Google Home -päivitys (wifi-integraatio)

Koska älykotini varusteisiin kuuluu muutama Google Home Mini -avustaja/kaiutin, niin mobiililaitteeseen on asennettu näiden hallintaa varten Google Home -applikaatio. Google Home on noin yleensä ottaen hieno systeemi toimintoineen, koska se kokoaa kaikki älykodin laitteet yhden sovelluksen alle. Olen käytännössä lisännyt kaikki SmartThingsiin, Hueen, Harmonyyn, Chromecasteihin ja TP-linkin Tapoon paritetut laitteet näkymään Google Home -sovellukselle. Täysin Google Homen varaan ei kuitenkaan voi laskea, koska sieltä puuttuu itselle oleelliset automaatiomahdollisuudet. Voin toki pyytää Google Homea sytyttämään valoja tai kertomaan mikä on saunan lämpötila, mutta ilman kysymistä tai kellonajan määritystä ei mitään tapahtumaketjua voi aloittaa. Tätä varten on onneksi SmartThings ja webCoRE, joita ilman ei nykyisin pärjäisikään. Otetaan tästä esimerkkinä vaikkapa etuoven avaaminen. Jos haluan, että etuoven avaaminen sytyttää eteiseen valot, ei tätä pysty toteuttamaan Google Homea käyttäen. Google Home pystyisi sytyttämään eteisen valot esim. ajastettuna klo 21.00 tai silloin kun sanon ”Hey Google, turn entrance lights on”.

Google Homen osalta voi myös kitistä siitä, kuinka rajoitettuna se meille suomalaisille tarjotaan. Jos puhelimen käyttökieleksi ja alueeksi on asetettu ”suomi”, on applikaation etusivun näkymä melkoisen erilainen. Tästä syystä itselläni puhelimen region on UK, ja language on English. Buutin jälkeen kun avaa Google Home -applikaation, löytyykin valikosta aidosti kaikki se mitä suurimmalle osalle maan asukeista tasa-arvon nimissä tarjotaan.

Uusia kuvakkeita näytön yläosassa..

”Ruoka on valmis”

Rutiinit ja Broadcastaus ovat olleet jo pidemmän aikaa saatavilla ja näitä kumpaakin tulee käytettyä lähes päivittäin. Rutiinit ovat komentoja, joita voi käynnistää joko ajastettuna tai sitten äänikomennolla. Broadcastauksella Google Homessa tarkoitetaan sitä, että voit esim. tiedottaa puhelimella applikaatioon ”ruoka on valmis, nyt heti syömään”. Tämä tiedote sitten kuulutetaan jokaisessa Google Home -laitteessa kotona ja säästetään heti pari kävelyrundia kotona lapsia ja vaimoa etsien. Se mikä itseltäni joukosta on vielä puuttunut, on Duo-puhelut. Tämä ymmärtääkseni mahdollistaisi Google Home -laitteiden välisen kaksisuuntaisen soittamisen ja keskustelun. Eli esim. autotallissa ollessa voisi pyytää Google Homea soittamaan keittiön Google Home -pömpeliin ja kysymään vaimolta, että onko jääkaapissa kylmää olutta, korjaushommat meni jälleen kerran pieleen ja vituttaa.

Wifi-integraatio

Uusimman 4.8.2020 julkaistun Google Home -applikaation päivityksen myötä tuli kuitenkin hieman jotain yllättävää tarjolle, nimittäin Google Wifi -integraatio. Tätä en ollut osannut odottaakaan. Päivityksen jälkeen ylävalikkoon ilmestyi tiedote jossa kysyttiin, että haluanko yhdistää kotini Wifi-verkon osaksi Google Homea. Sen kummemmin miettimättä klikkasin ”Yes” ja muutamien lisäkysymysten jälkeen applikaatio lisäsi jokaisen Google Wifi -purkin omina laitteinaan Google Home -applikaatioon muiden älykotilaitteiden rinnalle.

