Segway Navimow – Käyttökokemuksia

Ei historiassa tarvitse ihan hirvittävän kauas mennä, kun useammankin kerran vuodessa markkinoille julkaistiin laitteita, jotka olivat uusia ja jännittäviä. Muistan todella hyvin ensimmäisen matkapuhelimeni, polttavan cd-aseman, ensimmäisen värinäytöllisen matkapuhelimeni, Nokian viimeisen kommunikaattorimallin, usb-tikut, tallentavat digiboksit, ensimmäiset led-näytöt, robotti-imurit. Puhumattakaan Internetistä ja siitä, mitä se 90-luvulla peruskäyttäjälle tarkoitti ja mihin se 2000-luvulla olikin sitten jo paisunut. Vuoden aikana tapahtui tekniikassa paljon ja kaikki tuntui aina uudelta ja tuoreelta.

Tänä päivänä, kun huikeaa tekniikkaa on joka paikassa tarjolla, on nk. WOW-elämys kokenut inflaation. Ei nykyään uuden puhelimen hankkiminen ole enää kovin kummoista ja väitän, että emme oikein edes tiedäkään mitä tekniikkaa olemme varsinaisesti enää vailla.

Nyt on kuitenkin päässyt käymään niin, että Segway Navimow -robottiruohonleikkuri on tuottanut minulle sen kauan kaivatun WOW-elämyksen. On aidosti tullut pitkästä aikaa sellainen tunne, että tässä on kyseessä laite, joka on muutamien muiden valmistajien tavoin mullistamassa robottiruohonleikkurimarkkinoita.

Nerokasta navigointia

Edeltävässä artikkelissa kirjoittelin Navimowin käyttöönotosta, joka sekin itsessään sujui mutkattomasti. Käyttöönottovaiheessa jo kuvasin, kuinka hienosti laitteen ohjaaminen applikaatiosta käsin onnistuu. Nyt kun Navimow on tehnyt sille tarkoitettua työtään eli leikannut n. 860m2 aluetta, on laitteen työskentelylogiikka kerrassaan nerokas.

Navimowille ”työ 100%:sti valmis” tarkoittaa sitä, että laite on leikannut kaikki sille määritetyt leikkuualueet alusta loppuun. Leikkuualueita voi siis olla useampiakin ja jokainen leikkuualue leikataan aina yksitellen valmiiksi ennen kuin siirrytään seuraavan leikkuualueen kimppuun. Yllä olevassa kuvassa on viisi eri leikkuualuetta, joiden välissä näkyy käytävät siirtymiä varten. Kun työ leikkuualueella käynnistyy, Navimow ajaa alueen reunan ympäri ja tekee nk. reunaleikkauksen. (Kirjoitin aluksi vahingossa ympärileikkauksen, mutta huomasin onnekseni virheen. Enkä missään nimessä halua, että kukaan lähtee Navimowilla ympärileikkauksia suorittamaan).

Kun kokemukset karttuvat, niin tietyissä paikoissa voi harrastaa pientä riskinottoa. Alla olevassa kuvassa en ole välittänyt 15cm turvavälistä reunaan, vaan ajatan leikkuria laatan päällä, jotta se leikkaa myös heinät nurmikon ja laatan välistä pois. Toistaiseksi tämä kohta suoritetaan millintarkasti ja lipsahduksia ei ole tapahtunut.

Reunaleikkauksen jälkeen siirrytään aina leikkaamaan kiellettyjen saarekkeiden reuna-alueet. Jokainen kielletty saareke ajetaan leikaten ympäri, kunnes viimeisen saarekkeen jälkeen Navimow aloittaa leikkaamisen leikkuualueen joltakin sivulta. Alla olevassa kuvassa istutettu puu on määritelty kielletyksi saarekkeeksi. Jälleen kerran turvaetäisyyksissä on hieman sävelletty, jotta kummun ympäriltä saadaan mahdollisimman paljon heinää leikattua pois.

Alueen leikkaaminen tapahtuu järjestelmällisesti, eli tämä laite ei törmäile leikkuualueen reunoihin ja kimpoa sieltä suuntaan x ja y. Koko leikkuualue leikataan aloituspisteestä eteenpäin vyöryttäen ja leikkuujälki on samansuuntaista koko alueella. Alla olevassa kuvassa vasemmalla puolella on jo leikattu ja oikealla puolelle vielä leikkausta vailla olevaa alue.

