Sälekaihdinten automatisointiprojekti, osa4

Tämä projekti vetelee viimeisiään, sillä onnistuin automatisoimaan myös olohuoneen ikkunoiden sälekaihtimet. Tsekataan tässä viimeisessä osiossa miten asennuksen tein. Lopuksi käyn vielä läpi muutamat automaatiosäännöt sälekaihtimiin liittyen arkea helpottamaan. Aloitetaan!

Olohuoneen kimppuun

Edeltävässä osassa käsittelin Wemoksen flashaamista, sekä kytkentöjen tekemistä. En tässä osassa aio käydä jo kertaalleen käsiteltyä kuviota läpi, joten keskitytään puhtaasti asennuskohteeseen ja sen metkuihin. Olohuoneen ikkunat ovat seminormaalin kokoiset kolme ikkunaa. Ainoa ero talon muihin sälekaihtimiin on se, että lamellien kulmaa säädetään ikkunapuitteissa olevaa nuppia kiertämällä, sekä lisäksi sälekaihtimet saa nostettua ylös toisesta nupista vetämällä. Mekanismi vaikuttaa asennuksessa siihen, mitä kautta johtojen läpiviennit tehdään. Kun lamellien säädön namiska on puolessa välissä ikkunapuitetta, niin johdot voi hyvin vetää samasta läpiviennistä tekemättä yhtään uutta reikää.

Ennen asennusta on syytä mitata sälekaihtimen kotelon koko ja toivoa, että servo mahtuisi napakasti kotelon sisään ja, että ikkunakin olisi mahdollista asennuksen jälkeen vielä sulkea. Sälekaihtimien kotelon koko lienee jokin suomalainen tai pohjoismaalainen standardikoko, koska löysin internetistä muitakin asennus-stooreja, joissa kotelon koko oli tismalleen sama mekanismista riippumatta. Servolla on varaa olla max. 3cm korkea ja syvyyttä saisi olla max. 2cm, toki riippuen siitä miten päin servon kotelon päähän aikoo asentaa.

Pikatesti kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Servo istuu napakasti kotelon päähän, kunhan koteloa puristaa hieman päästä kiinnemmäs. Kotelon profiili on muodoltaan sellainen, että yläreunan levennykset pitävät servon nätisti paikallaan. Tässäkin servossa on pohjassa tosin jälleen ylimääräistä, sillä servo pitää saada makaamaan tasaisesti kotelon pohjalla. Sivuleikkureille siis hieman hommia.

Ylimääräisten muovien poiston jälkeen servo saadaan makaamaan kotelon pohjalla. Servon pohjassa oleva johto määrittää servon sijainnin kotelon päässä. Johto jää kotelon ulkopuolelle, eikä se muutenkaan mahtuisi kotelon pohjalle lepäämään.

Kun servon tarkka asennussijainti on tiedossa (johdot rajoittavat servon etäisyyttä sälekaihtimien akselista) voidaan akselia työntää niin pitkälle servoon päin kuin on tarvetta. Alla olevassa kuvassa olen asentanut servon kotelon päähän oikeaan paikkaansa. Tässä ikkunassa saranat ovat eri puolella ikkunaan kuin kahdessa muussa olohuoneen ikkunassa. Tästä syystä kyseisessä ikkunassa servon tulee olla saranattomalla puolella ikkunaa ja johdot joudutaan vetämään akselia pitkin ikkunan toiselle puolelle saranapuolen läpiviennin luokse. Jos olet koeistanut servon toimivuuden, niin tiedät mihin suuntaan servo kääntyy kun ”open” tai ”close” nappia painetaan ST-applikaatiossa. Kun servon asennuspää on valittu (mihin suuntaan lamellien halutaan kääntyvän kun valitaan ”close”), niin kardaaniakseliadapteri voidaan kiristää kiinni. Huomioi lisäksi se, että servo on todella vääntävä. Varmistukseksi kannattaa laittaa esim. nippuside servon ja kotelon ympäri. Tällä varmistetaan, että servo ei pääse hyppäämään kotelosta pois.

