Vallitseva maailmanjärjestys taitaa olla se, että älykaiutin-järjestelmiä on kaksi, Amazon Alexa tai Google Home. On niitä varmaan muitakin (ei-niin-kaupallisia) nk. älykaiuttimia, mutta kyllä se usein näiden kahden vertailuun jää. Olen käyttänyt yli vuoden Alexaa, joten koen olevani hyvin kärryillä siitä mitä Alexalla voi tehdä. Tiedän myös hyvin ne rajoitteet, joita Alexassa on. Näistä lähtötiedoista innostuneena kävin uteliaisuudestani hankkimassa pari Google Home mini -älykaiutinta. Nyt muutaman viikon näitä käyttäneenä uskaltaudun hieman kertomaan omista kokemuksistani ja vertaamaan näitä kahta älykaiutin-järjestelmää keskenään.
Ensivaikutelmat ja käyttöönotto
Google Home mini toimitetaan ostajalle pienessä laatikossa, jonka sisältönä on itse laite, virtajohto, sekä pari lehtistä. Paketin avattua ensivaikutelma on, ”kylläpä on siro, huomaamaton, mutta tyylikäs pehmeäpintainen laite”. Pehmeäpintaisella tarkoitan siis sitä, että laitteen pääliosa on tosiaan kangasmateriaalia ja näyttää samalta kuin jonkun sohvanpäällinen saattaa olohuoneessa näyttää (hyvällä tavalla siis) 🙂 . Värivaihtoehtoja laitteella on musta, harmaa, punainen ja vihreä. Laitteen alaosa on punaista kumia ja kuten kuvasta näkee, kumiin tarttuu kaikki pöly. Kumipohjan avulla laite pysyy kyllä hyvin paikallaan pöydällä tai missä ikinä onkaan, kunhan pölyn pyyhkäisee pohjasta pois.
Laitteen reunasta löytyy mute-nappula, sekä usb-liitin. Pohjassa näkyvä pienen pieni pyöreä nappula on tarkoitettu laitteen resetointia varten.
Google Home minille löytyy myös isoveli, nimeltään niinkin yllätyksellinen kuin Google Home. Miniin verrattuna laitteessa on integroituna muhkeampi kaiutin, sekä isompi hintalappu. Jos pikkuveljen saa n.60€:lla, niin isoveljestä pitää maksaa 150€.
Käyttöönotto on käsittämättömän helppoa. Olen todennut saman jo kertaalleen aiemmin Google Wifi -meshin käyttöönoton yhteydessä, mutta totean uudelleen. Googlen tuotteet ovat todella käyttäjäystävällisiä käyttöönottaa ja käyttääkin. Käyttöönotto tapahtuu yksinkertaisuudessaan niin, että asennat Google Home mobiiliapplikaation ja valitset valikosta ”lisää uusi laite”. Kun Google Home mini on seinään kytkettynä, applikaatio hoitaa käytännössä kaiken kerralla kuntoon. Käyttäjän tulee kuitenkin määritellä käyttöä varten Google Homen asetukset alussa kuntoon, esim. millä nimellä kotiasi kutsutaan, mihin huoneisiin laitteen on asennettu. Assistantin jutustelut vaativat lisäksi mm. kotiosoitteen ja käytettävän kielen valintoja, jotta käyttäjä voi kysellä Homelta esim. säätietoja.
Mitä Google Homella voi tehdä?
Google Homeen linkattavien palveluiden määrä on melko massiivinen. Se, että käyttäjä saa Assistantin perusominaisuuksilla säätiedot, yleistiedot, liikennetiedot, urheilu-uutiset, elokuvatietoutta, kalenteritapahtumia YOU-NAME-IT käyttöönsä, ei vaadi perusasennuksen ja perusasetusten lisäksi mitään muuta määriteltävää. Erilliset linkattavat palvelut avaavat sitten Google Homen käyttöä laajemmaksi, jolloin mahdollistetaan mm. oletusmusiikki-/videopalveluiden käyttö, Google Home -rutiinien -määrittely, Logitech Harmony -rutiinien käyttö, Smartthings-sensoreiden tilatietojen kyselyt, Hue-valojen hallinta, siivousrobotin käskyttäminen.. huh.. lista on todella pitkä..