Kun ensimmäinen leikkuualue on leikattu, siirtyy Navimow leikkaamaan seuraava aluetta ja siirtyy sinne kartoituksessa määriteltyä käytävää pitkin. Käytävällä ajettaessa leikkuri pysäyttää leikkuumoottorin ja käynnistää sen uudelleen, kun on päässyt leikattavan alueen reunalle. Uudella alueella leikkuri ensiksi reunaleikkaa alueen ja mahdolliset saarekkeet, kunnes siirtyy leikkaamaan itse aluetta.

Kun työ on 100%:sti valmis (kaikki leikkuualueet leikattu) palaa leikkuri telakkaan ja lähettää tästä applikaatioon viestin. Kun leikkuri aloittaa seuraavan leikkausoperaation, vaihtaa se leikkuusuuntaa, jotta nurmikkoon ei tulisi painaumia. Jos ensimmäistä leikkuusuuntaa ajatellaan ajettavan asteina, niin nollasta (0) aloitetaan. Seuraavaan leikkaukseen Navimow arpoo leikkaussuunnan ja se on jokin seuraavista asteista: 0, 30, 60, 90, 120 tai 150.

Mikäli leikkuualueen kartoitukseen tekee muutoksia (siirtää rajaa, lisää alueita, lisää saarekkeita, jne.), laskee Navimow tehokkaimman leikkuusuunnan alueen muodon perusteella ja määrittelee tämän leikkuusuunnan ”nollaksi”. Sitten taas seuraavassa koko leikkuualueen aloituksessa Navimow arpoo uuden leikkuusuunnan em. leikkuusuunta-asteiden joukosta. Leikkuusuunnan vaihtelu mahdollistaa lisäksi kattavamman leikkuun ja siten myös paremman työn jäljen. Omalla leikkuualueellani on muutamia hieman tiukkoja kulmia, jossa leikkuri joutuu tietyssä kulmassa leikatessaan kääntymään hieman liian aikaisin toiseen suuntaan. Oiva esimerkki näkyy alla olevassa kuvassa, jossa leikkurin keulan kääntyessä reuna-ajossa seuraavalla suoralle, jää pieni kaistale nurmikko leikkaamatta. Tämä kuitenkin saadaan leikattua, kun leikkuusuunta vaihtuu.

Navigointi on kuitenkin kerrassaan nerokas. Laite pysyy aina määritetyllä alueella eikä lähde harhailemaan minnekään muualle. Saarekkeetkin huomioidaan sentin tarkkuudella ja mm. trampoliinin jalat tai leikkuualueella olevat pensaat eivät aiheuta ongelmia. Tästä voinee toki kiittää loistavaa satelliittiyhteyttä tontillani, mutta muutenkin olen asennuksen pyrkinyt tekemään mahdollisimman tarkasti annettua ohjeistusta noudattaen.

Työnlaatu miellyttää

Työnlaatu on syytä käsitellä oikein oman otsikkonsa alla. Kukaan tuskin on valmis hankkimaan laitetta, jonka leikkuujälki ei ole hyvää. Kun nyt Navimowia vertaa esim. aiempaan McCulloch ROB S600 -leikkuriin, niin ehkäpä merkittävin ero leikkuujäljessä on juuri siinä, että Navimow tekee leikkauksen järjestelmällisesti. Kun alue on leikattu, näkyy siinä hetken aikaa leikkuujäljet ja leikattu alue on kuin mestareiden liigan loppuottelukentästä konsanaan, sillä leikkuujäljet ovat koko alueella sentilleen yhden suuntaiset.

Navimowin leikkuukorkeutta voidaan säätää aina 30mm:n – 60mm:n välillä. Vielä kuukausi takaperin aloitin 55mm:stä ja nyt olen tiputtanut leikkuukorkeuden 40mm:n. Leikkuukorkeuden säätäminen applikaatiosta käsin on ensinnäkin hieno ominaisuus, eikä laitteesta tästä syystä löydykään mitään erillistä manuaalista säädintä korkeuden määrittämiseksi. Tällä hetkellä, kun helteet eivät ole vielä päässeet nurmikkoa pahasti puraisemaan, on 40mm leikkuukorkeudella työn jälki todella hyvää.

