McCulloch ROB S600 – Isompaa terälevyä

Kuulin McCulloch ROB S600 -robottiruohonleikkuriin liittyvästä modauksesta, jonka avulla robotin leikkuutehokkuutta voidaan parantaa. Kuvio kuulosti sen verran edulliselta ja helppotöiseltä, että päätin sen toteuttaa. Ohessa artikkeli iloksenne, jossa robottiruohonleikkurille vaihdetaan vakiokokoa isompi terälevy.

Uusi terälevy

Husqvarna tuntuu olevan monen pihassa mönkivän robottiruohonleikkurin valmistaja, vaikkakin laitteen päällä lukisikin jotain muuta. Tästä hyvänä esimerkkinä Gardena ja McCulloch, jotka molemmat valmistuvat Husqvarnan liukuhihnoilta, mutta saavat liukuhihnan loppupuolella eri värisen kotelon ja siihen toisen nimen.

Husqvarna on nk. lippulaivamalli, ”Mersujen Mersu”, ja samalla myös kallein. McCullochin ja Gardenan leikkurit ovat sitten pykälää halvempia, vaikka voivatkin olla ominaisuuksiltaan täysin ”Mersujen Mersua” vastaavia. Vaikka pihalla vaeltaakin halvempi laite, niin em. merkkien varaosat ovat kuitenkin usein keskenään yhteensopivia.

McCullochiin on saatavilla vain vakio terälevy, joka on halkaisijaltaan 140mm. Gardenan vastaava Sileno-leikkurimalli taas ajelee pihanurmea 200mm terälevyllä varustettuna. Kun molempien terälevyjen kiinnitysmekanismi on täysin identtinen, niin päätin hankkia leikkuriini Gardenan 200mm terälevyn.

Terälevyä on saatavilla mm. Clas Ohlsonilta melko kohtuulliseen 17,9€ hintaan. Kun rahat oli lyöty tiskiin ja terälevy oli hyppysissä, ryhdyttiin vihdoin asennustöihin. Alla olevassa kuvassa vakio terälevy on vielä kiinni, mutta isompi kiekko on vieressä jo innokkaana odottamassa.

Terälevyn ja suojan irrotus

Ensiksi irrotetaan terälevy. Irrottaminen tapahtuu avaamalla levyä kiinni pitävät kolme torx25-ruuvia.

Kun ruuvit on irrotettu, paljastuu alta terälevyn suoja. Uusi terälevy ei mahtuisi pyörimään, mikäli originaali teräsuoja on kiinni.

Siksipä seuraavaksi otetaankin teräsuoja pois, joka on yhdellä ruuvilla kiinni. Kun ruuvi on irti, käännetään teräsuojaa viistosti vastapäivään ja lopuksi vain nostetaan pois.

Teräsuojan alta löytyy leikkuumoottorin akseli, joka pyörittää terälevyä. Ei muuta kuin uusi terälevy vanhoilla ruuveilla kiinni. Väliin ei mahdu, eikä väliin tästä syystä enää tulekaan teräsuojaa.

Lopuksi asennetaan vielä uudet terät, jotta päästään (toivottavasti) heti näkemään loistavia leikkuutuloksia.

Valmista!

Koolla on kuulemma väliä?

Asennuksen jälkeen voidaan vielä verrata vanhaa ja uutta terälevyä päällekkäin, sillä onhan näiden kahden välillä melkoinen ero.

Kaikki joskus matematiikan tunneilla käyneet osasivat jo artikkelin alussa päässään/päissään laskea, että vanhan ja uuden kiekon halkaisijan välillä on 60mm kokoero. Tämä tarkoittaa sitä, että terälevyn yksittäinen terä ulottuu leikkaamaan 30mm vanhaa terää kauemmas.

Jos oikein tarkkoja ollaan, niin terälevyssä terät ulottuvat 10mm terälevyn ulkopuolelle, jolloin todellisuudessa leikkuuhalkaisija uudella terälevyllä on 220mm, ja tämä on huomattavasti enemmän kuin vakioterälevyn 150mm.

Turvallisuudesta!

Lopuksi täytyy nostaa vielä esille turvallisuusasiat. Originaalin teräsuojan tarkoitus on suojata teriä ulkoisilta artikkeleilta, ja ehkäpä myös käänteisesti ajatellen, ulkoisia artikkeleja teriltä. Näihin artikkeleihin voidaan laskea mm. lasten varpaat ja eläinten tassut.

Teräsuojan poistaminen käytännössä mahdollistaa sen, että joku voinee entistä helpommin työntää kätensä tai varpaansa terien luo. Tämä nyt sitten kaikille tiedoksi ja pohdittavaksi, jos vastaavaa modifikaatiota lähdette omalle leikkurillenne tekemään. Vaara on siis olemassa, mutta vaara on toki aina olemassa vakio terälevyn ja teräsuojankin kanssa käytettynä.

Ohessa vielä kuva siitä, kuinka lähellä laitteen ulkoreunaa terä kulkee leikatessaan. Matkaa on lyhimmillään 50mm leikkurin ulkokuoresta terään. Pitäkää tämä mielessä!! Renkaan kohdalta kukaan ei terään pääse käsiksi, koska leikkurin pitäisi tällöin nostaa rengasta ja tämä aiheuttaa moottorin sammumisen. Tuossa alla olevassa kuvassa näkyvä paikka on mielestäni se potentiaalinen vaaran paikka, jos leikkuualueella on lapsia tai eläimiä.

Meillä leikkuri tekee yöajoa, ja taloudessa asuvat ihmiset ovat muutenkin jo sen ikäisiä, että ”hella on kuuma”, ”älä koske robottiruohonleikkuriin”, ”ei saa lyödä veljeä suuhun”, ”ei saa työntää legoa nenään” ja ”älä heitä siskoa ikkunaan” -tyyppiset varoitukset ovat jo aikapäiviä sitten loppuneet.

Robotti lähtee tänään neitsytmatkalle uuden terälevyn saattelemana. Kirjoittelen infoa blogiin, kun olen saanut kerättyä hieman käyttökokemuksia. Lisäsin robotille kaiken kukkuraksi hieman vaikeusastetta tiputtamalla leikkuukorkeutta nykyisestä 5-tasosta tasolle 3. Katsotaan miten käy!

Tsekkaa myös McCulloch ROB S600 renkaiden nastoitusohjeet aiemmasta artikkelistani.

Scroll to Top