Logitech Harmony -viihdejärjestelmän ohjaus

Kapulasta kaukosäätimeksi

Niin kauan kuin nk. nykyajan yleiskaukosäätimiä on ollut olemassa, on Logitech Harmonylla ollut kaupan hyllyillä lähes aina jokin tuotemalli tarjolla. Toki valehtelematta, ensimmäiset yleiskaukosäätimet valmistajasta riippumatta olivat aivan hirveää rapaa. Mikäli useamman laitteen ohjaus sattuikin onnistumaan, oli kaukosäädin sitten muuten vaan käyttötuntumaltaan heikko. Tämän päivän Harmonyn tuotteita kun katsoo ja käyttää, niin kehitystä on 15 vuodessa tosiaankin tapahtunut.

Harmonyn Suomen mallistosta (vuonna 2019) löytyy ainakin viisi erilaista kaukosäädintä erilaisine toimintoineen ja ominaisuuksineen. Merkittävin valinta kuitenkin ostohetkellä Harmonyn suhteen on se, että ostaako hubillisen tuotteen vai hubittoman. Hubiton kaukosäädin toimii perinteiseen tapaan. Kaukosäädin kiinnitetään tietokoneeseen ja sinne ohjelmoidaan hallittavien laitteiden tiedot ja nappi-tuunaukset. Tämän jälkeen laitteita voidaan hallita kaukosäätimellä normaalisti. Hubillisessa ratkaisussa kaukosäätimen mukana tulee liikennettä handlaava keskitin, eli hub. Hub avaa uusia käyttömahdollisuuksia kodin viihdelaitteiston ja muiden järjestelmien hallintaan. Kaukosäätimen lisäksi hub ymmärtää mobiililaitteen Harmony-applikaatiosta tulevat painallukset samaan tapaan kuin kaukosäätimenkin painallukset. Käytännössä jokaista kodin mobiililaitetta voidaan käyttää kaukosäätimenä normaalin kaukosäätimen lisäksi. Ja suurimmalla osalla meistä on puhelin, jos ei kädessä, niin vähintäänkin taskussa aina.

Harmony Companion

Oma valintani osui Harmony Companion -tuotteeseen siitä syystä, että halusin hubillisen ratkaisun, mutta en tarvinnut erillistä kosketusnäytöllistä (ja melko kallista) kaukosäädintä. Totesin, että jos Companion-paketissa tulee hub mukana, niin voin tarvittaessa käyttää puhelinta kaukosäätimenä. Hallitsen Harmonylla kaikkia olohuoneessa olevia viihdelaitteita, Philipsin television, Denonin viritinvahvistin, Playstation, sekä Huen Lounge Light -valoja. Playstationin osalta täytyy toki todeta, että Sonyn mielenvikaisuuden(?) vuoksi konsolia ei saa käynnistettyä Harmony kaukosäätimellä. Tämä on täysin järjetön ja käsittämätön juttu, jota on jo vuosia kummasteltu. Playstationin hallinta laitteen käynnistyttyä toki onnistuu kaukosäätimen nappeja painelemalla, mutta ei käynnistys. Tätä varten on olemassa toimivaksi todettu ratkaisu, eli erillinen Ir-vastaanotin joka tulkkaa Harmonyn antamat komennot konsolille siten, että käynnistyskin on mahdollinen. Kyseinen laite on nimeltään PDP PS4 ir receiver, jota ei valitettavasti tunnu löytyvän kuin jenkkien verkkokaupoista. Tämän tulen jossakin vaiheessa hankkimaan ja raportoin tuotteesta sitten lisää.

Takaisin kuitenkin asiaan. Harmony Companion liitetään kodin wifi-verkkoon kiinni. Harmony tarvitsee internet-yhteyden konfigurointia varten. Mikäli konfigurointi on tehty ja Internet-yhteys on poikki, toimii kaukosäädin tässä tilanteessa ihan normaalisti. Internet-yhteyden ollessa poikki kuitenkaan Harmonyn applikaatio ei toimi, eli mobiililaitteella hallinnointi ei katkotilanteissa ole tällöin mahdollinen. Hub tulee asentaa näköetäisyydelle hallittavista laitteista. Kaukosäädintä ei ole pakko osoittaa hubin tai hallittavien laitteiden suuntaan, vaan signaali lentää rf-signaalilla kaukosäätimestä hubiin (tai internet-teitse applikaatiosta hubiin). Hub välittää viestit lopulta eteenpäin ir-silmien läpi ja kohdelaitteet vastaavat. Vasteajat ovat yleensä nopeita, eikä napinpainalluksen viiveitä huomaa lainkaan. Joskus olen kuitenkin huomannut nk. blackoutteja, joissa edes Harmonyn oman kaukosäätimen napinpainallukset eivät mene hubin kautta perille. Näitä tilanteita sattuu ehkä kerran kuussa, mutta jäävät helposti mieleen. Toimimattomuuden hetkellä pitää pohtia missä alkuperäiset kaukosäätimet mahtavat olla, onko niissä patterit sisällä, tai missä hallittavan laitteen fyysinen käynnistysnappula on. Joka kerta samat ihmetyksen aiheet.

Logitech Harmony Companion, hub, kaukosäädin ja applikaatio (Lähde: www.techhive.com)

Käyttötilanteet Harmonylla:

  • Television katsominen/Suoratoistot
  • Pleikkarin pelaaminen/Leffat
  • Radion kuuntelu
  • Ajastettu käynnistys esim. lätkämatsin takia (Smartthings apuna)
  • Lastenohjelmien päälle laittaminen ”etänä” jos lapset kotona toimettomina
  • Lounge-valojen päälle laittaminen (Philips Ambilight -television taustavalot saa itsenäisesti päälle)
  • Philips Hue-valojen päälle/pois päältä -kytkentä (4 ohjelmoitavaa nappia Hue-valoille)

Suosittelenko?

Niin suosittelenko, suosittelen ehdottomasti. En tiedä parempaakaan viihdelaitteiston hallintaan tarkoitettua apuvälinettä. Hubittomia yleiskaukosäätimiä tekee moni muukin yritys, joten peruskaukosäätimen osalta on makuasia, että haluaako rahansa laittaa Harmonyyn vai johonkin muuhun. Hubillisen ratkaisun osalta koen, että Harmony Companion on tärkeä osa älykodin kokonaisuutta.

Tsekkaa: www.logitech.com/fi-harmony
Scroll to Top