Infonäyttö: Dell P2418HT ja SharpTools

Rakentelin viime vuoden puolella kotikäyttöön infonäyttöä, jonka tarkoituksena on näyttää meidän perheellemme relevanttia informaatiota sensoreiden tilanteesta, kalenterimerkintöjä ja hieman valvontakamera-streamia. Lähdin aluksi liikenteeseen normaalilla 24″ näytöllä ja ActionTilesilla (artikkeli), ja tovi tuon jälkeen ryhdyin käyttämään nk. frontendina DAKboardia (artikkeli). Nyt uudella kosketusnäytöllä pyörii frontendina SharpTools, ja tästä onkin kiva kirjoitella hieman vertailua aikaisempiin tuotteisiin.

Dell P2418HT -kosketusnäyttö

Aloitetaan kuitenkin tekniikka-updatella, sillä olen pidemmän aikaa himoinnut isoa kosketusnäyttöä infonäytön virkaa hoitamaan. Tässä kun yli vuoden verran olemme infonäyttöä päivittäin tuijotelleet, niin kieltämättä meistä jokainen on useammankin kerran harhaillut näppäilemään ruutua ja odottamaan, että jotakin tapahtuisi. Osa vieraistakin on olettanut, että ruudusta klikkaamalla jotakin tapahtuisi….mutta kun ei tapahdu. 🙂

Kriteerit näytölle olivat 24″ (eli 23,8″) koko, sillä halusin käyttää olemassa olevan infonäytön kehyksiä asennukseen. Lisäksi tavoitteena oli toki löytää sellainen näyttö, joka on laadultaan hyvä, kosketusnäyttötoiminnon osalta aidosti toimiva, sekä hinnaltaan kohtuullinen. Pitkällisen tutkinnan jälkeen päädyin Dellin P2418HT -kosketusnäyttöön. Lueskelin Googlea jälleen kerran läpi ja tästä näytöstä löytyi pääsääntöisesti hyviä kokemuksia. Lisäksi planeetat olivat sopivasti kohdillaan, kun normaalisti n. 350€ näyttö löytyi Outlet-tuotteena 315€ hintaan. Tämän kokoisesta kosketusnäytöstä listahinta on kohtuullinen, vaikkakin yli 300€ 24″ kosketusnäytöstä on omasta mielestäni edelleenkin hieman liikaa. Tai ehkäpä vain kitisen..

Joka tapauksessa, siinä se nyt lepää. Juuri postin isoimmasta pakettiautomaatin lokerosta noudettuna. Lähdetäänpä tutkimaan minkä laatuista outlet-tuotetta saatiin.

Laatikkoa auki..

Outlet-tuotteiden osalta on aina hieman pieni jännitys, että miksi tuote on palautettu 30vrk:n sisällä alkuperäisestä ostosta. Onko tuotteessa kenties näkyviä vikoja ja erityisesti kun näytöstä puhutaan, niin onko ruudun osalta kaikki kunnossa? Lisäksi väistämättä tulee joskus pohdittua, että tilaileeko jengi näitä kotiinsa vaihtaakseen viallisia kaapeleita tai standeja yms. No mutta jännitystähän tämä elämä välillä kaipaakin..

Paketin sisältä näyttäisi ensimmäisellä silmäyksellä löytyvän riittävä määrä pakettiin kuuluvia tarvikkeita. Heti ensiksi tutkin toki ruudun mahdollisilta naarmuilta. Mikäli ruudussa olisi virheitä, lähtisi tuote palautuksena takaisin. Tarkempi syynäys tuotti mielihyvää, sillä näyttö oli päällisin puolin uutta vastaavassa kunnossa -> I approve! 🙂

Edeltävään näyttöön verrattuna ensimmäisenä huomioni kiinnitti kehysten kapeus. Aiemmin käytetyssä Asuksen VE247H -näytössä kehykset ovat leveät ja kiertävän saman kokoisina koko näytön ympäri. Uusi näyttö ei ole kehyksetön, mutta leveys on alareunaa lukuun ottamatta todella minimaalinen. Alemmassa kuvassa molempien ollessa vierekkäin syntyy vaikutelma, että Asuksessa olisi tuuma enemmän kokoa ruudussa. Uusi näyttö on myös hieman laihempi kuin edellinen.

