Ennen kesää intouduin asentamaan talon etu- ja takaovelle Smartthings-yhteensopivat ovikellopainikkeet. Näiden hyöty oli mm. tekstiviesti-ilmoituksen vastaanottaminen, kun joku painaa nappia… niin ja paljon muutakin.
Kesän ajan tuota toimintaa seurasin ja täytyy todeta, että Xiaomi-painikkeiden ja yleensäkin Xiaomi-laitteiden toiminnan epävarmuus johti mm. ovikellopainikkeiden päivittämiseen niin etuoven, kuin takaovenkin osalta.
Ahkeran internet-selailun jälkeen päätin hankkia Suomessakin myytäviä Telldus Hank One-key Scene Controller -painikkeita. Painikkeet ovat z-wave -pohjaisia ja siihen nähden jopa yllättävän kohtuuhintaisiakin.
Jos nyt mietit, että mitä Scene Controller tarkoittaa ja miten se eroaa tavallisesta painikkeesta, niin suurin ero on varmaankin toimintalogiikassa. Scene Controller pystyy käynnistämään valmiiksi määriteltyjä scenejä (esim. ST Good Morning -rutiini), kun taas Buttonit toimivat normaalilla painike-periaatteella (jokin päälle ja jokin pois) ja ovat tästä syystä huomattavasti monipuolisempia käyttää. Ihan käytännön erona voisin mainita esim. Scene Controllerin toimimattomuuden Alexan kanssa. Scene Controlleria ei voi käyttöönottaa Alexan rutiineissa esim. informoimaan, kun joku on ovella (laite ohjaa vain scenejä). Näihin toki löytyy kiertotieto EchoSpeaksin ja Webcoren kautta..mutta kuitenkin..
Edullisuuteen, tai ainakin kohtuuhintaisuuteen vielä palatakseni. Verkkokauppa.com:ssa yksi Hank-painike maksaa tällä hetkellä 25,9€ ( https://www.verkkokauppa.com/fi/product/20431/mcdgm/TELLDUS-13724-painikeohjain-Z-Wave-jarjestelmiin ) joten hankintakynnys oli matala. Klik klik klik, ja pakettia tilaamaan…
Paketin kotiuduttua..
Pian paketti saapuikin kotiin ja kyseessä olikin varsin maltillisen kokoinen painike. Ovikelloksi laite on toki sen kokoinen, että sitä ei voi olla oven pielestä huomaamatta, mutta nätin ja nykyaikaisen näköinen.
Ei muuta kuin tutkimaan paketin sisältöä ja yhdistämään laitetta Smartthingsiin. Paketin sisältö koostuu itse painikkeesta, latausjohdosta, kaksipuoleisesta tarrasta, sekä ohjelappusesta. Ohjelappuhan on luontaisesti vain pakkauspehmusteeksi tarkoitettu, vai mitä?

Painikkeen saa avattua takakantta kääntämällä. Painikkeen sisällä on pyöreä litteä paristo, jota ladataan usb-johdon avulla mistä tahansa usb-portillisesta laitteesta. Ennen kuin laitetta ryhdytään parittamaan, on syytä poistaa muovilappu pariston ja napojen välistä.
Lisätään ST-hubiin
Laitteen parittaminen tapahtuu seuraavasti. Avataan ST-mobiiliapplikaatio ja ryhdytään etsimään laitteita. Painetaan Hank-painikkeen isointa, ja samalla ainoaa painiketta nopeasti kolme kertaa peräkkäin. Tässä kohtaa laitteen pitäisi siirtyä parittamis-tilaan ja etupuolella oleva sininen pieni led alkaa innokkaasti vilkkumaan.

Joissakin Smartthingsiin yhdistettävissä laitteissa hakuprosessi saattaa kestää useamman minuutin. Hank-painikkeen kohdalla tämä kesti enintään 5 sekuntia ja laite oli löytynyt. ”Hämmentävän ripeää! Toimiikohan se sit myös???”
Ei muuta kuin laitteelle haluttu nimi ja lopuksi ”Save”.
Jokaisen asennuksen jälkeen on tapana ollut tarkastaa laitteen/sensorin tila mobiiliapplikaatiosta käsin, mutta myös IDE:ä kannattaa aika ajoin tarkastella. Tällä tavoin varmistetaan, että paritettu sensori/laite keskustelee aidosti hubin kanssa ja mitään erikoista virheilyä ei ole havaittavissa. Yksi hyvä tunnusmerkki onnistuneelle parittamiselle on usein se, että paritettavan laitteen pariston varaustiedot ovat siirtyneet hubin tietoon. Oman kokemuksen mukaan varaustiedot ovat usein se viimeisin tieto, joka laitteella hubille päin ui. Kun nämä tiedot näkyvät, voidaan kuvitella, että konfiguraatiotiedot laitteen ja hubin välillä on synkronoitu.


