Trotec PAC2600X -viilennin

Jo keväällä muistui vahvasti mieleen edeltävän kesän helteet ja erityisesti tukalat yöt. Erityisen tukalia yöt ovat sellaisissa tiloissa, joissa nukutaan ja joissa ei ilmaa saa ikkunoiden kautta kierrätettyä tehokkaasti. Tällainen tukala tila löytyikin sopivasti asuntomme yläkerrasta, jossa makuuhuoneemme sijaitsee. Asunnon alakerran viilennystä toimittaa Toshiba Arctic 25 -ilmalämpöpumppu, mutta viileä ilma kun ei ylös kykene kiipeämään, niin yläkerta kaipaa omaa viilennystekniikkaa.

Tutkin markkinoilla olevia vaihtoehtoja. Monessa paikassa suositeltiin täysikokoisen ilmalämpöpumpun asentamista..mutta kun kohde on 6m x 5m oleva pieni parisängyllinen tila, niin ilmalämpöpumpun hankkiminen tuntui hieman liioitellulta. Toisekseen ilmalämpöpumpun hinnat ovat n. 1000€ luokkaa ja tuo ei sisällä vielä asennuskuluja + 500€ ->. No moni toki sanoo, että ”asennat itse tai pyydä joku kaveri asentamaan”. Tuohon en tässä kohtaa ollut kuitenkaan halukas lähtemään.

Toisena suositeltuna vaihtoehtona olisi ollut esim. Argo Ulisse mini-split -viilennin, mutta tämänkin hinta on melkoisen kova. Tuurilla tuotteen olisi voinut löytää Saksan markkinoilta käytettynä, mutta tämä vaihtoehto tuntui hieman riskaabelilta vaikkakin Argo Ulissea on kehuttu maasta taivaisiin. Split-laitteen etuna olisi ollut hiljaisuus, sekä tietystä perspektiivistä katsoen tehokin.

Aikani asiaa pyöriteltyäni päädyin lopulta hankkimaan siirrettävän ilmastointilaitteen, koska kohdetilan toteutus mahdollisti sen, että ilmastointilaitetta ei tarvitsisi huudattaa viilennettävässä huoneessa nukkujan korvan vieressä. Siksipä hankin Trotec PAC 2600X siirrettävän ilmastointilaitteen hintaan 284,00€ Saksasta kotiin toimitettuna.

Laitteen asennus (prototyyppivaihe)

Parin viikon odottelun jälkeen pahvilaatikko oli kotiovella ja asennus saattoi alkaa. Työsuunnitelmana oli, että laite asennetaan makuuhuoneen vieressä olevaan ikkunalliseen varastotilaan kolmiputkisena. Kyllä vain, kuulit oikein, kolmiputkisena!

Kolmiputkisen toteutuksen ajatuksena on, että laite puhaltaa lämpimän ilman normaalisti poistoputken kautta ikkunasta ulos. Toinen putki hoitaa imuilman tehtävää, eli laite imee ilmaa suoraan ulkoa ottamatta jäähdytettävää ilmaa samasta tilasta missä laite itse on. Viimeisen eli kolmannen putken tarkoitus on sitten johdattaa laitteen viilentämä ilma makuuhuoneeseen, jolloin huone, jossa viilennin sijaitsee jää periaatteessa pelkäksi laitetilaksi. Laitetilan tärkein pointti nukkumiseen liittyen toki on, että äänet jäisivät suurimmalta osin tuonne huoneeseen ja makuuhuoneessa olisi öisin mahdollista nukkua. Omistin joskus n. 10 vuotta sitten edellisen siirrettävän ilmastointilaitteen, ja sen käynnissä olon aikana nukkuminen oli täysin poissuljettu ajatus. Olikohan tilanne kymmenessä vuodessa muuttunut?..

Tämä asennus on nk. prototyypivaiheen asennus. Siitä syystä laite kököttää keskellä varastohuonetta ja varastosta muun tavaran noutaminen on helvetin hankalaa. Itse varastokin on jo kaaos. Protyyppivaiheesta on tarkoitus siirtyä sitten lopulliseen asennukseen ensi kesäksi, mutta tällä mallilla lähdettiin toistaiseksi liikkeelle.

Trotecissa kolme putkea, poisto, imu ja puhallus
Puhalluspuoli päätettiin seinäventtiiliin, jonka kautta viileä ilma kulkee viilennettävään tilaan
Ikkunassa pleksiä, johon putkille paikat. Lopuksi sitten suojakalvo muovista pois..
Täältä viileää ilmaa makuuhuoneeseen..

Trotec ja Harmony

Kun itse laite oli käyttövalmiina ja putket paikalla, oli aika siirtyä laitteen automatisoinnin pariin. Yläkerran makuuhuoneessa on Z-wave -palohälytin, joka raportoi tilan lämpötilaa aina kun se muuttuu. Minulla oli siis tiedossa lämpötila, kädessä kaukosäädin, mutta millä keinolla kaukosäätimestä voisi saada signaalia Trotecille ilman manuaalista painallusta. Ryhdyin seuraavaksi selvittelemään kykenisikö Logitech Harmony ymmärtämään Trotecin ir-signaalia.

Lukuisista opetusyrityksistä huolimatta kaukosäädin ei lähettänyt hubille yhtäkään komentoa, eikä missään muodossa. Kaukosäätimessä oli muutenkin hieman kummallinen toimintalogiikka, joka viittasi kaukosäätimen omaan erilliseen muistiin yms. Kun kaukosäätimen nappeja painoi osoittamatta viilentimeen, ei mitään tapahtunut. Kun kaukosäätimellä osoitti viilennintä ja painoi yhtä nappia, lähetti kaukosäädin sarjan ir-komentoja omasta muististaan. Eli esim. käyttäjän lämpötilanapin 5 x painallus lähti seuraavassa kaukosäätimen ja laitteen välisessä ir-komentoketjussa vasta ketjuna eteenpäin. Tämän jälkeen ymmärsin, että kaukosäätimen ja laitteen pitää olla toisiinsa yhteydessä, kun kaukosäätimen nappeja halutaan opettaa Harmonylle.

