AGGE LED-nauha – 1500lm/m, 25m

Vuoden pimein aika on jo Suomessa onneksi ohitettu ja päivä pitenee nyt vauhdilla. Kesää ja yöttömiä öitä odotellessa tarvitaan kuitenkin keinotekoista valoa ja sitä olisi nyt tarjolla messevän 25m verran. Artikkelissa perehdytään AGGEn 25m 1500lm/m LED-nauhaan ja arvioidaan, että millainen tuote hyppysiini on oikein päätynyt.

Blogiartikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Valostoren kanssa. Olen saanut Valostorelta tuotteen, ja vastineeksi luvannut toimittaa rehellisen artikkelin tuotteesta ja tuotteen käytettävyydestä.

Valostoren webbisivut löytyvät osoitteesta: www.valostore.fi

Kaapelikelallinen valonauhaa

AGGE LED-nauha on 230V-verkkovirralla toimiva 25m pituinen valonauhatuote. Pituuden takia LED-nauha toimitetaan kaapelikelalla, joka on eittämättä ainoa järjellinen tapa tällaisen metrimäärän hanskaamiseen. Tehotarve LED-nauhalla on 12W/m kohden, joka tämän 25metrin mittaisen tuotteen osalta tarkoittaa yhteensä 300W. LED-nauhan jokaiseen metriin mahtuu 180 lediä ja taskulaskimeni osaakin kertoa, että tuotteessa on täten yhteensä huimat 4500 lediä. Siitä valoa kerrakseen ja vaikkapa mihin käyttötarpeisiin.

Toki merkittävää myös on huomioida nk. valon määrä, jota mitataan tuttavallisemmin lumen (lm)-yksiköissä. Kun tässä jo Watit tiedettiinkin, niin lumen-arvo taas kertoo, että kuinka tehokkaasti energia muutetaan valoksi. Tuotteen ilmoitettu valoteho on 1500 lm yhtä metriä kohden, joka 25m matkalla tarkoittaa yhteensä 37500 lm. Valostorella ovat tämän tuotteen valotehoa mitanneet ja mittausten perusteella aito valoteho metriä kohden on 1250 lm, joka siltikin on hyvin vaikka jääkin hieman valmistajan ilmoittamasta. Värilämpötilan nauhalle on kerrottu olevan 4000K.

Valostoren AGGE LED-nauhan tuotekuvauksessa nauhan käyttökohteiksi kerrotaan niin koti- kuin teollisuuskäytön erilaiset sisä- tai ulkokohteet. Tuotetun valon määrä on sitä luokkaa, että käytännössä kotikäytössä nauhalla voi valaista helposti esim. pihatien reunuksen, autotallin, remonttikohteen seinät tai vaikkapa kotipihan pensasaidan. Valohulluna aloin tietenkin heti pohtimaan potentiaalisia käyttöskenaarioita.

LED-nauha on IP65-suojattu, joten se on täysin pölytiivis ja suojattu kiinteiltä esineiltä. Lisäksi se on suojattu vesisuihkuilta, joita suutin (6,3 mm) projisoi mistä tahansa kulmasta. Pistotulppa on IP44-suojattu, eli tulppa on suojattu esineeltä, jonka halkaisija on yli 1,0 mm ja lisäksi suojattu roiskuvalta vedeltä. Ainoat rajoitteet, joita käytön kannalta tulee huomioida on, ettei nauhaa tietenkään saa upottaa veteen. Nauhassa olevien LED-komponenttien osalta nauhaa ei myöskään saa taivuttaa alle 20mm halkaisijaan. Yleensäkään mitään taitoksia LED-nauhaan ei saa tehdä, joka estää esim. tiukkojen huonekulmien seinänmyötäisen asennuksen.

Siirrytäänpä seuraavaksi tutkimaan mitä paketista paljastui.

