Ispy-valvontakamerajärjestelmä

Asuntomurrot ja niiden estäminen

Nykypäivän trendi lienee se, että asuntomurtojen määrä kasvaa jatkuvasti. Kohteina ovat niin yritykset, kuin yksityisasunnotkin. Uutisissa on voinut lukea myös homman nykyhetken härskiydestä, jossa asuntoon tunkeudutaan riippumatta siitä, onko asukas kotona vai ei. Oma asuntomme on joutunut kertaalleen murron kohteeksi. Tämä tapahtui muutama vuosi sitten. Varkaat yrittivät päästä asuntoon sisälle, mutta olivat sen verran amatöörejä puuhassaan, että tulos jäi lopulta melko heikoksi.

Jos ei ovesta, niin sitten ikkunasta (Lähde: https://www.nurmijarvenuutiset.fi)

Asuntovarkaat eivät suinkaan kulje työvälineet mukanaan kohteisiin, vaan murtovälineet hankitaan lennossa seinän vieruksista tai lähistöltä. On siis asioita, joilla kodin murtokeikan onnistumista voi ilman suurempia hankintojakin heikentää. Tavarat seinän vierustoilta varastoihin ja yleensäkin on syytä muistaa, että ovet on pidettävä aina lukossa ja ikkunat suljettuina. Tuolla pääsee jo melko pitkälle.

Jos homman haluaa viedä hieman isommalle levelille, niin kuluttajan on mahdollista hankkia itselleen kk-maksullinen kodin murtohälytysjärjestelmä. Palvelussa jokin ulkoinen taho hoitaa järjestelmän valvonnan ja ilmoittelee omistajalle tarvittaessa, jos kodin ovi aukeaa odottamattomasti. Markkinoilla on tarjolla muutamaakin erilaista palveluntarjoajaa, josta voi itselleen räätälöidä sopivan paketin ja sitten laskeskella mitä kokonaisuus maksaa. Vaikka et itse tällaista aktiivisesti etsi, niin joku kyllä ovellasi käy tätä jossakin vaiheessa markkinoimassa.

Yksi muutamista palveluntarjoajista laitteineen (verisure.se)

Lisäksi markkinoilta löytyy valmiita kodin murtohälytysjärjestelmiä, joissa kokonaisuuden hanskaaminen tapahtuu ihan itsenäisesti. Näihin saa kameroita ja sensoreita kiinni, ja tarvittaessa hälytykset saadaan pihalle sms-viesteinä sim-korttia käyttäen. Tuo oli vain yhden lauseen pintaraapaisu. Järjestelmät itsessään ovat nykyään melko monipuolisia ja toimivia, mutta jokseenkin hintavia.

Käytännössä jäljelle jää vielä yksi vaihtoehto. Koko setin voi tarvittaessa rakentaa halutuista komponenteista ja järjestelmistä ihan itse. Näissä tapauksissa kodin hälytysjärjestelmän ydin voi olla jokin kodin automaatiojärjestelmä, joka sitten juttelee erikseen valvontakameranjärjestelmää hallinnoivan palvelimen kanssa. Tällaisia palvelimella pyöriviä valvontakamerajärjestelmiä on muutamiakin erilaisia tarjolla, mutta yksi näistä on Ispy. Seuraavaksi keskitytään Ispy-valvontakamerajärjestelmään ja sen ominaisuuksiin.

Mikä ihmeen Ispy?

Ispy on avoimeen lähdekoodiin perustuva valvontakamerajärjestelmä, jonka kehitystyö on aloitettu vuonna 2007. Ispy on lokaalikäytössä ilmainen, mutta jos käyttäjä haluaa pilvipalvelut ja muut online-toiminnot käyttöönsä, niin Ispy muuttuu maksulliseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kodin lähiverkon jossakin Windows-pohjaisessa palvelimessa (tai esim. läppärissä) voi pyöriä Ispy-ohjelmisto. Ispy-ohjelmistoon lisätyille samassa lähiverkossa (tai palvelimessa) kiinni oleville kameroille voidaan kaikille määritellä millä ehdoilla ja milloin kamera-feediä tallennetaan. Tallenteet jäävät Ispy-palvelimen kovalevylle lokaalisti talteen.

Ispy-palvelimen päänäkymä (Lähde: ispyconnect.com)

Mikäli käyttäjä asentaa itselleen Ispy-palvelimen ja haluaa maksaa mm. online-palveluista, niin palvelimelle asennetaan tällöin lisäksi Ispy-agentti, joka mahdollistaa pääsyn Ispy-palvelimelle myös Internetin yli (SSL-salattuna, ja ilman erillisiä porttiohjauksia). Maksava asiakas saa lisäksi käyttöönsä Ispy-mobiiliapplikaation, jolla pääsee näkemään mm. valvontakameratallenteita, sekä vastaanottamaan push-viestejä hälytyksistä.

Ispy-hinnoittelu (vuonna 2019) 7.95$ – 49.95$ välillä (Lähde: ispyconnet.com)

Vanhakin läppäri useimmiten kelpaa..