Liitettävyys kohdillaan..

Dell P2418HT:stä löytyy liittiminä Dellille perinteinen DisplayPort (1kpl), mutta onneksi myös tavallinen HDMI (1kpl). Myöskin VGA-liitäntä löytyy. USB-portteja näytöstä löytyy yhteensä 5 kappaletta, joista kaksi (USB 3.0) on sivussa ja kolme takana. Takana olevista porteista kaksi on USB 2.0-portteja, ja yksi on nk. Upstream-käyttöön tarkoitettu USB 3.0-portti. Tätä porttia käytetään kosketusnäyttötarkoitukseen näytön ja tietokoneen välillä.

Loput liittimet ovat virtajohdolle ja ulkoisille kaiuttimille tarkoitettuja. Näytöissä kun kehykset kapenevat, niin se väistämättä johtaa siihen, että näytön mukana ei tule kaiuttimia. Audioliitäntää ei voi käyttää kuulokekäytössä, vaan se on tarkoitettu puhtaasti HDMI- tai DP -portin kautta tulevan kaksikanavaisen äänen toistamiseen ulkoisista kaiuttimista.

Näytön asentaminen puisiin kehyksiin ei ole aiemmin tehdystä operaatiosta mitenkään poikkeava versio. Tärkeintä on, ettei mitään riko asennuksen yhteydessä ja, että näyttö tulisi keskitettyä kehyksiin oikein. Jos nämä kaksi asiaa toteutuvat, niin ei muuta kuin kaapelit kiinni ja eteen päin. Kun virtajohto ja USB-johto kiinnitettiin, näyttö tunnistettiin tietokoneessa automaattisesti ja kosketusominaisuus alkoi toimimaan samalla sekunnilla. Omassa asennuksessani näytölle ei siis tarvinnut asentaa mitään erillisiä ajureita tai ohjelmistoa. Kaikki toimi suoraan sellaisenaan ja mitään kalibrointisäätöjäkään ei tarvittu. Helppoa!

FrontEndin vertailua

Kosketusnäytön käyttöönotto oli asennuksen osalta antoisa, mutta käyttökokemuksena mullistava. Oli hieno fiilis napsauttaa DAKboardissa näkyvää kamerastreamia, joka avasi kosketuksesta streamin isommaksi. Wau! Nopeasti 15min testailun jälkeen totesin, että nyt ei ole lihaa luiden päällä. Mikäli käytössä on täysverinen kosketusnäyttö, niin käytettävän frontendin pitää kyetä tarjoamaan interaktiivisuutta heittämällä enemmän kuin mitä DAKboard nyt tarjoaa.

Informaatiota päästä jalkoihin

Alla olevassa kuvassa näkyy aiemmin käyttämäni DAKboard-paneeli. Tietosisältö on koostunut ensinnäkin ruudun ylemmän puolikkaan vievästä iFrame-kehyksestä, joka on näyttänyt ActionTilesissa tehtyä paneelia. Ruudun yläosa kertoo paneelin välityksellä henkilöiden läsnäolot, sensoreiden tilan, huoneiden lämpötilat, hälytysjärjestelmän tilan, sekä auton lämmityksen ja yläkerran ilmastoinnin statuksen. Nämä kaksi viimeisenä mainittua olisivat mm. sellaisia painikkeita, joita olisi mukava näytöstä laittaa koskettamalla käyntiin.

DAKboard-paneelin alaosa on sitten valjastettu kaikelle muulle SmartThings ja ActionTiles -riippumattomalle tiedolle. Ruudun keskikohta on valjastettu Google Photo -kansion diashown pyörittämiseen, jonka päälle on lisätty viikkotason kalenterimerkintä perheen Google Calendarista. Näytön alaosassa näytetään säätietoja, kellonaikaa, sekä nyt joulun lähestyessä päivälaskuria (tästä lapset tykkäävät) 🙂

Tämä kaikki edellä mainittu on siis lähtökohtana sille, mitä uudelta kosketusnäytöltäkin haluttaisiin nähdä, mutta myös kyetä interaktiivisesti jatkossa hyödyntämään.

