti tunne, että uuden robotin pölysäiliö on pienempi. Näin ei kuitenkaan ole, vaan pölysäiliön muotoilu aiheuttaa optisen harhan. Uuden mallin pölysäiliö on kooltaan 480ml, kun taas vanhassa koko on 420ml. Eipä siinä, kumpikin täyttyy lapsiperheessä yhtä nopeasti 🙂
Melutaso
”Käytkö kaupassa tänään? Mitä? Niin että käytkö kaupassa tänään? MITÄ, kenen passi on hukassa? Ei v****, unohda.”
Robotti-imurit pitävät ääntä, mutta niin pitävät normaalit varsi-imuritkin tai keskuspölynimurit. Robotti-imurin työskennellessä standard-teholla, siivousoperaation aikana voi istuskella aamupalapöydässä ja jutustella niitä näitä. Jos vanhan tai uuden robotin ”cleaning modeksi” määrittelee Turbon tai Full:n, saa omaa äänenvoimakkuuttaan nostaa jonkin verran, ettei esimerkin kaltaisia kommunikaatiovirheitä pääse sattumaan.
Siivoustehosta vielä sen verran, että standard-teholla pärjää säännöllisessä siivouksessa varsin hyvin. Jos matot ovat paksuja ja asukkaat sotkevia pikkupask… pieniä suloisia lapsia, niin silloin Fullia on hyvä käyttää, kunhan äänisaaste ei rasita. Uudessa mallissa tässä on olemassa myös vaihtoehtoinen tapa toimia. Robotin ”cleaning modeksi” voi määritellä esim. standard, mutta asetusvalikosta voidaan kytkeä ”carpet mode” päälle. Carpet modessa robotti tunnistaa milloin käsiteltävä kohde on matto, ja nostaa imutehon maton imuroinnin ajaksi Fullille. Tämä toimii mallikkaasti, mutta asunnoissa joissa mattoja on ripoteltu sinne tänne, voi imurin jatkuva tehomuutos alkaa jossakin vaiheessa ärsyttämään.
Roborock S5 gen2 -kokemuksia
Roborock S5 gen2 on kerrassaan loistava laite. Laite navigoi vakuuttavasti koko siivousalueen läpi, eikä pahoita mieltään, jos laite kiikutetaan välillä käsin esim. yläkertaan tekemään siivousta. Kartta tallentuu Mi Home -applikaatioon ja laitteelle muistiin, joten zonejen ja virtuaaliseinien tekeminen on helppoa. Ei enää magneettinauhaa listojen alle piiloon, vaan v.2020 rakennetaan virtuaalisia seiniä.
Laitteen nousukyky on hyvä. Muutamat paksummat matot eivät tunnu tällä laitteella missään, niiden päälle mennään tulokulmasta riippumatta ongelmitta. Imuri kerää pölyä kiitettävästi ja meillä (3 x viikossa siivous) pölysäiliö tulee tyhjentää kerran viikossa. Samassa siivoussessiossa puhdistan yleensä pääharjan ja sivuharjan. Pölysäiliön irrotettava suodatin on lisäksi pestävää mallia.
Imurin hallinta mobiiliapplikaatiolla on selkeää ja helppoa. Imuri yhdistetään kotiverkon wlaniin ja sitä kautta Mi Home -pilvipalveluun, jolloin laitteen hallinta onnistuu minkä tahansa julkisen verkon (internet) takaa. Mi Home -applikaation push-notifikaatioiden kanssa on ollut pitkään ongelmia. Nyt ominaisuus näyttää toimivan vihdoinkin kunnolla ja käyttäjä saa tiedon, kun esim. ajastettu imurointi alkaa tai päättyy, tai kun pölysäiliö pitää tyhjentää. Roborockia pystyy komentamaan myös Google Home Assistantin kautta, tosin juuri tällä kirjoitushetkellä käyttö on estetty Googlen toimesta Xiaomin tietoturvaongelmien vuoksi.
