Fibaro FGDW002, ovi- ja ikkunasensori 2

Tulee aina aika ajoin tsekattua potentiaalisia tarjouksia z-wave -tuotteisiin liittyen. Gigantissa ryhdyttiin jostakin syystä myymään otsikon mukaisia Fibaron FGDW002 -sensoreita 19€ kappalehintaan. Minu piti hetken hieroa silmiäni, sillä tuotteen alla ei lukenut ”tarjous”..mutta ei myöskään ”virhe” 😉

Kun tuohon hintaan löytää z-wave -sensoreita ja erityisesti suomalaisesta myymälästä, niin ei paljoa tarvitse arvuutella, että painaako tilausnappia vai ei. Yleensä Fibaron ovi- ja ikkunasensorit pyörivät n.40€ hujakoilla. Laitoin heti neljä kappaletta tilaukseen, ja yhdelle olikin jo selkeä käyttötarve olemassa. Tässä kun olen kodin ikkunoita ja ovia ajan saatossa ”sensoroinut”, niin jostakin syystä yksi avattava tuuletusikkuna on jäänyt huomioimatta ja nyt on aika korjata tämä suunnaton vääryys.

Pieni paketti, pieni sensori ja pientä plussaa..

Paketit ovat kyllä perinteistä Fibaroa. Eli pientä pakettia ja koko setti pakattu napakasti sisään. Ei muuta kuin pakettia auki ja katsomaan mitä sisältä löytyy.

Varsinkin kun Kiinasta aika ajoin tilaa patterillisia laitteita (huom. sähkölaitteita en kovin usein tilaa), niin on tullut tavaksi tarkastaa paketin kyljestä, että mitä sitä saikaan. Jos paketin kyljessä lukee ”EU 868MHz”, niin kaikki on kunnossa. Tässä sellaista vaaraa nyt ei varsinaisesti ollut, kun tilaus tehtiin Suomessa hyvin tunnetusta kodinkoneketjusta..vaikkakin paketit näyttävät nykyään valuvan pääsääntöisesti Ruotsin puolelta Suomeen.

Kuten sanoin, paketin sisältä paljastui napakasti kovamuoviin asetettu sensori ja sen magneettipari. Muovikotelon alta löytyy ohjekirjaset ja tällä kertaa normaalikäytännöstä poiketen, minäpä aion näihin ohjeisiin tutustua.

Ensivaikutelma tästä(kin) Fibaron z-wave plus -sensorista on hyvä. Sensori näyttää tyylikkäältä ja omaa silmääni miellyttää erityisesti sensorin reunojen pyöreys, joka näyttää nätiltä oven tai ikkunan puitteessa. Sensori on 71mm pitkä, 18mm syvä ja 18mm myös leveä. Hankkimieni sensoreiden väri on valkoinen ja näitähän on sitten saatavilla useampanakin eri värisenä oman tarpeen mukaisesti. Tuotemerkkinä Fibarosta minulla ei ole kyllä pahaa sanottavaa ja voisin ehkäpä todeta, että Fibaron sensorit ovat olleet yleensä toiminnaltaan luotettavia ja mukavasti konfiguroitaviakin.

Oleellista ovi- ja ikkunasensoreissa on toimivuuden ja teknisten ominaisuuksien lisäksi myös kiinnitystapa. Sensorit ovat yleensä niin kevyitä, että kiinnitys tapahtuu tarralla. Joissakin sensoreissa tarrat ovat olleet hieman huonolaatuisia (”paperipohjaisia”), joka pahimmillaan voi aiheuttaa sensorin tippumisen esim. keskellä yötä hälytysjärjestelmän ollessa päällä. Fibaron sensoreiden takana oleva tarra on ensinnäkin koko sensorin matkalle laitettu ja se on tarrapinnaltaan todella napakkaa. Kerran oven tai ikkunan reunaan kiinnitettyä sensoria saa siis kiskoa kaksin käsin pois jos se on tarve irrottaa. Kun tarra on kerran käytetty, sitä ei voi käyttää uudelleen vaan liimapinta on korkattu ja sitten pitää soveltaa omia tarraratkaisuja.

Teknisistä ominaisuuksista täytyy mainita sen verran, että sensori perustuu normaaliin magneettiyhteyteen. Kun sensorin magneetti ja vastaparin magneetti irtoaa toisistaan, sensori kuittaa z-wave -hubille ”open”. Kun magneetit taas kiinnittyvät, sensori kuittaa ”closed”. Tätä voi siis käyttää sensoreina kaikissa sellaisissa tapauksissa missä jonkin kappaleiden eroaminen toisistaan halutaan raportoida/automatisoida eteenpäin.

Tämän lisäksi sensorissa on myös nk. ”tamper alert”, eli nätisti suomennettuna ”peukalointihälytys”, joka kuulostaa tosin lähinnä yökerhon viimeisten tuntien härskiltä termiltä. Mikäli sensoria joku lähtee räveltämään, niin sensori ilmoittaa z-waven kautta ”minua peukaloidaan”. Peukalointihälytys on loistava ominaisuus ovi- ja ikkunasensoreissa, sillä esim. oveen kiinnitettynä oven kahvan repiminen tai oven hakkaaminen generoi tarvittaessa hälytyksen eteenpäin.