Google Home tuntuu toimivan perus-englantia osaavan henkilön hyppysissä hyvin. Osaan mielestäni ääntää englantia kohtuullisesti, mutta myös ala-aste -ikäiset lapseni kykenevät käskyttämään Google Homea mallikkaasti. Google Home mini vastaanottaa ääntä hyvin, tosin mielestäni Alexassa mikrofonin herkkyys on hieman parempi kuin Homessa. Mikrofonin toimivuutta voi tutkailla tilanteissa, joissa soittaa musiikkia itse laitteesta ja samalla antaa puhekomentoja laitteelle. Osa komennoista voi puuroutua kuunneltavan musiikin joukkoon, mutta samaa ajoittaista haastetta esiintyy Alexan kanssa. Näissä tilanteissa hipaisu Homen vasempaan laitaan ja volumea saa laskettua pienemmäksi. Saman voi tehdä nk. ohjelmallisesti esim. castaavan puhelimen äänenvoimakkuusnapeista, tai Google Home -sovelluksesta itsestään.
Google reagoi siis puhekomentoihin, mutta vain kun käytetään avainsanaa ”hey google” tai ”ok google”. Olen huomannut, että ”ok google” on luotettavampi sanayhdistelmä kuin ”hey google”. Jostain syystä Hey-sana jää useammin huomioimatta kuin Ok-sana. Mikäli Homea pyytää asettamaan ajastimen (Ok Google, set timer for 20 minutes) ja kun ajastin päättyy, voi hälytyksen kuitata ilman avainsanaa sanomalla esim. ”Stop”. Tämä on nerokasta, ja käyttäjäystävällistäkin kaiken kukkuraksi.
Kielivalinnat..
Ja tosiaan kun ei vielä puheeksi tullut, Google Home ei ymmärrä suomen kieltä. Kaikki komennot annetaan englanniksi. Tämä on toisaalta harmi, mutta jo niin peruskauraa meille suomalaisille. Jopa naapurimaamme Ruotsi kykenee käskyttämään Homea omalla natiivilla kielellään, mutta meillä ei tällaista ominaisuutta ole edes oikein ajatustasolla pohdittu. Syynähän voidaan aina perustella suomen kielen vaikeutta ja haastavuutta, mutta hassua siinä on kuitenkin se, että kysymällä Homelta ”what happens tomorrow” Home vastaa: ”You got two appointments tomorrow, at 09 am there’s Lasten koulupäivä and at 13 pm there’s dentist.
Kyllä vain, jos kalenterimerkinnässä lukee suht järjellisesti suomeksi kirjoitettuna otsikkokenttä, osaa Home tuon kuitenkin lukea suomeksi.
Suomessa maana tai kielenä ei tietenkään mitään vikaa ole, mutta eipä ole ensimmäinen kerta, kun törmään applikaatiossa ominaisuuksien puuttumiseen käyttäjän sijainnin ja käytettävän kielen mukaan. Google Homen rutiinit eivät ole käytettävissä, mikäli käyttäjän region ja language on ”Suomi”. Kun asensin minit ja käytin niitä viikon normaalisti suomalaisen käyttäjän näkökulmasta, kaikki toimii nätisti. Halusin kuitenkin nähdä mitä ominaisuuksia saan käyttööni vaihtamalla Google Home Assistantin kieleksi English (UK) ja puhelimen regioniksi English (UK), sekä käytettäväksi kieleksi English (UK). Tämän jälkeen Home-applikaatioon ilmestyi ”Routines” näppäin. Rutiinien avulla käyttäjä voi määritellä kodin erilaisia automatisointitoimintoja. Mikäli käyttäjä sanoo esim. ”good morning”, voidaan halutessaan käynnistää uutistenlukija päälle ja sytyttää asunnon tietyt valot tietyn valoisina syttymään. En ymmärrä, miksi tämä blokataan käyttäjän sijainnin perusteella meiltä suomalaisilta pois. Samalla Google Homen valikosta aukesi mahdollisuus määritellä ”default music service” -valinnat. Jostain syystä asetusvalikon oletusmusiikkipalvelu -asetus ei ole käytettävissä, jos sijainti ja kieli on Suomi. Nyt oletusmusiikkipalvelun voi käyttäjä itse määritellä, mutta oletuksena se oli ja on oikein, koska käytän Spotify-palvelua musiikin kuunteluun.
Mitä Goole Homella ei voi tehdä?
Edellisessä kappaleessa on jo sivuttukin paria puutetta, jotka saa korjattua kuitenkin kieli- ja sijaintiasetuksia muuttamalla. Eli ”rutiinit” ja ”oletusmusiikkipalvelu” aktivoituvat muutosten myötä myös meidän suomalaisten käytettäväksi.