Olen mielestäni melko hyvin pysynyt kartalla niistä mahdollisuuksista, joita SmartThingsin osalta infonäytöissä voidaan hyödyntää. Olin jo aiemmin kuullut SharpToolsista, mutta monissa kommenteissa mainittiin, että ActionTiles on kaikin puolin parempi, eikä DAKboardia sinällään moni edes halunnut vertailla kahden edellä mainitun tuotteen kanssa. Minäpä sen nyt kuitenkin teen, koska ActionTiles, DAKboard ja SharpTools painivaat melko lailla samassa kategoriassa vaikkakin tuotteet toisistaan joiltakin osalta eroavat. Tästä seuraavaksi lisää.

Dakboard, ActionTiles ja SharpTools

Yritän tätä tekstimuodossakin availla, mutta ehkäpä alkuun helpompi näyttää taulukkomuodossa. Vasemmassa sarakkeessa ominaisuudet tai yleensäkin kykeneväisyys tehdä jotakin. Loput kolme saraketta sitten tuotekohtaisina. Tuotteiden alle olen yrittänyt kuvata yksinkertaisesti ”kyllä” tai ”ei” -kommenteilla, mutta laajemmat asiat olen erotellut ”huono”, ”tyydyttävä” ja ”hyvä” -tasoilla.

OminaisuudetDAKboardActionTilesSharpTools
Frontend-käyttöliittymäkylläkylläkyllä
SmartThings-alustan tukihuonohyvä hyvä
Selainpohjainen palvelukylläkylläkyllä
Client-versio (Windows)eieiei
Client-versio (Android)kylläeiei
ST-integraatiokylläkylläkyllä
RSS-verkkosyötteetkylläkylläkyllä
Kamera-streamit (lähiverkossa http)eikylläkyllä
Kellonaika ja päivämääräkylläkylläkyllä
Säätiedotkylläkyllä (ST devicen kautta)kyllä (ST devicen kautta)
Kalenteri (esim. Google Calendar)kylläeikyllä
Valokuvat (esim. Google Photo)kylläeiei
Laskuritkylläei (natiivisti)ei (natiivisti)
Interaktiivisuuseikylläkyllä
Muokattavuus (suhteessa sisältöön)tyydyttävähyvähyvä
Lisäosat/pluginithyvähuonotyydyttävä
Käytettävyys (käyttäjänä)tyydyttävätyydyttävähyvä
Käytettävyys (ylläpitäjänä)tyydyttävätyydyttävähyvä
Palveluntarjojan kehitystyöhuonotyydyttävätyydyttävä
Palveluntarjoajan tukihuonohyvähyvä
Palveluntarjoajan aktiivisuus foorumeillahuonohyvähyvä
Paneelien määrä (ilmaisversiossa)11
Paneelien määrä (maksullisessa versiossa)2-5 (->)rajoittamatonrajoittamaton
Maksullinenei/kylläkylläei/kyllä
Laskutusperiaatekk-pohjainen kk-pohjainenelinikäinen

DAKboard

Jokainen näistä tuotteista on omalla tavallaan frontend-käyttöliittymä, jota hallitaan selainikkunan kautta. DAKboard eroaa muista kahdesta lähinnä siten, että sitä ei ole rakennettu pelkästään SmartThings-käyttöön. DAKboardin lähtökohtana on ollut luoda käyttöliittymä, josta käyttäjä näkee kalenterin ja kenties vaikkapa osakepörssin tietoja. Ajan saatossa DAKboardin integraatiolistalle on lisätty isokin määrä kumppaneita, joiden tietoja voidaan DAKboard-paneelille tuoda. DAKboard ei kuitenkaan ole interaktiivinen käyttöliittymä, sillä se keskittyy vain näyttämään käyttäjän valitsemia tietoja ilman, että niitä klikkaamalla tapahtuisi jotakin. Kaikki se mitä paneeliin määrittelet on nähtävillä, ja se on samalla kaikki se mitä DAKboard-paneelista irti tulet saamaan.

