Pindora-älylukon asennus- ja käyttökokemukset

Sellainen sanonta kuuluu kuin, että ”kuolema koputtaa kolmesti”. Käytäntö kuitenkin osoittaa, että jos oveen on tarvetta koputtaa, niin suurin osa ihmisistä koputtaa kolmesti. Huonona päivänä oveen voi siis koputtaa kuolema, mutta useimmiten koputtaja on täysin normaali elollinen ihmishenkilö 🙂 Tämä toimikoon… jos ei nyt ihan päivän viisautena, niin ainakin johdantona seuraavaan artikkeliin. Kyseessä on nimittäin artikkeli suomalaisen älylukkovalmistaja Pindoran lippulaivatuotteesta nimeltään (yllätys yllätys) Pindora-älylukko. Artikkelissa käyn läpi älylukon asennusoperaation, sekä kerron omat käyttökokemukseni tuotteesta.

Blogiartikkeli on tehty yhteistyössä Pindoran kanssa. Olen saanut Pindoralta tuotteen, ja vastineeksi luvannut toimittaa rehellisen artikkelin tuotteesta ja tuotteen käytettävyydestä. Kiitos Pindoralle tästä!

Pindoran webbisivut löytyvät osoitteesta: www.pindora.fi

Olisiko Teillä aikaa keskustella hieman Pindorasta..

Pindora on siis suomalainen teknologia-alan startup-yritys, jolla on tällä hetkellä kaksi älylukkotuotetta repertuaarissaan. Toinen on tässäkin artikkelissa arvostelun kohteena oleva Pindora-älylukko, kun taas toinen tuote on nk. Pindora Retro -älylukko. Eroa näillä kahdella jälkiasennettavalla älylukkotuotteella on se, että Retro-tuote hieman nimeensäkin viitaten on tarkoitettu esim. varastoihin, autotalleihin tai yleensäkin sellaisiin oviin, joissa on salpa- tai pintalukko. Tosin tämän lisäksi Retron voi asentaa myös kaikille tuttuun perinteiseen upotettuun lukkoon.

Pindora-älylukko on tarkoitettu asennettavaksi oviin, joissa on upotettu lukko ja on ulkonäkönsä puolesta ainakin omasta mielestäni se paremman näköinen tuote. Tässä lukkomallissa mm. vääntönupin vetomekanismi ei näy ulospäin, kuten sen Retrossa näkyy.

Älylukon asennuksen kerrotaan ohjeiden mukaisesti olevan nopea ja yksinkertainen toimenpide. Käytön osalta tuote tulee parittaa kodin langattomaan verkkoon ja tämän jälkeen ryhtyä vain käyttämään. Kuulostaa siis lupaavalta, joten lähdetäänpä suorittamaan.

Pakettia auki

Heti alkuun täytyy todeta, että kylläpä on siro pieni tuotepaketti kyseessä. Viimeisin asennus jonka olen kotona oviin liittyen tehnyt, on ollut Yale-yksikön asentaminen karansiirtimineen takaoveen. Se paketti (ne kaksi pakettia) painoi Pindoraan verrattuna melkoisesti enemmän ja paketin fyysinen koko oli myös toista luokkaa.

Vaikka moni sanoo, että tuotepakkauksella ei ole merkitystä, niin kyllä nätisti suunniteltu paketti ja paketin tilan järjellinen käyttäminen on osa hyvää asennuskokemusta. Paketin sisältä paljastuu itse lukkotuote, sekä sivukotelo, jonka sisältä paljastuu omat lokerot tarvikkeille. Paketin kannen sisäpuolelle on lisätty ohjeet tuotteen asennusta varten.

Paketissa on asennussabluuna, käyttöohjelehtinen, pari tarrapussia, USB-latausjohto, sekä tarvikepussi, jonka sisällä on magneettitunniste, asennuspiikki ja lukkosovitin. USB-latausjohdon tyyppi on onneksi nykyaikainen USB-C. Tarrapusseista toisessa on tarvittavat tarrat yhteen asennukseen, mutta varapussista löytyy tuplakappaleet, mikäli tuotetta on tarve joskus siirtää esim. toiseen oveen. Tämä on hyvin ajateltua ekstraa, ettei sitten siirtohetkellä ole tarvetta ryhtyä miettimään sopivaa tarratyyppiä uuteen asennukseen.