Rutiinien toiminta ei siinä mielessä ole samanlaista kuin mitä Amazon Alexan kanssa on totuttu. Google Homen rutiinit tarkoittavat, että:
- Käyttäjä antaa äänikomennon
-> Asioita tapahtuu
Kun taas Amazon Alexassa ajatus on:
- Käyttäjä antaa äänikomennon, tai jotakin tapahtuu
-> Asioita tapahtuu
Google Homessa ei voi siis määritellä, että esim. kun etuovi aukeaa, niin ministä kuuluisi ”Front door opened” tiedote. Näin toimitaan Alexassa ja itse tähän tottuneena tuli tunne, että miksi ihmeessä rutiinit ovat toiminnaltaan näin rajattuja. Tosin ajatus Google Homen rutiineista on todennäköisesti syntynyt siitä, että Alexa käyttäjät ovat hehkuttaneet ominaisuutta. Googleen rutiinit tulivat siis reippaasti jälkikäteen saataville ja ehkäpä tässä on mahdollisuus, että Google kehittää rutiinit-palvelua paremmaksi.
Google Home minissä ei ole Alexan laitteiden tavoin audio-out -liitäntää. Google luottaakin siihen, että bluetooth-yhteyden kautta voidaan miniin parittaa ulkoiset kaiuttimet ja homma rokkaa. Näin ei todellisuudessa kuitenkaan ole. Mini kykenee pariutumaan ulkoisten bluetooth-kaiuttimien kanssa, mutta yhteys katkeaa epäsäännöllisen säännöllisesti. Käytännössä niin kauan kuin musiikkia toistetaan, bluetooth-yhteys pysyy pystyssä. Kun musiikintoisto katkaistaan, katkeaa yhteys kaiuttimiin ja yhteyttä ei automaattisesti enää uudelleen luoda. Käyttäjän pitää käydä uudelleen applikaatiossa yhdistämässä bluetooth-kaiuttimet minin kanssa ja taas homma jatkuu seuraavan musiikinkuuntelusession verran. Tästä löytyy keskustelupalstoilta laajemminkin kitinää ja Googlen asiakastuki on vastannut ”ovat tunnistaneet ongelman ja tutkivat sitä”. Tiketti on ollut auki nyt noin kuukauden ajan.
Mitä muuta Homella ei voisi tehdä…hmmm… ei tule mieleen. Tällä pystyy tekemään oikeastaan kaikkea, mitä omassa käytössäni mieleen on juolahtanut. Aika siis näyttää ja paljastaa lisää puutteita, jos ja kun sellaisia on.
Google Home vs. Amazon Alexa
No sitten se mielenkiintoisin osuus, eli älykaiutin-järjestelmien kevyttä vertailua keskenään. Kyllä voiton vie omassa taulukossani Google Home ja avaan tätä hieman.
Lokaatio- ja kieliasetukset
Google Homen kielen ja alueasetusten muuttamisen jälkeen voin huoletta käyttää Spotify-palvelua täysin normaalisti. Voin castata musiikkia mistä tahansa laitteesta, eikä rajoituksia ole. Alexassa Spotify ei ole tuettuna suomalaisille, ja Amazon tilin alue/kielimuutokset ovat niin syvällä tilitiedoissa, että pienikin muutos vaikuttaa heti muiden Alexan kautta käytettävien palveluiden toimintaan. Tästä on ihan omaa aitoa kokemusta, sillä olen käynyt viikkoja kestäviä ongelmanselvityssessioita saksan, brittien ja jenkkien Amazonin kanssa. Echo-laitteet pitää olla johonkin em. maahan sidottuja, että edes osa Amazonin palveluista olisi käytettävissä. Amazonin kauppatili pitää olla jossakin em. sijainneista, ja meillä eurooppalaisilla käytetään useimmiten kaikkea muuta paitsi jenkkilokaatiota. Amazon music-palvelu on taas tiukasti Echoon sidottu musiikkipalvelu, jonka digitaalisen kontentin sisältö pitää olla sidottuna johonkin em. lokaatioista. Tästä syntyy jo yksistään sellainen soppa, jota on vikatilanteissa lähestulkoon mahdoton selittää ja ymmärtää.
Pienikin muutos em. kombossa voi tarkoittaa sitä, että Amazon music -palvelun ”play new music” -komento ei enää toimi, vaan vastaukseksi tulee ”I’m having problems right now”. Lokaatiomuutokset vaikuttavat myös Echon linkattujen palveluiden käyttämiseen. Esimerkiksi Smartthings- ja Harmony -applikaatiot kadottavat määrityksensä, jos lokaatioasetuksia muutetaan. Pahimmassa tapauksessa Harmony ei olekaan käytettävissä kyseisessä lokaatiossa, ja tästä päästäänkin heti uuteen soppaan sotkeutumaan. Sitten tarvitaankin isoa lusikkaa..
