Vielä vuosi takaperin kotini installaatioon kuului muutamia ylivuotosensoreita Xiaomilta. Sensorit olivat zigbee-pohjaisia ja tippuivat aika ajoin verkosta pois ST-yhteensopivuusongelmien takia. Kun sitten päätin poistaa kaikki zigbee-pohjaiset sensorit ST-ympäristöstäni pois, hankin tilalle z-wave -sensoreita. Jostain syystä ylivuotosensorit jäivät hankkimatta, enkä hetken kuluttua enää muistanut edes koko asiaa. Nyt on ryhtiliikkeen aika, joten hankitaan muutamat ylivuotosensorit.
Amazon.de:stä löytyi NEO Coolcam -ylivuotosensoreita, joita käyttökokemusten mukaan kehuttiin. Lisäksi vielä sensorit ovat virallisestikin SmartThings-yhteensopivia ja kun hinta oli kohdillaan (30€/kpl), niin päätin pistää testin vuoksi kaksi sensoria tilaukseen. Posti toi paketin postilaatikkoon ja lähdetäänpä tutkimaan mitä oikein saatiin.
Terveisiä Hong Kongista..
NEO Coolcam -sensorit ovat yllätys-yllätys Hong Kongissa valmistettuja, kuten sensoreista n. 80% tuntuu olevan. Laite on z-wave plus -sensori, joten laitteella pitäisi olla useiden kymmenien metrien kantoalue. Sensorissa on ilmeisesti kahden eri z-wave -taajuusalueen tuki, sillä laitteen paketissa mainitaan kumpikin alue Euroopalle ja Jenkeille. Yleensä näissä sensoreissa lukee erikseen kumpaan taajuusalueeseen laite on tarkoitettu, mutta tässä ei takakannen taajuusalue-maininnan lisäksi löydy mitään muuta infoa. Jälleen kerran vasta tässä kohtaa alan myös katselemaan patterityyppiä ”CR2” ja toivon, että pakettiin kuuluu aloituspatteri..

Paketti avattu ja paketin sisältä löytyi jokseenkin messevän kokoinen ylivuotosensori. Pidän kokoa normaalia isompana varmasti siitä syystä, että olen tottunut Xiaomin pieniin sensoreihin, joiden halkaisija ei ollut varmasti 3cm enempää. Näillä on halkaisija liki 7cm, eli ovat kooltaan tuplasti isompia kuin Xiaomin zigbee-sensorit. Sensoria kun hypistelee, niin osittain koon takia tulee vaikutelma melko jämäkältä ja kestävältä tekeleeltä.
Kun sensori irrotetaan muovikotelostaan, löytyy kotelosta sensorin teline, kiinnitystarvikkeet, sekä probe. Tässä sensorissa ylivuotoa on mahdollista mitata laitteen pohjassa olevilla piikeillä (3kpl). Kun yksikin piikki joutuu veteen, eli sensori seisoo veden päällä, generoi se hälytyksen käyttäjän määrittelemällä tavalla. Tarvittaessa sensori voidaan myös kiinnittää esim. allaskaapin seinälle ja asettaa huomattavasti pienempi probe kiinni kohteeseen. Probe toimii sensorin tavoin, joten mikäli probe kastuu, tuottaa se hälytyksen käyttäjän määrittelemällä tavalla.
Probe on tarkoitettu lähinnä ahtaisiin kohteisiin, joissa isompaa sensoria ei saada ujutettua juuri sinne paikkaan, missä mahdollista vuotoa halutaan havainnoida. Joka tapauksessa käyttäjän valittavaksi jää, että käyttääkö sensoria vai probea. Samaan aikaa näitä ei voi käyttää, sillä proben kiinnittäminen vaatii sensorin telineen käyttöä, joka sulkee sensorin omien piikkien käytön.