Mukana tuleva sabluuna on tarkoitettu asennuksen helpottamiseksi. Sabluunassa on numeroidut ohjeet tarrojen asentamista ja lopulta älylukon kiinnittämistä varten. Tuotteen kehikko on tehty alumiinista ja päälliosa on kevytmetallia. Itse vääntönuppi on pulverimaalattua alumiinia.

Sormenjälkiä ei tuotteeseen saa helposti jäämään, vaikka materiaali näyttääkin siltä, että kaikki näpelöinnit tulevat siinä näkymään. Toisaalta käytettäessä voisin kuvitella, että tuskin tuotteen koteloon tulee muutenkaan koskettua, sillä avatessa kosketaan useimmiten vain vääntönuppiin ja ovenkahvaan.

Alemmissa kuvissa Pindoran toimintaperiaate on nähtävillä. Tarrojen avulla Pindora kiinnitetään oven sisäpuolelle vääntönupin päälle. Oven vääntönuppi asentuu Pindorassa sille sovitettuun slottiin. Kun Pindoraa käskytetään, sen sisällä oleva servo ryhtyy vetämään vetohihnaa ja samalla se kääntää vääntönuppia auki-asentoon.

Tässä kohtaa hieman mietityttää, että millaisen vääntövoiman laitteen sisällä oleva servo kykenee tuottamaan ja kuinka tiukkoihin vääntönuppeihin tätä lopulta voikaan asentaa? Kun ovi ei ole turvonnut tai muuten ongelmallinen, vääntönupin kääntämiseen ei juurikaan tarvita voimaa. Ajan kanssa eläneet ovet karmeineen ja asennetut tiivisteet aiheuttavat usein kuitenkin sen, että vääntönuppi kääntyy kevyesti 90%:sti, mutta viimeiset 10% vaativat hieman lujempaa voimaa. Eiköhän kohta nähdä mihin tämä kykenee..

Pindoran asennus

Ohjeita orjallisesti noud… tai siis… pärjäänkö kannen ohjeilla vai tarvitseeko minun avata tuota miniopasta laisinkaan? Asennusohjeet ovat siis suoraan näkyvillä pakkauksen kannen sisäpuolella, joten oletan, että näillä päästään eteenpäin. Ensimmäisessä vaiheessa tulee luoda Pindora-tili, joka tarvitaan laitteen käyttöönottamista varten.

Tilin luominen tapahtuu siirtymällä admin.pindora.fi -osoitteeseen ja klikkaamalla alareunasta ”Create an account” -kohtaa. Seuraavaksi lomakkeeseen täytetään käytettävä sähköpostiosoite, sekä salasana. Lopuksi klikataan ”Create account and log in” ja kun tili on luotu, näytetään ”Onnittelut”-sivu ja suositellaan siirtymistä vaiheeseen 2.

Vaiheessa 2 Pindora-älylukko kytkentään päälle sen takana olevasta virtapainikkeesta. Kannen ohjeiden mukaan wifiverkoissa pitäisi nyt näkyä Pindora SSID ja tähän tulee liittyä.

Kannen ohjeista poiketen laite ei pyydä salasanaa (12345678), eli Pindora-SSID on salasanaton verkko, johon voidaan suoraan liittyä. Yhdistäminen jälkeen joissakin tapauksissa Pindora-laitteen konfiguraatiosivu 192.168.4.1-osoitteessa pitäisi aueta automaattisesti selaimessa auki, mutta näin ei minulla tapahtunut. Tästä mainitaankin ohjeessa ja ohjataan kirjoittamaan ip-osoite selainriville.

Mikäli asennuksessa käytetään android-puhelinta, on hyvä huomioida, että android herjaa internet-yhteydettömästä accesss pointista ja yrittää suostutella yhdistämään johonkin toiseen wifiverkkoon. Lisäksi mikäli puhelimessa on mobiilidata käytössä, saattaa se tuottaa tässä kohtaa asennusta ylimääräisiä haasteita. Ehkäpä helpointa on kytkeä mobiilidata hetkeksi pois päältä, vaikkei se allekirjoittaneella kyllä mitään ongelmia päällä olleessaan tuottanut.