Se mikä itseni kuitenkin melkoisesti yllätti, oli lämpötilaominaisuus. En ollut lukenut sensorin teknistä kuvausta riittävän tarkasti (tai en ollut riittävän kiinnostunut), sillä hakusessa oli vain ja ainoastaan ovi- ja ikkunasensori. Sensori kykenee.. ja mittaakin myös lämpötilaa. Nyt kun sensori asennetaan yhden huoneen tuuletusikkunan reunaan, niin saan samalla huoneesta suuntaa antavaa lämpötilaa käyttööni. Sensorin sijainti on toki ikkunan pielessä, jossa voi joskus talvisin hieman huonelämpöä viileämpää olla, mutta jotakin suuntaa antavaa tietoa kun saadaan, niin sekin on lämpötilatermein pelkkää plussaa.

Paristo tulee laitteessa mukana ja se on 3.6 V ER14250 (1/2AA). Paristokestoksi luvataan paria vuotta ja tämä riippuu toki täysin siitä, kuinka usein kyseistä ikkunaa avataan ja kuinka usein laite raportoi mm. lämpötilamuutoksista hubille päin.

Laitetaan sensori kuitenkin nyt tulille, joka tapahtuu koteloa avaamalla ja tarran poistamisella patterin toisesta päästä.

Laitteen sivusta löytyy painike…hmm.. mutta myös pohjastakin. Luetaanpa nyt ne ohjeet kuten poikkeuksellisesti lupasin.

Ohjeet ovat simppelin yksiselitteiset. Kotelo auki, tarra patterista pois, kansi takaisin kiinni, sensori lähelle hubia ja haku päälle, ja lopuksi kolme nopeaa painallusta sensorin pohjassa olevalla napilla. Mielenkiintoista, mikähän tuo nappi tuolla sensorin sisällä sitten on..?

Hubitatissa z-wave inclusion päällä… ja ei kyllä perkele mitään löydy, ei edes toivoakaan sensorista. Valehtelematta 15minuutin ajan yritin parittaa 1cm – 5m päässä hubista tuloksetta. Mitäs nyt tehdään..?

Oli kyllä hyvä idea lukea tällä kertaa ohjeita, mutta en osannut arvata, että paperiohjeissa on virhe. Kävin Googlettamassa Fibaron ohjeita ja löysin lopulta alla näkyvän ohjeistuksen. Jos nyt kiinnitetään huomiota näiden ohjeiden sisältöön, niin TPM-painike on se kotelon sisällä oleva painike. Sensorin pohjassa olevaa painiketta kutsutaan osuvasti ”the other button” :D.. Fibaro..come on…

Eli pohjassa olevaa nappia tulee pitää pohjassa samaan aikaan kun painetaan ripeästi kolme kertaa peräkkäin TMP-painiketta. Alla olevassa ohjeessa on mielestäni myöskin ajatusvirhe, sillä en ymmärrä miten TMP-painiketta voidaan painaa jos sensorin kotelo on kiinni. Eli koteloa ei tosiaan voi sulkea parituksen aikana.

Lopulta Hubitat näki uuden sensorin ja se saatiin onnistuneesti lisättyä kotiautomaatioon. Fyysisestä asennuksesta vielä parin sanaa. Olen tutustunut harrastuksen myötä noin kymmenen eri valmistajan ovi- ja ikkunasensoreihin. Näissä Fibaroissa on muihin sensoreihin verrattuna pienempi pelivara magneettien asennusetäisyydelle. Osassa käyttämistäni sensoreista etäisyys toimii vielä sentin päässäkin, mutta tässä kyseisessä sensorimallissa etäisyys ei saa olla juurikaan 5mm suurempi. Tämä voi asettaa haasteita tietyissä asennuksissa. Molemmissa kappaleissa on asennusviiva merkattuna, joiden pitää kohdata toisensa kun niitä tarroilla kohteisiin kiinnitetään.

Mainittakoon kuitenkin vielä se, että sensorin magneetit yhdistyvät silloin kun molemmissa kappaleissa näkyvät merkkiviivat ovat vastakkain ja n. 5mm (tai alle) etäisyydellä toisistaan. Pienempää kappaletta on kuitenkin mahdollista liikuttaa pystysuunnassa myös toisen kappaleen päälle, ja magneetti pysyy tuolloinkin yhdessä. Tätä asennustaktiikkaa voi käyttää esim. sellaisilla kohteissa, joissa sensorin väli jäisi muuten liian suureksi. Alempana esimerkki omasta asennuksestani tuuletusikkunaan.

Loppusanat

Fibaro FDGW002 on nätin näköinen ja ominaisuuksiltaan rikas ovi- ja ikkunasensori. Magneettien etäisyys normaaliasennuksessa saattaa aiheuttaa haasteita, mutta tässäkin on säätökeinoja jos tarve niin vaatii. Sensori raportoi magneettisensorin ”open/close” -tilat, peukalointihälytykset, lämpötilan, sekä patterin varauksen.

Lisäksi käyttäjällä on ainakin Hubitatissa mahdollisuus mm. määritellä lämpötilanpollauksen raportointiväliä.

Ehdottomasti suosittelen näitä sensoreita, varsinkin jos löytyy alle 20€ kappalehintaan. Itse en näistä kuitenkaan suostuisi maksamaan 40€/kpl, vaan todennäköisesti etsisin ulkomaisista verkkokaupoista joitakin muita edullisia z-wave plus kykeneväisiä ovi- ja ikkunasensoreita.

Ja nyt tätä kirjoittaessani.. Gigantin hinnat sensoreille ovat tutusti taas 40€ hujakoilla..

Scroll to Top