Segway Navimow – Fiksumpi ruoholeikkuri

Jo viime vuoden puolella Segway julkaisi mielenkiintoisia uutisia liittyen robottiruohonleikkureihin. Segwaylla oli suunnitteilla Navimow-robottiruohonleikkuri, joka osaisi navigoida pihassa ilman rajakaapelia. Tämä jos mikä kuulosti todella lupaavalta ja nyt ollaankin jo siinä pisteessä, että toimitukset Eurooppaan pitäisi käynnistyä vielä tämän kuluvan maaliskuun (2022) aikana.

Navigointitekniikasta

Tästä on heti pakko aloittaa. Miten ihmeessä tämä aiotaan toteuttaa, sillä rajakaapelittomasta navigoinnista on nähty märkiä päiväunia jo vuosikausia. Ja jos nyt tarkkoja ollaan, niin kickstartteja rajakaapelittomista laitteista on aiemminkin nähty, mutta yksikään ei ole aidosti päässyt markkinoita valloittamaan. Nyt on kuitenkin se tilanne, että rajalangasta riippumaton laite pitäisi olla kuluttajien hyppysissä aivan tuota pikaa.

Segwayssa navigointi perustuu GPS-paikannukseen, mutta tämän lisäksi nk. EFLS-tekniikkaan (Exact Fusion Locating System). Me kaikki hyvin tiedämme, että GPS ei kuluttajakäytössä ole mikään metrin tarkkuudella paikantava tekniikka. Kävellessäsi kadulla matkapuhelimen GPS päällä, on tarkkuus n.5 metrin luokkaa. Koska satelliitit ovat taivaalla, tuottavat mm. korkeat rakennukset paikantamiseen haasteita ja lokaatiodata useimmiten kärsii, vaikka päätelaitteen yhteys olisikin muodostettuna useampaan satelliittiin saman aikaisesti. On itsestään selvää, että pelkällä GPS-tekniikalla nurmikon järjestelmällisesti lokaatioon perustuvasta leikkaamisesta ei tulisi yhtään mitään. Pelkällä GPS:llä robottiruohonleikkuri toisin sanoen leikkaisi oman nurmikon lisäksi mielellään vaikkapa olohuoneen ja miksei sitten naapurinkin pihan.

Navimowissa EFLS-tekniikan avulla paikannuksen tarkkuuden on kuvattu olevan 2cm luokkaa, joka mahdollistaa hyvinkin tarkan navigoinnin leikkuualueella. Segwayn mukana tulee n.100cm pituinen antenni, joka asennetaan latausaseman viereen. On tietenkin suotavaa, että laite näkisi antennin koko ajan ja navigointi olisi aina mahdollisimman tarkkaa. Mikäli laitteen ja telakan antennin väliin tulee jokin este, käytetään sijaintitiedon välittämiseen taivaan tarjoamia satelliittiyhteyksiä. Laite keskustelee taivaalla olevien satelliittien kanssa ymmärtääkseen, että missä kulloinkin sijaitsee ja missä rakas kotipesä, eli telakka sijaitsee.

Navimowiin on saatavilla myös lisäantennisetti, jonka tarkoitus on parantaa navigointikykyä erityisesti sellaisissa kohteissa, joissa on huono GPS-kuuluvuus. Käytännössä lisäantennisetti on varmasti suotava hankinta sellaisiin asennuksiin, joissa leikkuualueita on enemmän kuin yksi, ja jokin leikkuualueista sijaitsee telakan näkökyvyn ulottumattomissa. Omassa installaatiossani asentaisin lisäantennin talon katolle, josta olisi sitten suora näkymä telakkaan, taivaalla ja pihan joka kolkkaan. Lisäantennin asentaminen vaatii sitten kaapelointia, joten kaapeliton asennus vaihtuisikin tässä kohtaa kaapeliasennukseksi (telakan ja lisäantennin välille) 🙂

Knoppitietona vielä navigoinnista, että mikäli tykkää kaapelin kaivamisesta pihalle, niin Navimow osaa myös lukea rajakaapelia. Tämähän voi olla joissakin asennuksissa backup-vaihtoehtona, erityisesti jos aiemmin on jo omistanut robottiruohonleikkurin ja vanhaa kaapelia voisi tällöin hyötykäyttää.

Asennuksen helppous

Kaapelittoman asennuksen lisäksi olen hyvin täpinöissäni siitä, että leikkuualueen asennus tapahtuu applikaatiota käyttäen ja laitetta manuaalisesti ajaen. Robotti pistetään siis asennuksen aikana liikkeelle ja sitä ohjataan applikaation kautta. Samalla applikaatio piirtää laitteelle kartan ja kartalle leikkuualueen rajat. Mikäli ajattaminen menee joiltain osin pieleen, voi applikaatiossa jälkikäteen muuttaa alueen kokoa. Yhtä helppoa pitäisi olla myös kiellettyjen alueiden määritteleminen. Alueet piirretään yksinkertaisesti kartalle ja tämän jälkeen leikkuri ei alueelle enää mene.

