Sharptoolsiin päivitys, Super Tiles

Kotini infonäyttöjen sisältöä tuotetaan SharpToolsin avulla. SharpTools on kerrassaan nerokas selainkäyttöinen palvelu, jossa käyttäjä voi itse määritellä mitä informaatiota haluaa näytössä esittää ja millä tiedon tarkkuudella. Olen SharpToolsista kirjoittanut aiemmin parissakin artikkelissa:

SharpTools on toiminut siis loistavasti, eikä paluuta aiemmin käyttämiini kilpaileviin frontendeihin ole enää. SharpToolsissa nk. kirsikkana kakun päällä on se, että SharpToolsia kehitetään käytännössä jatkuvasti. Kehityksen kohteet kumpuavat yleensä SharpTools-yhteisöstä ja viimeisimpänä isona ominaisuutena toteutettiin ”Super Tiles”. Tämä oli ollut minunkin toivelistallani jo jonkin aikaa, joten mennäänpä katsomaan mistä on kyse.

Erilaiset ruututyypit (Tile types)

SharpToolsissa näytöllä jaettava tieto perustuu eri kokoisiin tietoruutuihin, joita kutsutaan ”tiles” -sanalla. Näiden ruutujen koon ja määrän voi käyttäjä itsenäisesti määritellä täysin omien tarpeidensa mukaisesti. Pääsääntöisesti periaate on se, että yhden sensorin tai laitteen yksi tieto mahdutetaan yhteen ruutuun. Oheisessa esimerkkikuvassa jokainen dashboardiin määritelty ruutu edustaa yhtä älykodin laitetta. Kuvassa vasemmalla ylhäällä oleva kuvake sytyttää keittiössä valon päälle. Oikeanpuoleinen kuvake kertoo taas etuoven statuksen. Nämä ruudut edustavat SharpToolsissa ”Basic Tiles” -kategoriaa joka tuottaa laitteen primääritiedon ruudulle nähtäväksi/hallittavaksi.

Tavallisten ruutujen (Basic Tiles) lisäksi SharpToolsissa on Hero Attribute -ruudut, joissa yhdestä älykodin laitteesta voidaan yhdelle ruudulle istuttaa kaksi eri tietoa (attribuuttia). Alla olevassa esimerkkikuvassa määrittelin ”Door Sensor Front Door” -ruudun Hero Attributeksi. Ensisijainen ja tärkein tieto on toki näyttää onko ovi auki vai kiinni. Tämän lisäksi ruudun alanurkkaan lisäsin toisen attribuutin, joka kertoo ovisensorin pariston varauksen prosentteina. Hero Attribuutissa primarytieto (Closed) on aina keskellä ruutua, ja secondarytieto (88%) ruudun oikeassa alareunassa. Näitä sijainteja ei voi muokata juurikaan.

Tavallisten ruutujen ja Hero Attribute -ruutujen lisäksi SharpToolsissa on myös nk. Custom Tile, joka on käytännössä täysin muokattavissa oleva ruutu. Näiden käyttäminen vaatii yleensä vähintäänkin kevytluonteista koodauksen ymmärtämistä, koska Custom Tiles voi käytännössä sisältää vaikkapa pienimuotoisia applikaatioita ja niiden toiminnallisuuksia. Hyvinä esimerkkeinä Spotifyn hallinta kuvakkeen kautta, tai Life360-kartta osoittamaan perheenjäsenten sijainnin.

Super Tiles

Näiden edellä mainittujen kolmen ruututyypin lisäksi nyt päästään vihdoin tähän uusimpaan ominaisuuteen, eli Super Tilesiin. Super Tiles sijoittuu tavallaan Hero Attributen ja Custom Tilesin välille. Yhteen Super Tilesiin voi määritellä käytännössä rajattomasti eri laitteiden eri tietoattribuutteja, toisin kuin Hero Attributessa tietoattribuutteja voi olla maksimissaan kaksi. Super Tiles ei kuitenkaan vaadi lainkaan ohjelmointiosaamista, vaan Super Tilesin määrittely onnistuu täysin SharpToolsin selainkäytön kautta graafisesti opastettuna.

Ohessa esimerkkikuva Super Tilesta, joka sisältää säätiedon, etuoven statuksen (closed/open) ja etuoven kuvakkeen (ovi auki/ovi kiinni). Pääsittekö kiinni ajatukseen?