Webbisivulle lisätään oman wifiverkon käyttäjätunnus ja salasana. Näillä määrityksillä Pindora saadaan liittymään kodin langattomaan verkkoon ja Internetiin. Nyt sitten huomioitavaa, että Pindora tukee vain 2,4GHz:n taajuusaluetta. Toki tätä verkkoa onkin yleensä kodeissa tarjolla, mutta ehkäpä 5GHz:n tuki olisi tietyissä tilanteissa plussaa. Yleensäkin älykotien ilmatila on melko tukkoista juuri 2,4GHz:n alueella ja kaikki mikä menee johonkin muuhun/ylempään taajuusalueeseen on aina tervetullutta.

Pindoran palvelu on pilvipohjainen ja tukeutuu 100%:sti Internet-yhteyteen. Mikäli Internet-yhteys on poikki, ei tällöin Pindoran hallintasivu vastaa, eikä lukkomekanismia voi ohjelmallisesti komentaa. Tässä on kuitenkin hyvä huomioida, että Pindoralle voi määritellä tallaisia haasteita varten backup wifi-yhteyden, joka voi olla vaikkapa puhelimesi jakama hotspot-verkko. Sähkökatkon tullessa puhelimen hotspot päälle ja Pindoraa käyttäen sisään. Koska kyseessä on kuitenkin jälkiasennettava älylukko, on heikolla hetkellä mahdollista käyttää myös perinteistä avainta ja lukkopesää (jos aktiivisen Pindora-käytön jälkeen vain enää osaa). 😉

Sivun alareunassa annetaan aiemmin luotu Pindora-tilissä käytettävä sähköpostiosoite ja salasana, sitten klikataan ”Pair & continue installation. Itse en löytänyt Account Id:lle mitään järjellistä selitystä, joten jätin sen täyttämättä.

Lopuksi selainikkunassa kerrotaan, että Pindora käynnistyy uudelleen ja pyrkii tämän jälkeen yhdistämään wifiverkkoon. Jos laitteen takaosassa oleva merkkivalo vilkkuu aluksi sinisenä ja sitten palaa n. 5 sekunnin ajan yhtäjaksoisesti -> on asennus onnistunut.

Ennen laitteen fyysistä asennusta klikataan vielä ”Continue”, jonka jälkeen päästään määrittelemään Pindora-lukolle haluttu nimi (Step 1/3). Itse käytin sivun ilmoittamaa oletusnimeä ”Pindora1”. Nimeämisen jälkeen määritellään nelinumeroinen PIN-koodi lukon käyttöä varten (Step 2/3). Kun PIN-koodi on määritelty, Pindora ilmoittaa ”All done, congratulations!” eli konfiguraatio pitäisi nyt olla perusominaisuuksiltaan suoritettu (Step 3/3). Ihan vielä en kuitenkaan ryhdy tutkimaan ”Dashboardia”, vaan hoidan fyysisen asennuksen kuntoon.

Palataan takaisin fyysiseen asennukseen..

Seuraavana vuorossa onkin tarrojen kiinnittäminen asennuskohteeseen. Itse asennuskohde on yksi talon ulko-ovista, jossa on perinteinen upotettu lukko. Talo, ovi ja lukkokin on vanhahkoja, mutta vääntönuppi itsessään kääntyy melko vaivatta auki-asentoon. Asennuksen kannalta ainoa merkittävä millimetreissä ilmoitettava kriteeri on seuraava:

..vääntönupin peitinlevyn ja oven karmin väliin pitää jäädä minimissään 7,5mm levyinen tyhjä tila”. Ovessa tuo peitinlevyn ja karmin välinen matka on minulla 13mm, joten no problemos.

Sabluuna kädessä siirryin oven luokse ja asettelin sen vääntönupin ympärille. Tämä oli vasta kuivaharjoittelua ja kun kaikki näytti olevan kunnossa, oli aika poistaa sabluunan takaosassa oleva pieni tarrasuoja ja lopuksi liimata sabluuna paikoilleen.

Tähän asti asennuksen haastavin osuus oli tuon tarran suojan poistaminen, ja nimeänkin sen tässä yhteydessä nimelle ”tarra helvetistä”. Ehkäpä jollekin kynsiartistille tämä olisi ollut helppo temppu, mutta itse käytännössä meikäläisen nakit ja kohde eivät nk. matchanneet. Lopulta ”tarra helvetistä” kuitenkin irtosi ja sain sabluunan kiinni oveen.

Tässä kohtaa vielä nopeasti vilkaisin ohjeiden vaihetta 2. Sen mukaisesti tarkastin, että vääntönuppi on vaaka-asennossa ja, että sen kohdistinmerkki on vasemmassa alareunassa. Check!

