Migraatiosuunnitelmat (aiempi artikkelini) SmartThingsista Hubitatiin on jo pitkälle pohdittu ja siirtyminen Hubitatin käyttöön voi nyt alkaa, sillä paketti saapui kotiovelle. Toimituksessa meni hieman yli viikko, sillä paketti matkasi Irlannista Suomeen. Paketti luontaisesti kiersi Saksan kautta, koska… en tiedä. Ehkäpä pandemia pistää reitit uusiksi ja oletettavaa suorinta reittiä ei enää olekaan. Joka tapauksessa tärkeintä on, että paketti on nyt hyppysissä ja päästään tutkimaan mitä sisältä löytyy.
Pakettia auki
Isomman paketin sisältä löytyy jo tuttuun tapaan useampia pienempiä pahvipakkauksia, hubi, ohjelappunen, sekä usb-kaapeli.

Mikä ehdottomasti hämmentää tällaista vanhan liiton SmartThings-miestä, on hubin fyysinen koko. Hubitat on todella pieni ja verrokiksi laitoinkin tulitikkuaskin viereen kuvaamaan minkä kokoisesta älylaatikosta tässä on kyse.

Fyysinen koko ei tietenkään kaikkia ihmetytä, mutta jos verrataan SmartThingsin kanssa vielä vierekkäin, niin onhan näillä melkoinen ero.

Pienempien pahvilaatikoiden sisältä löytyy ethernet-kaapeli, sekä virtajohto EU-adaptereineen.

Myöskään paksuudella laite ei ole suinkaan pilattu. Keulapuolella on pieni led-merkkivalo hubin statuksesta kertomaan, kun taas takaa löytyy RJ45-porttipaikka, sekä usb-portti. Käytettävä usb-portti on vanhan mallin mini-usb -portti, mutta se tuskin ketään kauheasti häiritsee.
Jos nyt muodon vuoksi katsotaan mitä ohjelappusessa sanotaan, niin käyttöönotto aloitetaan kytkemällä ethernet-kaapeli hubiin, ja tämän jälkeen kytkemään hubi virtoihin.

Virrat päälle
Kun virtajohto on kytketty, pitäisi hubin merkkivalon palaa aluksi sinisenä ja jos kaikki menee buutissa oikein, niin ledin pitäisi muuttua hetken kuluttua vihreäksi. Näin myös tapahtui, hienoa!
Mitä sitten seuraavaksi? Ohjelappusessa ohjataan siirtymään selaimella osoitteeseen portal.hubitat.com. Sitä ennen käyn kuitenkin määrittelemässä Hubitatille kiinteän ip-osoitteen. Laite on siis kotini verkossa ethernet-kaapelilla jo yhdistettynä, ja on saanut ip-osoitteen verkon dhcp-poolista. SmartThingsista kuitenkin jotain oppineena tiedän, että hubille kannattaa heti alussa määritellä kiinteä ip-osoite. Tätä kiinteää osoitetta tarvitaan mm. silloin kun käyttäjä haluaa päästä hubiin selainta käyttämällä kiinni, tai kun jokin muu kodin laite integraation myötä haluaisi keskustella Hubitatin kanssa. Jos ip-osoite muuttuu, niin em. yhteydet yleensä tykkäävät kyttyrää.
Ip-osoitteen määrittelyn jälkeen Hubitat tulee käynnistää uudelleen, jotta uusi ip-osoite (omassa kotiverkossani 192.168.86.45) saataisiin käyttöön. Vedin virtajohdon irti ja pienen ”tuuletuksen” jälkeen laitoin hetken päästä takaisin. Luin tosin vasta myöhemmin, että Hubitatin kannalta ei ole suotavaa vetää virtoja kylmiltään pois päältä, vaan alasajo tulee tehdä aina hallitusti Hubitatin käyttöliittymän kautta (”Reboot” tai ”Shut down”). Hubitatia tulee siis kohdella aivan kuten tietokonetta…eli hallittuja bootteja. SmartThingsissa tein aina tarpeen vaatiessa kylmäbootin johtoja kiskomalla ja siellä puolella ongelmia ei ikinä ilmennyt.
Nyt päästään kuitenkin vihdoin siirtymään portal.hubitat.com -osoitteeseen.