SmartThings-käyttäjille DAKboard on pettymys, sillä sensoritietoja voi paneeliin tuoda, mutta niitä ei voi millään tasolla muokata. Paneelien päivittäminen tapahtuu selainta tai mobiiliapplikaatiota käyttäen. Yksi paneeli on ikään kuin A4-sivu, jossa voit hiirellä tai sormella liikutella ”blockeja” (esim. iFrame-ikkuna) näytön eri alueisin. Blockit tukevat toki kerroksellisuutta siten, että valokuva-block voi olla taustalla ja päällä sitten pienempiä blockeja, mutta käytettävyys ylläpitäjän roolissa jää hieman kylmäksi. Tiettyjä logiikkaongelmia esiintyy, ja ikkunoiden siirtely, sekä kerroksellisuuden muokkaaminen saattaa johtaa kiroilemiseen.

DAKboardin osalta on ollut ikävä seurata kehitystyön ja yleensäkään palveluntarjoajan innokkuuden hiipumista. Juuri missään ei käydä tuotteeseen liittyvää aktiivista keskustelua ja juuri missään palveluntarjoaja ei julkisesti kommentoi käyttäjien kysymyksiä. Olivat kaiketi tovi sitten pakon alla aktivoituneet, kun eräs käyttäjä oli kysynyt, että tehdäänkö DAKboardin osalta vielä kehitystyötä ja mitä tulevaisuuden suunnitelmia on. Vastaus tosin oli, että ”hei täällä ollaan ja kehitystyö jatkuu”, mutta todellisuudessa vuoden aikana DAKboard-tuotteen osalta ei ole tapahtunut mitään uutta mainittavaa.

ActionTiles

ActionTiles on selainpohjainen frontend siinä missä muutkin vertailtavat tuotteet, mutta sen rakentamisen ytimenä on ollut SmartThings. Ilman SmartThingsiä ActionTiles-tuotetta paneeleineen ei olisi olemassakaan. ActionTilesin periaate on se, että käyttäjä luo itselleen paneelin, johon sisällytetään haluttujen SmartThingsiin paritettujen laitteiden tietoja. Laitetietoja voidan muokata melko monipuolisesti esim. laitteen kuvaketta ja nimeä muuttamalla. Kuvakkeelle voidaan määritellä erilainen ulkoasu silloin kun se on aktiivinen, eli vaikkapa etuoven avautuessa etuoven kuvake alkaa hohtamaan keltaisena.

Media-ikkunoita voidaan myös lisätä, mutta lähinnä MJPEG-videostriimit vain toimivat, eivätkä aina välttämättä nekään. Olen käytössä huomannut pieniä laatupoikkeamia, jotka näkyvä vaikkapa siten, että tänään jokin videostreami saattaa toimia, mutta huomenna tilanne voi olla tyystin toinen. Näihin ei ikinä syytä ole löytynyt, vaikka olen yrittänyt asiaa selvittää AT-supportin kanssa. Pääsääntöisesti mediat mm. toimivat kuitenkin, kuten ActionTiles-paneelit yleensäkin. Tänä vuonna on ollut palveluntarjoajasta ja sen käyttämistä pilvipalveluista johtuen katkoksia 9 kertaa, jotka olen myös itse voinut todeta. Oletettavasti katkoja on ollut enemmänkin, mutta ovat tapahtuneet silloin kun en ole ollut kotona tai yöaikaan kun paneeleja ei useinkaan tuijotella.

ActionTiles-paneelien rakentaminen ja ylläpitäminen ovat melko työlästä touhua. Tai ylläpitäminen ei ehkä niinkään, mutta rakentaminen ainakin. Teemoja voi ja kannattaa käyttää, jotta paneeleissa käytettävien ruutujen ulkoasutiedot olisivat oletuksena kaikissa samanlaiset. Vaikka kuinka yrittääkin hinkata, ei ActionTilesista saa kovin timanttisen näköistä. Pitkän uurastuksen päätteeksi kun katsoo paneelin ulkoasua, siitä tulee taustakuvasta ja sisällöstä riippumatta mieleen jokin 2000-luvun alkupuolen Windows-sovellus. Paneelit itsessään kyllä toimivat, mutta frontend-kategoriassa sisältö jää laihaksi, kun paneelissa on ainoastaan SmartThings-aiheista laitetta ja informaatiota.