Olohuoneen kaksi muuta ikkunaa ovat asennuksen kannalta helpompia, sillä servo voidaan asentaa ikkunan saranapuolelle. Saranapuolen asennuksen etu on se, että servolta tuleva johto voidaan vetää kotelon päästä suoraan alas ikkunan puoliväliin ja työntää kaapelit läpiviennistä sisään. Servolta tulevia johtoja on kolme, punainen ja musta virralle, sekä yksittäisen musta, joka toimii datakaapelina servon ja Wemoksen välillä.

Kun johto on sujautettu läpiviennistä sisään, voidaan rumasti roikkuvat johdot koteloida.

Ikkunan voi nyt sulkea ja keskittyä ikkunan toisen puolen asentamiseen. Asennetaan aluksi Wemoksen kotelo kiinni parilla ruuvilla lähelle läpivientiä. Asennuksessa kannattaa varmistaa, että jatkossakin ikkuna pääsee aukeamaan estoitta auki ilman, että johto tai kotelo välissä vaurioituu. Tässä välissä tein itse vielä koeajon sälekaihtimien ohjaukseen. Kiinnitin Wemoksen kiinni ja käänsin ST-applikaatiosta sälekaihtimia kiinni ja auki. Testin tarkoituksena oli vielä varmistaa, että asennus oli varmasti tehty oikein ennen lopullista kiinnitystä.

Seuraavaksi ryhdytään kytkemään johtoja kiinni Wemokseen, ja Wemosta koteloon. Kotelon alapuolella on aukko, mistä johdot saa vietyä läpi. Kun johdot on kiinnitetty Wemokseen, voidaan Wemos työntää koteloon. Tässä kohtaa ehkä oleellisinta on se, että ymmärtää jättää juuri oikean verran johtoa kotelon sisään, sekä ikkunapuitteen läpiviennin ja kotelon väliin. Kuten aiemmin sanoin, seuraavassa ikkunanpesussa en halua esim. huomata kuinka ylikireä johto repii liittimen Wemoksesta irti.

Kun johdot on oikein mitoitettu, voi ylimääräisen johdon työntää ikkunapuitteen läpiviennistä takaisin ikkunan väliin ja taitella nätisti sinne asennetun kaapelilistan sisään. Vaihtoehtoisesti ikkunan tällä puolella olevaan kaapelilistaan saa myös piilotettua ylimääräistä johtoa. Yksi vaihtoehto on myös kolvata johtojen liittimet paikan päällä, jolloin johdoista voi tehdä suoraan sen mittaiset kuin aito tarve on.

Valmiin asennuksen pitäisi näyttää jota kuinkin tältä. Näkyvät johdot voi peittää vielä esim. ohuella kaapelispiraalilla. Minulla tämä vaihe on vielä työn alla, sillä kotelot ovat tälläkin hetkellä nätisti verhojen takana piilossa. Ei siis kiirettä viimeistelyssä 🙂

Viimeistelyvaiheeseen kuuluu myös virtalähteen kaapelien siistiminen. Nämä ovat aina kyllä sellaisia johtosoppia, että oksat pois. Noh, eiköhän tämänkin saada jotenkin siististi aseteltua.

Asennus päättyi onnistuneesti. Olohuoneen jokaiset kolme sälekaihdinta on nyt asennettu automaation piiriin. Onnistuneen asennuksen jälkeen on syytä avata olut, mutta mikään ei estä samalla tekemästä viimeistä hienosäätöä sälekaihtimien ohjausta varten.

