Google Nest Mini

Syyskuussa 2019 kirjoittelin artikkelia Google Home Mini -tuotteesta ja sen käyttöönotosta. Samana vuonna (2019) toukokuussa Google oli kuitenkin jo salakavalasti vaihtanut tuoteperheen nimeä Google Nest -nimelle ja uudelleenbrändäyksen tuoksinnassa tekivät myös pieniä muutoksia näihin miniälykaiuttimiin.

Suomen puolella Nest-tuotteita ryhtyi näkymään hyllyillä vasta pienellä viiveellä. Olisiko syynä kenties vanhan tuotteen poismyynti varastoista ennen kuin uudelleenbrändättyä tavaraa otetaan sisään. Joka tapauksessa maksoin tuolloin 60€ per kiekko ja nyt hankkiessani Google Nest Minin maksoin Black Fridayn hengessä 34€/kpl. Normaalisti Google Nest Minin hinta liikkuu 60€ hujakoilla, joten hinta on pysynyt generaatiosta riippumatta samana, mutta saako samaan hintaan nyt sitten jotakin aiempaa enemmän? Katsotaanpa..

Aikainen joulu

Kyllä vain. Aikainen joulu saapui tai siltä se ainakin tuntui, kun paketteja jo nyt pääsi availemaan. Googlen tuotteet eivät kyllä pakkausten osalta ikinä petä. On kyseessä sitten Google Wifi puck tai Googlen kaiutin, paketissa ei ikinä ole mitään ylimääräistä ja tuote on napakasti omassa pesässään johtojen kera.

Ensivaikutelma kiekosta on, että tämähän on täysin samanlainen kuin aiempi Google Home Mini -versio. Paketin sisällä on itse tuote, ohjekirjalehtiset, sekä virtajohto. Hetken pohdiskelin, että puuttuuko jotakin, mutta kyllä tässä kaikki on mitä pakettiin sisältyy. Tuote tuntuu hypisteltäessäkin tismalleen samanlaiselta kuin aiempi versio, joten nyt täytyy kaivaa edeltävä tuote viereen ja tutkia tarkemmin.

Generaatioiden ulkoiset erot?

Oikeastaan vain kaksi näkyvää asiaa erottaa Google Home Minin ja Google Nest Minin toisistaan. Suurin ero on pohjapuolella, jossa uuden tuotteen pohjan väritys on musta ja sinne on edeltävästä versiosta poiketen lisätty seinäkiinnitysmahdollisuus. Tämä on käytännöllinen ja hyvä lisäys, sillä jo edeltävässä versiossa pohdiskelin seinäasennusta, kunnes päädyin lopulta tulostamaan omat pöytätelineet. Toinen ero löytyy virtaliittimestä, joka on muutettu micro-usb -liittimestä pyöreään versioon. Tämä on minulle ihan ok muutos, mutta moni myös valittelee usb-liitännän puuttumista. Usb-liitäntä on mahdollistanut laitteiden laajemman kytkemisen kaikkialle sinne, missä usb-virtaa on mahdollista ulos saada.

Nyt siis muutoksen myötä tuo kuvassa näkyvä virtajohto vaaditaan aina pistorasiaan kiinni, että Nest herää henkiin. Toisaalta herää kysymys, miksei Googlen tuotteissa ole tehty samaa kuin niin monessa vastaavassa usb-virralla toimivassa laitteessa. Eli päivitetty micro-usb -liitin usb-c -versioksi, joka on sitten käytettävyyden kannalta helppo ja näppärä liitin. Näin Google teki mm. Google Wifi -kiekkojenkin kanssa..

Pohjakumi kerää pölyä generaatiosta riippumatta..aivan yhtä hienosti..
Aiemmin oli usb-liitin, enää ei..
”Luke, I’m your father..” Ja toinen on ihan monttu auki..