Laite myös syö aidosti kaiken alleen jäävän vihreän. Voikukat eivät taitu minnekään terälevyn suojan alle piilon ja ponnahda pystyyn, kun leikkuri ajaa yli. Kaikki voikukista heinänkorsiin ja nurmikosta kevyempään risuun menee siis kyllä silpuksi asti. Leikkuuleveys on 21cm ja leikkuuta hoidetaan kolmen terän voimin. Vaihtoteriksi kelpaa vaikkapa Husqvarna-konsernin terät tai yleensäkin muut tarviketerät, jotka näyttävät olevan tismalleen samanlaiset kuin Segwayssakin. Lisäksi leikkuumoottorin pyörimissuunta vaihtuu joka kerta kun leikkuumoottori käynnistetään, jolloin terien molempia puolia hyödynnetään.

Ajastukset ja leikkuukapasiteetti

Laitteen ajastaminen tapahtuu myöskin applikaatiota käyttäen. Viikkonäkymään määritellään leikkausjaksot vuorokausittain. Ainakin omistamassani H800E-mallissa applikaatio varoittaa, mikäli viikkotunnit ylittävät 37,5h. Tämä tuntirajan ylittäminen ei ole valmistajan mukaan litiumioniakun kestävyyden kannalta hyvä asia ja siksi viikkotunnit pitäisi pitää alle tuon rajan. Mikään ei kuitenkaan estä määrittelemästä leikkuutunteja, niin paljon kuin haluaa. Leikkuri sitten operoi toki aikataulua seuraten, mutta kuitenkin mallille ohjelmoidun kapasiteetin mukaisesti. Leikkuu- ja lataussykli menee käytännössä niin, että 180min leikataan ja 180min ladataan.

On myös hyvä huomioida, että esim. H800E on tarkoitettu 800m2:n alueen leikkaamiseen, mutta kykenee leikkaamaan hitusen isompaakin aluetta. Olen tosin kuullut, että Navimowissa olisi jokin prosentuaalinen rajoite, minkä verran jokaisella mallilla voisi annetun aluekapasiteetin yli leikata. Tällä tavoin esim. 1500m2:n tonttia ei kyettäisi edes periaatteessa leikkaamaan pienemmällä mallilla. Suosittelen siis hankkimaan sopivan mallin omiin tarpeisiin. Täällä 860m2 hoituu H800E:lla ongelmitta.

Työskentelyajat (Lähde: navimow.segway.com)

Nousu- ja etenemiskyky

Navimowin ominaisuuksissa on kerrottu, että laite suoriutuu jopa 45 asteen nurmikkorinteistä. Omalla pihallani on kyllä kumpua vaikka muille jakaa ja Navimow suoriutuu näistä ongelmitta. Yli 35 asteen rinnettä ei pihalta kuitenkaan löydy, joten siitä minulla ei valitettavasti ole kokemuksia jakaa. Uskallan kuitenkin sanoa, että hyvän nousukyvyn ja etenemiskyvyn yksi tärkein tekijä on laitteen kumirenkaat. Useimmista muovirenkain varustelluista robottileikkureista poiketen Navimowin kuvioidut renkaat ovat tosiaan kumipintaiset, jotka tuntuvat toimivan pääsääntöisesti hyvin.

Pientä kitinää täytyy kuitenkin renkaista ja laitteen leikkausalgoritmista antaa. Minulla on pihassa ehkäpä leikkurille se kaikista ärsyttävin skenaario, eli leikkuualueen yksi reuna on kalteva (rinne). Kun leikkurin leikkuusuunta on suoraan rinteeseen päin ajaa leikkuri rinteeseen, pysähtyy toki leikkuualueen rajalla, kääntyy ja jos tässä kohtaa rengas sutii, pyrkii robotti pakittamaan korjatakseen tilanteen. Mikäli pakitettaessakin sitten rengas sutii, niin leikkuri pysähtyy ja lähtee korjaamaan potentiaalista ongelmaa ajamalla hieman eteenpäin etsien uutta kääntöpaikkaa.

Tämä skenaario tuntuu aina silloin tällöin olevan leikkurille juuri kyseisessä rinteessä ongelma, koska tilaa ei kovin paljoa eteenpäin otetuille korjausliikkeille ole. Rinteessä touhuaminen ja pitokyvyn etsiminen kuluttaa ensinnäkin aikaa/akkua ja pahimmillaan johtaa siihen, että laite jää reunakivetyksen päälle jumiin eturenkaat kivetyksen yli roikkuen.

