Älylukot

Viime toukokuussa kirjoittelin tässä artikkelissa lyhyesti kuulumisiani ja mainitsin pohtineeni älylukon hankintaa. Tuolloin fiilis oli hieman negatiivinen älylukkojen suhteen, koska markkinoiden tarjonta näytti olevan melko rajoittunutta meille suomalaisille.

Nyt 8kk myöhemmin kun tilannetta tarkastelen uudelleen, niin tilanne on mielestäni edelleenkin yhtä heikohko tarjonnan suhteen kuin aiemminkin. Ongelma lienee siinä, että meillä Suomessa on tietyn tyyppiset ovet ja lukkorungot. Lukkorunko on se oven sisässä oleva metallinen laatikko, jonka avainpesään avain työnnetään ja käännetään. Kun ovi nyt sitten on tietyn tyyppinen ja siinä olevan lukkorungon paikka ja lukkorunko on tietynlainen, niin muissa maissa käytettävät lukkorungot ja älylukkoaparaatit ovat pääsääntöisesti pois suljettuja vaihtoehtoja meille suomalaisille.

Oman tulkintani mukaan koko älylukkohässäkkä (tai ovet ja lukkorungotkin) on jaettu kolmen eri ryhmän käyttöön. On jenkit, eurot ja me nk. skandit. Älylukkotarjonta on siis sidottu vahvasti käyttäjän lokaatioon, mutta tosi asiassa Skandinavian sisälläkään esim. norjalainen älylukko ei istu suomalaiseen oveen. Joten tutkintaanpa tarkemmin, että mitä älylukkoja meille tuhansien järvien maassa asuville onkaan aidosti tarjolla.

Älylukon kulmakivet…

Älylukon hankinta ei sinällään pidä olla nopean päätöksen tai kenties heräteostoksenkaan tulos. Ajatushan on hankkia tekninen laite, joka suojaa asunnon yleisintä kulkuväylää sisä- ja ulkotilojen välillä. Ei ole siis yhdentekevää, että millaisen laitteen oveen hankkii vaan laitteen toimintaan pitää pystyä 100% luottamaan, ettei sisälle pääse kutsumattomia vieraita.

Luottamisen lisäksi älylukon pitää luontaisesti toimia ja palvella käyttäjäänsä. Ovella ollessa ei yleensä ole aikaa ylimääräiseen säätämiseen, koska silloin ollaan joko menossa tai tulossa. Joskus jopa hyvinkin vauhdilla. Aamulla esim. töihin lähtö ei saa viivästyä siitä syystä, että etuovi ei menekään lukkoon. Peräänkuulutan käytettävyyttä.

Turvallisuuden, luottamuksen ja parisuh…ei.. tämä ei ollutkaan Temptation Island Suomi, vaan älylukkoartikkeli. Eli turvallisuuden, luottamuksen ja käytettävyyden lisäksi älylukolta älykotiharrastajana odottaisin integraatiomahdollisuuksia muihin älykodin järjestelmiin. Markkinoilla on jo nyt iso nippu toimijoita, joista osa tekee asioita (ikävä kyllä) yksin ja osa muiden kanssa.

Entäpä asennuksen helppous? Olisihan se hienoa jos asennuksen voisi ensinnäkin tehdä itse, mutta jos se onnistuisi vielä vaivattomastikin.

Danalock, Oviku ja Yale

Kun lähdin selvittämään mitä erilaisia mahdollisuuksia minulla älylukkohankinnan suhteen on, ymmärsin hyvin nopeasti, että vaihtoehtoja ei olekaan kovin monia. Markkinoilta löytyy kyllä älylukkovalmistajia, mutta vain osa sopii suomalaisiin oviin. Mikäli jenkeissä myytävä älylukko olisi hyvällä tuurilla sopinutkin suomalaiseen oveen, paljastui lopulta käyttäjäarvosteluissa asioita, joissa esim. laitteen käytettävyyteen ei voitu luottaa.