Sain lopulta jokaisen napin opetettua Harmonylle, mutta lopputulos ei ollut kummoinen. Laite ei mennyt päälle, eikä yksikään nappi Harmonyssa tehnyt mitään. Tässä vaiheessa olikin aika ottaa yhteyttä Logitechin tukeen..ja onneksi otin. Kuviota selviteltiin käytännössä koko kesä. Tein valehtelematta kerran viikossa testausta eri komentokombinaatioilla ja raportoin tuloksia painallus kerrallaan Logitechin suuntaan.

Heinäkuun loppupuolella tulimme Logitechin tuen kanssa sellaiseen lopputulokseen, että Trotecin laitetta ei voi saada toimimaan kattavasti Harmonyn kanssa.

This device does not use the set up of 1 button press = 1 command, but rather it cycles through a list of commands for each button press. We will unfortunately not be able to get it working correctly with Harmony. We have run out of tricks to try to get this working.

Unfortunately we are also not able to get the IR HEX / Pronto codes from the manufacturer.

Pienen väännön jälkeen tuotos oli lopulta kuitenkin se, että Logitech lisäsi Trotec PAC2600X -laitteen laitekantaansa tosin hieman puutteellisena. Tähän piti erikseen anoa erillinen lupa Logitechin sisällä, koska profiili ei tosiaan toimi yhtä mallikkaasti kuten laitekannan muut tarkasti syynätyt ja määritellyt laitteet.

Se mitä laitekannasta löytyvät Trotech PAC2600X nyt kykenee tekemään, on:

  • Käynnistymään viilennys-tilaan
  • Lämpötila/pyynti: 21c
  • Puhallustila: hiljainen
  • Sammumaan

Nämä ovat oikeastaan meikäläisen tarpeista lähtöisin olevat toiminnallisuudet. Puhallustehoa ja lämpötilaa voi tarvittaessa muuttaa, mutta se vaatii jokaiselle lämpötila/puhallusteho-kombolle oman näppäimen Harmonyyn. Normaalia temp up ja temp down painallusta ei mm. kyetty toteuttamaan. On sen verran epästandardi tuo Trotecin käyttämä ir.

Trotecin automatisointia

Kun viilennintä oli mahdollista nyt hallita Harmonyn kautta, täytyi tietenkin hankkia toinen Harmony hub yläkerran viilennintä ohjailemaan. Secondary hubin lisääminen samalla käyttäjätunnuksella Harmonyyn oli melko yksinkertainen toimenpide. Harmony-applikaation valikosta valitaan ”add hub” ja loppu onkin sitten next next next -tyyppistä etenemistä. Lopuksi secondary hubille lisätään ne laitteet joita halutaan hallita. Primary ja secondary hubeilla ei ole siis sama laiteluettelo laisinkaan vaan vain ne laitteet joita hubi kykenee alueellaan ohjailemaan (joko rf tai ir).

Kun toinenkin harmony hub löytyi Smartthingsin listalta lisättynä aktiviteetteineen, voitiin webcoren avulla määritellä reunaehdot viilentimen käynnistymiselle ja sammumiselle. Muutaman viikon testaamisen jälkeen webcore-piston näytti tältä ja on yhä edelleenkin se millä yläkerran viilennystä ohjailen.

Kesäkuukaudet ovat niitä, jolloin itse piston on aktiivinen. Piston rollaa näinä kuukausina kolme kertaa yössä ehtoja läpi. Mikäli yläkerran lämpötila on tasan tai yli 24c, käynnistyy viilennin kerralla kahdeksi tunniksi. Tällä rytmillä makuuhuoneen lämpötila pysyy sopivana, eikä laitetta tarvitse luukuttaa koko yötä putkeen. Pari kertaa tänä kesänä kuitenkin heräsin siihen, että 21c viilennysteho oli hieman liian tehoton suhteessa niihin muutamiin trooppisiin öihin joita oli. Tämän tuotoksena lisäsin myös manuaalisen käynnistysmahdollisuuden Xiaomi-buttonilla. Kaukosäädin ei tosiaan tuonne viereiseen huoneeseen komentoja voi lähettää, jolloin pyöräytys smartthingsin kautta nappia painamalla käynnistää ja tarvittaessa sammuttaakin laitteen. Ohessa webcore-piston tätä varten:

Napin painalluksen myötä tsekataan onko viilennin jo automatiikan kautta käynnissä. Jos ei ole, niin laite käynnistetään yhdeksi tunniksi. Lopulta laite sammuu.

Loppu hyvin kaikki hyvin

Viilennin on toiminut tilassa kuin unelma. Laitteen 21c vakiolämpötila on juuri passeli kesäkäyttöön, eikä puhaltimen ääntä kuulu kovinkaan paljoa naapurihuoneesta käsin. Automatisointi on toiminut moitteetta koko kesän. Ensi kesän hommiksi tosiaan jää viilentimen asentaminen varastohuoneen seinän reunalle, sekä putkien vieminen järkevästi omiin kohteisiinsa. Eiköhän tässä ole kohta kesä jo paketissa, tosin jotain superhelteitä kai vieläkin menivät lupailemaan. Eipä siinä, antaa tulla, olemme Trotecin kanssa valmiina! 🙂

Tsekkaa myös uudempi artikkelini aiheesta:

Scroll to Top