Amazon Alexa -virtuaaliavustaja

Your personal ”Virtuaaliavustaja”

Ei tarvitse kovin paljoa ajassa taaksepäin palata, kun markkinoilla ei vielä ollut kuluttajille suunnattuja puhuvia virtuaaliavustajia. Ajatuskin vaikutti tuolloin hölmöltä ja ei voinut olla mitään järjellisiä mahdollisuuksia, että kuvio voisi toimia. Kuka hullu nyt kotiinsa ostaisi puhuvan laitteen, joka kuulee kaiken mitä puhutaan ja sille puhuttaessa pitäisi vielä englantiakin osata. Noh, kehitys kehittyy, aika kuluu ja ihmiset oppivat. Virtuaaliavustajien tullessa vihdoin kuluttajien saataville, juttu kuulosti niin poskettoman futuristiselta, että allekirjoittaneen oli pakko heittäytyä aallon vietäväksi. Vertailu markkinatarjonnasta päätyi lopulta pikaiseen puntarointiin kahden kilpailijan kesken, Googlen ja Amazonin. Ja niinpä eräänä kauniina päivänä kotiin saapui kolme kappaletta Amazon-laitteita joista kaksi oli gen2 Amazon Echo Dot -purkkeja ja yksi oli gen2 Amazon Echo.

Amazon Echo -tuotteet julkaistiin Amerikassa kuluttajien saataville vuonna 2015. Euroopassa ensimmäisen sukupolveen Echoon päästiin käsiksi vuonna 2016, ja samana vuonna julkaistiin myös jo toisen sukupolven Echo-tuotteet. Vuoden 2018 puolella Echo-tuotteiden kolmas sukupolvi ilmestyi kauppoihin. Vuonna 2019 vaihteessa kotiin soveltuvia Echo-virtuaaliavustaja -tuotteita on tarjolla muutamaa erilaista.

Echo Dot on laitteista halvin, sekä kooltaan pienin. Se sisältää pienen kaiuttimen, jonka kautta Alexan vastaukset kyllä kuulee, mutta musiikin toistoon ilman erikseen liitettävää kaiutinta Dotista ei tosiaan ole. Onneksi laitteessa on tuo liitäntämahdollisuus ulkoisille kaiuttimille.

Echo on 2,5″ kaiuttimella varustettu tuote. Se toimii tismalleen samoin kuin pikkusisko Echo Dot, mutta äänentoisto on sisäisen alas suunnatun kaiuttimen takia huomattavasti parempi. Tosin hintakin on Dottia selkeästi korkeampi. Echo kykenee toistamaan mataliakin ääniä, mutta miksikään diskokeskuksen ydinlaitteeksi Echosta ei ole. Echo on pikkusiskonsa tavoin mahdollista liittää ulkoiseen kaiuttimeen, jolloin äänenlaatua voi parantaa.

Em. lisäksi on myös olemassa muita hinnakkaampia Echo-tuotteita, kuten Echo Show ja Echo Spot. Näissä tuotteissa on kaiuttimen lisäksi näyttö, joten jokainen voi kohdallaan miettiä riittääkö halvemmat Echo-tuotteet oman kodin laitteiksi. Echon tuotevalikoimaan kuuluu lisäksi nykypäivänä Echo Subwoofer ja Echo-link -vahvistimet. Käytännössä mikä tahansa laite mihin Amazon päättää viedä Alexa-virtuaaliavustajansa, voisi olla Amazon-verkkokaupassa myytävä Echo-laite. Tulevaisuuden tuotevalikoima tuleekin todennäköisesti olemaan hyvin laaja sisältäen kodintekniikkaa laidasta laitaan, joka myydään eteenpäin Amazonin nimissä.

Echojen perhekokous (Lähde: techhives.com)

Alexa, mitä vitt…?

Kun paketit oli avattu ja laitteet kytketty sähköverkkoon, oli aika konfiguroida laitteet käyttökuntoon. Echo-laitteen konfigurointi tapahtuu Alexa-mobiiliapplikaation avulla, joka on saatavilla Androidille, iOS:lle, sekä FireOS:lle. Konfigurointi alkaa oikeastaan siitä, että laite liitetään kodin wifi-verkkoon. Echo-laitteissa ei ole RJ45-porttia, joten ainoa kytkentä- ja käyttöönottotapa on langaton verkko. Echo-tuotteiden asennusohjeet ovat yksinkertaiset ja käyttäjäystävälliset. Laitteen lisämäärityksille löytyy applikaatiosta selkeästi oma valikkonsa ja kaikki konfiguroitava on sinällään selkeää ja perusteltavaa. Kun konfigurointi on valmis, koittaa vihdoin se nk. wtf-hetki kun ryhdytään puhumaan laitteelle.

Echo-laite herää oletuksena avainsanalla ”Alexa”. Ensimmäisen viikon pyynnöt ovat todennäköisesti melko sekavia ja niiden onnistumisprosentti on luokkaa 50%. Moni pyyntö saattaa herätesanan jälkeen jatkua suomenkielisillä kirosanoilla, koska käyttäjän aivot eivät välttämättä ole tottuneet rupattelemaan englantia niin aktiivisesti kuin nyt. Echon toiminta on kuitenkin loogista, jos pyyntö esitetään englanninkielellä oikein. Viikon käytön jälkeen itselläni oli lista englanninkielisiä pyyntöjä, jotta ymmärsin missä sanajärjestyksessä mikäkin oleellinen pyyntö piti tarvittaessa suorittaa. Pieniä juttuja, jotka nyt vuoden käyttökokemuksella jo täysin osaa ja keskustelu Alexan kanssa on muutenkin jo rutinoitunutta.