Tämän lisäksi älylukkogenren alle sovitetaan käyttötavoiltaan erilaisia älylukkoratkaisuja. Osassa älylukoista toiminta perustuu pin-koodin tai tagin käyttämiseen oven ulkopuolelle, jotta ovesta päästään sisään. Tällaisessa ratkaisussa kodin nykyiset avaimet voi jättää huoletta kotiin. Osa älylukkotuotteista taas sisältää ainoastaan oven sisäpuolelle vääntönupin tilalle asennettavan älylaitteen. Selvennyksenä, että vääntönuppi ovessa on se sisäpuolella oleva väännin jota (yllätys yllätys) väännetään, kun ovi halutaan avata. Tällaisessa ratkaisussa käyttäjällä on kodin avain jatkossakin mukana, mutta avaimen lisäksi lukon saa auki esim. mobiililaitetta käyttäen. Tavallaan valinnanvaraa siis pitäisi olla, mutta onko riittävästi?

Danalock

Danalock on tanskalainen älylukkovalmistaja, jonka älylukkotuotteeseen sisältyy oven ulkopuolelle asennettava Danapad-laite pin-koodin näppäilyä varten, sekä oven sisäpuolelle asennettava Danalock-laite lukon kääntämistä varten. Perusajatus kuitenkin on, että vanha avainpesä jää oveen edelleenkin käyttöön ja Danalockin tuotteet laajentava lukon avaamisen ja sulkemisen käyttötapoja.

Miten Danalock toimii?

Danalock-tuotteet toimivat bluetoothin välityksellä, eli Danapadia käytettäessä käyttäjä voi näppäillä pin-koodin lähettääkseen Danalock-laitteelle käskyn kääntää oven lukkoa sisältä auki. Danapadia ei ole pakko hankkia, sillä Danalockia hallitaan mobiilisovelluksella. Danapad on siksi lisävaruste, jolla minimoidaan yksinkertaisesti mobiililaitteen kaivamiskertoja taskusta. Yhteys mobiililaitteesta Danalockiin tapahtuu Danapadin tavoin bluetoothia käyttäen, kunhan laitteiden väli on maksimissaan se 5m.

Danalock V3 (Lähde: cleverhome.fi)

Tämän lisäksi Danalockia myydään myös Z-wave ja Zigbee -versioina. Bluetooth kuuluu siis vakiona jokaiseen tuotteeseen, mutta em. kahden teknologian välillä käyttäjä voi sitten valita itselleen sopivan tuotteen.

Danalockin tuotetarjonta, Danalock, Danapad, Danabridge ja virtamoduuli

Danalockin pitäisi istua suomalaisiin oviin, kunhan Danalock-lukkotyyppi on vain oikeanlainen. Yritin itse löytää asunnon etuoveen sopivan Danalock-lukkotyypin mallin, mutta en osannut päätellä mikä näistä alla olevista lukkomalleista minulla on. Otin yhteyttä Danalockin tukeen ja lähetin heille kuvat etuoven lukosta niin sisä- kuin ulkopuoleltakin. Vastaukseksi sain, ”kysäise jälleenmyyjältä oikea lukkotyyppi. Lukkosi saattaisi olla Scandi”. Edelleenkään en tiedä, mikä malli minulle sopisi..

Danalockista käyttökokemuksia?

Luin lisäksi käyttökokemuksia eri foorumeilta, sekä hain tarkentavaa tietoa Internetin syövereistä. Liian usein foorumeilla kirjoiteltiin, että vaikka Danalock sopisi lukkorungon kanssa yhteen, on tietyt vanhemmat Abloyn lukkorunkotyypit (nk. mökkilukkorungot) Danalockille toiminnaltaan hitusen vääränlaisia. Tämä johtaa lukon ylikiertymiseen, joka aiheuttaa lukon toimimattomuuden. Palauttaakseen lukon toimintakuntoon, pitää Danalock uudelleenkalibroida. Tämä kuulostaa työläältä ja käytettävyyden kannalta no-go:lta. Löysinkin informatiivisen dokumentin, jossa kuvataan Danalock V3:n yhteensopivuutta/käyttömahdollisuuksia per Abloyn lukkorunkotyyppi.

https://files.finqu.com/merchant/24381/abloy-yhteensopivuus.pdf

(Lähde: kotiautomaatiokauppa.fi)

Itselläni on juuri näitä nk. mökkilukkorunkoisia Abloy 4190 -lukkorunkoja. Muutamalla keskustelupalstalla myös mainittiin, että vanhemmat lukkorungot ovat liian köykäisiä tällaiselle vääntimelle. Köykäisyys johtaa siihen, että lukon osat vääntyvät ja jossakin vaiheessa hajoavat. En tiedä onko näissä caseissa kysymys mahdollisesti väärästä asennuksesta vai onko ihan aitoa asiaa, mutta pistää joka tapauksessa ajattelemaan.

