Philips Hue – Uutuuksia syksyllä 2021

Tuoreiden huhujen mukaan, Philips olisi julkaisemassa syyskuun puolivälissä uusia Hue-tuotteita. Muutamat uusista tuotteista lienevät sellaisia, jotka vastaavat niihin huutoihin, joita me aktiiviset Hue-käyttäjät olemme jo jonkin aikaa kaivanneetkin. Viime vuoden heinäkuussa (2020) kirjoittelin artikkelia juuri julkaistuista 1600 lumenin Hue white -lampuista. Artikkelin loppupuolella lausuin: ”Se mitä seuraavaksi jäädään odottamaan, on 1600 lumenin Hue-värivaloja. Voisiko tällaisia olla jossakin vaiheessa jopa tulossa..

..ja arvatkaapa mitä? Näitä olisi nyt vihdoin kuulemma tulossa..

Lisää tehoa, lisää kokoa

Syksyllä julkaistaan siis uuden generaation Hue-lamppuja. Jos olen oikein Huen generaatioiden kärryillä pysynyt, niin kyseessä lienee nk. gen5 -tuotteet. Se mitä syksyllä aidosti käteensä uuden generaation myötä saa, on mm. nykyisen vakioituneen 806 lumenin sijaan 1100 lumenin lamppu. Eli tehoa n.300 lumenia lisää, joka on kyllä jo ihan silmin nähtävä ero. Valotehon kasvattaminen tulee todennäköisesti tarkoittamaan myös lampun fyysisen koon kasvua passiivisen jäähdytystarpeen vuoksi. Lampun fyysisestä koosta ei tosin vielä tarkempia tietoja ole, mutta Philips julkaisemien tuotekuvien perusteella uusi tuote olisi nykyisiä lamppuja isompi, mutta kuitenkin pienempi kuin nämä nykyiset 1600 lumenin jättimäiset Hue White -lamput.

Tämän lisäksi myyntihyllyille ilmestyy myös jotakin mahtavaa, nimittäin Hue tulee julkaisemaan 1600 lumenin valotehoon kykenevät Hue White Ambiance- ja Hue White and Color Ambiance -lamput. Tätä ehdin viime vuonna ääneen jo hieman mietiskelemäänkin, ja näihin mietintöihin on mitä ilmeisimmin nyt reagoitu 🙂 Näiden supertehokkaiden lamppujen fyysinen koko tulee olemaan todennäköisesti samaa luokkaa, kuin jo nyt myynnissä olevilla 1600 lumenin lampuilla. Melkoisia jötiköitä siis, mutta tämä on ehdottomasti hyvä uutinen ja tarkoittaa ainakin täällä jälleen ostohanskojen päälle pukemista.

Lähdekuva: hueblog.com

Uusia Filament-tuotteita

Syksyn julkaisuun kuuluu myös uusia E27-kantaisia 550 lumenin Filament-lamppuja. Uudet tuotteet ovat tulevat olemaan saatavilla niin Standard-, Edison-, kuin Globe -malleina. Se mikä tuotteista tekee mielenkiintoisen, on nk. tuplafilamentti-toteutus. Eli jokaisessa uudessa Filament-lampussa tulee olemaan kaksi ”hehkulankaa” (lämmin ja kylmä), joka mahdollistaa jatkossa värilämpötilan säädön. Tämä on varmasti ominaisuus, jota moni on kaipaillut.

Tämän lisäksi Filament-tuoteperheeseen ollaan lisäämässä myös E14-kantaisia lamppuja. Tällä hetkellä kaikki myynnissä olevat Huen filamenttilamput ovat olleet E27-kantaisia, joten sanoisin, että hyvä lisä tämäkin on. E14-lamppujen osalta ei kuitenkaan tulla saamaan värilämpötilasäädön mahdollisuutta, eli lamput ovat yhdellä ”hehkulangalla” toteutettuja.

Lähdekuva: hueblog.com

Ässiä hihassa?

Jos lisäksi villeimmät huhut paikkansa pitävät, niin Hue on mahdollisesti julkaisemassa nk. Gradient-tuotteita. Tämä on todellakin vielä villi huhu, eikä siksi ehkä kannata ihan vielä kuohuviinipulloa avata. Mutta…mikäli huhut paikkansa pitäisivät, niin syksyllä kuluttajien hyppysissä voisi olla mm. Hue-valonauha, joka kykenee toistamaan useita eri värejä samaan aikaan.

Huella tällainen tuote tosiaan nytkin jo on saatavilla, mutta tuote on tarkoitettu television taakse ja vaatii lisälaitteita (hdmi sync box) toimiakseen. Suunnittelijat olisivat huhujen mukaan nyt kyenneet puristamaan yhteen valonauhaan kaiken sen tekniikan, jota Gradient-toteutus vaatii. Mikään maailman suurin ponnistus tuo ei tosin pitäisi olla, koska markkinoilla on nyt jo mm. muiden valmistajien led-nauhoja, jotka kykenevät valojan ”gradientisti” toistamaan. Tätä jään kuitenkin yhtä innokkaasti odottamaan, kuin uusia 1600 lumenin värikykeneväisiä lamppujakin. More power, more light, more fun!

Kuvassa Huen television taakse kiinnitettäväksi tarkoitettu Gradient-nauha

Thread..ja..Matter

Huen uusien julkaisusuunnitelmien/-huhujen myötä Thread-tekniikka on noussut jälleen kerran keskustelun aiheeksi. Valitettavasti kuitenkaan mitään virallista infoa ei ole Philipsin suunnasta annettu. Ounastelin taannoin jo CES2021-artikkelissa, että tekniikasta ja sen ”tulemisesta” Huelle jotakin mainittaisiin, mutta jälleen kerran saatiin vain hiljaisuutta ja Hue-harrastajien omaa kuhinaa. Thread liittyy toki vahvasti myös Project Matteriin, mutta eipä Matteristakaan mainita sanaakaan.

Jos jotakuta kiinnostaa sisäistää ”etkoina” mitä Thread ja Matter tarkoittavat, niin tässä mielestäni hyvä englanninkielinen kirjoitus siihen liittyen. Artikkelista kannattaa vain kääntää ”Chip” maininta ”Matteriksi”, koska nimi vaihtui taannoin kehityksen edetessä. Lisäksi tarkemmat kuvaukset Threadista ja Matterista voi käydä lukaisemassa seuraavien linkkien takaa.

Threadin ja Matterin vaikutusta älykotitekniikkaan ja älyvalaistukseen mm. Huen osalta voi toistaiseksi vain spekuloida, mutta älykotien kaikkine Hue-valoineen pitäisi kaiken järjen mukaan jatkossa näyttää huomattavasti hiotummalta ja järkevämmältä. Tämä tietenkin vaatii sen, että tekniikoita ryhdytään tuotteissa ensiksi tukemaan ja sitten seuraavaksi yhdessä käyttämään.

Scroll to Top