Automatisointisäännöt

Ajatuksena on ollut asentaa jokaiselle sälekaihtimelle oma fyysinen painike hallintaa (on/off) varten. Painike on mahdollista asentaa suoraan Wemokseen, jolloin sälekaihdinta on mahdollista hallita myös silloin kun kotiverkko (wlan) ei ole käytettävissä. Kodin langattoman verkon katkot ovat toisaalta melko harvinaisia, eikä internetkään ole ollut kovinkaan usein poissa pelistä. Lähdetään siitä syystä liikkeelle siitä ajatuksesta, että sälekaihdinten hallintaan tarvitaan jokin SmartThings-yhteensopiva painike. Painikkeen pitää kyetä lähettämään komento sälekaihtimille joko http requestina (webCoRE) tai puhtaasti ST-integraatiota käyttäen. Asensin aluksi olohuoneen seinälle Ikea Trådfri -painikkeen, jonka saa yhdistettyä SmartThings-hubiin. Päivän käytön jälkeen huomasin, että sälekaihtimien hallinta Trådfri-painikkeella on jostain syystä todella hidasta ja epävarmaa. Avaa-napin painaminen saattoi kestää 5minuuttia, ennen kuin sälekaihdin aukesi. Tästä syystä Trådfri heivattiin takaisin kaappiin ja tilalle piti keksiä jokin muu vaihtoehtoinen tapa toimia.

Logitech Harmony, ohjaus kaukosäätimellä

Olohuoneen pöydällä oli sattumoisin Logitech Harmony -kaukosäädin ja silloin nk. lamppu välähti. Logitech Harmony Companion -kaukosäätimessä on ”home control” napit. Home control -nappeihin on mahdollista määritellä mitä tahansa SmartThings-laitteita, kunhan vain Harmony ja SmartThings ovat paritettu keskenään. Ohjelmoitavia nappeja on käytännössä neljä, ja tämä riittäisi omiin tarkoituksiin varsin hyvin.

SmartThingsin lisääminen Harmonyyn tapahtuu ”Devices” -valikon kautta. SmartThings on Harmonyn kannalta vain yksi laite muiden joukossa, joten valmistajanimellä ”Samsung” ja mallinimellä ”SmartThings” onnistuu ST-hubin parittaminen. Tämän jälkeen autorisoidaan ST-hub Harmonyn kanssa ja päästään valitsemaan ne laitteet, joita haluaa Harmonyn kanssa hallita. Kun Devices-lisäys ja laitteiden tarkempi valitseminen on tehty voidaan siirtyä Harmony-applikaatiossa kohtaan ”Home Control buttons”.

Valitsin jokaiselle neljälle napille oman sälekaihtimen. Olohuoneen kolmen sälekaihtimen lisäksi myös eteisen sälekaihtimen hallinta onnistuu kaukosäädintä käyttäen. Lyhyt painallus avaa kaihtimen, ja pitkä painallus sulkee. Keskimmäisestä ”Rocker switchista” ei tapahdu sälekaihdin käytössä mitään.

Asetusten myötä sälekaihtimia voidaan nyt käpistellä kaukosäädintä käyttäen. Toistaiseksi varsinaista tarvetta erilliselle seinällä olevalle painikkeelle ei siis ainakaan vielä ole. Kun nyt Harmony-applikaatiossa ollaan, niin samalla voitaisiin luoda automaatiota Harmonyn aktiviteetteihin. Olohuoneen televisio sijaitsee ikkunaa vastapäisellä seinällä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos päivisin haluaa katsoa televisiota tai pelata Pleikkaria, tulee sälekaihtimet kääntää usein kiinni. Lisätään siksi Harmonyn ”Watch television” ja ”Play Playstation” -aktiviteetteihin Home Control -ohjaus, jossa auringon nousun ja laskun välillä sälekaihtimet kääntyvät automaattisesti kiinni aktiviteetin käynnistyessä.

Valitaan aluksi se aktiviteetti, jota halutaan muokata. Tehdään muutos esimerkinomaisesti ”Watch television” akvititeettiin. Klikataan ”Edit Start Sequence”, scrollataan applikaatiossa alalaitaan ja valitaan ”Edit Home Control”. Tämän jälkeen valitaan halutut laitteet (kaikki Blinds_*) ja määritellään ne menemään ”close” tilaan kun aktiviteetti käynnistyy. Sama tehdään myös ”Edit End Sequencissa”, mutta tällöin sälekaihtimet avataan. Huomioi applikaation alalaidassa oleva ”When to adjust” -kysymys. Minulle on tärkeää, että sälekaihtimien asentoa ohjataan aktiviteeteissa vain päiväaikaan. En halua esim. illalla auringonlaskun jälkeen, että sälekaihtimet aukeavat kun suljen television.