ActionTilesin tuki on aktiivista ja esiintyykin monilla aihealueisiin vihkiytyneillä foorumeilla. Oletin, että vuosi sitten tapahtunut yhden perustajajäsenen kuolema olisi johtanut tuen tai vähintäänkin kehitystyön hiipumiseen, mutta hienosti tukipyynnöille saa edelleenkin vastinetta. ActionTilesin osalta voin todeta, että asiantuntevaa apua saa aina tarvittaessa, mutta ActionTilesissakaan ei ole nähty mitään kovin uutta ja mullistavaa viimeisen vuoden sisällä. Ollaanko nyt näiden tuotteiden osalta tosiaan maalissa? En usko, sillä minulla on miljoona eri kotiautomaatioon liittyvää asiaa, joita haluaisin paneeleistani nähdä.

SharpTools

SharpTools on itselle näistä kaikista uusin tuttavuus ja käyttökokemuksia ei minulla vielä kovinkaan monen viikon edestä ole. Olen useita tunteja kuitenkin tämän parissa jo askarrellut ja pyrkinyt rakentamaan uuden kosketusnäytöllisen infonäytön frontendia. Käyttäjäroolissa tätä on meillä perheessä pyöritelty nyt pari viikkoa. SharpTools on tullut siis jo sinällään tutuksi ja saamatta tästä artikkelista rahaa laisinkaan, tämä on rehellisesti sanoen ehdottomasti parasta mitä olen infonäytössä ikinä pyöritellyt.

Lähtökohdat paneelien rakentamiseen ovat pitkälti samat kuin ActionTilesissa. ActionTileista poiketen palvelu on yhteensopiva sekä SmartThings-, että Hubitat -alustojen kanssa. SharpToolsissa toteutusta on ajateltu kuitenkin enemmän kotiautomaation ja infonäyttötarpeiden osalta siten, että paneeleissa ei keskitytä ainoastaan SmartThings-integraation tuomaan antiin, vaan näiden lisäksi paneelista voidaan käynnistää mm. erillisiä selainsivuja. Selainikkunat avataan nätisti jopa modal-tyyppisesti auki, jolloin frontendia käytettäessä tuntuu aidosti siltä, että tässä operoidaan koko ajan yhden frontendin sisällä.

ActionTilesista poiketen SharpTools tarjoaa myös Google Calendar -integraation, jolloin perhekalenteri on mahdollista saada paneeliin näkymään. Tämä on natiivina ominaisuutena iso plussa, sillä meillä kalenteria käytetään paljon ja sellainen paneelista pitää löytyä.

SharpToolsissa rakennettu Etusivu-paneeli kosketusnäyttöä varten

SharpTools-paneelien ulkoasu on muokattavissa pykälää laajemmin kuin ActionTilesissa, mutta isoin etu SharpToolsin osalta on muokattavuuden helppoudessa. ActionTilesissa laatikoita ja asioita liikutellaan näytöllä, jonka jälkeen siirrytään paneeliin katsomaan lopputulosta. SharpToolsissa paneelin muokkaus tapahtuu siinä näkymässä mitä yleensäkin katsotaan. Muuttamalla esim. paneelissa olevan laatikon kokoa, on lopputulos heti todettavissa ilman erillistä muokkaustilasta poistumista. Kuvakkeiden ja taustakuvien lisäefektit ovat monipuoliset, ja erityisesti kuvakkeiden osalta täytyy sanoa, että ovat minun makuuni.

Muokkaustilassa muokataan juuri siinä kohdassa ruutua, mihin muutos halutaan tehdä

Monipuolinen..

SharpToolsin valikosta löytyy Media, Calendars, News Feeds, Hyperlinks, Variables ja Themes -kohdat.

Mediaan on tarkoitus lisätä videofeedejä, kuten lokaaleja kamera-streameja esim. Ispy tai Blue Iris -palvelimen generoimana. Mediaan voi lisätä myös esim. gif-päätteisiä urleja tai vaikkapa joidenkin sääpalveluiden tarjoamia sääennustekuvia.