Seuraavaksi oli aika asentaa tarrat paikoilleen ja tämä olikin nopea vaihe. Sabluunassa on yksinkertaisesti aukot, jotka täytetään sopivan muotoisilla tarrapussin tarroilla. Mikäli tästä palikkatestistä ei suoriudu, niin ei muuta kuin laite pakettiin ja toteamaan, ”tämä(kään) ei ollut minulle tarkoitettu”. Itse suoriuduin yllättävän hyvin haasteesta ja tarrat löysivät oikeat paikkansa. Tarrat ovat melko stydiä tavaraa kuten kuuluukin. Laite ei saa irrota, eikä laite saa myöskään vääntyä, kun sitä käytetään.

Enää oli jäljellä lukon naksauttaminen paikoilleen. Tässä vaiheessa oleellista on vain huomioida, että vääntönuppi osuu kohdilleen ja tarrat myös. Asentamisessa saa käyttää voimaa kyllä ihan kunnolla juuri siitä syystä, että tarrat ovat vahvaa tekoa. Tarrojen kiinnittymisen huomaa nimenomaan naksautuksesta, eli kun ”naks” ääni kuuluu, niin kyseisen kohdan tarraparit ovat yhdistyneet.

Siinä se älylukko nyt ovessa on kiinni ja omaan silmään näyttää kyllä tyylikkäältä. Hieman kontrastia toki tuottaa tuo pulverimaalattu vääntönuppi ja tumma kahva, mutta hei Michael Jacksonin sanoin ”It don’t matter if you’re black or white”.

Hallintasivut asetuksineen..

Seuraavaksi otetaan läppäriä syliin ja kirjoitetaan selainriville Pindoran dashboardin osoite: https://admin.pindora.fi. Pindoran hallintapaneelista näkee mm. oven tilan (auki tai kiinni) ja akun varauksen. Tämän lisäksi hallintapaneelissa hallitaan PIN-koodeja, muokataan lukon asetuksia, sekä viilataan tarpeen vaatiessa myös PIN-kyselyn ulkoasua.

PIN-koodit

Lisätyt PIN-koodit listataan PIN-koodit -sivulle. Asennuksen yhteydessä luotu ensimmäinen käyttäjä ja käyttäjän PIN on listassa jo olemassa. Klikkaamalla + Uusi PIN -painiketta, voi uusia käyttäjiä ja PIN-koodeja luoda. Samassa näkymässä voidaan tarkastella lisäksi koodin käyttöhistoriaa. Toiminnot-painikkeen alta PIN-koodi voidaan myös poistaa, tai PIN-koodille voidaan asettaa haluttu voimassaoloaika. Käytännön tasolla tämä tarkoittaa sitä, että voit luovuttaa tarvittaessa tuttavallesi PIN-hallintasivun url-osoitteen ja kertoa 3h voimassa olevan PIN-koodin. Tuttava menee ovelle, avaa puhelimen selaimella antamasi url-osoitteen, näppäilee PIN-koodin ruutuun, koputtaa kolmesti oveen ja lukko aukeaa. Ihan kiva vai mitä?

Akku

Akku-näkymässä voi tarkastella akun varausta. Laite toimitetaan täyteen ladattuna, joten täydet 100% on vielä käytettävissä. Tätä täytyykin seurailla ajan kanssa, että kuinka kauan akku kestää ennen kuin latausta tarvitaan.

Pindoran asetukset

Pindoran asetuksista voidaan laitteelle määritellä nimi, sekä viilailla tarvittaessa PIN-näkymän osoitetta..eli urlia, jota tovi sitten olin esimerkissäni tuttavalle luovuttamassa. 🙂 Asetuksissa on myös mahdollisuus syöttää haluttu aika PIN-koodin ja koputuksen odottelun välille. Oletuksena tämä on 60 sekuntia, mutta muutin omani 120 sekuntiin, jotta ei suotta tarvitse aina juosta.

Asetuksissa on lisäksi mahdollisuus määritellä servomoottorin käännön voimakkuus, sekä vedon ja palautuksen kestot millisekuntitasolla. Asetuksiin voi tarvittaessa myös määritellä sähköpostiosoitteet tietyissä tilanteissa. Esimerkiksi oven avauksesta on mahdollista saada sähköpostikuittaus.


Testaamaan..