Huomasit todennäköisesti sälekaihdinten joukossa myös laitteen nimeltä ”Virtua_switch_Tv”. Suosittelen lämpimästi kaikille SmartThingsin ja Harmonyn käyttäjille erillisten virtuaalisten kytkimien luontia ja näiden lisäämistä aktiviteetteihin. Tämä erityisesti silloin kun halutaan, että Harmony-laitteiden statustiedot päivittyisivät heti myös SmartThingsin tietoon. Harmonyn ja ST:n välinen statustietojen päivittäminen on tunnetusti todella hidasta. Jos käynnistät ”Watch television” -aktiviteetin, niin saattaa hyvinkin mennä 15-30 minuuttia ennen kuin tilannetieto (Watch television activity ON) päivittyy myös SmartThingsin tietoon. Lisäämällä virtuaalisen kytkimen aktiviteettiin, pakotetaan aktivitetti-tiedon päivittyminen SmartThingsiin heti sillä hetkellä kun aktivitetti Harmonyssa käynnistetään.

Kun aktiviteetti-asetukset on määritelty, voit siirtyä Harmony-applikaatiosta pois. Muista synkata Harmonyn tiedot valikosta käsin, jos tämä ei automaattisesti tapahtunut. Sitten vain nautiskelemaan työn hedelmästä. Aktiviteetti päälle ja ihastelemaan kuinka sälekaihtimet menevät itsestään kiinni. 🙂

webCoRE-sääntö ajastukselle

Tämä on melko yksinkertaista. Sälekaihtimet päivittäin 15min ennen auringonlaskua kiinni, ja aamulla meille sopivaan aikaan (08.00) auki.

Tämän lisäksi päätin lisätä sälekaihtimien hallinnan myös Sauna-pistoniin, ettei nk. munat vilku ikkunassa saunaan mennessä.

Google Home -käskytys

Viimeistelin asennuksen vielä lisäämällä sälekaihtimet Google Homeen. Kun sanon ”Ok Google turn blinds off”, kääntyvät sälekaihtimet kiinni. Riemukasta!

Final words

Tulin, tein ja onnistuin. Tämä pitkän aikaa tehtävälistallani kummittelut asia on nyt vihdoin saatu onnistuneesti päätökseensä. Tässä projektissa kesti tuhottoman kauan päästä edes alkuun. Syynä oli mieletön epäuskon puute siitä, että kykenisin asian laadukkaasta hoitamaan. Valmiit sälekaihdin-automaatioratkaisut ovat poskettoman kalliita. Ne saattavat maksaa 150€ per ikkuna. Jos työtunteja ei lasketa mukaan (eihän niitä koskaan), maksoi yksi sälekaihdin minulle tarvikkeineen n. 25€. Ensimmäisen ikkunan (eteinen) asentamisen jälkeen olin jo niin vakuuttunut tämän automaation kannattavuudesta, että laitoin seuraavat neljä Wemosta ja servoa tilaukseen. Muita tarvikkeita minulla on useampiinkin asennuksiin, joten nyt kyse on enää siitä, että kuinka monta sälekaihdinta on tarvetta automatisoida. Olen myös vaivihkaa tulostanut näille neljälle tulevalle kortille kotelot. Aion siis jatkaa valitsemallani tiellä ja automatisoida lastenhuoneiden ja työhuoneen ikkunoiden sälekaihtimet. Toimintamalli on nyt selvä ja nyt tekeminen menee jo sen verran liukuhihnamaisesti aina juottamisesta flashaamiseen, että näin edetään.

Suosittelen ehdottomasti saman aiheen kanssa painiville tyypeille tätä projektia. Ei mikään kovin massiivinen, eikä vaadi ylisuoriutumista. Tämä jälkimmäinen on toki lähtötasosta kiinni, mutta jos ruuvimeisseli pysyy kädessä, niin sillä päästään helposti maaliin.

Vieritä ylös