Hankintaa ajatellen kannatta myös miettiä, että millaisen tilan älylukko ovessa tarvitsee toimiakseen. Danalockin suositus on, että matka karan keskikohdasta oven reunaan pitää olla ainakin 50mm. Kara on siis se keskitappi siellä vääntönupin sisällä. Saman etäisyyden saa toki mitattua kahvan akselin keskiosasta oven reunaan, sillä kahva ja vääntönuppi ovat useimmiten suorassa pystylinjassa toisiinsa nähden. Danalock on fyysisiltä mitoiltaan melkoinen möhkäle. Syvyys ja halkaisija ovat 59mm, ja varsinkin syvyyden kanssa haasteeksi tulee paksukarmiset/tuplatiivisteiset ovet, jossa ovea avatessa tai sulkiessa Danalockin tötterö voi osua oven karmiin.

Töttöröö, tötterö..

Muutama innokas on näitä asennellut ja samalla veistellyt karmista Danalockin kohdalta sentin pois. Minulle tämä ei ollut vaihtoehto, sillä halusin pitää karmini koskemattomina 🙂

Danalockin hinta?

No mitä Danalock V3 (z-wave V3 -versio) maksaa? Hinta on jopa kohtuullinen, sanoisin minä. Hinta pyörii n. 150€:ssa, joka useampaan oveen hankittuna ei tulisi kokonaiskustannuksiltaan olemaan mikään ”jytky”. Harmillista, että tuote on fyysisesti liian kookas ja harmi, että omat lukkorunkoni olisi pitänyt uusia Danalockin myötä. Uusi suositeltu 4190:n korvaava lukkorunko LC100 maksaa n. 50€/kpl. Ovelle olisi siis tullut hintaa n. 200€/kpl olettaen, että sarjoitetut avainpesät olisi voinut siirtää 4190:sta suoraan LC100:seen.

Danalockin integroitavuus?

Mitenkäs sitten integroitavuus mm. SmartThingsiin? Danalock on täydellisesti yhteensopiva SmartThingsin kanssa. Tämä lämmittää SmartThings-harrastajan sydäntä:

https://www.smartthings.com/partners/danalock

Oviku Nero

Piristävänä poikkeuksena kotimaan markkinoilta löytyi myös älylukkovalmistaja nimeltä Oviku. Ovikun älylukkotuote on nimeltään Nero. Ovikun ratkaisussa on vain yksi tuote, joka kiinnitetään oven sisäpuolelle vääntimen karaan samalla tavalla kuin Danalock. Koska oven ulkopuoleen ei ole tarvetta koskea, jää avainpesä edelleenkin käyttöön ja oven saa tarvittaessa tutuilla ja turvallisilla avaimilla auki.

Ovikun mitat?

Oviku Nero on Danalockiin verrattaessa huomattavasti sutjakamman kokoisen näköinen. Tosin tuotteen sivuilta ei löydy tietoja lukon fyysisistä mitoista. Mikähän juttu tämä muuten on, että unohdetaan tuotekuvauksessa mainita tuotteen mitat? Vähän sama kuin unohdettaisiin kertoa, että mikä tuotteen nimi on..

Onneksi Elisan sivuilta tiedot löytyivät:

 • Mitat ja paino
 • 50 x 160 x 25 mm
 • 320 g (ilman paristoja)

(Lähde: elisa.fi)

Oviku Nero (Lähde: elisa.fi)

Joka tapauksessa, tarkemmin kun tuotekuvaukseen perehtyy, niin hyvin nopeasti paljastuu ettei Neroa voi asentaa Abloyn 4190-lukkorunkoon mikäli lukkorungon vuosimalli on väliltä 85 – 90. Nyt en omalla kohdallani ihan varma olekaan, että milloin nämä lukkorungot on asuntooni asennettu. Sarjoitustahan voi harrastaa vaikka kerran kuukaudessa, mutta milloin asennus olisi tehty..hmm..