Kuten jo mainitsin, Ispy täytyy asentaa Windows-pohjaiseen laitteeseen. Oma Ispy-serverini pyörii 10-vuotta vanhassa Dell D630 -läppärissä, jonka speksit ovat seuraavat:

  • Suoritin: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T7500@2.20GHz, 2201 Mhz, 2 ydin(tä), 2 loogista suoritinta.
  • Asennettu fyysinen muisti (RAM): 4,00 Gt
  • Kamerat: 7kpl (via network)

Dell kykenee hoitamaan tallennukset ongelmitta ja viiveittä. Jos läppärin vanhuus jossakin kohtaa näkyy, niin silloin kun tallenteita poistetaan kovalevyltä. Tallenteiden poistaminen on kohtalaisen hidasta touhua, esimerkkinä 10kpl 9sekunnin klipin poistoa kestää keskiarvoltaan 3 minuuttia. Hitaus näyttäisi pääosin johtuvat läppärin prosessointitehon niukkuudesta, mutta en ole tätä kokenut varsinaiseksi ongelmaksi. Tallenteita on yleensä useamman viikon ajalta ja kun poiston kerran laittaa päälle, niin se kyllä keskeytyksettä taskinsa hoitaa eikä aiheuta maksimissaan kuin odottelua.

Kaikki 7 kameraa ovat wifi-kameroita, jotka kuvaavat talon ikkunoista ulospäin. Jokainen kamera on oma feedinsä Ispy:ssa, joten kameroiden liiketunnistuksen herkkyys voidaan määritellä tapauskohtaisesti kuvauskohteesta riippuen. Kun video-feedissä tai feedin jossakin osassa tapahtuu liikettä ja liike kestää tietyn aikaa, ryhtyy Ispy tallentamaan videota ja kuvia. Koska kyseessä on lokaali versio Ispysta, olen rakentanut hälytysilmoitukset ja pääsyn tallenteisiin hieman kiertäen.

Tp-link NC220 (Lähde: tplink.com)

Lokaalin version simppelit kiertotiet

Smartthings-automaatiojärjestelmä webCoREa apunaan käyttäen lähettää Ispy-palvelimelle ”recordondetection” GET-kommennon, kun kukaan asukkaista ei ole kotona. Tällöin jokainen Ispyssa oleva kamera ymmärtää, että jos liiketunnistuksessa määritetyt ehdot täyttyvät, niin kuvaa ja videota ryhdytään tallentamaan. Kun jokin asukkaista saapuu kotiin, lähetetään Ispy-palvelimelle GET-komento ”recordingoff”, jolloin liikkeestä huolimatta tallennusta ei tehdä. Ispy tukee mukavan määrän eri GET-komentoja, joilla käyttäjä voi määritellä mitä haluaa milloinkin tapahtuvan. Video-feedit olisi mahdollista kytkeä kokonaan pois päältä, kun asukas on kotona, mutta omassa tapauksessani video-feedien pitää pyöriä myös näissä tilanteissa vaikkei tallennusta tehdäkään. Ispyn video-feedejä voi näet katsoa lähiverkossa selaimen yli ja Actiontiles-ohjauspaneeli käyttää etuoven valvontakameran feediä yleisesti hyväkseen.

Webcoren GET-komennot Ispy:ta varten

Ispyssa tallennukseen voi sitoa myös muita toimenpiteitä, kuten sähköpostin lähettämisen silloin kun kamerassa liikettä havaitaan. Kun ketään ei ole kotona ja liikettä havaitaan, ajetaan Ispyssa komentotiedosto. Komentotiedosto lähettää sähköpostitse tiedon missä kamerassa ja mihin kellonaikaan liikettä havaittiin, sekä lisää sähköpostin liitteeksi kamerakuvan kyseisestä hetkestä. Tämä toimii täysin riippumattomasti kodin Smartthingsiin perustuvasta murtohälytysjärjestelmästä. Kenenkään ei siis tarvitse murtautua sisälle asti päästäkseen valvontakamerajärjestelmän hälytyslistalle.

Maksullinen Ispyn agentti mahdollistaa kirjautumisen palvelimelle myös etänä ja mobiiliapplikaatiolla. Tässä kohtaa oma kiertotieni on seuraava. Kameroista 6kpl on Tp-linkin wifi-kameroita, joilla on oma mobiiliapplikaatio. Mobiiliapplikaatio mahdollistaa kameroiden video-feedin katsomisen myös Internetin yli. Ainoastaan yksi Axis-merkkinen kamera on Internetin yli tavoittamattomissa, tosin porttiohjauksella ja dyndns:llä tämäkin olisi helppo mahdollistaa. Pääsyn Ispy-palvelimelle Internetin yli olen hoitanut ilmaisella Teamware-sovelluksella. Kodin lähiverkossa palvelimen hallinta taas tapahtuu normaalilla Windowsin RDP-työkalulla, joka on sisäverkon työkaluista ehdottomasti ripein käyttää.

Loppusanat

Ispy on ehdottomasti tutustumisen arvoinen tapaus. Se on ensinnäkin perusominaisuuksiltaan ilmainen, eikä sen käytöstä ole tosiaankaan käyttäjän pakko maksaa. Pienellä perehtymisellä ja parilla kiertotie-tapauksella Ispy on tavoitettavissa myös Internetin yli ja hälytykset tulevat perille. Itse ajattelen asiaa niin, että palvelimen tallenteisiin minun ei ole pakko päästä reaaliaikaisesti kovinkaan usein kiinni. Tallenteiden hyöty on lähinnä siinä, jos joku on jo yrittänyt käydä murtautumassa tai kenties jopa onnistunut murtokeikassaan. Hälytykset ovat Ispyn ehkäpä mielenkiintoisin anti, koska hyvätahtoiset vieraatkin jäävät kameran taltioimiksi ja olemme aina tietoisia kodin tapahtumista.

Lisäksi kun muistaa jemmata sen Ispy-serverin, ettei päädy ikävässä tilanteessa varkaiden matkaan! Tämä olisi melko ironista.

Tsekkaa: https://www.ispyconnect.com/

Scroll to Top