Calendars -kohtaan voidaan lisätä mm. Google Calendar -näkymä. Tämä toimii siis samalla tavalla kuin DAKboardissakin, jossa olemassa oleva kalenteri julkaistaan Internetiin ja sille luodaan yksilöivä iCal-url. Kalenteri ei kuitenkaan näy julkisesti kenellekään, sillä vain linkin käyttäjä näkee kalenterin sisällön lisättyään sen paneeliin.

News Feeds -kohdassa hallinnoidaan rss-feedejä ja Hyperlinks-kohdassa niitä urleja, joita halutaan avata paneelissa olevaa linkkiä klikkaamalla. Themes-kohdassa hallinnoidaan teemoja.

Variables-kohdassa voidaan luoda muuttujia, joita voi käyttää paneeleissa tai Rule Enginessä. Käyttäjällä voi olla muuttujana esim. numeraalinen arvo ”1”. Kun olohuoneen valo laitetaan päälle, muuttuja muutetaan arvoon ”1” ja sitten Rule Enginessä voi määritellä mitä tapahtuu, kun muuttuja on ”1”.

Tämä oli ehkä hieman typerä esimerkki, mutta olkoot. En itse ole vielä ehtinyt SharpToolsin muuttujiin ja sääntömoottoriin perehtymään, mutta jossakin kohtaa aion katsastaa tuoko tämä paneelikäyttöön jotakin merkittävää. Ehkäpä ”päiviä jouluun” -laskuri, joka nyt Etusivu-paneelissa on, voisi olla mahdollista toteuttaa tätä käyttäen. Nyt toteutus on tehty webCoREssa, joka palauttaa päivittäin virtuaalilaitteelle dimmer-arvon ja toistaa sen paneelissa sitten arvona kuten ”21”.

Management-sivun Media-valikko (kamerat)
SharpToolsin oma sääntömoottori

Paneelien suunnittelu ja rakentaminen

Tällä kertaa aloitin paneelien rakentamisen siltä pohjalta, että pohdin millaisia käyttöskenaarioita ja tarpeita tässä taloudessa on, joita voisi kosketusnäytön kautta hoitaa. Hyvin pian ymmärsin, että on käytännössä kaksi erilaista tapaa edetä. Joko rakentaa useampi erillinen paneeli, jossa paneelin sisältö koostuu samantyyppisistä laitteista tai tietosisällöstä. Toinen vaihtoehto olisi luoda paneeli per huone, jolloin esim. sälekaihdinten ja valojen hallinta tapahtuisi aina kyseisen huoneen SharpTools-paneelin kautta.

Päädyin tähän jälkimmäiseen vaihtoehtoon, koska se vaikutti olevan meidän taloudessamme ehkä helpoin sisäistää. Etusivu-paneelista valitaan siis huonekohtaisesti mitä halutaan hallita. Aiemmassa Etusivu-paneelin kuvassa näkyikin hieman paksummilla valkoisilla kehyksillä olevat laatikot, jotka ovat huonekohtaisia paneeleja. Näitä klikkaamalla pääsee kyseisen huoneen hallintaan.

SharpToolsin ilmaisversion yhdellä paneelilla ei siis tällä toteutustavalla pitkälle pötkittäisi. Lisäksi EtusivuKitchen- ja Kahvisivu -paneelit ovat sitä paitsi keittiön tabletin käyttöön tarkoitettuja, eli SharpTools-paneeleita käytetään kahdessa kosketusnäytössä. Kameratkaikki- ja Kameratkaikki2 -paneelit ovat taas puhelimen etusivulla minulla selainlinkkinä, joita klikkaamalla saan Firefox-selaimessa kamerastreamit nopeasti lähiverkon kautta näkymään. Uusimmat Chrome-versiot eivät tähän muuten enää kykene ja syy on:

”Chrome is no longer allowing mixed content media, which means that the camera streams must be served over HTTPS.”

Ohessa esimerkki Autotalli- ja Keittiö -paneeleista ja niiden sisällöstä. Meikäläisen autotallissa ei paljon muuta ole, kuin lamppuja. No keittiössä sentään on sälekaihtimetkin..