Jos ja kun Googlelta voi yleensä jotakin pienten yksityiskohtien hiomista ja parantelua odottaa, niin virtajohdon niputtaja on taas insinöörityön huipentuma. Kaksi joustavaa klipsiä, jotka lukittuvat juuri siihen kohtaan mihin halutaan ja johto pysyy napakasti rullassa paikallaan. Näppärää!

Muoviklipsit pitämään johto aisoissa..

Käyttöönottoprosessi on tismalleen samanlainen kuin aiemmassakin versiossa. Google Home -applikaatio auki ja sovellus jo itsessään ilmoittaa, jos lähialueella on käyttöönottoa vailla olevia Nest-tuotteita. Itse asennus kestää n. 5min, josta suurin osa menee uusimman versiopäivityksen asentamiseen.Asennusken päätyttyä kiikutin toisen Nest Minin olohuoneen vanhan Home Minin tilalle, kun taas toinen Nest Mini meni keittiön vanhan Home Minin tilalle.

Kiertotalouden nimissä kiikutin vanhat Home Minit molempien lasten huoneisiin ja nostin nk. ISI-pisteitäni pykälää ylemmäs. Lapset ovat tätä oikeastaan odottaneet siitä hetkestä alkaen, kun menin uusien Nest Minien hankinnasta ilmoittamaan. Meillä kuunnellaan musiikkia aika paljon, ja nyt kun Spotifyn striimaus onnistuu omassa huoneessa täysin omaehtoisesti, niin mukavahan se muksuillekin on.

Jos ja kun ekologisesti pitäisi hankintoja aina pohtia, niin tätä hankintaa voi yrittää ”kukittaa” sillä tiedolla, että kiekon päällä oleva kangas on tehty kokonaisuudessaan kierrätetyistä muovipulloista. Tämä voi olla kuitenkin laiha lohtu jos pohtii edes sitä, millaisen matkan tämä pömpeli ja millaisilla härveleillä se on matkustanut päästäkseen juuri tähän suomalaiseen kotiin…

Generaatioiden sisäiset erot?

Ainoa syy uusien Nest Minien hankinnalle oli puhtaasti äänenlaadun parantamisen tavoittelu. Äänenlaadun on sanottu olevan Nest Mineissä parempaa kuin aiemmassa versiossa. Kun asiaa tuossa testasin, niin voin kyllä allekirjoittaa väitteen. Äänenlaatu on matalan toiston osalta tosiaan muhkeampaa kuin aikaisemmin. Ei kuitenkaan pidä olettaa, että näillä kiekoilla saataisiin edelleenkään aikaiseksi rintaa rutistavia paineita, vaan äänentoisto voimakkuudeltaan ja laadultaan riittää nk. normaaliin kuunteluun. Oikeastaan äänenlaatu on lujimmilla leveleilläkin kohtuullista, ja kelpaa varmasti juhlissa alle promillen humalatilaan. Sitten kun sen yli mennään, niin pitää todennäköisesti ryhtyä virittelemään subwooferia tulille kun bassot eivät riitä. Eli äänenlaadun parantamisen tavoite ehdottomasti toteutui, mutta vielä parempaa tavoittelevien on syytä katsastaa Nest Minin isoveli Google Nest Audio. Lisäksi mainittakoon, että Nestien ominaisuuksiin kuuluu myös kahden Nest-kaiuttimen parittaminen keskenään, jolloin nämä kiekot kykenevät tuottamaan stereo-ääntä. Tätä en vielä kokeillut, mutta tulen ehdottomasti kokeilemaan.

”Olisiko hetki aikaa keskustella tekniikasta?” Nimittäin Nest Mini sisältää ultraäänisensorin, jota aiemmasta Home Ministä ei löydy. Tämä tarkoittaa sitä, että musiikkia kuunnellessa kun lähestyy kaiutinta, led-valot syttyvät automaattisesti laitteeseen ja hallinta on helpompaa. Laite siis lähettää pieniä ultraääniaaltoja ympärilleen ja kun lähestyvä kohde on n. 1-2m sisällä, ultraäänet kimpoavat kohteesta takaisin laitteelle ja lähestyvä kohde tunnistetaan. Tämä toimii kyllä mallikkaasti ja on mukava hitech-kylkiäinen älykaiuttimeen.