Ongelman voisi korjata siirtämällä leikuualueen rajaa rinteessä hieman ylemmäs. Tällöin leikkuri ei pääse leikkaamaan tuosta kohdasta nurmikkoa ja se tarkoittaa täällä manuaalihommia. Toinen vaihtoehto olisi odotella Segwaylta algoritmin korjauspäivityksiä juuri tällaisia ongelmatapauksia varten. Mikään ei esim. estäisi Segwayta muuttamasta algoritmia toimimaan siten, että reunaleikkauskierroksia tehtäisiin halutuilla leikkuualueilla esim. 2 kertaa. Tällöin vaikeissa tilanteissa leikkurin ei tarvitsisi ajaa liian syvälle rinteeseen. Kolmantena vaihtoehtona voisi olla vaikkapa ne hyväksi muiden mallienkin kanssa todetut piikit vanteen reunalle. Tätä täytyykin miettiä, sillä ihan kaikkeen nämä muuten loistavat kumirenkaatkaan eivät kykene.

Latausasema ja sääolosuhteet

Leikkuri ja telakka kestää normaaleja sääolosuhteita ja näihin olosuhteisiin kuuluu mm. vesisateet, siksi leikkuri ei tarvitse itselleen katosta. Leikkurin päällä on toki myös sadetunnistin, joka toimii mallikkaasti. Mikäli telakassa ollessa tunnistimeen sataa vettä, tulee applikaatioon ilmoitus, ettei aikataulun mukaista leikkausta voida käynnistää. Mikäli leikkuri on leikkuuhommissa ja vettä alkaa satamaan, palaa laite telakkaan odottelemaan, että sadetunnistin kuivuu.

Märän nurmikon leikkaamisessa ei ole tosiaankaan mitään iloa. Märkä nurmikko tunkeutuu leikkurissa joka paikkaan ja perushuolto vaikeutuu. Kuiva nurmikko osoittaa aina taivaalle päin ja leikkurin leikkuujälkikin on siksi tasaisempaa.

Oma leikkurini ei ole varsinaisesti katoksen alla, vaan lähinnä pensaan suojissa. Sadevesi pääsee pensaan läpi normaalisti, mutta onpahan ainakin vieraiden katseilta piilossa.

Huoltotoimenpiteet

Tämäkään leikkuri ei sen kummempia huoltotoimenpiteitä kaipaa, kuin vaan kovaa käyttöä. Viikon kuivissa olosuhteissa tapahtuneen leikkauksen jälkeen leikkurin pohja on melko puhdas. Terälevyn alle ei tunnu pakkautuvan nurmijätettä samalla tavalla kuin aiemmassa robottileikkurissa. Terien alle taas jätettä muiden leikkureiden tavoin pakkautuu, mutta tämä poistuu onneksi uuden leikkauskerran käynnistyessä, kun terät osuvat uuteen leikattavaan ruohoon. Alle olevassa kuvassa vaihdoin vanhojen terien tilalle uudet. Vanhoissa terissä kummallakin puolella tasaisesti kulumaa ja yleinen ohjeistus kuuluukin, että terien vaihto pitäisi tapahtua säännöllisesti. Itselle kerran kuukaudessa tuntuu olevan sopiva sykli.

Kitinälista

Kaikesta ei saa olla täysin tyytyväinen, koska muuten kehitys ei kehity, eikö vain?! Ensimmäisellä viikolla koin pientä tuskaa laitteen telakoitumisen kanssa. Laite ajoi määritetyn aikataulun päätteeksi tai akun varaustilan hiipuessa telakkaan ja yritti telakoitua siinä kuitenkaan onnistumatta. Laite tekee kaksi yritystä ja jos kumpikin epäonnistuu, niin leikki jää kesken. Telakoitumisen epäonnistumisesta laite ei lähetäkään notifikaatiota, vaan jää odottamaan telakan ulkopuolelle pelastajaa. Kun laite sitten norkoilee telakan ulkopuolella esim. muutaman tunnin, niin akkuhan siinä lopulta menee. Eli laitteen pitäisi ehdottomasti lähettää ilmoitus, mikäli telakoituminen epäonnistuu. Itse asiassa laitteen pitäisi muutenkin yrittää telakoitumista useammin kuin vain kaksi kertaa.

Tämän lisäksi, jos telakoituminen epäonnistuu, ei laitetta voi uudelleen käskyttää applikaatiosta käsin telakoitumaan. Tämä tarkoittaa sitä, että omistajan pitää kävellä laitteen luokse ja mikäli akussa on virtaa, painaa laitteessa ”Home” ja ”Ok” nappeja.