Olin jo piakkoin tilauksen jälkeen luonut itselleni portal.hubitat.com:n tunnukset, joten siksi selainistunto näyttää, että olen jo kirjautuneena sisään. Tässä kohtaa tunnukset joka tapauksessa viimeistään tarvitaan, joten kipin kapin sellaisia tekemään jos ei ole jo. Etusivu kertoo muutoin pitkälti saman ohjeistuksen kuin paketin ohjelappunen. Kun sivua selaa alaspäin, siellä opastetaan klikkaamaan seuraavaksi ”Find Hubs” -painiketta.

Kauaa ei pitäisi nokka tuhista, kun kotiverkosta pitäisi löytyä yksi kappale Hubitatin hubeja, joka liitetään luotuun käyttäjätunnukseen/Hubitat-tiliin. Ip-osoite matchaa aiemmin määrittelemääni ip-varausta, joten klikataanpa hubia kertaalleen ja katsotaan mitä sitten tapahtuu.

Jotain tehtiin selkeästi oikein, sillä nyt selaimessa näytetään isoa ”Get Started” -painiketta. Ei muuta kuin ”klik”..

..ja hyväksytään käyttöehdot..”Continue”..

Ja nyt selaimeen ilmestyy mini-tutoriaali johdattaen Hubitatin käyttöliittymän saloihin.

Kuvassa alla ehkä koko tutorialin tärkein muistutus, nimittäin toiminta migraatioossa. Nykyiset laitteeni ovat SmartThings-ympäristössä, eivätkä zigbee- tai z-wave -laitteet voi olla kuin yhden äitihubin lapsia kerrallaan. Olen siis tekemässä migraatiota ST:stä Hubitatiin ja jokainen laite tulee erikseen aluksi excluudata (poistaa) ST-hubista, todennäköisesti lisäksi resetoida, ja lopuksi incluudata (lisätä) uuteen Hubitat-hubiin. Olin tästä urakasta jo aiemmin tietoinen ja siksi keräsin itselleni etukäteen listan kaikista laite- ja sensorityypeistä ja niiden include, exclude ja reset -ohjeista.

Ohessa vielä hyvä linkki Hubitatin omaan dokumentaatioon, josta löytyy kaikki virallisesti Hubitatissa tuetut laitteet. Kun listalla olevaa laitetta klikkaa, niin pääsee näkemään tarkemmat sensorikohtaiset paritus- ja poisto-ohjeet.
https://docs.hubitat.com/index.php?title=List_of_Compatible_Devices
Ensikosketus käyttöliittymään
Siinä se nyt on, Hubitatin käyttöliittymä ensimmäistä kertaa käpisteltävänä. Kaikki on uutta ja erikoista, mutta joitakin yhdenmukaisuuksia SmartThingsiin verrattuna kyllä heti näkyy. Käytännössä ”Devices”, ”Apps”, ”Apps Code”, ”Drivers Code”, ”System Events” ja ”Logs” tarkoittavat samaa asiaa kuin mitä ne SmartThingsissakin tarkoittavat. Laitteiden alta näkee laitteet, applikaatioiden alta asennetut applikaatiot jne. Kaikki se muu mitä sivulla kuitenkin näkyy, on meikäläiselle uutta ja mielenkiintoista.

Onnistuneen käyttöönoton viimeistelemiseksi on syytä viritellä vielä pari asiaa kuntoon. Ensimmäinen näistä on geolokaation määritteleminen. Lokaatiotietoja käytetään päätelaitteiden (ts. älypuhelimet) ”Present” ja ”Not present” -tietoja varten, joita taas tarvitaan mm. hälytysjärjestelmän tai muiden automaatioaskareiden onnistuneeseen hoitamiseen.
Postal Code -kohtaan merkitään oma postinumero. Latitude- ja Longitude -koordinaateista ei tässä kohtaa kannata vielä välittää. Sivun alareunassa oleviin kenttiin täytetään oikea aikavyöhyke (Europe/Helsinki), lämpötilayksikkö (C), ajan esittämisen muoto (24 Hour) ja tämän jälkeen klikataan update. Auringonnousun ja -laskun määritykset tulevat automaattisesti niille varattuihin kenttiin, kunhan muut tiedot ovat täytettyinä. Tässä kohtaa huomasin, että karttaikkuna ei kuitenkaan päivity, vaikka postinumero on oikein määriteltynä. Siirtämällä manuaalisesti Hubitat-purkin kuvaa oman kodin päälle, ei siltikään sijaintitieto tallennu, vaan kodin sijainti pysyy sinnikkäästi Yhdysvalloissa. Tästä ei kannata kuitenkaan masentua, vaan siirtyä asetusten määrittelemisessä eteenpäin. Nämä sijaintitiedot päivittyvät seuraavan bootin jälkeen kuntoon.
Nyt huomio kannattaa seuraavaksi kiinnittää oikeassa yläkulmassa olevaan puhekuplaan ja punaiseen numeromerkintään. Tämä kupla ilmoittaa mm. mikäli Hubitatille on tarjolla päivityksiä.