Meillä tykätään mm. aamulla nopeasti tsekata uutisten lisäksi mitä televisiosta tänään tulee. Ei muuta kuin ruutua täppäämään ja lueskelemaan. Samalla periaatteella toimii aloitusvalikon rss-feed, jossa uutista klikkaamalla uutinen avataan modal-sivuna frontendin eteen selattavaksi. Jatkoselaus myös onnistuu normaalin selaimen tavoin, eli Telkun sivustakin voi klikata linkkiä ja sukkuloida pitkin internetin pimeää avaruutta.

Paneeleissa on myös suojausmahdollisuus, joka tarkoittaa sitä, että paneelin tai linkin avaaminen voidaan suojata pin-koodilla. Vaihtoehtoisesti tälle paneelikuvakkeen ”koskettelijalle” voidaan antaa myös pelkkä varoitus, jota klikkaamalla pääsee etenemään.

Ajanvietteeksi lisäilin myös browser-käyttöisen piirustusohjelman linkiksi etusivulle, jota klikkaamalla avataan piirto-ohjelma Internetistä. Tämä on osoittautunut menestykseksi, koska piirtäminen sormella on kivaa ja toisekseen kyseinen piirto-ohjelma Skech.io on helvetin hauskakin kaikkine efekteineen ja kuva-arkistoineen.

Yes I was..

Yksi miinus, mutta sata plussaa..

Listasin artikkelin alussa asioita, joita nykyisessä DAKboardissa on ja joita tulen jatkossakin tarvitsemaan (tai vähintäänkin kaipaamaan). Ainoa asia, joka on nyt osoittautumassa puutteeksi on valokuvien esittäminen. SharpToolsissa ei ole erillistä mahdollisuutta rakentaa Google Photo -integraatiota. Yksittäisiä kuvia voi toki taustakuviksi paneeleihin laittaa, mutta se ei minulle oikeastaan riitä. Tein nyt sitten kikkailemalla siten, että yksi Etusivu-paneeliin tallennetuista pikakuvakkeista avaa DAKboard-paneelin, jossa pyörii pelkästään Google Photos -valokuvaesitys. Tämä on sinällään ihan kiva juttu ja nyt tulee tietoisesti välillä laitettua valokuvaesitys pyörimään, jos ja kun siltä tuntuu. Aiemmin tosin valokuvat näkyivät taustalla jatkuvasti ja se oli kivaa.

En äkkiseltään löytänyt Internetistä tietoa siitä, että onko Google Photos diashowta mahdollista saada jollain muualla tavalla selaimessa pyörimään, mutta täytynee hieman pähkäillä. Pointtihan tässä on se, että maksoin juuri DAKboardin vuosimaksun ja voin tätä ratkaisua käyttää ensi vuoden lokakuuhun asti. Enää ensi vuoden lokakuun jälkeen en lisenssiä aio DAKboardin osalta uusia, sillä SharpTools täyttää jo nyt 90%:sti kaikki villeimmät tarpeet, joita kosketusnäytölliseltä infotaulusta kaipaan.

Tasapuolisuuden vuoksi sumensin kaikkien naamat..

Loppusanat

Loistava frontend ainakin SmartThings käyttäjille ja ehdottomasti niille, kenellä on kosketusnäyttöjä kotona. Olin pitkään tuudittautunut siihen, että DAKboardille ja ActionTilesille ei ole kilpailijoita ja tyydyin siihen mitä minulle nyt tämän osalta oli. Eräänä päivänä päätin kuitenkin rohkeasti ryhtyä SharpToolsin 14-päivän kokeilujaksoon, ja vuositilauksen teinkin jo heti seuraavana päivänä.

OIin ja olen siis toden totta myyty, niin merkittävä ero SharpToolsilla on aiempiin viritykseen verrattuna. DAKboardia ja ActionTilesia ei kuitenkaan pidä lytätä, ei missään nimessä. Nämä kaksi ovat erinomaisia vaihtoehtoja esim. silloin, kun interaktiivisuudella ei ole merkitystä. Mikäli infonäytön tehtävä on vain esittää tietoja, pärjää DAKboardilla ActionTilesin kanssa höystettynä hienosti. Toisaalta silloin voisi esittää kyllä kysymyksen, että miksi maksaa kahdesta, kun kaiken saisi toteutettua yhdellä työkalulla ja vieläpä kohtuulliseen hintaan.

Scroll to Top