Nyt on sitten totuuden hetki. Pindora on kiinni ovessa, asetukset on käyty läpi ja nyt on aika aidosti testata toimintaa. Siirrytään siis PIN-kirjautumissivulle ja naputellaan hallintasivuille lisätty validi nelinumeroinen PIN-koodi.

Pindora application knock knock knock

Entering pin code in Pindora

Julkaissut Valohullun blogi Tiistaina 26. tammikuuta 2021

Onnistuneen syötön jälkeen annetaan ohjeistus koputtaa oveen kolmesti.

Kolme koputusta oveen ja… sitten hieman rutinaa ja…. ja… katsopas vaan, oven lukko aukesi.

Pindora knock knock knock

Pindora three knocks and door open

Julkaissut Valohullun blogi Tiistaina 26. tammikuuta 2021

Tämähän toimii, hienoa!

Piti vielä testata, että voiko oven ”potkia auki… ja voi..

Pindora kick kick kick

Pindora, kick down a door..three times..

Julkaissut Valohullun blogi Tiistaina 26. tammikuuta 2021



Käyttökokemuksia

Olen nyt parin viikon ajan Pindoraa käyttänyt asunnon kahdessa eri ovessa. Ensinnäkin voidaan todeta, että tuote tosiaankin tuntuu toimivan kuten on luvattu. Vaikkakin tuote on Internet-riippuvainen, on hallintasivu vastannut nopeasti ja PIN-koodia on päässyt naputtelemaan aina kun tarve on ollut. Lukon asentaminen oli helppoa ja itse arvostan sitä, että nykyiseen oven lukkomekanismiin ei ollut tarvetta kajota. Asunnossa on siis ennestään ollut pari avainpesätöntä älykästä lukkoa (Yale) ja nyt nämä kaksi avainpesällistä ”Pindorallista” ovea, jota voi kuitenkin älykkäästi hallita. Fyysisen avaimen käyttäminen on loppunut nyt täydellisesti meidän älykodissa.

Pientä viilaamista..

Vaikka asennus oli helppo, on silti syytä varautua jälkikäteen tehtävään pieneen viilaukseen. Alussa Pindora käänsi lukkomekanismia onnistuneesti, mutta muutaman päivän jälkeen toinen ovista alkoi vaatimaan pientä avustusta (työntöä) silloin kun lukkoa käännetään. Ongelma on siinä, että pienetkin säätilan vaihtelut vaikuttavat siihen, miten vanhan talon vanhat ovet toimivat. Vastaraudan säädöllä ja tiivistehommilla voisi asian mahdollisesti korjata, tai sitten vain elää asian kanssa. Kokeilin ensimmäistä tuloksetta ja päädyin lopulta jälkimmäiseen ratkaisuun. Nyt käytännössä perussääntö on, että kolmen koputuksen jälkeen säästä riippumatta nojaan hieman oveen ja odotan, että moottori on saanut lukon avattua. Mikäli lukkomekanismi on siis lähtökohtaisesti jo tiukka tai vaatii erillistä avittamista avatessa tai suljettaessa, vaatii se todennäköisesti sitä myös Pindora-asennuksenkin jälkeen.

No mitä sitten tapahtuu, jos Pindora ei saa lukkoa avattua? Pindora kääntää lukkoa asetuksissa määriteltyjen millisekuntien ajan ja mikäli lukkoa ei saada auki, ilmoitetaan tästä PIN-hallintasivun kautta. Tämän jälkeen käyttäjä voi yrittää avata lukkoa uudelleen. Mikäli avaus vaatii pientä avustusta, niin sitten pikku noja oveen ja lukko auki. Pindoran sisällä oleva servo ymmärtää, että jos määritelty voimakkuus ja aika ei lukkoa avaa, niin sitten luovutetaan ja pyydetään kokeilemaan uudelleen. Ongelmatilanteissa lukon rutinaääni on melkoista ja se varmasti rasittaa laitteen vetohihnan kumpaankin päätä, eli vääntönupin puolen kiinnitystä, sekä servopuolan kiinnitystä. Kiinnikkeet ovat muovia ja ehkäpä tuotekehitys jossakin kohtaa pohtii, että tulisiko materiaalin olla pykälän kestävämpää. Servon vääntöteho on 15kg, joten se kyllä tarvittaessa kykenee lujaakin vääntämään, mikäli vain muut osat sen kestävät.