Omassa asennuksessani Hank-painike tunnistettiin heti Hank-painikkeeksi, eikä minun ollut tarvetta käydä IDE:n puolella määrittelemässä oikeaa Device Handleria. Tämä johtuu tosin siitä, että olen asentanut jo ensimmäinen Hank-painikkeen yhteydessä oikean Device Handlerin IDE:en ja luontaisesti toisen samanlaisen painikkeen lisääminen sujuu vauhdikkaasti. Jos olet asentamassa ensimmäistä Hank-painiketta ympäristöösi, niin oikea Device Handler löytyy täältä:
https://community.smartthings.com/t/beta-hank-one-key-and-four-key-scene-controllers-z-wave/120610
Oikea malli Verkokauppa.comin myymälle Hankille on: HKZW-SCN01 EU
Fysikalibeta fysikalibeta fysikali fysikali fysikali..
Näiden 90-luvun hittibiisin sanojen tahtiin siirrytään kohti fyysistä asennusta. Tämän pitäisikin olla simppeliä toimintaa. Aluksi vanha Xiaomi-button seinästä pois, tarra kiinni Hank-painikkeeseen, Hank-painike kiinni seinään ja siinäpä se.
Painiketta vaihdettaessa huomasin, että ei Xiaomin ja Hankin kokoero ollut edes kovin mainittava. Eihän näissä ole oikeastaan mitään muuta eroa kuin painikkeen muoto. Kaksipuoleinen tarra on muuten kovaa kamaa. On kestänyt etuoven puolella kovassa kuumuudessa erittäin hyvin. Katsotaan miten talvi näiden kanssa menee, mutta luottamus on kova. Tarra kannattaa kiinnittää laitteen pohjalevyyn, ja sitten painaa pohjalevy yksinään kiinnityspaikkaan peukalovoimalla kiinni. Kun tarra on kunnolla kohteeseen tarttunut, kliksautetaan itse painike takalevyyn kiinni.
Webcoren kimppuun
Fyysisen asennuksen jälkeen jäljelle jää Webcore-pistonin päivittäminen. Tein ovikelloprojektissa jo tuolloin ovikelloja varten pistonit, ja nyt pistonissa oleva Xiaomi-painike pitää korvata tällä uudella Hank-painikkeella. Mitään muuta muutosta ei Webcoren puolella ole tarvetta tehdä.

Loppusanat ja ajatukset
Hank-painikkeella ja Xiaomi-painikkeella on eroa kuin yöllä ja päivällä omassa älykotiympäristössäni. Etuovelle asennettu Hank-painike on toiminut moitteettomasti ensimmäisestä päivästä asti ja tähän näissä älykotiasennuksissa yleensä pyritäänkin. Olen Xiaomi-haasteiden myötä tuhlannut aivan liian paljon aikaa säätämiseen ja kummallisten ongelmien taklaamiseen. Kun hubiin liitetty laite toimii hyvin, se ei vaadi ylläpitoa tai erityistä huomiota. Laite hoitaa asiansa siinä missä vessanpönttö oman tehtävänsä vessassa.
Hank-painike on edullinen ja toimintavarma painike älykodin tarpeisiin. Sille voidaan määritellä toiminnot niin lyhyelle painallukselle, kuin painikkeen pitämiselle pohjassa. Tuote on modernin ja nätin näköinen ja itse arvosta latausmahdollisuutta. Laitteen voi ottaa seinästä irti ja tuoda läppärin viereen lataukseen. Olen käyttänyt etuoven Hank-painiketta nyt hieman päälle kaksi kuukautta ja akun varaustaso on edelleen 100%. Etuoven painike on lisäksi melko kovalla kuormalla, koska lapset ja lapsien kaverit tuppaavat ravaamaan etuovella melko tiuhaa tahtia. Ja tuohon osuu helposti kyllä pienellä, mutta isolla sormellakin.
Eli hei kaikki niin pieni-, kuin iso-sormisetkin älykotityypit, suosittelen! 🙂