Neo CoolCam ovi- ja ikkunasensorit

Pieni, mutta itselle merkittävä tavoite on nyt vihdoin saavutettu, sillä kodista ei löydä enää ainuttakaan zigbee-sensoria, eikä varsinkaan Xiaomin laitteita. Tässä ei siis ole kyse mistään zigbee- tai Xiaomi -vihasta, mutta pientä ärsytystä tämä em. valmistaja sensoreineen on aika ajoin aiheuttanut. Lähdin etsimään netin kauppapaikoista kohtuuhintaisia z-wave -sensoreita ja yritin toki aluksi löytää aiemmin hyväksi toteamiani BeSense-sensoreita. Kuinka ollakaan näiden hinta oli kaksinkertaistunut, ja suurimmasta osasta kauppoja ei näitä enää löytynytkään. Pieni hakukierros tuotti tulosta ja päätin tilata Amazonista 6kpl Neo Coolcam -ovi- ja ikkunasensoreita. Näyttivät näppäriltä ja olivat vielä tässä vaiheessa suhteellisen edullisia 🙂 Urpo kuin olen (anteeksi Urpo-nimiset), niin en huomannut, että Saksan Amazonin myyjä olikin salakavalasti kiinalainen. Ei muuta kuin tilausta kehiin ja parin päivän päästä katselin, että miksi hitossa pakettia ollaan lähettämässä Kiinasta. Eli lopulta sensorit tulivat maksamaan 6 x 16,99€/kpl + tullimaksu + patterit. Noh, rahaa se vain on, mutta samalla hinnalla olisi saattanut saada lähempäänkin samanlaista tavaraa. Se siitä, mutta mennäänpä itse tuotteeseen.

Paketti, auki…

Nätissä pienessä paketissa jokainen sensori on. Pakkauksessa näkyy kaikkien mahdollisten langattomien tekniikoiden merkinnät, mutta paketin yläkulmassa ja manuaalissa on sitten ruksittu se tekniikka, millä sensori on varustettu. En siis tiedä, että voiko näitä sensoreita tilata wifinä ja zigbeenäkin, mutta nämä meikäläisen paketissa olevat ovat z-wave -tekniikkaa. Lisäksi toki ”Plus” parantaa kantomatkaa, mikä on aina hyvä asia.

Paketin sisällä on itse sensori, magneetti (vastakappale), tarvikepussi ja manuaali.

Sensori on päälisin puolin varsina nätin näköinen ja laadukkaan tuntuinen hyppysissä. Missäköhän se painike yhdistämistä varten on, ja mitä patterille pitää tehdä?

Jokin painike sensorin päästä kuitenkin löytyi ja sitä painamalla sensorin kotelon sai auki. Tässä kohtaa toki hieman ihmetytti, että missä patteri on. Olin tottunut, että BeSensessä patteri kuului mukaan ja kaikki oli suoraan käyttövalmista.

Kotelon sisältä paljastui piirilevy…ilman patteria. Noh eipä tehdä tästä sen suurempaa numeroa. Manuaali kouraan ja patterin tyyppiä tarkastamaan, koska patterin slotti oli erikoisen kokoinen. Patterityyppi oli CR2, eikä kaapeissa tällaista tietenkään ollut. En edes tiedä mihin CR2-pattereita yleensä käytetään. Eipä sitten kuin kauppaan ja pattereita kädet täyteen. Lopulta patteri sisään ja punainen valo vilahti sensorissa. On se hengissä ainakin.

Sensorin molemmissa osissa on pienet viivat osoittamassa, että minkä kohtien pitää ”kohdata” sensorin ollessa kiinni. Mikäli viivat eivät ole kohdakkain, ei sensori sulkeudu.

Nyt päästään ah niin ihaniin paritushommiin. Ja se lausehan kuulosti sitten muutenkin todella ghetolta. Ohjeiden mukaan paritusprosessi alkaa painamalla namiskaa 3 x peräkkäin. Klik Klik Klik, ja punainen valo alkoi vilkkumaan. Tässä kohtaa ST-applikaatio auki ja sensoria etsimään. Ei mennyt aikaakaan, kun uusi sensori löytyi ja sen pystyi nimeämään halutulla tavalla. Itsellä ”Dishy” sana tarkoittaa Dishwasherin eli astianpesukoneen vesihanan sensoria. Sekä astianpesukoneessa, että pyykinpesukoneessa oli Xiaomin sensorit ja nyt tilalle laitetaan nämä Neo CoolCamin sensorit. Kolme muuta sensoria menee kodin ikkunoihin ja yksi jäljelle jäävä menee robottiruohonleikkurille, mutta tästä joskus myöhemmin lisää.

Kun jokainen sensori oli asennettu, voitiin poistaa Xiaomin sensorit ja muistaa päivittää mm. WebCoren Pistonin kuntoon niiltä osin mihin sensorimuutos vaikutti. Nyt muutaman päivän näitä käyttäneenä täytyy sanoa, että sensorit ovat tarkkoja, eivätkä sekoile edes nopeissa tilamuutoksissa. Kappaleiden etäisyys ei kuitenkaa saa olla 1cm suurempi, sillä muuten magneetti ei sulje sensoria. Osien välimatka on ehkä hieman pidempi kuin esim. BeSensen sensoreilla, mutta jokseenkin samalla tasaolla Xiaomi-sensoreiden kanssa. Sanoisin jopa, että ovat ihan hintansa arvoisia, vaikka todellisuudessa yritän ehkä hieman lievittää pienimuotoisesta ostohölmöilystäni johtuvaa tuskaa. 🙂

Nyt jatkan elämääni Zigbeettömässä ja Xiaomittomassa maailmassa! Toistaiseksi näyttää ongelmattomalta ja mukavalta.

Scroll to Top