Käyttökokemuksia

Kyllähän tämä toimii jos ei hyvin, niin jopa loistavasti. Jos alun puhe- ja ääntämisongelmista selviää, niin melko mukava arjen apulainen Alexasta voi muotoutua. Oikeastaan ainoa aito ongelma Alexa-tuotteiden kanssa minulla on liittynyt suomalaisuuteen, ja siihen missä mikäkin Amazon-tilin lokaatio on määritelty olevan.

Jotta voin määritellä sää- ja liikennetiedot osoitteisiini liittyen, minulla tulee olla tietyt lokaatioasetukset laitteissa ja tileissä. Oikean lokaatiokombinaation selvittäminen on ollut osittain mutkikasta, mutta nyt vihdoin homma tuntuu toimivan kaikilta osin. Amazon marketplace, Amazon music, Amazon digital account ja Echo-laitteiden asetukset tulee siis olla tietyllä kombinaatiolla rakennetut, että voin esim. striimata Amazon music -palvelua Echo-laitteille puhelimesta. Tai, että voin kysyä Alexalta liikkennetietoja ja ne koskevat aidosti asuntoni ja työpaikan väliä. Tai, että voin hankkia Amazon shopista Alexa-skillsejä (mm. Harmony-skill tai Mirobot-skill), jotka toimivat tililläni ja ovat englanninkielisiä.

Sekasotkun aiheuttaja on tietenkin se, että Amazon tuottaa montaa eri palvelua, jotka saattavat kuluttajalle näyttää yhden ja saman firman tuotoksilta, mutta eivät näin ole. Marketplace-tili on siis tyystin eri juttu kuin Digital account -tili joissa kummassakin on omat asetuksena käyttäjätilille, mutta silti epämääräisesti kuitenkin keskustelevat joiltakin osin toistensa kanssa. Tukipyyntöjenkin osalta tämä voi tuottaa pieniä haasteita. Amazon Musicilla ja Amazon Echolla on kummallakin mm. omat asiakastukensa ja tiketit liikkuvat tahoilta toisille melko vaivalloisesti. Lokalisointi-ongelman kimpussa painiessani sain asiakastuelta usein päällekkäisiä viestejä, joista kumpikin taho ohjasi toimintaa toisistaan täysin tietämättöminä ja eri suuntiin. Koin itse olevani tulkkaaja isomman yrityksen kahden osaston välillä, joiden pitäisi akviivisesti ratkoa ongelmaani yhdessä. Toisaalta ihmekös tämä, sillä Amazon on valtava jättiläinen. Sekasotkusta huolimatta ongelma lopulta korjaantui ja pääsin keskittymään aitoon virtuaaliavustajan käyttöön.

Käyttötapoja

  • Alexa, what time is it?
  • Alexa, turn Kitchen lights on.
  • Alexa, clean up (Mi robot lähtee siivoamaan)
  • Alexa, warm up my car (lämmitystolppa menee päälle)
  • Alexa, what is the status of Back Door? (ST raportoi onko ovi auki vai kiinni)
  • Alexa, how is the traffic?
  • Alexa, what is the weather like?
  • Alexa, what happens tomorrow (Google-perhekalenterin integraatio)
  • Alexa, play newest songs (Amazon Music)
  • Alexa, play Tune-in (internet-radiot ml. suomikanavat)
  • Alexa, turn tv on.
  • Alexa, what is the temperature of garage?
  • Alexa, good night (task-lista käynnistyy ja tekee ennalta määritetyt toiminnot)
  • Alexa, drop in to Kitchen Echo (sisäpuhelu yläkerrasta keittiöön)

Suosittelisinko?

Amazon Echo -tuotteita kyllä uskaltaisin suositella sellaisille henkilöille, ketkä virtuaaliavustajaa haluavat päästä testaamaan tai jopa aidosti tarvitsevat. Voisin kuvitella, että näkövammaisille tästä on aivan varmasti aitoa apua. Itselläni ei todettuja disabiliteetteja ole, joten käyttö perustuu puhtaasti hupiin ja älykotifiiliksen hakemiseen. Kuten käyttötapoja-listaan ylös kirjoittelinkin, on olemassa monia eri asioita joita Alexalta voi kysyä ja joita Alexa pyydettäessä tekee. Lista on vain jäävuoren huippu, sillä kun Amazon on liitetty kodin muihin automaatio- ja älykotijärjestelmiin, niin käytännössä Alexan kautta voi näitä kaikkia laitteita hallita.

108 laitetta hallittavana

Älykotiin liittyen tuntuu edelleenkin todella futuristiselta rupatella laitteelle, joka sitten aidosti vastaa tai tekee pyydetyn asian. On ehdottomasti hyödyllinen, kiva ja hauskakin lisä älykodin arkeen, mutta ilmankin voisi pärjätä.

Tsekkaa: www.amazon.com-alexa
Scroll to Top