Navimowissa leikkuualueita voi olla useampiakin ja ne kaikki kartoitetaan (ajetaan läpi) erikseen. Alueiden välille tehdään lopuksi käytävät, joita Navimow sitten käyttää siirtyäkseen alueelta toiselle. Alueelta toiselle siirtyminen tapahtuu aina vasta silloin, kun yksi alue on järjestelmällisesti leikattu läpi.

Tällä leikkurilla pihan leikkaaminen on siis saman näköistä kuin nykyaikaisella robotti-imurilla on kodin siivoaminen. Ei leikkuualueen rajasta epämääräisiä bounceja suuntaan x, vaan järjestelmällisesti yhden suuntaista ajokuviota jättämättä yhtään nurmikonkaistaletta väliin. Kun työ valmis, siirrytään joko seuraavalle alueelle tai telakkaan odottelemaan akun latausta tai leikkuukapasiteetin aukeamista.

Tekniset ominaisuudet

Kun mainitsin leikkuukapasiteetin aukeamisen, niin tarkoitan sillä samaa periaatetta mitä muutkin robottiruohonleikkurivalmistajat käyttävät. Valmistaja myy siis eri malleja, joissa leikkurin ajokapasiteetti kasvaa mitä enemmän maksaa. Voi olla jopa niin, että akun kapasiteetti ei kasva mihinkään, vaan leikkuuaika on rajoitettu laitteen softassa mallin mukaisesti.

Navimowista löytyy neljää eri mallia, H500E (500m2), H800E (800m2), H1500E (1500m2) ja H3000E (3000m2). Itse asiassa 500m2 ja 800m2 malleissa akkukapasiteetti on tismalleen sama 5.2Ah. 1500m2:n mallissa akun kapasiteetti kasvaa jo 7.8Ah:n ja 3000m2:n mallissa kapasiteetti on huikeat 10.4Ah. Yleiset tekniset speksit ovat malleissa muutoin identtiset, mutta 500m2:n malli sisältää wifi-sovittimen, kun taas muissa malleissa on 4G-sovitin. Tämän lisäksi kalleimmassa 3000m2:n malliin kuuluu ultraäänisensori esteiden ennakoivaa huomioimista varten. Ultraäänisensorin saa tosin myös muihinkin malleihin, mutta se myydään tällöin lisäosana. On syytä lisäksi huomioida, että halvin 500m2:n malli ei sisällä varkaudenestoa, kuten muut mallit sisältävät. Eiköhän tästäkin löydy jokaiselle sopiva malli..uskoisin.

Navimow on sadevedenkestävä (IPX6) ja tunnistaessaan sateen pakenee kotitelakkaan turvaan. Leikkuri kykenee max. 25 asteen (45%) nousuihin. Mikäli nousu on jyrkempi, kannattaa se määritellä kielletyksi leikkuualueeksi applikaatiossa. Kannattaa myös huomioida kivetysten reunat 2cm suosituskorkeuden osalta. Laite ylittää 2cm nousuja ongelmitta, mutta tuota korkeammat reunat voivat olla haasteellisia ylitykselle, niin ja terällekin.

Laitteen äänenvoimakkuudeksi on kerrottu 54dB, joka on mielestäni melko hiljainen. Laite kelpaa siis yöajoon varsin hyvin. Mikäli yön pimeinä tunteina sattuu eläimiä liikkumaan alueella, tunnistaa robotti ne ja pysäyttää turvallisuussyistä terän. Tämä ominaisuus toimii myös ihmisiin :)… mutta se toimii myös lasten jättämiin leluihin.

Hinta ja jälleenmyyjät

Ja hinnat..näistä ei mitään virallista tietoa kyllä ole. Hintaa pitää edelleenkin siksi arvuutella, mutta jos niputan tämän hetkisen perstuntuman, niin menisi jotenkin näin:

  • H500E, 1200€
  • H800E, 1500€
  • H1500E, 2000€
  • H3000E, 2500€

Jälleenmyyjiä Suomesta en ole vielä tietooni saanut, vaikka olen kovasti yrittänyt valmistajalta tieto nyhtää. Minulle on tullut sellainen vaikutelma, että Euroopan jälleenmyyntiosuus ei ole vielä ihan valmiina vaikkakin tuotetta tehtaan linjoilta on jo valmistettu. Kysellessäni asiaa myös JP Heinolta täältä Suomesta, sain vastauksen, että eivät ole suunnitelleet maahantuovansa Navimowia. Jääkin hieman auki, että kuka/ketkä tämän mallin maahantuonnin aikovat itselleen ottaa ja oikeastaan yllättävää on ollut, ettei leikkuusesongin lähestyessä kukaan ole asiasta aktiivisesti halunnut liidiä ottaa. Täällä Suomessa on onneksi mahdollisuus tilata tuotteita ulkomailta ja oletankin, että tuote on hyvin pian Saksan markkinoilla tilattavana samaan hintaan toimitusmaksuineen, kuin mitä se olisi Suomalaisessa ”kivijalka”verkkokaupassa Skodan takakontissa kuljetettuna.

Leikkurin ilmestymistä kotipihalle odotellessa voi tästä ottaa itselleen ohjekirjan iltalukemiseksi. Olen..noh..innoissani 🙂

Scroll to Top