Kattavat säätömahdollisuudet

Yllätyin heti alussa hieman siitä, että kuinka laajat lukon säätömahdollisuudet hallintaliittymän kautta asiakkaalle annetaankaan. Tämä on ehdottomasti iso plussa tuotteen räätälöinnin ja hallittavuuden kannalta..siis iso plussa erityisesti loppukäyttäjän kannalta. Sain omaan hallintaliittymääni testiin myös muutamia yrityspuolen premium-lisäominaisuuksia. Näistä on pakko mainita mm. PIN PAD LIST -ominaisuus, joka mahdollistaa käytettävien Pindora-lukkojen bundlaamisen saman urlin alle. Ohessa esimerkki, mikäli selitykseni hieman ontui..

Puhelimessa yksi linkki, sisältä valitaan lukko ja sitten annetaan PIN-koodi.

Toinen erikseen mainitsemisen arvoinen premium-lisäominaisuus on nimeltään MAGIC LINK. Tämä ”taianomainen linkki” luo PIN-koodittoman linkin oven avaamista varten. Ohessa esimerkki…

Klikataan magic linkkiä, sitten open the door ja koputtamaan..

Nyt sietää vain toivoa, että yrityspuolen ominaisuudet valuisivat joskus myös kuluttajapuolelle käyttöön. Ovat ehkä pieniä ja simppeleitä asioita, mutta parantavat käytettävyyttä kyllä reilusti.

Mainittakoon lisäksi, että ihan perus hallintaliittymässäkin pystyy PIN-sivun ulkoasua muuttamaan. Tarkkasilmäiset jo testivideoista ehkä huomasivatkin, että logona voi käyttää tällöin kuvan sijaan myös giffejä. 😉

Toimiva tuki

On aina ilo todeta, että asiakaspalvelu ja tuki toimii. Olen ollut tukeen yhteydessä useita kertoja ja vasteajat, sekä asiantuntevuus on Pindoralla hyvällä tolalla. Todennäköisesti tästä saa nauttia siitä syystä, että toiminta on vasta alkutaipaleella ja jokainen asiakas on nk. tärkeä. Alkutaival ei tietenkään ikuisesti kestä mutta toivotaan, että asiakas tulee pysymään keskiössä jatkossakin ja loppukäyttäjät saavat nauttia loistavasta asiakaspalvelusta.

Avoimuus…

Avoimuus lienee Pindoralle tärkeä asia ja loppukäyttäjän kannalta tämä on myös hyvä juttu. Sosiaalisessa mediassa Pindoran henkilöt esiintyvät omilla nimillään ja vastaavat esitettyihin kysymyksiin hyvällä prosentilla. Se mikä sosiaalisen media keskusteluista pistää silmään, on loppukäyttäjien antama palaute ja sen vaikutus itse tuotteeseen. Eli Pindora on tehnyt parannuksia tuotteeseen saadun palautteen pohjalta. Edeltävässä versiossa on ollut suuria haasteita vetomekanismin heikkouden takia ja lisäksi vääntönupin materiaalista oli annettu palautetta. Nyt kun tässä uusinta Pindora-tuotetta käpistelen, niin aiemmin sisällä olleen ketjun sijaan käytetään nykyään metallista vetohihnaa, ja muovisen vääntönupin tilalle on tullut alumiininen vääntönuppi. Avoimuus siis toimii, kunhan sitä tapahtuu kumpaankin suuntaan.

…ja integraatiot

Integraatioiden osalta ennen vuoden vaihdetta kuultiin uutisia SmartThings-yhteensopivuudesta. Tämä on ehdottomasti hieno ominaisuus SmartThings-käyttäjille. SmartThings on käynyt Pindoran koodit läpi ja tarkastanut laitteen yhteensopivuuden. Täytynee kuitenkin vielä tarkentaa, että Pindoralla ei ole nk. ”Works with SmartThings” -sertifikaattia. Sertifioiduissa integraatioissa SmartThings tekisi itse myös kattavan testauksen ja antaisi tarvittaessa tukea, mikäli käytössä esiintyy ongelmia. Nyt jos ongelmia integraatiossa ilmenee, niin oikea yhteydenottokanava on Pindoran helppari.

Pindoran lisääminen SmartThingsiin tapahtuu muiden laitelisäysten tavoin. ST-applikaation brändilistasta löytyy ”Pindora”, jota klikataan. Tämän jälkeen edetään ohjeiden mukaisesti ja paritetaan Pindora-tili SmartThingsiin.