Puheohjaus ja ulkonäkö
Google Homen puheohjaus ymmärtää huonompaakin englantia. Mikrofonin herkkyydestä jo mainitsinkin, mutta huomattavasti vähemmän olen joutunut toistamaan itseäni Google Homen kanssa, kuin Amazon Alexan.
Yleistietämys Googlelta kysyttäessä perustuu pitkälti wikipediaan ja syvälle Googlen hakukonepalveluun juurrettuihin taitoihin. Google tietää käytännössä kaikesta kaiken, niin yhteenlaskutoimituksista, ostohistoriasta kuin Suomen väkiluvustakin kysyttäessä. Kyllä Alexakin tietää, kun siltä kysyy, mutta vastaus on usein hieman jenkkipainotteinen. Tätä voi olla ehkä vaikea Teille kuvata, mutta pitkässä käytössä huomaa, että esim. urheiluun liittyvät uutiset liikkuvat pitkälti amerikkalaisen jalkapallon ja golfin parissa, kun taas Googlelta voi suurella todennäköisyydellä saada tietoa Formula 1:n osakilpailun tuloksista tai mäkihypystä. Ehkäpä Amazonin kohdeyleisö on aidosti enemmänkin ”dollarihepuille”, kuin meille ”europelleille” suunnattua.
Google Homen ja Echo-laitteiden ulkonäkö on sitten ihan katsojasta kiinni. Molempien laitteet ovat nätin näköisiä ja tuovat futuristisia viboja kotiin. Echossa hienoa on värirengas joka kertoo laitteen tiloista. Googlessa kun laite on aktiivinen, syttyy keskelle pehmustetta ledit ja tämäkin näyttää todella coolilta.
Yleisesti..
Parin viikon testisession aikana Amazonin laitteet tippuivat verkosta pari kertaa jostain syystä pois. Googlet pysyivät koko testisession ajan verkossa kiinni. Liekö osin tästä johtuen vai ei, mutta Google Homen vasteaika on muutenkin lyhyempi kuin Amazon Alexassa. Vastaukset ja aktiviteetit tapahtuvat jostain syystä Googlessa pykälää (1-2sek) nopeammin kuin Amazonissa.
Kyllä Google tulivat tähän perheeseen jäädäkseen. Amazonit roikkuvat ympäristössä edelleenkin mukana, mutta nykyään hieman toimettomina. Täytynee ajan kanssa katsoa, löytyykö Echoille tästä ekosysteemistä enää jalansijaa. Minä siirryin nyt puhtaasti Googlen käyttöön ja aikomus on mitata kaikki mahdollinen irti näistä kapistuksista älykotikäytössä. Pienenä sivupolkuna rakentelin palvelimelle jo Google Assistant Relay -palvelun pyörimään 24/7 periaatteella, joka mahdollistaa notifikaatioiden lähettämisen Google Home laitteiden suuntaan. Eli kun ovi aukeaa, niin mini tiedottaa ”Front door opened”, tai kun lapset saapuvat kouluun ”Child1 arrived school” (Child1 luontaisesti blogissa käytettävä piilonimi..emme suinkaan kutsu älykotiperheessä lapsia child1, child2 -tyyppisesti..) 🙂
In the end, hieman uutta ja vanhaa..
Minit ovat näppäriä ja siroja pikku kapistuksia pöydän nurkalla, mutta törmäsin Thingiversessä hienon näköiseen Google Home mini -telineeseen. Oli pakko laittaa Ender tulille, ja nyt pöytää koristaa tällaiset. Lopputulos on mielestäni huippuhieno. On aina hauska ajatus sotkea hieman vanhaa ja uutta, koska lopputulos herättää huomiota.


Tulostamiseen hurahti yhteensä n. 3h ja osien ruuvaamiseen 5min. Kehys on hiukan tiukka, mutta kun työntää alalaidan ensiksi sisään ja sitten työntää yläosaa hiljalleen paikalleen homma toimii. Mini kannattaa ensiksi mallata usb-liittimen ja kotelon liitinreiän osalta täysin kohdalleen. Mikäli sihti on pielessä, pitää mini ottaa kotelosta raa’alla voimalla pois ja mallata uudelleen.
Ohessa vielä linkki malliin ja stl-tiedostoihin.