AGGE LED-nauha

Paketin avattua voidaan todeta, että tuote on tosiaankin tismalleen samanlainen kaapelikela, kuin missä esim. ulkokäyttöön tarkoitettua sähkökaapelia toimitetaan. Kaapelikela itsessään on laadukkaan oloinen ja nauha mahtuu kelalle sopivasti. Kaapelikela ja kelan käytettävyys on kyllä iso plussa, sillä nauhaa on helppo käsitellä kelalta ja sitä voidaan siirtää näppärästi paikasta toiseen käyttötarpeen mukaisesti. Pakkauksessa mukana tulee tuotteen lisäksi pari sivuinen ohjelehtinen.

Tuote on Handshake Finland Oy:n maahantuoma ja ohjeistus on tehty suomen-, ruotsin-, norjan- ja tanskan -kielellä, mutta valmistusmaata en AGGEn osalta saanut Googlesta tai ohjelehtisestä selvitettyä. Jokseenkin näinä päivinä olen itse ollut hyvinkin kiinnostunut tuotteen alkuperästä ja tuotteen alkuperä saattaa vaikuttaa ostopäätökseeni. Joka tapauksessa olettaa saattaa, että vähintäänkin komponentit suurimmalla osalla LED-nauha-valmistajista tulee Kiinan suunnalta.

Käsituntuman perusteella nauha on jämäkkää tavaraa. Jos artikkelin lukijoista joillekin on tuttuja Huen sisäkäyttöön tarkoitetut valonauhat, niin tätä valonauhaa ei voi käsitellä samalla tavalla eikä pakottaa nauhaa mukailemaan nk. teräviä kulmia. AGGE LED-nauhan jämäkkyys on samaa luokkaa kuin Huen ulkovalonauhoilla, jotka nekin jo itsessään ovat melkoisen jämäkkää tavaraa. Jämäkkyydestä johtuen käsiteltäessä tuotetta tulee myös tunne, että kyseessä on laadukas nauha, joka kestää todennäköisesti vaativammassa ulkokäytössäkin.

Käyttölämpötilaksi nauhalla on kerrottu -20c – +45c. Tämä skaalautunee suomen sääolosuhteisiin melko hyvin. Tänä talvena ei Valohullun kotikulmilla ole vielä yli -20c pakkasia ollutkaan, joten tähän kirjoitukseen en valitettavasti pakkaskestävyyttä saanut koeistettua.

Ohjelehtisessä mainitaan, että virtajohtoa ei saa kytkeä seinään mikäli LED-nauha lepää kelalla ja tämä siis kuumenemissyiden takia. Levitetäänpä nauha kelalta pois ja laitetaan virtajohto vasta sitten seinään. Ja huhhei, let there be light!!!

Edellä olevassa kuvassa kyseessä on täysin pimeä huone, johon tuli yhtäkkiä huoneellisen verran valoa. Täytyy kyllä myöntää, että tämä on todella kirkas ja tehokas LED-nauha. Lisähuomiona vielä se, että nauha lepää lattialla pääsääntöisesti kyljellään. Ledien aukeamiskulmaksi on toki ilmoitettu 120 astetta, mutta lopputulos olisi vielä parempi, mikäli LED-nauha lepäisi lattialla ledit ylöspäin.

LED-nauhan häntäpäässä on jatkoliitin, jolla tuotetta voidaan jatkaa maksimissaan aina 100 metriin asti. 100m veto on jo sellainen, että sillä valaisee hieman leveämpääkin talon seinää tai pihatien reunaa. Tätä samaista AGGEn LED-nauhaa on saatavilla muutamissa eri pituudessa; 3m, 10m, 15m, 20m ja 50m.

Jokaisessa AGGEn LED-nauha -tuotteissa on pituudesta riippumatta sama jatkoliitintyyppi, joten nauhoja voi yhdistää peräkkäin kunhan vain muistaa tuon 100m maksimipituuden rajoitteen. Lisäksi nauhan voi myös tarvittaessa haaroittaa AGGEn T-haaroittimella, jolloin yhteen virtajohtoon voidaan kiinnittää kaksi LED-kaapelia. Haaroittimen avulla LED-nauhan voi haaroittaa täten kulkemaan kahteen eri suuntaan varsinkin jos peräkkäin kytkentä ei asennuksessa ole mahdollista.