Mikäli laitteen akku olisi ehtinyt tyhjentymään on luontevaa, että omistajan fyysistä läsnäoloa tarvitaan. Tällöin leikkuri pitää nostaa kainaloon ja työntää manuaalisesti telakkaan. Kun laite on työnnetty telakkaan ja laite saa itsensä käynnistettyä uudelleen, tulee laitteelle antaa PIN-koodi, jotta sitä voidaan ryhtyä käyttämään. Tämä on tavallaan loogistakin, mutta miksei PIN-koodia voi antaa applikaation kautta? Pidemmillä lomareissuilla jos naapuri käy työntämässä epäonnekkaan leikkurin takaisin telakkaan, niin naapurin pitäisi myös naputella PIN-koodi, jotta määriteltyä leikkausaikataulua voitaisi noudattaa.

No miksi telakointi minulla sitten alussa epäonnistui? Sitä jouduin tuen kanssa selvittelemään ja lopulta paljastui, että leikkuri oli lähettänyt ”front wheels lifted” virhettä. Tätä ei applikaatiossa jostain syystä loppukäyttäjä näe, mutta Segwayn omista laitelokeista tuo löydettiin. Jouduin kaivamaan telakan alta hieman maata pois, jotta leikkurilla ei olisi kynnystä telakkaan mentäessä. Tämän muutoksen jälkeen leikkuri on telakoitunut ongelmitta eikä silloin ärsytystäkään pääse juuri esiintymään.

Ohessa vielä kuva muutaman viikon takaa, missä telakan edessä ei ole enää kynnystä ja siirtyminen telakkaan tapahtuu ongelmitta.

Toivelista

Aina saa ja pitääkin toivoa! Minä toivon, että leikkuualgoritmiin tehdään vielä hieman hienosäätöä. Erityisesti renkaan sutiminen pitäisi johtaa toisenlaisiin ratkaisuihin rinteessä, kuin tasaisella. Laitteessa on kuitenkin anturit kaltevuuden mittaamiseen, joten tämän pitäisi olla pala kakkua eikö vain?

Lisäksi toivoisin, että jokaiselle erilliselle leikkuualueelle voisi määritellä omat aikataulut ja leikkuukorkeudet. Näitä on valmistajan suunnalta jo lupailtukin ja oletan, että vielä kesän aikana nämä toiminnallisuudet saadaan käyttöön.

Ja viimeisenä toiveena haluaisin, että Navimowin API-rajapinta julkaistaisiin pian. Tällöin voisi ryhtyä rakentelemaan kivoja automaatiotarpeita vaikkapa Hubitatille tai HomeAssistantille.

Navimow FAQ:ssa kysyttyä (Lähde: navimow.segway.com)

Kiteytettynä

Loistava laite kerrassaan. Ei nurmikon hoitaminen ole ollut ikinä näin huipputeknistä, mutta samalla todella toimivaa ja vieläpä hyvällä laadulla. Näkemiin rajalangat ja sinkilät, näkemiin mm. trampoliinin jalkoihin liittyvät ongelmat, näkemiin hiekkapolun turha leikkaaminen puolen tunnin ajan ennen kuin ulospääsy leikkuualueelle vahingossa löytyy.

Näin sen navigoinnin kuuluukin toimia ja tämä on ehdottomasti se järkevin tapa robottileikkurin leikkuualueiden määrittämiseen ja leikkuunkin suorittamiseen. Toki kaikille rajalangattomat leikkurit eivät sovellu, koska tukeutuvat toimiviin satelliittiyhteyksiin. Jos pihalla ei ole puita tai muita näköesteitä, niin Navimow on ehdottomasti todella pätevä ja toimiva laite. Hankintahinta oli mielestäni kohtuullinen 1688€ kotiin toimitettuna.

Samalla navigointikyvyllä toimivia laitteita ei markkinoilla ihan hirveästi ole, mutta on muutamia kuitenkin. Teknisesti oleellisimmat Navimowin kilpailijat lienevät artikkelin kirjoitushetkellä Ecovacs Goat G1, Stiga A 1500, sekä Husqvarnan EPOS-mallit. Kilpailevista tuotteista minulla ei ole kokemusta, mutta hinnoittelun osalta Husqvarna on kyllä todella kallis Navimowiin verrattuna.

EDIT 7.7.2023: Ensimmäinen relevantti vertaile arvostelu löytynyt tek.no -sivustolta. Kyseinen linkki kääntyy norjasta suomeksi automaattisesti googlen kääntäjän kautta.

Selvää kuitenkin on, että Navimow on saapunut tähän taloon vahvasti ja tämä käyttäjä on laitteeseen todella ihastunut. Kiitos WOW-elämyksestä Segway 🙂

Scroll to Top