Hyvää äitienpäivää kaikille

Äitienpäivä on tulevana sunnuntaina, joten tällä viikolla pitikin pohtia omalle rakkaalle äidilleni lahjaa. Taidan ostaa perinteisen kuoharipullon ja hieman suklaata, toki unohtamatta jotakin kaunista kukkakimppua. Kyllä näiden pitäisi purra äidin sydämeen. 🙂 Tämän lisäksi sitten aloin pohtimaan, josko saisin tehtyä lahjaksi vielä pienimuotoisen litofaanin. Se vaatikin hieman Googlettelua ja 3D-tulostimen vaaterointiakin, kunnes vihdoin päästiin hommiin. Tuotoksena syntyi lopulta tällainen.

Kuvassa siis lapset halaamassa isovanhempiaan kotimme ulko-ovella. Tämä kuva valikoitui litofaaniin juuri siitä syystä, että sitä katsoessa näyttää aivan siltä, kuin oviaukko olisi aidosti olemassa tämän pienen lampun sisällä. 🙂

Litofaanissa kun valo osuu muoviin, päästää se valoa läpi tulostuspaksuudesta riippuen. Tällä tavoin litofaaniin saadaan siirrettyä valokuvassa näkyvät muodot, varjot ja tarkemmatkin yksityiskohdat. Säätövaraa tarkkuudessakin vielä toki olisi, mutta se vaikuttaa aina tulostuksen kestoon ja kompromisseja varsinkin pitkissä tulostuksissa pitää siitä syystä hieman hakea. Alla kuvia siitä, miltä litofaani näyttää esim. päiväsaikaan ilman valoja. Melkoisen hienoja nämä litofaanit vai mitä?

Kävin hakemassa Motonetista pienen paristokäyttöisen 3W työvalon, jonka päälle litofaanin voi laittaa. Litofaanin kokoa voi ennen tulostusta muuttaa isommaksi tai pienemmäksi käytettävän valolähteen koosta riippuen. Itsellä tämä meni niin päin, että tulostin ensin litofaanin ja sattumalta löysin työvalon, joka on juuri sopivan tehoinen ja sopivan kokoinen litofaanin alle. Litofaaneja voi tulostaa myös tasaisena levynä, jolloin sen voi laittaa esim. ikkunalaudalle tai narulla roikkumaan ikkunaan.

Vielä kerran, hyvää äitienpäivää kaikille!

Scroll to Top