Paljon tuskaa ja kiukkua on syntynyt, sekä melkein kyyneliäkin vuodatettu, kun SmartThings-automaatiot eivät joskus ole toimineet. Syitä on ollut erinäisiä, mutta useimmiten SmartThingsin automaatioketjun heikoin lenkki on ollut ehdottomasti Internet, tuo perkeleen tyyssija. Viime vuosikymmen on globaalisti laukattu pää kolmantena jalkana pilvipalveluihin ja siirtymälle usein löytyykin ihan järjelliset ja taloudelliset perusteet. Kukapa meistä ei kuluttajapuolella tykkäisi siitä, että satunnaisesti käytettävät (ei-kriittiset) palvelut ovat tavoitettavissa mistä vain ja millä tahansa laitteella. Internet noin pääsääntöisesti on kuitenkin useimmiten pystyssä ja toimii.
Yrityspuolella usein sitten arvotaan hieman tarkemmalla kädellä, että onko käytettävän palvelun kriittisyys millä tasolla ja soveltuuko se private vai on-premise cloudiin, tai sitten ihan vain sinne omaan konesaliin aitojen fyysisten tietoliikenneyhteyksien päähän.
Kuluttajapuolella tilanne ei kovin vakava useimmiten ole, mutta ajat ovat selkeästi muuttumassa. Tästä hyvä esimerkki on kotiautomaatio, jonka toimimattomuus ei kotioloissa välttämättä (toivottavasti) tapa ketään, mutta aiheuttaa varmasti harmaita hiuksia ja päänvaivaa.
Jos joku rakentaa kotiautomaatioita SmartThingsin päälle ja toivoo, että esim. talvikeleillä asetetut termostaatit automaatioineen lämmittävät taloa, niin edessä voi olla paha pettymys, kun Internet päättää olla tauolla. Olen asiaa tiimoilta jauhanut jo aikaisemmissakin artikkeleissani läpi, joten innokkaimmat voivat käydä lukaisemassa vaikkapa tästä lisää.
Kohti uutta ja parempaa
SmartThingsin osalta edessä onkin melkoinen muutos kohti parempaa luvattua. SmartThings näet julkaisi viime vuodella positiivissävytteisiä tiedotteita, joissa mainittiin siirtymisestä API-first SmartThings-alustaan. Tämän siirtymän myötä myös tietoturva- ja käytettävyys -aspektit nostettiin ikään kuin uudelleen esille ja tuloksena syntyikin SmartThings Edge -niminen lokaaliin kotiautomaatioon perustuva arkkitehtuuri. Lokaalilla kotiautomaatiolla tässä yhteydessä tarkoitetaan sitä, että SmartThingsiin yhdistetyt laitteet ja applikaatiot, sekä siellä rakennetut kotiautomaatiot toimisivat Internetistä riippumattomasti.
SmartThingsin voidaan sanoa edistävän asiaa kreivin aikaan, sillä ensinnäkin hubi-valmistuksen siirtäminen Aeotecille aiheutti jo riittävästi spekulaatiota SmartThingsin tulevaisuudesta. Kasvava kitinä automaatioiden rakentamisesta Internetin päälle ei myöskään voinut olla vaikuttamatta. Nyt onneksi, jos aikaa on nimenomaan keskittyä enemmän käytettävyyteen ja softaan, niin Edge lienee siitä ensimmäinen evidenssi.

Lähdekuva: aeotec.com
SmartThings Edge
Edgen lokaalius perustuu @Lua -pohjaisiin -laiteajureihin (Device drivers), sekä Rules API -liittymään, joiden avulla SmartThingsiin paritettuja laitteita voidaan hallita nykyisen pilvikäytön sijaan lokaalisti. Edge tukee toistaiseksi z-wave-, zigbee- ja lan-verkoissa olevia laitteita, mutta jatkossa tuettavia tekniikoita voi olla enemmänkin, mikäli esim. Matterin käyttö kotiautomaatiojärjestelmissä realisoituu.
Käyttäjälle Edge tulee näkymään yksiselitteisesti laitteiden ja eri sensorien viiveen roimalla pienenemisellä. Referenssiä voi jokainen yrittää hakea esim. Hue-lamppujen hallinnasta nykyisen SmartThings -applikaation välityksellä. Valoautomaatiot ja Hue-valojen hallinta tapahtuu aina nopeasti ja lokaalisti, vaikka välissä onkin pari verkkohyppyä mukaan tuova (hidastava) integraatio, jossa SmartThings-hubi ja Hue-Silta vaihtavat tietoja. Jos SmartThingsiin on paritettu suoraan esim. sensori tai älypistorasia, ui tieto laitteen muutoksista heti hubille ja heittämällä nopeammin, kuin ennen kiertämällä pilven kautta.
Tämä tulee olemaan massiivinen ja isoin näkyvä muutos nykyiseen verrattuna! SmartThingsista Hubitatin puolella siirtyneistä jokainen varmasti tietää sen fiiliksen, kun ensimmäistä kertaa lähetti hubin kanssa paritetulle laitteelle komennon, ja se menikin sillä samalla hetkellä läpi. :O

