Hubitat ja Home Assistant -integraatio

On turha taistella tuulimyllyjä vastaan ja olettaa, että yhdellä kotiautomaatiohubilla nyt ja aina pärjää. Jos toki tarpeet kotiautomaation suhteen ovat pieniä, niin yksi keskittävä hubi varmasti ajaa asiansa, mutta tarpeiden kasvaessa myös usein kotiautomaatiohubien määrä kasvaa. Karsin juuri laitteistostani SmartThingsin lopullisesti pois, kun sillä ei ollut enää muuta roolia kuin Pindora-lukon etähallinta. Nyt Pindora-lukkoa hallinnoidaan Hubitatin ja WebCoRen avulla.

Samalla innostuin perehtymään Home Assistantiin ja ennen kuin huomasinkaan, oli Raspberry Pi tulilla ja Home Assistant käytössä. Home Assistant on kyllä todella monipuolinen kotiautomaatioalusta ja mahdollistaa sellaistenkin laitteiden käytön, joita esim. Hubitatista puuttuu.

Kaksi applikaatiota, kahdensuuntaista liikennettä

Hubitatin ja Home Assistantin välillä on mahdollisuus julkaista laitteita kumpaankin suuntaan. Tarkoitan tällä sitä, että Hubitatiin paritetut laitteet saadaan tarvittaessa näkyviin Home Assistantin laitelistalle, mutta myös toisinpäin. Jos käyttämäsi kotiautomaatiohubi ei esim. mahdollista suoraan Twinkly-valojen parittamista, niin voit saada valot oman päähubisi kotiautomaation piiriin melko pienellä puuhastelulla.

Home Assistantista laitteet Hubitatiin

Mikäli käyttäjän on tarve julkaista Home Assistantiin paritettuja laitteita Hubitatiin näkyviin, tulee käyttäjän asentaa Hubitatissa applikaatio nimeltä Home Assistant Device Bridge (HADB). Asennusohjeet löytyvät Hubitat Communityn sivuilta. Asennuksen voi tehdä manuaalisesti tai sitten Hubitat Packet Manageria käyttäen, joista jälkimmäinen on erittäinkin helppo ja suositeltava tapa.

Kun HADB asennettuna, niin siirrytään applikaation asetuksiin ja määritellään Home Assistantin ip-osoite, portti, Token-avain, ja lopuksi klikataan ”Discover and select devices”.

Laitelista näyttää kaikki Home Assistantiin paritetut laitteet ja käyttäjä voi valita listalta ne laitteet, joita tarvitsee. Itselläni on tarve Twinkly-valoille ja Yale Linus -lukolle. Lopuksi klikataan ”Done”.

Asetusten määrittelemisen jälkeen Hubitatin laitelistalta löytyy uusia laitteita seuraavasti.

Yale Linus -lukon lisäys näyttäytyy Hubitatin puolella neljänä erillisenä laitteena, joista ensimmäinen kuvaa oven tilaa (open/close), toinen lukon tilaa (locked/unlocked), kolmas lukon patterien varausta ja neljäs näppäimistön patterien varausta. Lukko voidaan avata tarvittaessa nyt myös Hubitatin kautta. Nämä Hubitatille tuodut Home Assistantin tiedot voi nyt tarvittaessa viedä omiin automaatiosääntöihin tai vaikkapa SharpToolsin käyttöön.

Twinkly-valoista jokainen on oma laitteensa ja ne voidaan kytkeä päälle/pois päältä, sekä niiden valotehoa voidaan säätää. Mitään Twinklyn väritehosteita ja efektejä ei Hubitatiin valu, sillä niitä ei ole alkuperäisessä Home Assistant -integraatiossakaan tuettuna.

Hubitatista laitteet Home Assistantiin

Käyttötarpeen suunnan muuttuessa tarvitaan erilliset HACS- ja Hubitat -applikaatioiden asennukset Home Assistantiin. Ohjeet asennukseen löytyvät HA Communityn sivuilta.

Kun HACS asennettuna, määritellään Hubitatin puolella Maker API -asetukset kuntoon. Asetuksiin määritellään mitä laitteita halutaan julkaista Home Assistantin puolelle (Mill_heater_vswitch), sekä Home Assistantin ip-osoite portteineen. Sivun alareunaan tulostuu token-avain, jota käytetään Home Assistantin puolella asetuksia viimeisteltäessä. Klikataan lopuksi sivun alalaidasta ”Done”.

Kun asetukset määritelty loppuun, niin Home Assistantin käyttöliittymässä pitäisi näkyä äskettäin määritelty Hubitat-laite (Mill_heater_vswitch). Nyt Hubitat näkee Home Assistantin laitteita, ja Home Assistant Hubitatin laitteita.

Jatkopuuhastelut

Lopuksi rakennetaan vielä automaatio, joka kytkee Home Assistantiin paritetun Mill-merkkisen sähköpatterin pois päältä, kun asukkaat kotoa poistuvat. Asukkaiden läsnäolotiedot ovat Hubitatin puolella, jolloin Hubitatin Mill_heater_vswitch -virtuaalikytkin tulee kytkeä pois päältä, kun kaikki asukkaat poistuvat. Tätä varten tehdään yksinkertainen webCoRE-piston Hubitatin puolelle.

Seuraavaksi siirrytään Home Assistantin puolelle ja tehdään kaksi automaatiosääntöä. Näistä toinen kytkee Home Assistantiin paritetun sähköpatterin pois päältä (HVAC mode off). Pois kytkentä tapahtuu silloin, kun Hubitatissa oleva virtuaalikytkin menee pois päältä.

Sähköpatteri kytketään päälle, kun joku palaa takaisin kotiin. Tällöin aiemmin tehty webCoRE piston kääntää virtuaalikytkimen päälle ja Home Assistantin automaatio kytkee patterin päälle (HVAC mode heat).

Helppoa ja näppärää, eikö vain?!

Scroll to Top