Integraation pienet ilot

No mitä tästä nyt varsinaisesti sitten hyötyy? Hyöty on lähinnä siinä, että saman tuoteperheen laitteita voi hallita nyt yhdellä applikaatiolla. Aiemmin Google Wifin -asetusten säätämistä tai tietojen katsomista varten on pitänyt avata Google Wifi -sovellus, mutta päivityksen myötä sovellus jäi käytännössä turhaksi. Kaikkien Google Wifi -asetusten muuttaminen onnistuu Google Home -applikaation kautta, joka on kieltämättä hieno muutos. Olen tosin lukenut, että nk. ”Advanced Settingsit” tulisivat vasta myöhemmin hallittaviksi Google Homen kautta. En äkkiseltään kuitenkaan löytänyt mitään, mitä en sovelluksen kautta voisi jo nyt tehdä. Jopa Google Wifin Advanced Settings -valikko löytyy ihan sellaisenaan applikaatiosta. Google Homen kautta Wifiä hallittaessa kaikki toiminnot ovat jostain syystä myös aavistuksen nopeampia kuin natiivin Wifi-applikaation kautta. Olisi ehkäpä voinut olettaa toisin päin…tai sitten tässä on testaajan innokkuutta havaittavissa.

Hyvänä lisänä jokaisesta laitteesta pitäisi nyt nähdä klikkaamalla, että missä tukiasemassa ovat kiinni. Tätä ominaisuutta ei ennen ole ollut ja nyt pitäisi olla, mutta ei kyllä kuitenkaan ole. Laitekohtaiset tiedot ovat nätisti saatavilla, mutta tukiasematieto osoittaa kaikissa laitteissa saman nimiseen ”Pointiin”, josta alla olevassa kuvassa esimerkki (Connected to Google Wifi router: Point).

Tätä olisin ominaisuutena arvostanut. Olisi mukava joskus todeta päätelaitteen verkkoyhteyden hidastelun johtuvan siitä, että päätelaite on väärässä tukiasemassa kiinni ilman, että sen menee suoraan sokkona buuttaamaan. Olisipa hienoa, jos tämä tietoa joskus esille saataisiin. Vielä hienompaa toki olisi, jos kaikki maailman wifi-laitteet rakennettaisiin niin, että osaisivat tarvittaessa neuvotella itselleen aina parhaimman tukiasemayhteyden. Näin mm. matkapuhelimet ja kannettavat yleisesti wifin osalta toimivat, mutta esim. useimmat ip-verkko -kamerat eivät.

Jos joillakin on muuten Google Home Smart Display -laitteita, niin vierailijoille voi päivityksen myötä nyt myös mainostaa vierailijaverkon käyttäjätunnusta ja salasanaa futuristiseen tapaan. Itselläni ei näitä laitteita ole, mutta juu…ihan hauska ajatus. Tosin ehkä enemmänkin jostain hotelli- tai yritystiloista tuttua toimintaa, ellei sitten omassa kodissa käy runsaasti vierailijoita. 🙂

Kävin myös tutkimassa, että voiko Google Wifiä hyödyntää Google Home -rutiineissa tai -ajastuksissa, mutta tämä ei ole mahdollista. Toisaalta ainoat rutiineihin soveltuvat askareet liittyisivät varmaankin lasten laitteiden Internet-pausettamiseen, joka jo nyt onnistuu suoraan Google Homesta Family Wifi -asetusten alta (nk. Family Pause). Eli Wifiin liittyvät ajastukset ovat siis irrallisia verrattuna Google Homeen tehtävistä rutiineista, mutta näihin kaikkiin pääsee jatkossa kuitenkin kiinni yhden applikaation kautta

Joka tapauksessa, kyseessä oli kiva pieni päivitys joka tuo minimaalista helpotusta käytettävyyteen. Jos vielä joku kaunis päivä Google Home mahdollistaisi laajempien automaatiosääntöjen määrittämisen, voisi tässä olla potentiaalia jopa älykodin yhdeksi ja ainoaksi sydämeksi. Toistaiseksi ne sydämet sykkii nyt hieman siellä täällä ja usemman eri hubin voimin.

Scroll to Top