Kehittäjille tämä tulee olemaan iso ponnistus sillä kehittäjä, joka haluaa konvertata ST-yhteisölle tuottamat laiteajurit ja applikaatiot lokaaliksi, joutuu tekemään melkoisesti hommia. SmartThings-maiseen tapaan vaikuttaakin taas hieman siltä, että jokainen kehittäjä joutuu itsenäisesti selvittämään miten uuden arkkitehtuurin mukaisia ajureita ja applikaatioita luodaan. Keskustelupalstoilla on toki ollut puhetta konversio-työkalusta, mutta tällaista ei aidosti kukaan ole vielä nähnyt. Ehkäpä kun Edge on vielä beta-tasolla, niin kaiken ei voi olettaakaan olevan valmista.
Voi siis hetki mennä, ennen kuin nähdään kehittäjäyhteisön tuottamia lokaalisti toimivia laitteita ja applikaatioita. Kun muutamat saadaan ulos, niin on todennäköistä, että kehittäjäyhteisö saa työlle hyvää buustia ja sen jälkeen myös rivikäyttäjät tulevat olemaan hyvin tyytyväisiä.
Applikaatiossakin muutoksia
Jos joku SmartThings-käyttäjistä on huomannut viime aikoina erikoisuuksia ja toimimattomuutta omien automaatioidensa kanssa, niin syyttävä sormi voinee osoittaa kaikkeen edellä mainittuun. Ymmärtääkseni kotiautomaatiot kyllä toimivat, mutta SmartThings-applikaatio antaa ymmärtää, että automaatio ei olisi käytettävissä tai ei toimisi lainkaan.
Tämän toistaiseksi minullekin näkyvän kauneusvirheen aiheuttaa applikaatiossa kesäkuun (6.2021) päivityksessä tehty muutos, jossa automaatiosääntöjen edelle tuli näkyviin mökin kuva. Mökki-ikoni kuvastaa tilannetta, jossa automaatiossa on jo nyt lokaalisti toimivia ominaisuuksia tai osa-alueita. Näiden toimintojen osalta käytön pitäisi olla nykyisin nopeampaa, mutta applikaation virheily aiheuttaa hieman päänvaivaa.

Miten tästä eteenpäin?
Hyvä kysymys. Jos olisin SmartThingsissa aktiivikehittäjänä ja jos minulla olisi aikaa, niin lähtisin todennäköisesti perehtymään Edgeen ja siihen, miten laiteajureita ja applikaatioita sinne luodaan. Kun olen vain käyttäjä, niin jään innolla odottamaan kehittäjäyhteisön aktivoitumista. Ja toisaalta nykyisten käyttäjien ja kehittäjien ei ole tarvetta tehdä mitään, jos ei yksinkertaisesti kiinnosta. Nykyinen Groovy-maailma pysyy käytössä ainakin vuoden päivät…ehkä..
Positiivisia piirteitä on toki jo nähtävillä, sillä yhteisössä muutos on otettu pääsääntöisesti hyvin vastaan. Ja muutos on toki otettu erityisesti käyttäjien osalta positiivisesti vastaan ja miksei olisi, jos tarjolla on kerran lokaalia automatisointia. Valitettavasti kehittäjätuen heikkous tässäkin tosin hieman vaivaa, kuten aina aiemminkin. Osallistaminen jätetään pitkälti muutamien SmartThingsin tuottamien vajavaisten esimerkkikoodipätkien varaan, mukaan heitetään pari linkkiä (myöskin vajavaisiin) dokumentteihin ja sitten odotellaan, että kehittäjät itse oivaltavat miten asioita tehdään.
Joku voisikin sanoa, että tämä on hieman väärä lähestymistapa, mutta toisaalta, näin se on SmartThings-alustalla aiemminkin tuntunut toimivan. Kuten aiemmin olen todennutkin, yhteisö SmartThingsissa on todella osaava ja aktiivinen.
Eipä muuta kuin kädet hikoillen odottamaan ensimmäisiä ilouutisia ja mikäli juna pääsee raiteilleen, niin eipä sitä mikään pysäytä! Hyvä!
Lisätietoja tiedotteen muodossa voi käydä lukaisemassa täältä. (developer.samsung)
..ja kiihkeää yhteisökeskustelua taas täältä (ST community)