Verkkokauppa.com:n sivuilta löytyi onneksi helppo keino selvittää asia:

*Abloyn lukkorungosta 4190 on n. vuosina 1985-1990 ollut myynnissä edullisempi versio, jossa vääntönuppi kääntyy samaan aikaan, kun avainta kääntää/telki menee lukon sisälle. Oviku Nero ei ole yhteensopiva tämän harvinaisemman lukkorungon kanssa. Voit helposti ja nopeasti kokeilla onko ovessa oleva 4190-lukkorunko yhteensopiva. Mikäli vääntönuppi ei liiku ovea avatessa, on lukkonrunko yhteensopiva.

(Lähde: verkkokauppa.com)

Lukkorunkoni ovat uudempia, joten olisivat onnekseni yhteensopivia Oviku Neron kanssa. Hyvä juttu. Mitoissa kun mainittiin, että tuotteen syvyys on 25mm sopii se suurella varmuudella oveen kuin oveen karmista riippumatta. Todennäköisesti tästä syystä johtuen sivuilla ei ole mainintaa oven reunan ja vääntimen karan välisestä minimietäisyysvaatimuksesta.

Ovikun langaton tekniikka?

Oviku Nerossa käytettäväksi langattomaksi tekniikaksi on valittu Bluetooth. Tässä pätee todennäköisesti sama käyttöetäisyys kuin Danalockissakin (5m), tosin tuotteen bluetooth-vastaanottimen sijainti ja laatu vaikuttaa aina käyttöetäisyyteen. Löysin Oviku Nerosta keskustelua jossa mainittiin, että oven paksuus vaikuttaisi bluetoohin toimintaan. Tosin löysin myös Danalockiin liittyen samanlaisia kommentteja. Ongelmaahan ei esiinny, mikäli ovet ovat aitoa amerikkalaista pahvia..mutta mikäli ovi on kunnon materiaalia mitä useimmissa suomalaisissa kodeissa on, niin ehkäpä jotain ongelmia saattaisi esiintyä. Tosin tuntuu kummalliselta, että tuote jota on tarkoitus yksinomaan (ainoastaan, vain) hallita bluetoothin välityksellä, olisi jotenkin rampautettu näinkin typerän asian takia.

mitä Oviku maksaa?

Mitenkäs sitten se hintapuoli? Oviku Nero maksaa n. 250€/kpl. Se on mielestäni paljon rahaa käytettäväksi yhteen oveen. Toisaalta, jos tuote on turvallinen, käytettävyys kohdillaan ja älylukko on integroitavissa muuhun älykotiin, niin miksei. Karu totuus taitaa kuitenkin paljastua internetissä kerrottujen käyttökokemusten myötä. Palaute lukon käytettävyyteen liittyen on ollut murskaavan negatiivista. Jos yhdellä toimii, niin viidellä ei. Tilannetta on yritetty applikaatiokehityksen toimesta korjata ja suunta lienee oikea, mutta syntyy hieman ”asiakas testaa -fiilis”. Tätähän on historian saatossa harrastettu isommissakin firmoissa laskemalla markkinoille puolivalmiita tuotoksia joita asiakkaat testaa, mutta onko touhu reilua? Mielestäni ei.

Suurin kompastuskivi näyttäisi olevan huonosti toteutetussa mobiiliapplikaatiossa, joka jättää ihmisiä aidosti talon ulkopuolelle päästämättä sisään. Tämä on yksi niistä harvoista asioista, joita asunnon ulko-ovella ei saa tapahtua kumpaakaan suuntaan mentäessä. Lasketaanko tässä sitten sen varaan, että käyttäjä roudaa asunnon avainta kuitenkin aina mukanaan. Näin se Ovikua käytettäessä on kaiketi pakko olla, kun oven ulkopuolelle ei ole saatavissa Danapadin kaltaista pin-laitetta.