Näitä Super Tileseja voi luoda vaikka minkälaisia ja muokattavuus on Super Tilesin ehkäpä se siistein juttu. Alla vielä pari esimerkkiruutua Ruokailutilan ja Autotallin informaatiota kokoavista ruuduista.

Super Tiles SharpTools-dashboardilla

SharpTools dashboardien osalta olen jo pitkään haaveillut kolmiulotteisista kuvista, joiden päälle voisi tuoda kodin tärkeitä ja muuttuvia tietoja. Nykyisen dashboardin sisältö koostuu sensoreihin liittyen useista pienistä ruuduista (tile) ja näkymään oli mielestäni tarve saada hieman realismia kylkiäisiksi. Tästä syystä lähdin rakentelemaan itselleni mm. kodin pohjapiirustusta 3d-muodossa. Parin päivän tuhinan ja intensiivisen kliksuttelun jälkeen totesin olevani valmis.

Ensimmäisessä kuvassa on talon pohjapiirustus huonekaluineen. Laitoin Super Tilesin taustakuvaksi pohjakuvan ja lisäsin sensoritiedot taustan päälle. Huoneiden valaistusta voidaan hallita lamppua klikkaamalla (päälle/pois päältä). Lampun ikoni toki kertoo myös, että onko valot päällä vai ei. Niissä huoneissa joissa lämpötilaa mitataan, näytetään lämpötilatieto lampun vieressä. Punainen huutomerkki kertoo, mikäli jokin asunnon ikkunoista tai ovista on avoinna. Pesukoneen käynnissä olo näkyy kodinhoitohuoneessa käsienpesukuvakkeena.

Keittiössä oleva ”kädet auki” kuvake kertoo, että tiskikoneen vesihana on auki, mutta tiskikone ei ole käynnissä.

Ruokailutilan tuuletusikkunan avautuessa (punainen huutomerkki) samassa tilassa oleva sähköpatteri menee kiinni. Kuvake tilan toisessa päässä yrittää tätä kuvastaa. En tiedä onnistuinko ikonivalinnassa hyvin.

Kuvassa näkyvillä nuolilla hallinnoidaan sälekaihtimia. Nuolen ollessa ylös päin kaihtimet ovat auki, ja alaspäin ollessa kiinni. Liiketunnistimen kuvaketta aloin myös hieman pohtimaan ja toistaiseksi tuo iso silmäkuva kertoo, kun kyseisessä tilassa havaitaan liikettä. Super Tilesin oikeasta yläkulmasta voidaan avata erillinen kameranäkymä valvontakameroille tai hallita asunnon kaikkia valoja kerralla.

Talon autot halusin myös omaksi Super Tileksi. Sininen on bensalenkkareiden kulkine, kun taas valkoinen sähköllä toimiva. Sinisen auton sisätilan lämmittimen saa katkaisimesta halutessaan päälle, tai sitten voi vaihtoehtoisesti kellokuvakkeesta määritellä haluamansa lämmitysajankohdan. Valkoisen auton tiedot taas kertovat millä nopeudella autoa ladataan, kuinka paljon on kilometrejä ladattu sisään, sekä latauksen status. Täytynee tästä Home Assistantin ja Pulsar Wallboxin integraatiosta kirjoitella artikkelia kunhan joutaa. Uskoisin, että asiasta kiinnostuneita tällä hetkellä kyllä löytyy.

Autotallin (punttisali/varasto) pohjakuvan myös innostuksissani tein. Super Tile kertoo oven ja valaistuksen statuksen, sekä tallin lämpötilan. Päävesihanan ja kaivopumpun ikonit ilmestyvät kuvaan, mikäli näitä kytketään päälle/pois päältä.

Ja lopuksi tein vielä oikein innostus-päissäni autokatoksesta mallin. Autokatoksen osalta seurataan tosin vain katoksen ja varaston oven statusta. Löytyipä vielä oikean väriset pyörätkin kuvaan 🙂

Ja keittiöön infonäytön dashboard kokonaisuudessa näyttää nykyään tältä. Olen ihan tyytyväinen lopputulokseen. On hienoa kun asioiden hallinta tapahtuu juuri siellä, mihin asunnon pohjakuvassa kosketaan. Pohjakuva minimoi yksittäisten tile-ruutujen tarpeen, eikä dashboardin tarvitse aina näyttää mummon tilkkutäkiltä.

Scroll to Top