Sensorin parittaminen
Ohjeistusta sen verran vilkaisin, että tässäkin sensorissa parituksen käynnistämiseen käytetään perinteistä ”paina kolmesti” -lähestymistapaa. Laitteen kansi kierretään auki ja alta paljastuu patteri (hyvähyvähyvä), sekä piirilevy komponentteineen. Patterin toisen pään paperiläpyskä poistetaan, jotta laite saadaan tulille. Tämän jälkeen piirilevyn ainoaa mustaa namiskaa painetaan lyhyen ajan sisällä kolme kertaa, jolloin sensoria voi ryhtyä etsimään SmartThings-applikaatiosta.

Paritustilan aktivointi ilmaistaan sensorin puolella punaisella valolla, joka vilkkuu hetken aikaa kunnes sammuu. Sammuminen ei tarkoita paritustilan päättymistä tai sitä, että sensori olisi onnistuneesti/epäonnistuneesti paritettu. Led-valo yksinkertaisesti vain sammuu ja enää kysytään käyttäjän sisua odotella, että milloin sensori ilmestyy SmartThings-haussa näkyville. 🙂 Sensorin kansi on muuten helkutin tiukka. Tämä toki siitä syystä, että vesi ei pääse piirilevylle asti tekemään tuhojaan, mutta tätä sai oikeasti meikäläisenkin pienehköillä hauiksilla vääntää, että kannen ja sensorin alaosan kohdistusmerkit menivät kohdilleen. Tai ehkä se on vaan hauiskääntöjen puutetta…
Noh..ei se ottanut kuin pari minuuttia ja sensori löytyi. Nimesin sen oman nimeämiskäytäntöni mukaisesti, eli alussa englanniksi sensorityyppi ja lopussa yksilöivä kohde. Tässä yhteydessä ”Dishy” tarkoittaa astianpesukonetta.
Testataan toiminta
Seuraavaksi voidaankin aidosti kokeilla, että mitä tapahtuu kun sensori havaitsee kosteutta/nestettä.
Kuten videosta huomaa, sensori ei kovin kauaa tuumaa, ennen kuin hälytys annetaan. Sensorin sisällä on oma beeperi, josta tuon kaunis videollakin kuuluva vinkuminen kuuluu. Ääni on tosiaan sen verran vaimea, että se on lähinnä muodon vuoksi olemassa. SmartThings toki ilmoittaa tarkalleen, että mikä sensori hälytyksen antaa. Ehkäpä jos sensoreita olisi nipussa useampi, niin yksittäisen hälyttävän sensorin etsintä olisi äänen avulla tällöin helpompaa.
Samalla testasin sensorin laittamista tiskialtaan pohjalle, joka ei ollut enää märkä. Sensori alkoi hälyttämään yhtä nopeasti kuin vesitestissäkin. Sensori kykenee siis havaitsemaan kosteutta nesteen lisäksi. Tämä on loistava ominaisuus, sillä sensorin ei ole tällöin tarvetta joutua juurikaan vuotavan veden armoille vaan ympärillä oleva kosteuskin riittää.
Lopuksi määritetään vielä SmartThings-asetuksen SmartThings Home Monitorin osalta kuntoon. Haluan toki käyttää kaikkia (toistaiseksi vain 2kpl) sensoreita vuotojen havaitsemiseen, ja lisäksi määrittelin ”Set responseen” sireenit antamaan 3min hälytyksen, muutaman valon syttymään, sekä push-viestin lähettämisen asianosaisille.
Loppusanat
Sensorit ovat kohtuuhintaiset ja laadukkaan oloiset ylivuotosensorit. Sensorit ovat z-wave plus -yhteensopivia ja reagoivat herkästi nesteeseen ja jopa kosteuteen. Kokoluokaltaan ovat melkoisen isoja, mutta proben käyttö helpottaa ahtaisiin tiloihin ujuttamista. Sensorit eivät tosiaan vaadi käyttäjäpohjaisten Device Handlereiden käyttöä, vaan tunnistautuvat suoraan z-wave -water sensoreina ja ryhtyvät raportoimaan dry/wet-tilan lisäksi patterin varauksen määrää. Toimivat mielestäni kyllä sen verran luotettavasti ja mallikkaasti, että näitä täytyy ehdottomasti hankkia lisää.