Google Wifi Mesh -järjestelmä

Mesh-verkkoa Googlelta

Google Wifi Mesh -verkkojärjestelmä julkaistiin vuonna 2016 ja nimensä perusteella poikkeuksena perinteiseen yhden tukiaseman ratkaisuun, se tarjoaa käyttäjälle useamman tukiaseman mesh-verkon. Mesh-verkon hyödyt ovat siinä, että verkkoa kyetään laajentamaan kaikkien samassa mesh-verkossa olevien tukiasemien kattavuusalueelle. Käyttäjän liikkuessa verkon alueella, päätelaitteen tulisi roamata aina vahvimman saatavilla olevan mesh-tukiaseman kautta.

Google kykenee handlaamaan sekä 2,4Ghz:n, että 5Ghz:n päätelaitteiden liikenteen. Teoreettiseksi nopeudeksi tukiasemalle luvataan alemmalla taajuusalueella 300Mbps, ja ylemmällä taajuusalueella huikeat 867Mbps. Käytännössä nopeudet ovat hieman alempia ja koska kyseessä on langaton tekniikka, on myös verkon ulkopuolisilla tekijöillä ja fyysisillä asioilla vaikutus nopeuteen. Jokaisessa tukiasemassa on langattoman sovittimen lisäksi kaksi gigabitin RJ45-porttia kiinteitä yhteyksiä varten. Asennus hoituu bluetoothin ja mobiililaitteen kautta. Laitteissa on mahdollista määritellä mm. QoS-, sekä Ipv6-asetuksia.

Kolme tukiasemaa, joissa futuristinen muotoilu ja led-valo (Lähde cnet.com)

Käyttöönotto, helve*** helppoa!

Googlen tukiasemia on mahdollisuus ostaa yksitellen, tai vaihtoehtoisesti 2-3 tukiaseman aloituspaketeissa. Kaupan hyllyltä mukaani lähti kolmen tukiaseman aloitussetti. Käyttöönoton yhteydessä suu pääsi loksahtamaan siitä syystä, että Google on ajatellut asennusprosessin käyttäjän näkökulmasta todella hienosti. Mukana tuleva ohjekirja on naurettavan lyhyt. Siinä käytännössä opastetaan hakemaan ja asentamaan mobiiliapplikaatio, sekä kiinnittämään Googlen tukiasemat verkkovirtaan. Loppuosa hoituu mobiiliapplikaation kautta ruutu kerrallaan, selkeästi ja yksinkertaisesti edeten. Lisähienoutena asennuksessa käytetään apuna tukiasemien pohjassa olevia QR-koodeja, joita skannataan mobiiliapplikaatiolla. Ennen kuin huomaakaan, niin jokainen tukiasema on päivitettynä omalla tarkasti hiotulla paikallaan ja mikä hienointa yhteydetkin toimivat.

Kolmesta tukiasemasta yksi on nk. päätukiasema, jonka kahdesta vapaasta RJ45-portista yksi tulee kiinnittää modeemin Internet-porttiin. Kiinnittäminen riippuu siis siitä, millä laitteella Internetiä nyt kotiisi siirrät. Tämän jälkeen Internet-yhteys jakautuu mesh-verkossa jokaisen tukiaseman käytettäväksi ja näin ollen myös päätelaitteiden iloksi.

Googlen portit, 2 x RJ45 ja virtalähde usb-kiinnityksellä (Lähdekuva bestbuy.ca)

Parhain wifi-verkko jota olen käyttänyt…

Kotimme on sokkeloinen ja seinätkin ovat erilaista materiaalia hieman tilasta riippuen. Aikaisemmilla yhden tukiaseman ratkaisuilla langattoman verkon käyttäminen ei ole ollut mahdollista koko asuintilan alueella. Mesh-ratkaisun käyttöönoton myötä, yhteyksien käyttäminen onnistuu jokaisessa huoneessa. Tämä on osittain jopa uskomatonta, sillä aiemmin yhden tukiaseman testisiirtelyllä ei tiettyjä huoneita saanut kunnolla verkon kuuluvuusalueelle. Vai onko aiemmat laitteeni olleet sitten todella heikkotehoisia wlanin osalta? Siirtonopeudet Googlessa ovat myös hyvää luokkaa, tukiasemien väliset hopit eivät tunnu vaikuttavan paljoakaan sisäverkon ja internetin yhteysnopeuteen. On siis yhtä mielekästä striimata HD-materiaalia päätukiaseman, kuin kauimmaisena olevan tukiaseman kautta.

Tukiasemien välinen yhteys ”Loistava”

Mobiiliapplikaatio työkaluna

Erityistä kiitosta toimivan verkkonsa lisäksi Google saa hyvästä mobiiliapplikaatiosta. Applikaatiosta näkee yhteyden tilan niin internetin, lähiverkon tukiasemien, kuin yksittäisten laitteidenkin osalta. Verkkotarkastuksen avulla voi jokaisen em. verkon osuuden tarkastaa läpi ja tulokset sitten kertovat onko jollakin laitteella yhteysongelmia tai hitautta. Laitteiden staattisten osoitteiden kiinnittäminen on myös helppoa, sillä kohde valitaan päätelaitelistalta ja sille määritetään sopiva dhcp-scopen alueen osoite.

Verkkotarkastustyökalu

Kannattaako Googlen tuote hankkia?

Yksiselitteisesti kyllä kannattaa, erityisesti jos omaa langatonta lähiverkkoaan on piakkoin päivittämässä. Laitteet ovat luotettavia, yhteydet ovat katkottomia eikä tukiasemista ole asennuksen jälkeen tarvinnut huolehtia tai välittää. Näiden myötä koin elämyksen, että ”ahaa, näin sen aina kuuluisi toimia”.

Tsekkaa: https://store.google.com-mesh
Scroll to Top