Dakboard – infonäytön pelastus?

Viime artikkelissani kirjoitin ActionTilesin puutteista ja pohdin, olisiko Dakboardista pelastajaksi. Nyt kuukauden Dakboardia käyttäneenä voin todeta, että pelastaja on löytynyt.

Mikä fakin Dakboard?

Dakboard kuulostaa ehkä hieman ruotsalaiselta, näyttää Google-hakujen perusteella varsin tuntemattomalta ja vaikuttaakin jostain syystä hieman epämääräiseltä, mutta on ihan aidosti käyttötarkoituksensa ajava virallinen kuukausimaksullinen ”infonäyttö-palvelu”. Dakboard-palvelun ajatus on hieman samantyyppinen kuin ActionTilesilla, eli mahdollistaa haluttujen räätälöityjen tietojen keräämisen näytölle käyttäjää varten. Tosin toisin kuin ActionTiles, Dakboard ei ole järjestelmäriippuvainen (ActionTiles-Smartthings) vaan infonäytön sisältöön voidaan tuoda tietoja aina Google-kalenterista eri url-sivustoihin ja koota ne haluttuun muotoon näytölle. Näyttääpä Dakboardissa olevan myös suora Smartthings-integraatio mahdollisuus, mikäli ActionTiles välissä ei kiinnostaisi.

Dakboardin liiketoimintamalli perustuu pääsääntöisesti kk-maksullisiin palvelupaketteihin, mutta myyvät myös laitteita Dakboardin käyttöön. Käyttöä varten tarvitaan siis tavallinen tietokone ja näyttö. Mikäli tällaisia ei käyttäjältä löydy, voi nämä hankkia suoraan Dakboardilta tai sitten yksinkertaisesti omasta lähimmästä xyz-marketista 🙂

Paketit ja hinnoittelu

Tuotteen hinnoittelu on tätä kirjoittaessani seuraavanlainen:

Mikäli perustoiminnallisuudet riittävät, on käyttö tällöin ilmaista. Loistavan business-mallin ovat tässä kylläkin keksineet, sillä kukapa siihen karvalakkiin tyytyisi kun pienellä kuukausittaisella lisämaksulla saa mahdollisuuden muokata infonäyttöjen sisältöä oman makunsa mukaan. Myös käytettävien näyttöjen määrä vaikuttaa palvelun hinnoitteluun, joten kk-diili kannattaa miettiä tosiaan sen eksaktin tarpeen mukaisesti. Itselle vähimmäisvaatimuksen ominaisuuksien osalta täyttyvät ”Essential” paketilla, joka maksaa 4$ (3,6€) /kk. On myös hyvä huomioida, että sikaa ei ole pakko ostaa säkissä, vaan ”Plus” paketin saa 30 päivän ilmaistestaukseen. Itse olen tätä ”Plussaa” nyt testannut 28 päivää ja kaikki se mitä itse tarvitsen, sisältyy tasoa alempana olevaan ”Essential” pakettiin. Teen siis piakkoin downgraden ja jatkan Dakboardin käyttämistä Infonäytön pääasiallisena palveluna.

Käyttöönotto

Koska kyseessä on pilvipalvelu jota käytetään selaimella, ei käyttöönotto palvelun kannalta vaadi kovinkaan paljoa ponnisteluja. Riittää, että jostakin löytyy näyttö, joka on yhdistetty tietokoneeseen ja tietokone Internetiin. No lisäksi toki tarvitaan selain ja tässähän pääsääntöisesti kaikki muu kelpaa paitsi Explorer/Edge. Firefox on oma ehdoton suosikkini, koska se mahdollistaa mm. autofullscreen -addonin käytön.

Aloitetaan siis kirjautumalla Dakboardin sivuille ja siirrytään valikossa kohtaan ”Screens”. Dakboardin ”Screenit” ovat juurikin niitä ilmentymiä, joita infonäytöillä tai muilla halutuilla näytöillä katsellaan.

Käytettävä paketti vaikuttaa siihen, mitä käyttäjälle Screen-valikossa näytetään. Oletuksena kaikilla on nk. ”Predefined screen” käytössä. Jos käytät maksutonta versiota, kaikki muokkaukset tehdään tuohon yhteen ja ainoaan ”Predefined” ruutuun. Sen räätälöitävyys on melko heikohkoa, sillä esim. ruutuun lisättävien ”Layereiden” kokoa ja sijaintia ei voida muuttaa. Nyt jos mietit, että mikä helvetti on ”Layer”, niin sillä tarkoitetaan Dakboardissa esim. kalenteri-ruutua tai säätiedoitus-ruutua. Eli: ”Screenin” sisältö koostuu käyttäjän itse valitsemista erilaisista ”Layereista”. Toivottavasti käsititte selostukseni..

Olen määritellyt itselleni yhden ”Screenin” jota käytän ja se on nimeltään ”Eteinen”. Kun Eteinen-screeniä klikkaa, voidaan nähdä tarkemmin mistä kaikesta infonäyttö koostuu.