Kun ”testisavut” on sisätiloissa otettu, niin onhan se pakko käydä ulkona myös testaamassa. Talviolosuhteet ovat yleisesti pihavaloasennuksille hieman huonoa aikaa, sillä lumi ja jää estää nauhan asentamisen haluttuun paikkaan. On hyvin mahdollista, että keväällä lopulliseksi asennuskohteeksi tulee juurikin tämä pihatie ja siinä erityisesti kivetyksen reuna. LED-nauha lepää nyt lumen päällä eikä sitä ole suunnattu koko matkalta edes oikein, mutta valoteho on edelleenkin valtava ja nauhalla saadaan valaistua koko pihatie aina kuusiaitaan asti.

Todella vaikuttavan oloinen tuote ja LED-nauhan pituus yhdistettynä valoteholla on itselläni se seikka, joka tämän tuotteen osalta ihastuttaa.

Kevättä odotellessa keksitään nauhalle kuitenkin väliaikaiskäyttöä ja katsotaan mitä saadaan aikaiseksi. Autotallissa…tai korjaan…kuntosali-varasto-puuhapajassa on tilaa valaistu kolmen Hue-lampun avulla. Tilassa on ollut hieman hämärä valaistus ja mitään tarkempaa näpertelyä ei ilman lisävaloa ole voinut suorittaa. Alla olevassa valokuvassa puhelin tekee pientä kuvanparannusta ja tila ei tosiaankaan ole niin valoisa, mitä kuva antaa ymmärtää. AGGEn 25m LED-nauhalla voisin valaista koko puuhapajan (6x4m) kerralla kuntoon.

Tehokkaan ajatustyön jälkeen olin hahmotellut LED-nauhan kulkureitin, sillä aikomus olisi valaista tilaa katosta, mutta myös työpöydän yläpuolelta käsin.

Sinällään asennus on pala kakkua, mutta jotain kiinnikkeitä nauhan asentamista varten tarvitaan. AGGE LED-nauha on leveydeltään 16,3mm ja sille voi tilata mm. Valostoresta sopivia muovikiinnikkeitä, tai tarvittaessa kiinnityslistaa. Tee-se-itse -miehenä kaivoin laatikosta kuitenkin läjän naulakiinnikkeitä ja ajattelin niistä soveltaa LED-nauhalle sopivat kiinnikkeet.

Pointtihan ei ole mikään muu, kuin istuttaa nauha oikealle paikallaan ja varmistaa, että se myös pysyy siellä. Naulakiinnikkeet ovat ihmisen paras ystävä, sillä muoviosaa voi käsin taivuttaa tarpeen mukaan.

Sitten ei muuta kuin tuumasta toimeen ja naputtelemaan. LED-nauhan reittiä suunnitellessa olin samalla mitannut, että 25 metrin pituista nauhaa voi kuljettaa tilassa päästä päähän kolme kertaa.

Tunnin puuhastelun jälkeen LED-nauha oli paikoillaan ja lopputulos oli sanan mukaisesti, loistava. Kuten alla olevista kuvista voi huomata, puuhatilan takahuoneeseen jäi vielä yksi Hue-lamppu käyttöön. Takahuoneen Hue-lampun värilämpötila ja kirkkaus osoittaa hyvin sen, kuinka paljon valoisammaksi itse puuhatila LED-nauhan asennuksen jälkeen tuli. Myös työtason vanhat loisteputkilamput jäivät asennuksen myötä turhiksi ja ne voinee purkaa pois.

Asennuksessa tein lopulta muutaman 90 asteen pyöreän kulman, enkä tietenkään taittanut nauhaa terävästi. Tällaisiin 90 asteen pehmeisiin kulmiin LED-nauha luonnistui lopulta yllättävän hyvin, vaikka ensituntuma nauhasta olikin sellainen, ettei sillä voi tehdä kuin isoa ja laajaa kaarta.

Valoautomaatio lopuksi kuntoon

Hue-valot ovat tähän asti syttyneet aina silloin, kun tilan ovi on avattu. Valoautomaatio on toteutettu Hubitatin, Huen ja webCoREn avulla. Kaapin pohjalta sattui löytymään yksi ylimääräinen Tuya-pistoke, jonka olen jo joskus aiemmin parittanut LocalTuyaa käyttäen Home Assistantiin. Tämän valoautomaation muutos pitäisi olla hyvin simppeli, sillä pistoke julkaistaan Hubitatin käyttöön, jonka jälkeen sitä voidaan hyödyntää webCoREn valoa ohjaavassa automaatiossa.