Kun laite on onnistuneesti paritettu, löytyy se muiden ST-laitteiden tavoin laitelistalta. ST-applikaatio kykenee kertomaan akun varauksen, sekä auki/kiinni -statuksen. Hienoa on kuitenkin se, että aiemmin mainitun Magic Linkin tavoin Pindora-laitteen applikaationapilla voi oven avata ilman PIN-koodin syöttöä. Tämä mahdollistaa Pindoran kytkemisen SmartThingsin eri automaatioihin, joissa esim. saapuessani kotiin Pindora1-lukko avataan automaattisesti. Minä menen ovelle ja koputan kolmesti päästäkseni sisään. Helppoa!

Historiatiedotkin ovat nähtävillä, mutta tämän lisäksi Pindora-lukko voidaan valjastaa SmartThings Home Monitorin käyttöön, eli Pindora voi toimia yhtenä valvottavista sensoreista. Jos muistanette, Pindoran asennuksen yhteydessä karmiin asennettiin magneetti kertomaan Pindoralle onko ovi kiinni vai auki. Käyttöperiaate on sama kuin missä tahansa ovi/ikkunasensorissa. Mikäli magneetti aukeaa hälytysjärjestelmän ollessa viritettynä, generoi se SmartThingsiin hälytyksen ja tekee automaatiossa määritetyt toimenpiteet (sireenit, viestit, valot jne.).

En silti ihan vielä uskaltanut ottaa Pindorallisista ovista aiemmin asennettuja z-wave -verkon ovi/ikkuna-sensoreita pois. Pitää vielä hieman testailla ja mikäli Pindora ajaa sensorina tehtävänsä, voidaan ylimääräiset z-wave -sensorit siirtää muihin käyttötarpeisiin (ja niitähän on aina ja vaikka kuinka paljon).

Hubitat?

Hubitat-yhteensopivuutta Pindoralla ei vielä ole, mutta tämä on Pindoralla parhaillaan selvityksessä. Olisi hienoa, mikäli Pindora olisi tuettuna SmartThingsin lisäksi myös Hubitatin puolella. Tästä kuulemme ehkä kohta lisää!

Summa summarum..

Toimiva tuote sellaisille henkilöille, ketkä haluavat tehdä ovilukoista älyllisiä kuitenkaan koskematta nykyiseen lukkomekanismiin. Tuote toimii luvatusti ja asiantuntevaa tukea on tarjolla. Kehitystyötäkin tuotteen parantamiseksi tehdään ja käyttäjiä ilmiselvästi kuunnellaan.

Kaupasta ostettuna Pindoran hinta on yleensä 249€ riippumatta siitä onko kyseessä Retro vai tavallinen versio. Hinnasta voi ja toki pitääkin olla montaa mieltä, mutta se eittämättä kulkee linjassa muiden samantyyppisten tuotteiden kanssa. Pindoran läheisin kilpailija älylukkomarkkinoilla lienee Oviku Nero. Tosin vertailua Neroon on vaikea tehdä siitä syystä, että Nero on bluetooth-tuote kun taas Pindora on hallittavissa Internetin yli. Toisaalta minulla ei myöskään ole kokemuksia Ovikusta, joten on vaikea todeta muuta kuin, että molemmat ovat jälkiasennettavia älylukkotuotteita samassa hintaluokassa. Yaleen tai Danalockiin tätä ei oikein voi verrata, koska molemmissa em. tuotteissa tehdään fyysisiä asennuksia ruuvimeisseli kädessä.

Tuotteen ulkonäkö on mielestäni jo lähtökohtaisesti hyvä, mutta kyllähän tuossa olisi räätälöintipotentiaaliakin. Miltä esim. kuulostaisi vaihdettava vääntönuppi eri värisillä pulverimaalauksilla? Artikkelissa aiemmin mainitsinkin jo tuotteen kestävyydestä ja täytynee asiasta kirjoitella sitten, kun on kokemuksia pidemmältä ajalta. Oletan kuitenkin, että Pindoralla tarkkaillaan asiaa ja tehdään sopivia peliliikkeitä, mikäli tarve näin vaatii.

Pindorasta voi käydä opiskelemassa lisää Pindoran webbisivuilla osoitteessa: www.pindora.fi

Valohullu on nyt tyytyväinen Pindora-käyttäjä. Täytyykö nyt koputtaa (kolme kertaa) puuta heheh..? 😉

Scroll to Top