Uudessa S5-mallissa on myös hieman erikoisempi ominaisuus nimeltä moppaus. Kyllä vain, luit oikein! Laitteen mukana tulee vesisäiliö ja tarrapintainen rätti, jotka kiinnitetään tarvittaessa imuriin. Tämän jälkeen imuri laitetaan normaalisti siivoamaan ja samalla lattia peseytyy. Lattialla ei voi olla moppauksen aikana mattoja, sillä imuri moppaa kaiken mopattavissa olevan lattiapinnan kerralla. Vähän siis sama juttu kuin normaalissa lattianpesussakin, että matot täytyy nostaa ulos moppauksen ajaksi. Omat kokemukseni moppauksesta ovat ihan positiiviset, tosin ei se jälki ole ihan yhtä hyvää kuin itse pestessä. Imuri ei näet pysähdy pesemään juuri sitä lattian tiettyä likaista kohtaa useampaan kerran, vaan käytännössä sweeppaa lattian likaisuudesta riippumatta kerran läpi ja that’s it. Pesun jälkeen kuitenkin ihmettelin rätin likaisuutta. Eihän meillä voi noin likaista olla… eihän..?
Ostohanskat käteen?
Jos olet hankkimassa juuri nyt itsellesi robotti-imuria, niin suosittelen katsastamaan Xiaomin tuotteet. Näistä monella on jo kokemusta, ja hyviä sellaisia. Laitetta voi tilata ulkomailta esim. Gearbeastista tai Aliexpressista mukavaan hintaan, kunhan muistaa tsekata, että toimitus tapahtuu Euroopan varastolta (ei tullimaksuja). Myös Suomessa näitä Xiaomin tuotteita myydään. Hinta voi olla hiukan tyyriimpi kuin ulkomailla, mutta helpottaa toisaalta asiointia, jos tuotteen kanssa sattuu ilmenemään ongelmia. Itse maksoin omasta S50:stä black fridayssa 278,12€, joten hirveästi yli 300€:n ei kannata ainakaan ulkomaille laitteesta mielestäni pulittaa. Tiedoksi, että tuotteen mallinimi on sitten S5 ja perässä oleva numero kertoo vain tuotteen väristä. Mikäli ostoskorissa on Roborock S50, on tuote tällöin valkoinen. Jos ostoskorissa on Roborock S55, niin tuote on musta.
Lisäpohdittavaa on toki vielä siinä, että olisiko Roborock S6 parempi vaihtoehto kuin S5. S6-malli lienee tämän hetkinen lippulaivamalli, ennen kuin Xiaomilta ilmestyy taas uusi ja parempi malli. Näitä kieltämättä aika usein tulee, koska hommat kehittyvät ja business kukoistaa. S6-mallista löytyy mm. huonekohtainen siivous, jota ei S5:sta löydy. (EDIT 17.4.2020: S5:sta löytyy nykyään huonekohtainen siivous). Lisäksi S6 on tuotekuvauksen mukaan 50% hiljaisempi kuin S5. Tämän perusteella S6 on siis todella hiljainen härveli.

Akkukapasiteetti ja moottori ovat tismalleen samat, mutta nk. fiksummalla siivousalgoritmilla akun kesto on saatu S6:ssa paremmaksi. Tapa millä S6:n akun kestoa on pidennetty, liittyy laitteessa käytettävään prosessoriin, joka kykenee navigoimaan S5:sta paremmin ja nopeammin. Navigointilogiikka on todella järjestelmällisesti, eikä siivousreitillä pitäisi olla käytännössä lainkaan turhia siirtymiä. Akun kestoa on pidennetty ohjelmallisesti myös siten, että sivuharja ei pyöri kaikissa tilanteissa. Tätä joissakin arvosteluissa on tosin hieman haukuttu, sillä sen on todettu vaikuttavan siivoustulokseen jonkin verran.
S6 maksaa noin 100€ enemmän kuin S5. Jäänee siis jokaisen itse puntaroitavaksi, onko S6:ssa sellaisia ominaisuuksia joista kannattaa maksaa hieman enemmän.