Ohessa esimerkki taianomaisesti ominaisuudesta..

Google Nest Mini – Ultrasound Sensing

Google Nest Mini käyttää hyväkseen ultraääntä lähestyvien kohteiden havaitsemiseen.

Julkaissut Valohullun blogi Torstaina 26. marraskuuta 2020

Vanhassa Home Minissä on kaksi mikrofonia, kun taas uudesta Nest Ministä niitä löytyy kolme. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että annetut puhekomennot pitäisi mennä paremmin perille, mutta myös kauempaa. Vanhassa Home Minissä etäisyys oli n.7,5 metriä, kun taas kolmella mikrofonilla tehostettu Nest Mini kasvattaa etäisyyttä n.9 metriin. Puhekomentojen perille meno on oleellisesti ja erityisesti kiinni kyllä siitä, että missä kaiutin sijaitsee. Olen itse todennut, että mitä avarammalla paikalla kaiutin sijaitsee, sitä paremmin komennot menevät perille. Mikäli asennuskohde aiheuttaa harmaita hiuksia, voi vanhan tai uuden Minin asetuksista kokeilla muuttaa mikrofonin herkkyystasoa. Tällä asetuksella on aiemmassa generaatiossa ollut merkittävä ero puhekomentojen toimivuuteen. Nämä uudet asensin mikrofonin oletusherkkyydellä, joka tuntuu vastaanottavan puhekomentoja nyt yhtä tehokkaasti kuin vanhempi Mini herkistetyllä mikrofoniasetuksella.

Laitteen kosketusherkkyys on mielestäni aavistuksen parempi kuin aiemmin. Tässä voi toki olla myös lumevaikutus, koska laitteen hallintavalot syttyvät ennen kuin laitteeseen edes koskettaa. Vanhassa Homessa tulee välillä kosketeltua muutaman ylimääräisen kerran, koska painikkeiden kosketuspinnat ovat jokseenkin rajatut. Ensimmäiset pari napsautusta saattaa mennä hutiin, ennen kuin esim. äänenvoimakkuus löytyy. Nyt kun valot palavat jo lähestyttessä, niin painikkeet löytyvät heti. Kosketuspainikkeet sijaitsevat siis laitteen sivuilla, sekä päällä. Molemmista sivuista saa hallittua äänenvoimakkuutta (+ / -), kun taas päältä koskettamalla musiikkia ryhdytään toistamaan tai se pysäytetään. Useimmiten tulee käytettyä kyllä ääniohjausta, mutta lähellä ollessa myös kosketuspainikkeiden kautta.

Loppusanat

Tarkoituksena oli päivittää äänenlaatua paremmaksi ja tämä toteutui. Samalla saatiin hieman paranneltua mallia niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Muut perheenjäsenet eivät huomaisi mitään eroa edelliseen, ennen kuin musiikkia ryhdyttäisiin toistamaan. Tämäkin voisi toisaalta mennä muutamalta puurokorvalta ohi. Ulkoisesti laitteet ovat samankokoisia ja päälisin puolin saman näköisiäkin. Lisäplussaa seinäkiinnikemahdollisuudesta, jota tosin itse en toistaiseksi aio hyödyntää.

Kun nämä kiekot maksavat sen 60€ normaalisesonkina kaupassa, niin se on mielestäni ihan kohtuuhinta älykaiuttimesta. Enkä keksi mitään syytä, miksi joku hankkisi ensimmäisen generaation Google Home Minejä, sillä uudet ovat kaikin puolin paremmat. Suosittelen!

Scroll to Top