Ovikun integroitavuus?

Entäpä integrointi älykodin muihin vermeisiin? Valitettavasti ei taida onnistua. Oviku Nero vaikuttaa täysin suljetulta ja vain bluetooh -käyttöiseltä standalone-älylukkoratkaisulta. Toki sen verran tarkennan, että useampaa Oviku Nero -lukkoa voi hallita yhdellä ja samalla mobiiliapplikaatiolla, mutta Ovikun jutteleminen muualle maailmaan ja maailmalta takaisin on estetty. Tässä voisikin olla vielä matkan alkutaipaleella olevalle firmalle kehitysehdotus; integroitukaa mahdollisimman paljon eri älykotituotteiden kanssa, jolloin ette sulje itseänne kilpailusta pois. Ideasta, asennuksen helppoudesta ja lukon ulkonäöstä kyllä pidän. Nyt vielä loput palaset kasaan, niin tässä olisi ainakin suomalaisiin koteihin potentiaalinen älylukkotuote.

Yale Doorman

Yale Doorman on kolmesta mainitsemisen arvoisesta suomalaisille suunnatuista älylukkotuotteesta viimeinen mainitsemani. Jos kaksi edeltävää tuotetta ovat olleet suhteellisen helposti oven sisäpuolelle asennettavia, niin tässä kajotaan oven sisä- ja ulkopuolelle lukkorunkoa myöden.

Vasemmalla Yalen ulkoyksikkö, ja oikealla sisäyksikkö (Lähde: yale.fi)

Yale kuuluu ASSA-Abloy -konserniin, jonka edustajana Suomessa toimii Abloy Oy. Onko Yale sitten tämän perusteella suomalainen vai suomenruotsalainen, sitä en osaa sanoa. Yale Doorman v2n on Doorman-tuotteen uusin versio. Olen antanut itseni ymmärtää, että tuote on muuten tismalleen sama kuin edeltävä Doorman YL102, mutta vain lukkorunko on vaihtunut. Uudessa pakkauksessa lukkorungon malli on Abloy BL907, jonka kerrotaan sopivan suoraan lähes kaikkiin suomalaisiin oviin. Edeltävän lukkorunkomallin kanssa tilanne ei ollut yhtä selkeä.

Yalen versiot?

Mikä on hieman hämmentävää, on tämä versiointi. Moni kauppa myy edelleenkin tuotetta nimellä Yale Doorman YL102, joka kuitenkin sisältää mahdollisen kuvaustekstin perusteella uuden lukkorungon BL907. Osa kaupoista taas myy tuotetta nimellä Yale Doorman V2N, joka sisältää uuden lukkorungon BL907. Eri verkkokaupoista mutkikkuuden lisäämiseksi löytyy kuitenkin Yale Doorman YL102, jossa ei ole mainintaa uudesta lukkorungosta. Onkohan markkinoilla vielä liikkeellä YL102:sta vanhalla lukkorungolla? Joka tapauksessa pakkauksen sisälle saattaa olla syytä kurkistaa, että löytää lukkorungosta BL907 -merkinnän.

Lukkorungosta ja asennuksesta?

Yalessa lukkorunkokuvio ja sen vaatimukset on melko helppo ymmärtää. Sivuilta löytyy selkeä maininta, että Doormanin voi asentaa lukkorungon 4190 tilalle (riippumatta valmistusvuodesta). Asennus on varmasti mutkikkaampi kuin Danalockissa tai Ovikussa, mutta tukivideoiden perusteella homma saadaan näyttämään ehkäpä jopa liian helpolta. Yale kun sisältää suoraan sisä- ja ulkopuolen yksiköt, niin oven saa avattua ulkopuolelta pin-koodilla tai tageilla. Älylukkotuotekavereihinsa verrattuna Yale poistaa käytöstä totutun lukkopesän, jolloin kotiavain jää asennettavan oven osalta turhaksi. Nyt on sitten syytä olla tuotteen käytettävyys kohdillaan, että käyttäjä ei jää ulkopuolelle toimettomana kiroilemaan. Sisäpuolen yksikkö sisältää käytännössä kahvan ja elektronisen vääntimen. Vääntimellä avataan lukko sisäpuolelta auki, tosin sisäpuolen kahva tekee tismalleen saman asian joten herää kysymys, mihin väännintä tarvitaan..