Klikkaamalla kuplaa löytyy totta tosiaan tieto uudesta saatavilla olevasta päivityksestä. Nyt onkin juuri sopiva hetki päivittää hubi viimeisimpään versioon, ennen kuin laiteparituksia ja muita applikaatioasennuksia ryhdytään tarkemmalla tasolla tekemään. Siispä klikataan ”Update Hub”.

Kyseisen päivityksen asennus pitäisi kestää yhteensä n. 5-10 minuuttia. Aluksi hubi hakee asennuspaketin asennettavaksi..

Tämän jälkeen päivitystä ryhdytään ajamaan hubille.. ja sitten odotellaan…

…ja odotellaan.. ja sitten samalla pohditaan, että kuuluko tässä kestää niin kauan…

Asennus etenee lopulta ”Reboot” -vaiheeseen ja tämän jälkeen ”Initalizing Hub” -vaiheeseen.

Sitten jäädäänkin 20% kohdalle odottelemaan piiiiitkäksi aikaa… ja ei aikaakaan, kun jo Googletellaan, että miksi päivitys kestää.. onko tämä normaalia.. vai epänormaalia.. mitä hittoa.. eihän koko hubi edes enää vastaa.. ja perseelleenhän se meni.
Löysin community.hubitat.com -sivuilta oman topicin liittyen päivityshaasteisiin ja juuri tässä kyseisessä päivityksessä on aika ajoin havaittu jumiutumista. Ohjeet jumitilanteessa ovat seuraavat. Mikäli laite ei järkevän ajan puitteissa kykene palautumaan (jää useimmiten juuri Initializing-kohtaan) eikä suostu päästämään käyttäjää enää hallintasivulle, tulee käyttäjän siirtyä osoitteeseen http://192.168.86.45:8081. Luontaisesti jokaisella Teillä on ip-osoitteen kohdalla laitteen oma ip-osoite, mutta portti urlin perässä pitää olla 8081. Tämä osoite ohjaa ”Hubitat Diagnostic Toolin” -sivulle. Mikäli diagnostiikkasivu aukeaa, on laite tällöin verkossa, mutta uusin päivitys on valitettavasti jäänyt asentumatta oikein.
Tältä sivulta tulee seuraavaksi valita ”Restore previous version”, jolloin Hubitat voidaan downgreidata takaisin edeltävään firmware-versioon. Kun downgreidaus on tehty, niin tämän jälkeen uuden version päivityksen pitäisi onnistua. Kokeillaanpa tätä!

Kun onnistunut rollback on tehty, kertoo Hubitat, että saatavilla olisi uudempi firmware-versio. Tällä kertaa asennus meneekin heittämällä läpi.
Lopuksi vielä varmistetaan, että viimeisin versio on aidosti asentunut. Tämä tieto löytyy hallintasivun ”Access hub settings” -> ”Hub details” -valikosta. Ylimmällä rivillä näkyvä Platform Version -rivi kertoo, että hubissa on viimeisin versio 2.2.5.119. Käyttöönotto on nyt onnistuneesti suoritettu ja hubin lokaatiotietokin on kohdistettu postinumeron mukaisesti kartassa paikalleen. Hubi kannattaa karttapohjassa vielä siirtää suoraan oman kodin päälle ja voila!

Seuraavassa artikkelissa käydään läpi, että miten applikaatioita asennetaan. Nyt ollaan jännän äärellä! 🙂