Oman Infonäyttöni olen jakanut viiteen eri ”Layeriin”. Alin layer on ”Sää”, siitä seuraavana on ”Rss”, toiseksi ylimpänä on ”Kalenteri” ja ylimpänä layerina on ”ActionTiles”. Se viimeinen eli viides layer on Dakboard-näytön alimman puolikkaan takana oleva ”Photos”-layer taustakuvakäyttöä varten. Nyt jos satuitte lukemaan aikaisemman artikkelini, joissa mainitsin ActionTilesin ongelmista mm. kalenterin ja säätietojen näyttämisen suhteen, niin Dakboardilla ei näitä ongelmia sitten olekaan. Lisäsin ActionTiles-paneelin Dakboardiin Website/iframe -layerina. Toisin sanoen, pyöritän ActionTiles-paneelia Dakboardin iframe-layerissa joka on infonäytössä puolikkaan ruudun kokoinen layeri.

Alempi Dakboard-screenin osa jää sitten kaikelle muulle, jota ActionTilesin avulla ei voitu saavuttaa. Dakboardin Google-kalenterin integrointi toimii moitteettomasti, kuten uutisfeedit ja säätiedotkin. Jokaisella luodulle screenille generoidaan oma url-linkki. Kun kyseinen screen halutaan avata jollakin selaimella niin riittää, että selaimella on kirjauduttu Dakboard-sitelle. Kun selaimen url-riviin kirjoitetaan screenin oma url-osoite, aukeaa käyttäjän rakentama screeni millä tahansa selaimella missä päin tahansa maailmaa (kunhan toki Internet on saatavissa).

..blurraten ja höyläten.. joskus tekis..toisinaan sitten taas ei… > Baddingia..

Layerien säätömahdollisuudet

Käytännössä jokaista Layeria on maksullisessa versiossa mahdollista muokata muodon, koon ja muutenkin ulkoasun osalta. Ohessa esimerkki RSS-feed -layerista joka näkyy myös ylemmän kuvan säätietojen yläpuolella.

mm. Googlen hakukoneella löytää läjäpäin rss-feedejä käytettäväksi..

Riippuen hieman layerista, ensiksi määritellään mitä tietoja layerissa halutaan näyttää. Itse halusin uutis-layeriin Helsingin Sanomien tuoreimmat uutiset. Eipä muuta kuin rss-feedin url-linkki tekstikenttään ja siltä osin onkin valmista. Seuraavaksi ”Settings” välilehdellä voidaan määritellä päivitysväli, sekä uutistietojen tarkempia yksityiskohtia.

Uutinen vaihtuu 30sekunnin välein..

Formatting-välilehdellä voidaan määritellä layerin ulkoasuun liittyviä asioita. Käytännössä jokaiselle layerille voidaan määritellä fonttikoko, väri, sekä tekstisisällön tasaus. Layerille voidaan myös määritellä taustaväri esim. sellaisia tilanteita varten, jossa tekstiä on vaikea erottaa taustakuvan värien takia. Taustavärillä voidaan tarvittaessa määrittää myös liukuvärejä, joilla screen ulkoasua voidaan muokata.

Toki näytön koosta riippuen .. teksti omassa käytössä Small, mutta on riittävän isoa luettavaksi..

Schedule-välilehdellä voidaan määritellä ajankohta milloin kyseinen layer näytetään Dakboardin screenilla. Itse en tätä ominaisuutta toistaiseksi käytä, mutta keksin heti kyllä mielenkiintoisia käyttöskenaarioita. Voisin esim. aamuisin näyttää screenin keskellä aikataulu-layeria klo 06.00 – 08.00 välisenä aikana (työmatkan arvioitu kesto Google Mapsin perusteella). Aamukahdeksan jälkeen aina alkuiltaan asti paikan voisi ottaa uutis-layer. Alkuillan jälkeen klo 18.00 – 06.00 voitaisiin näyttää Google Photos -tililtä perheen valokuvia. Monia mahdollisuuksia siis on ja tämä nyt oli vain yksi sellainen, joka äkisti tuli mieleen.

Suurin piirtein nämä kaikki em. ominaisuudet ovat jokaisessa layerissa muokattavissa. Maksulliset pläänit sisältävät toki myös täyden css-muokattavuuden, joka mahdollistaa screenin ulkoasun melko täydellisen käpistelykokemuksen. Tätähän ei ole pakko toki lähteä tekemään vaan valmiilla paketilla ja selain-frontendilla muokkaus riittää ainakin itselleni mainiosti.

Lopuksi

Dakboard on ehdottomasti tervetullut päivitys omaan infonäyttökäyttöön. Vaikkakin kyseessä on kk-maksullinen palvelu, niin pidän Dakboardin muokattavuudesta mitä tällä 4$ kuukausimaksulla saan vastineeksi. Tämä tietenkin täydentää jo hyvin alkanutta ActionTiles-käyttöä, mahdollistamalla mm. sellaisen räätälöitävyyden joita ActionTilesillä ei yksinään ole mahdollista saavuttaa. Kiinnitin myös huomiota Dakboardin layer-valikkoon ja huomasin mm. että screenille on mahdollista kiinnittää Life360-kartta lasten trackkaamista varten. Tätä täytyykin seuraavaksi testata. Olisi varsin kiva ajatus, että silmäilemällä infonäyttöä olisi heti tietoinen missä kohtaa koulumatkaa lapsukaiset ovat menossa.

Edit 19.10.2019: Life360 layer oli pettymys. Kyseessä on vain yksinkertaiset käyttäjän kuvakkeet, jotka kertovat onko käyttäjä Life360 circlen sisällä vai ei. Ei fancya karttaa jota kaipailin..

Ohessa snippi osasta layereita, joita screenille voidaan importata..

Scroll to Top