Yalen asennuksessa oleellista on heti alkuun tehdä karan/kahvan keskiosan ja karmin välinen mittaus. Mikäli tämä väli on alle 35mm tarvitaan asennuksessa karasiirrin (…40€…), joka siirtää Yalen sisäpuolen yksikköä oven ulkoreunasta saranoiden suuntaan. Mikäli kahva on liian lähellä karmia, osuu se Danalockin tavoin karmiin ovea avatessa tai sulkiessa. Omat mittaustulokseni kertoivat, että karmin ja karan keskikohdan välinen etäisyys on 40mm. Tämän tuloksen perusteella Yale mahtuisi ilman karasiirrintä oveen.

Karasiirrin (Lähde: yale.fi)

Yalen tekniikka?

Kuten jo mainitsin, ovesta pääsee sisälle joko tagia tai pin-koodia käyttäen. Tagit ovat jollakin taajuudella toimivia normaaleja RFID-tageja. Tagit paritetaan Yalen kanssa, ja/tai luodaan käyttäjille käyttäjäkohtaiset pin-koodit. Yalea ei sellaisenaan voi hallita etänä, vaan tagin pitää koskettaa lukijapintaa tai käyttäjän pitää koskettaa pin-numeroita päästäkseen sisään. Yalella on tosin tarjolla oma hubi etähallintaa (mobiiliapplikaatio) varten aivan kuten Danalockillakin, mutta sitten hinta pompsahtaakin jo uusille satalukemille (Yale Smart Home Hub, n. 170€)

RFID-tag (Lähde: verkkokauppa.com)

Yalen hinta?

Hinnasta puheenollen, mitä Yale Doorman maksaa? No se maksaa ja paljon. Hinta tällä hetkellä halvimmillaan on n. 330€ luokkaa. Tämä on todella paljon varsinkin silloin, jos asunnon kahteen tai kolmeen oveen halutaan jokaiseen Yalen älylukko. Toisaalta hinta pitää sisällään muutaman tagin ja pin-koodilaitteen lukkorunkoineen, mutta ainahan hinta on joko kauhistus tai ihastus omaan käyttötarpeeseen peilaten. Omasta mielestäni hinta on hieman liikaa, mutta käyttöraportit ja arvostelut puhuvat puolestaan. Tätä laitetta kehutaan todella paljon. Tästä syntyy luotettavan ja turvallisen laitteen vaikutelma. Jos muutkin tätä käyttää, niin miksen sitten minäkin sijoittaisi..?

Yalen integroitavuus?

Onko Yale sitten integroitavissa muuhun älykotiin? No ei todellakaan. Suomi-Yalessa diili on tehty näemmä Verisuren kanssa älylukkomoduulia käyttäen. Mikä hassuinta Yalen muiden maiden älylukot ovat integroitavissa SmartThingsiin täydellisesti. Yaleen myydään z-wave moduulia, joka sitten välittää viestejä Yalen ja ST hubin välillä. Suomessa Yalen linja on se, että pidetään määritellyistä tietoturvastandardeista kiinni.

Facebookissa tätä oli muutkin valveutuneet ihmetelleet ja siellä Yalen vastaus oli seuraava:

Yale Suomi Hei! Yale Doormaniin ei ole tällä hetkellä saatavilla avoimen rajapinnan tarjoavia integraatiomoduuleja, eikä sellaista ole lähitulevaisuudessa näkyvissä. Linjauksemme on ollut, ettei lukkoa avata avoimille rajapinnoille tietoturvan takia. Emme voi hallita sitä, mihin järjestelmiin lukko tällöin liitettäisiin, ja näin ollen eri järjestelmien turvallisuusriskit laajenisivat myös lukitukseen. Haluamme pitää älylukkomme tiukoista turvastandardeista kiinni, jolloin pystymme takaamaan lukon turvallisuuden.
Turvallisuuskokonaisuuksia voi rakentaa älylukkomme ympärille tiettyjen turvajärjestelmien avulla. Lukon voi liittää esimerkiksi Yale Smart Home -hälytysjärjestelmään (tässä järjestelmässä myös älypistorasiat). Ymmärrän kyllä hyvin, että haluaisit hallinnoida koko kotia saman järjestelmän kautta. Ystävällisesti Janika/Yale”