Ohessa muokattu webCoRE-piston, jotta homma rokkaa jatkossakin.

Mitä muuta tuotteelta toivoisin?

LED-nauha itsessään on tarpeet täyttävä ja erittäin näyttävä tuote, eikä oman kotini valaistuksessa ole metrimääräisesti näin pitkää ja tehokasta tuotetta toistaiseksi nähtykään. Joten kiitos Valostoren ja AGGEn, nyt on! 🙂

Jos kuitenkin jotain AGGE:lta ja vastaavien valonauhojen valmistajilta toivoisin, olisi erityisesti Hue-tyyppinen LED-nauhan värilämpötilan ja kirkkauden säätö. Jos ajatusta viedään vielä pykälää pidemmälle, niin nauha sisältäen värilliset ja valkoiset ledit olisivat joka pojan ja tytön unelma. AGGEn kaltaisen LED-nauhojen pointti on tuoda nopeasti ja tehokkaasti valoa sinne, minne valoa ikinä tarvitaankaan. Tässä AGGE hoitaa homman erinomaisesti ja jos mietitään remonttikohteita ja AGGEn nauhaa siinä apuna, ei LED-nauhan väreillä ole sinällään mitään merkitystä.

Valonauhan kirkkaudella ja lämpötilalle sen sijaan voisi olla jopa remppa-/maalaushommissa ihan käyttötarvettakin. Käyttökohteet ja skenaariot olisivat yleensäkin valtavat, jos nauha kuitenkin kykenisi toistamaan eri värejä eri kirkkauksilla.

Mikä AGGE LED-nauhassa on hyvää?

Kuten sanottu, tuote on toimiva ja käyttökohteita tällaisella valotuotteella on käytännössä lukuisia. Itse LED-nauha on jämäkkää tavaraa, mutta sen käsittely on helppoa kaapelikelan ansiosta. Käytettäessä LED-nauha ei muutaman tunnin käytönkään jälkeen ole kovin kuuma, ehkäpä ”hieman lämmin” kuvaa tilannetta paremmin. Värilämpötilaltaan LED-nauha (4000K) on nk. lämpimän ja kylmän valon väliltä.

Puuhatilani oli aiemmin valaistu Huen lampuilla, joiden värilämpötila oletuksena oli lähempänä 3000K kuin 4000K. AGGEn 4000K:n värilämpötila on puuhatilan tarpeisiin juuri passeli, mutta ehdottomasti suurempi vaikutus AGGEn ja Hue-valaistuksen välillä AGGEn eduksi on melkoisen kova valoteho. AGGE kykenee valaisemaan koko tilan kauttaaltaan, kun taas aiemmin yksittäisiä Hue-lamppuja käyttämällä koko tilaa ei saatu riittävästi valaistua.

Nauha on hyvä toki pysyviin/kiinteisiin asennuksiinkin, mutta ehdottomasti hyödyllisin ominaisuus tässä tuotteessa on tuotteen liikuteltavuus kelaa käyttäen. Pihan grillijuhlat tai muut sessiot saadaan tarvittaessa helpostikin valaistua, kun tuote pakataan puuhatilasta kelaan ja siirretään uuteen kohteeseen.

Älykodin kannalta tuote on nk. dummy, eikä se osaa ilman auttavia kotiautomaatiohubeja mitään älykästä. On mielenkiintoista nähdä milloin jokin LED-nauhojen valmistaja ottaa markkinat rytinällä haltuunsa, ja ryhtyy tuottamaan kohtuullisella hinnalla kotiautomaatiohubien kanssa paritettavia säädettäviä värivalonauhoja.

Nyt puuhatilaan puuhastelemaan!! 🙂

AGGEn LED-nauhasta voi käydä opiskelemassa lisää Valostoren webbisivuilta.

Scroll to Top