Perustelu on toisaalta ymmärrettävää, toisaalta ei. Ymmärrän toki tietoturvakommentin, koska siihen voi ja pitää nykyään aina ensiksi vedota. 🙂

Itse pyrkisin ajattelemaan asiaa käänteisesti siten, että avoimet rajapinnat nähtäisiin ennemmän mahdollisuutena kuin uhkana. Voisiko olla niin, että kehityksen suunta on yleensäkin avoimuudessa ja eri langattomien tekniikoiden avoimien rajapintojen hyödyntämisessä?

Haluaisin myös kyseenalaistaa ajatuksen, jossa avoimen rajapinnan hyödyntäminen tarkoittaisi ikään kuin oletuksena altistamista tietoturvauhille. Aivan kuin avoin rajapinta olisi suoraan sidoksissa tuotteessa toteutettavaan tietoturvaan, joka pitäisi tietenkin toteuttaa hallitusti erillään (juuri tietoturvan takia).

Ja vatkatakseni taikinaa vielä enemmän, löytyisikö Yalen muiden maiden integraatioista ja avoimeen rajapintaan tukeutumisesta jotain Best Practices -materiaalia, jota voisi myös täällä Suomen Yalessa hyödyntää? Esimerkiksi brittien Yalen Z-wave moduuli? Olen hieman kateellinen siitä, että muut voivat hyödyntää Yalea kotiautomaatiossa, mutta me emme.

Se siitä kysymyskimarasta. Ja miksi näitä kysymyksiä kirvoittui juuri Yalen kohdalla näin paljon johtuu siitä, että em. tuotteista Yale on yksinkertaisesti tarjolla olevista älylukoista houkuttelevin ja vakuuttavin, vaikkakin integroitavuus on nada…

Miten edetään?

Kun tätä älylukko-asiaa olen liki vuoden prosessoinut ja nyt vihdoin olen asiaan kunnolla perehtynyt, niin kaiketi tässä pitäisi se hankintapäätös tehdä. Älylukkovaihtoehtoja on toki muitakin, mutta en nostanut tarkoituksella keskusteluun mukaan esim. Schlagea, Kwiksetia tai Augustia. Näiden kanssa ongelmaksi koituu sopimattomuus suomalaisiin lukkorunkoihin/lukkoihin ja oviin. Lisäksi osa tuotteista on jenkkikamaa, jolloin langattoman tekniikan (kuten z wave ja zigbee) taajuusalueet eivät ole yhteensopivia Euroopan säädösten ja Eurooppalaisten laitteiden kanssa. Olisi siksi liian työlästä lähteä tilaamaan ulkomailta älylukkoa, jonka toimivuus omassa ovessa ja omassa älykodissa olisi epätodennäköistä.

Vatulointia:

 • Oviku, surkea applikaatio ja paljon huonoja käyttökokemuksia
 • Danalock, sisältää z-waven ja on integroitavissa ST-pohjaiseen älykotiin
 • Yale, laadukas tuote ja 98% positiivisia käyttökokemuksia
 • Danalock, liian korkea tötterö vaatii karmin muotoilua
 • Yale, ei mitään integrointimahdollisuuksia..
 • Danalock, kohtuuhintainen
 • Yale, kallis
 • Oviku, suhteessa toimintaan superkallis
 • Yale pitäisi asentua helposti
 • äh…

Päätös on tehty ja ensimmäiseksi hankittavaksi älylukoksi valikoituu Yale Doorman. Vaakakupissa painaa ehdottomasti käytettävyys ja luotettavuus, eikä niinkään hinta tai integraatiokykeneväisyys muiden älyvermeiden kanssa. Siispä hankkimaan Yalea..

Tsekkaa myös muut älylukkoaiheiset artikkelini, kuten:

Scroll to Top